Zdravý spánok? Spite osem hodín a toto všetko sa vám udeje s telom

žena, ktorá spí

Viaceré štúdie ukazujú, že osemhodinový spánok nie je len luxusom, ale skôr nevyhnutnou súčasťou každej zdravej rutiny. Nedostatok spánku môže ovplyvniť nielen vaše fyzické výkony, ale taktiež vaše duševné a emocionálne zdravie.

Vedci prišli s niekoľkými výsledkami, čo sa stane, ak bude človek spať osem a viac hodín. Tie vám my dnes s radosťou predstavíme.

spiaca žena

Bude sa vám učiť lepšie

Ak nemáte dostatok spánku, má to vplyv na to, ako dobre sa sústredíte, učíte a nadobúdate nové zručnosti. Vedci zistili, že počas spánku spracúvame nové informácie, inými slovami, vaša myseľ a telo pracujú lepšie ráno po tom, čo je telo aj mozog dobre odpočinutý.

Tento fakt však platí nielen pre učenie, ale taktiež pre iné činnosti, ako napríklad hranie nového športu.

Máte lepšiu koncentráciu

Keď budete mať dostatok energie a dostatočne si odpočiniete, vaše schopnosti sústredenia sa a riešenia problémov fungujú na optimálnej úrovni. Človek v tomto prípade myslí jasnejšie a rýchlejšie sa rozhoduje.

Lepšie si udržíte váhu

Štúdia ukázala, že keď človek dostatočne spí, generuje hormón leptín, ktorý nášmu telu hovorí, či sme dostatočne najedení alebo ešte nie. Keď nemáte dostatok odpočinku, stratíte kontrolu nad svojou váhou a máte neustále chute na niečo nezdravé.

Zlepší sa vám zdravie

Zistilo sa, že dostatočný spánok nielen zníži úroveň stresu, ale taktiež zabráni riziku zvýšeného krvného tlaku a vysokého cholesterolu. Nedostatok spánku môže tiež viesť k najrôznejším problémom súvisiacim so srdcom.

Posilní sa vám imunita

Pravidelne sa vám stáva, že počas chladnejšieho alebo horšieho obdobia ste hneď chorí? Dôvod je ten, že ak telo nemá dostatok spánku, nemá dostatok energie a nedokáže vytvoriť dostatočne silnú imunitu na to, aby sa ochránilo pred baktériami a chorobami.

Zlepší sa vám pleť

A to naozaj omnoho. Vaša pokožka odrzkadľuje to, aké je vaše zdravie. Síce ju dokážete zamaskovať mejkapom či inými výrobkami, no zdravie celého tela oklamať nemôžete. Pokožka je najväčším orgánom a je neustále vystavovaná poveternostným vplyvom, UV žiareniu, prachu a slnku. Keď spíme, dokáže sa regenerovať. Práve to je dôvod, prečo sa človek často vyhádže alebo má rôzne nepríjemné fľaky na pokožke ak dobre nespí.

žena, ktorá spí

Šoférovanie je bezpečnejšie

Ak máte vodičák, určite sa vám stalo, že ste už šoférovali aspoň raz, keď ste boli unavení. A hoci sa často zdá, že človek nemá na výber, musíte urobiť spánok prioritou aj kvôli bezpečnému šoférovaniu. Táto štúdia ukázala, že vodiči, ktorí nemajú dostatok spánku, robia presne také chyby ako tí, ktorí sú omámení alkoholom.

Môžete predísť riziku cukrovky

Výskumy zistili, že kvalita a dĺžka spánku je dôležitým faktorom v regulácií hladiny cukru v krvi a citlivosti na inzulín, čo má za následok prevenciu cukrovky druhého typu.

Často kladené otázky

Aké sú výhody osemhodinového spánku?

Osemhodinový spánok prináša viaceré výhody, ako napríklad lepšie učenie a sústredenie, lepšiu kontrolu váhy, zlepšenie celkového zdravotného stavu, posilnenie imunity, zlepšenie pleti a vyššia bezpečnosť pri šoférovaní. Taktiež môže predísť riziku cukrovky druhého stupňa.

Ako ovplyvňuje nedostatok spánku náš tráviaci systém?

Nedostatok spánku môže negatívne ovplyvniť tráviaci systém. Máme neustále chute na nezdravé jedlá, keďže nedostatok spánku ovplyvňuje produkciu hormónu leptínu, ktorý nám hovorí, či sme dostatočne najedení. Toto môže viesť k nárastu telesnej hmotnosti.

Ako spánok vplýva na našu pleť?

Spánok má priamy vplyv na kvalitu našej pokožky. Keď spíme, naša pokožka sa regeneruje a zbavuje sa škodlivých vplyvov, čo prispieva k zdravšiemu vzhľadu. Pokožka je najväčším orgánom a je neustále vystavovaná poveternostným vplyvom, UV žiareniu, prachu a slnku. Nedostatok spánku môže viesť k rôznym kožným problémom, ako sú vyrážky a nepríjemné fľaky.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...