Zjednodušte si plánovanie: Využite tieto praktické kalendáre

elektronický kalendár

Plánovanie môže byť pre niekoho náročnou úlohou zaberajúcou množstvo času. Na druhej strane, ide o dôležitý proces, ktorý vám pomáha udržať si sústredenie a motiváciu na plnenie jednotlivých úloh. Na spisovanie všetkých povinností môžete využívať viacero spôsobov a techník, od diárov, cez to do listy až ku kalendárom. A práve posledná spomenutá možnosť je tou najpopulárnejšou. Kalendáre sú prehľadné, jednoducho sa používajú a dobre sa do nich všetko zapisuje.

Namiesto klasických, papierových však stavte na elektronickú verziu. Tá sa postará o interakciu s inými aplikáciami, zosynchronizuje sa s počítačom, tabletom aj mobilom, máte ju neustále pri sebe a dá sa prispôsobiť presne podľa vašich predstáv. Aplikáciu môžete využívať na osobné aj pracovné povinnosti. Všetko, čo si do nej zapíšete, si môžete farebne odlíšiť. Nechýba ani možnosť opakovaného pripomenutia.

Pri výbere aplikácie je dôležité sledovať nielen funkcie, ale taktiež možnosť interakcie s inými aplikáciami, ktoré používate napríklad v práci. Sú to e-maily, z ktorých by mal kalendár vedieť vybrať dôležité dátumy a sám ich zapísať. Prípadne meetingové aplikácie, z ktorých by mal využiť všetky informácie a tesne pred stretnutím vám ho pripomenúť. Takýmto spôsobom si ušetríte čas a nezabudnite ani na ten najmenší detail.

Na rozdiel od klasického, papierového kalendára, je aplikácia praktickejšia hneď vo viacerých ohľadoch. Tým prvým je napríklad to, že ak sa pomýlite, nemusíte nič škrtať. Jednoducho to vymažete a napíšte znova. Vyhnete sa tak chaosu. Aplikáciu máte neustále pri sebe, synchronizuje sa s inými appkami a poskytuje aj rôzne návrhy a zlepšenia. To však, samozrejme, nie je všetko. Jednotlivé elektronické kalendáre sa však od seba líšia tým, čo všetko poskytujú. My sme pre vás vybrali tie najlepšie, ktoré v AppStore a Google Play nájdete. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

kalendár

Any.do

Any.do je pre nás tým najlepším, čo na trhu aplikácií dnes nájdete. Je k dispozícií ako v mobilnej, tak aj počítačovej a tabletovej verzii. Najlepšie sa však používa práve na smartfónoch. Má príjemné používateľské rozhranie, poskytuje množstvo rôznych nástrojov a nechýbajú ani dodatočné informácie k jednotlivým pripomienkam a úlohám. Je upravená tak, aby bola prehľadná aj na menších obrazovkách. Je to výhoda, pretože mnohé elektronické kalendáre postrádajú v mobilných verziách množstvo potrebných funkcií.

Any.do sa jednoducho synchronizuje s inými aplikáciami. Môžete do nej importovať dôležité údaje, ako narodeniny, meniny, výročia alebo návštevy lekárov. Kalendáre si môžete oddeliť na pracovné a osobné, prípadne na ešte špecifickejšie delenie ako pracovné, osobné, výročia a sviatky, a podobne. Všetky informácie si môžete filtrovať, vďaka čomu v práci ani osobnom živote nemáte neporiadok a chaos.

Spoločnosť poskytuje platenú aj bezplatnú verziu. Na začiatok vám bude úplne stačiť tá prvá. Aplikáciu si najprv vyskúšajte a následne, ak vám bude vyhovovať, si vyberte jeden z platených balíčkov.

Výhody

  • bezplatná verzia
  • množstvo nástrojov
  • možnosť filtrovať jednotlivé typy kalendárov
  • vhodná aj na mobily
  • rozdeľovanie úloh podľa farby
  • vhodná pre začiatočníkov aj pokročilých

Nevýhody

  • bezplatná verzia je obmedzená a chýba jej množstvo skvelých nástrojov a funkcií

Google Calendar

Google Calendar je najlepšou voľbou ľudí, ktorí používajú aj ďalšie služby od Google, ako napríklad Google Drive, Google Documents a iné. Taktiež je tým najlepším pre Android používateľov, ktorí ho majú často v mobiloch aj predinštalovaný.

Kalendár Google je nabitý funkciami a všetku prácu robí excelentne. Najlepšie spolupracuje s Gmailom a ďalšími aplikáciami Google, vrátane Google Workspace. Všetky pripomienky s upozorneniami nielenže zasvietia na vašom mobile, ale taktiež sú odosielané na váš e-mail. Nie je tak možné, aby ste na ne zabudli.

Pre tých, ktorí majú mobil s väčšou obrazovkou, prípadne využívajú kalendár na počítači, bude používanie jednoduchšie. Aplikácia je však určená aj pre menšie mobilné telefóny, a preto sa netreba báť, že by sa objavil nejaký problém. Rovnako ako Any.do, aj Google poskytuje možnosť rozdelenia kalendárov podľa vašich špecifických požiadaviek. Je len na vás, koľko typov budete mať.

Veľkou výhodou Kalendára Google je, že ide o cloudovú aplikáciu, ktorá sa dokáže synchronizovať cez všetky vaše zariadenia. Na to, aby ste ju mohli v mobile alebo tablete používať, sa stačí prihlásiť pod svojím Google účtom. To znamená, že nezáleží na tom, či ste na počítači alebo na cestách so smartfónom, ku kalendáru máte prístup vždy.

Aj keď je Kalendár Google pomerne jednoduchý a priamy, chýba mu niekoľko funkcií, ktoré majú iné aplikácie, ako napríklad farebne odlíšené položky, ktoré sú pre mnohých kľúčovou funkciou. Ale keďže je Kalendár Google zadarmo, je ťažké nájsť lepšiu aplikáciu, za ktorú nemusíte platiť a bude fungovať tak plynule, ako práve táto.

Výhody

  • bezplatný
  • interakcia so všetkými ďalšími Google aplikáciami, ako napríklad Gmail, Workspace, Drive a iné
  • e-mail upozornenia
  • jednoduché používanie
  • synchronizácia cez všetky zariadenia

Nevýhody

  • aplikácii chýba možnosť farebne odlíšených položiek
diár

Fantastical

V prípade, že patríte k milovníkom Apple a doma máte množstvo zariadení, od Macbooku, cez iMac až k iPhone, Fantastical je pre vás tým najlepším riešením. Dôvodom je najmä fakt, že má aplikáciu pre každý produkt Apple a od začiatku bol vyvíjaný tak, aby podporoval macOS.

Najväčšou výhodou je najmä to, že sa plynulo synchronizuje medzi vašimi zariadeniami. To z neho robí výkonnú a užitočnú aplikáciu pre fanúšikov značky Apple.

K praktickým funkciám sa radí napríklad rýchle a ľahké nahodenie schôdzky a udalostí. Nechýba možnosť interakcie s inými aplikáciami, ako napríklad Google Calendar alebo Exchange. K dispozícii je aj bezplatná verzia so základnými funkciami. Tú si môžete stiahnuť a zistiť, či je pre vás vhodná. S veľkou pravdepodobnosťou si však už pár dní budete predplácať jeden z platených balíkov.

Výhody

  • aplikácia je ako stvorená pre Apple zariadenia
  • podporuje iMac,Macbook, iPhone, iPad aj Apple Watch
  • jednoduché používanie
  • množstvo nástrojov
  • bezplatná verzia na vyskúšanie
  • synchronizácia s viacerými aplikáciami

Nevýhody

  • určená pre Apple používateľov

Business Calendar 2

Používatelia Androidu však neboli o nič ukrátení. Okrem Google Calendar, ktorý je pre nich ako stvorený, je tu ešte jedna skvelá možnosť s názvom Business Calendar 2. Nenechajte sa však odradiť názvom. Síce sa zdá, že je určená len pre podnikateľov a na profesionálne použitie, nie je to úplne pravda. Môžete si do nej zapisovať všetky dôležité informácie spojené s vaším súkromným životom, ako napríklad výročia, narodeniny, meniny, iné sviatky a množstvo ďalšieho.

Používanie je jednoduché a vhodné aj pre začiatočníkov. Aplikáciu si stiahnete s množstvom tém a widgetov, ktoré vám umožňujú prispôsobiť vzhľad a štýl vašich kalendárov. Business Calendar 2 zvláda veľmi dobre prácu s viacerými inými kalendármi a aplikáciami. K dispozícií je na stiahnutie zadarmo. Základná verzia vám spočiatku bude stačiť. Neskôr sa však budete určite obzerať aj po ďalšej, profesionálnej verzii, ktorá je bez reklám a má množstvo funkcií navyše.

Výhody

  • jednoduché používanie
  • ako stvorená pre milovníkov Android
  • široká ponuka tém a widgetov
  • bezplatná verzia

Nevýhody

  • bezplatná verzia má množstvo reklám
  • určená len pre Android
tablet a počítač

Outlook Calendar

Ak ste používateľom systému Windows 10, aplikácia Microsoft Outlook Calendar je pre vás tým najlepším riešením. Je integrovaná do operačného systému a na to, aby ste ju mohli používať, sa stačí prihlásiť do svojho Microsoft účtu. To znamená, že všetky informácie, ktoré v konte už máte, ako napríklad narodeniny a meniny vašich kontaktov, sa synchronizujú s kalendárom.

Outlook Calendar je bezplatný, a v prípade, ak máte zaplatenú službu Microsoft 365, získate aj prémiové funkcie, ktoré si zamilujete. Aplikácia je profesionálna a vhodná ako na bežné, osobné použitie, tak aj na pracovné a profesionálne. Kalendár sa dá dokonca prepojiť s LinkedIn účtom.

Aj napriek tomu, že Outlook Calendar má na starosti Microsoft, je dostupný na širokej škále platforiem vrátane Android a iOS. Dokonca, kalendár si môžete pozerať aj online, cez prehliadač.

Ďalším plusom je, že ak už používate Kalendár Google, Outlook Calendar dokáže importovať všetky vaše dáta a udalosti. To znamená, že nemusíte všetko prepisovať ručne.

Výhody

  • jednoduché používanie
  • ako stvorená pre používateľov Windows
  • vhodná aj pre iné platformy, ako napríklad iOS, Android
  • skvelá interakcia s Microsoft Office
  • bezplatná verzia

Nevýhody

  • vzhľad je príliš jednoduchý a nezaujímavý

 Lightning Calendar

Poslednou možnosťou je Lightning Calendar, ktorý je určený pre milovníkov operačného systému Linux. Jednoducho sa používa, má príjemné rozhranie a skvelo sa interaguje do aplikácie Thunderbird, čo vám umožňuje meniť e-maily na udalosti a odpovedať na pozvánky na schôdzky.

Aplikácia dokáže ľahko spravovať viacero kalendárov a zoznamov úloh. Je taktiež veľmi jednoducho konfigurovateľná. Nevýhodou je, že nejde o samostatnú aplikáciu a potrebujete na ňu práve spomínaný Thunderbird. Na druhej strane, Thunderbird je jedným z najlepších e-mailových klientov, ktoré na trhu nájdete. Funguje tiež v počítači so systémom Windows.

Výhody

  • množstvo funkcií
  • jednoduchá konfigurácia
  • jednoduché používanie
  • určený najmä pre Linux, no môžu ho využívať aj používatelia Windows

Nevýhody

  • nie je vhodný pre Apple používateľov
  • musíte si k nemu stiahnuť aj Thunderbird
počítač na stole

Zhrnutie

Používanie elektronickým kalendárov je jednoduché, praktické a rýchle. Chýbať by nemali ani vám. Vďaka synchronizácii medzi jednotlivými zariadeniami môžete mať pri sebe všetky informácie o schôdzkach, výročiach, sviatkoch a úlohách. Vyskúšajte jednu zo spomenutých aplikácií aj vy a uvidíte, že nebudete ľutovať.

zdroj: Techradar.com

Často kladené otázky

Prečo by som mal používať elektronický kalendár namiesto papierového?

Elektronický kalendár prináša viacero výhod oproti papierovej verzii. Môžete sa napríklad ľahko vyhnúť chaosu, pretože pri chybách jednoducho vymažete a napíšete znova. Aplikáciu máte navyše neustále pri sebe, synchronizuje sa s inými aplikáciami a poskytuje ďalšie návrhy a zlepšenia.

Aké aplikácie sú najlepšie pre elektronický kalendár?

Any.do a Google Calendar sú dve z najlepších aplikácií pre elektronický kalendár. Any.do je dostupná vo verzii pre mobil, počítač aj tablet, má príjemné používateľské rozhranie a ponúka mnohé nástroje a možnosti. Google Calendar zase excelentne spolupracuje s ďalšími službami od Google a je ideálny pre Android používateľov.

Na čo by som mal pri výbere aplikácie pre elektronický kalendár pamätať?

Pri výbere aplikácie pre elektronický kalendár by ste mali zohľadniť nielen jej funkcie, ale aj možnosť interakcie s inými aplikáciami, ktoré používate napríklad v práci. Ide napríklad o e-maily, z ktorých by mal kalendár vedieť vybrať dôležité dátumy a sám ich zapísať, alebo meetingové aplikácie, ktoré by mali využiť všetky informácie a pripomenúť vám stretnutie tesne predtým.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....