Zubári odhalili 8 zaujímavých trikov, ako sa starať o zuby a predísť zubnému kazu

zuby

Za svoj život získame dve sady zubov, čo znamená, že sa o ne musíme starať poriadne, ak ich nechceme len tak stratiť. Zubní lekári odhalili už mnohokrát nejaké spôsoby, podľa ktorých sa dajú čistiť zuby bez veľkých problémov, no len málokedy ich ľudia dodržujú. Dnes však máme pre vás niekoľko zaujímavých trikov a tipov, ktoré by ste si mali aplikovať do života aj vy a predídete tak zubnému kazu.

Vyskúšajte čistenie olejom

Čistenie olejom je technológia, ktorá bráni vzniku rôznych baktérií v ústnej dutine. Vyberte si presne taký olej, ktorý má antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, ako je napríklad sezamový olej alebo kokosový olej. Tento olej následne používajte ako ústnu vodu a majte ho v ústach približne 20 minút. Potom si ústa vypláchnite čistou vodou.

žena

Nepreháňajte to s cukrom

Pripustime si to, cukor pre nás nie je dobrý. Príliš veľa cukru môže zničiť naše zuby. Nie je to však len cukor, ktorý nájdete v koláčoch, sladkostiach a zákuskoch, ale takisto aj v chlebe, fazuli, ovocí či v zemiakoch. Z tohto dôvodu sa snažte zabrániť vysokému obsahu cukru vo svojom jedle a v potravinách, ktoré konzumujete. Rovnako by ste sa mali vyvarovať aj sladkým nápojom. Jednoducho stavte na vodu.

Umývajte si zuby každý deň dvakrát

Čistenie zubov nie je dôležité len večer, ale takisto aj ráno. Umývate si všetky nánosy zubného povlaku, ktoré sa vám tam nahromadia počas dňa. Práve správnym a pravidelným čistením môžete zabrániť vzniku kazu, ktorý môže byť veľmi nebezpečný pre váš chrup.

Čistite si aj jazyk!

Pri čistení sa nezamerajte len na zuby, ale takisto aj na jazyk. Mnohí ľudia na to nemyslia, no povlak sa často nachádza aj na jazyku. Tieto baktérie sú rovnako nebezpečné, ako tie, ktoré sa nachádzajú na zuboch. Nepodceňujte to!

zuby

Dávajte pozor a všímajte si aj malé detaily

Pokiaľ ide o zdravie ústnej dutiny, sú veľmi dôležité aj tie najmenšie detaily. Ak sú vaše ďasná trochu viac červené alebo ak máte krvavé sliny, či vás bolia zuby alebo ďasná, jednoducho sa objednajte u svojho zubára. Ak vás totižto niečo bolí, je to znak tela, že niečo nie je v poriadku. Všímajte si aj tie najmenšie detaily!

Pite radšej zelený ako čierny čaj

Mnohí ľudia vám povedia, že nielen čierny, ale takisto aj zelený čaj nie je vhodný pre vaše zuby. Pravdou však je, že zelený čaj je omnoho lepší, ako ten čierny. Ak teda chcete pomôcť svojim zubom, určite stavte na zelený čaj, ktorý pri káve alebo čiernom čaji určite vyhráva a nezanecháva taký povlak či zafarbenie.

Nečistite si zuby až príliš

Viete o tom, že s čistením zubov to môžete aj prehnať? Presne tak, môžete. Nič nie je dobré, ak to s tým preháňate a to platí aj pri zuboch. Ak si umývate zuby viac ako dvakrát denne, vašim zubom sa nemusí obnovovať prirodzený povlak, ktorý je veľmi dôležitý, a ktorý by ste na nich mali mať.

zuby

Jedzte jedlá, ktoré vám v čistení pomáhajú

Presne tak, aj jedlo vám dokáže vyčistiť zuby a zbaviť vás problémov s kazom. Existuje mnoho produktov ako napríklad syry či ovocie. Do tohto ovocia patria najmä jablká. Vďaka tomu, že jablká obsahujú množstvo kyslých látok a trochu cukru, zvyšujú produkciu slín a to znižuje hladinu baktérií.

Často kladené otázky

Ako efektívne čistiť zuby olejom?

Čistenie olejom je technológia, ktorá bráni vzniku rôznych baktérií v ústnej dutine. Vyberte si presne taký olej, ktorý má antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, ako je napríklad sezamový olej alebo kokosový olej. Tento olej následne používajte ako ústnu vodu a majte ho v ústach približne 20 minút. Potom si ústa vypláchnite čistou vodou.

Aký je vplyv cukru na zuby a ako tomu predchádzať?

Príliš veľa cukru môže zničiť naše zuby. Nie je to však len cukor, ktorý nájdete v koláčoch, sladkostiach a zákuskoch, ale takisto aj v chlebe, fazuli, ovocí či v zemiakoch. Z tohto dôvodu sa snažte zabrániť vysokému obsahu cukru vo svojom jedle a v potravinách, ktoré konzumujete. Rovnako by ste sa mali vyvarovať aj sladkým nápojom. Jednoducho stavte na vodu.

Ako často by sme si mali čistiť zuby a na čo by sme nemali zabúdať pri čistení?

Umývajte si zuby každý deň dvakrát - ráno a večer. Pri čistení sa nezamerajte len na zuby, ale takisto aj na jazyk. Mnohí ľudia na to nemyslia, no povlak sa často nachádza aj na jazyku. Tieto baktérie sú rovnako nebezpečné, ako tie, ktoré sa nachádzajú na zuboch.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....