Zdravé obličky? Vyhnite sa týmto jedlám!

šťava

Obličky hrajú v našom tele veľmi dôležitú úlohu. Sú zodpovedné za odstraňovanie odpadu z tela pomocou moču, produkciu hormónov a odstraňovanie toxínov a tekutín z krvi. Ich funkcia je však omnoho širšia, a preto by sme sa ich mali snažiť udržať zdravé. Bohužiaľ, niektoré potraviny im môžu škodiť a ovplyvniť ich zdravé a normálne fungovanie.

My sme si v dnešnom článku pre vás pripravili zoznam obľúbených potravín, ktoré vám môžu vážne poškodiť obličky.

avokádo

Avokádo

Veľmi prekvapivo sa na prvom mieste umiestnilo avokádo. Aj napriek tomu, že sú avokáda veľmi obľúbené pre ich rôzne výživové vlastnosti, konzumácia veľkého množstva môže byť pre vaše obličky nebezpečná najmä vtedy, ak ochorenie obličiek už máte. Dôvod je ten, že avokádo obsahuje vysokú hladinu draslíka.

Naše telo draslík potrebuje, no nie vo vysokých dávkach. Ak je draslíka veľa, môže spôsobiť problémy ako sú kŕče svalov alebo nepravidelný srdcový rytmus.

Mäso

Rovnako ako pri avokáde, aj mäso je nebezpečné len vo veľkých dávkach. Živočíšne bielkoviny, ktoré sa v mäse nachádzajú, môžu spôsobiť zlé vylučovanie odpadov. Strava bohatá na živočíšne bielkoviny by tiež mohla viesť k rozvoju obličkových kameňov. Mäso obsahuje vysoké množstvo purínov, ktoré stimulujú tvorbu kyseliny močovej, ktorá je jednou z bežných príčin obličkových kameňov.

Namiesto mäsa stavte na viac zeleniny, ovocia a orechov. Odtiaľ môžete získať dôležité bielkoviny pre telo.

Soľ

Zdravá strava by mala obsahovať maximálne 2300 mg sodíka denne. To je približne lyžička soli. Ak však bude vaša strava obsahovať príliš veľa soli, vaše obličky musia pracovať omnoho viac, aby odstránili nadbytok sodíka. Telo môže začať zadržiavať vodu, čo zas vedie k vysokému krvnému tlaku.

Ak chcete zachovať zdravie obličiek, môžete do potravín pridať korenie a bylinky namiesto toho, aby ste neustále používali len soľ. Môžete tiež znížiť spotrebu spracovaných a balených potravín, ako sú konzervované polievky alebo zelenina, mrazená pizza a šalátové dresingy, pretože tie zvyčajne obsahujú veľa soli.

banány

Banány

Ak máte podozrenie na problémy s obličkami, pre udržanie zdravia je nevyhnutná dobrá výživa a správna strava. A to znamená obmedziť spotrebu niektorých potravín. Medzi tie sa radia aj banány. Majú totižto rovnaký problém ako avokádo, obsahujú príliš veľa draslíka.

Zdravý dospelý človek by mal denne dostávať z potravy 3 500 - 4 700 mg draslíka a priemerný banán (150 g) už obsahuje 537 mg. Ak však trpíte ochorením obličiek, príjem draslíka by mal byť ešte nižší, pretože vaše telo nedokáže odfiltrovať jeho prebytok, čo by mohlo viesť k vážnym zdravotným problémom.

Mliečne produkty

Aj keď sú mliečne výrobky bohaté na vitamíny a živiny, príliš veľa mlieka, jogurtov a syrov môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Dôvodom je vysoké množstvo fosforu obsiahnutého v týchto potravinách. To môže spôsobiť ochorenia obličiek.

Navyše, ak vaše obličky nie sú úplne funkčné, nebudú schopné z krvi odstrániť ďalší fosfor, čo by mohlo v priebehu času viesť k tenkým a slabým kostiam a zvýšenému riziku zlomenín.

Pomaranče a pomarančové džúsy

Kým pomaranče a pomarančová šťava majú nízky obsah kalórií a sú bohaté na vitamín C, obsahujú aj vysoké hladiny draslíka. Jedna stredne veľká pomarančová šťava obsahuje približne 240 mg draslíka.

Vzhľadom na tieto počty by mala byť spotreba pomarančov a pomarančového džúsu obmedzená, najmä ak nemáte plne funkčné obličky. Obličky v tomto prípade nevedia eliminovať prebytočný draslík z krvi a to môže byť pre vaše telo veľmi nebezpečné.

Často kladené otázky

Aké potraviny môžu škodiť obličkám?

Niektoré potraviny, ktoré by mohli škodiť vašim obličkám, zahŕňajú avokádo, mäso, soľ, banány, mliečne výrobky, pomaranče a pomarančové džúsy. Tieto potraviny môžu obsahovať vysoké hladiny draslíka, sodíka alebo fosforu, čo môže viesť k problémom s obličkami, najmä ak už trpíte existujúcim ochorením obličiek.

Prečo je avokádo škodlivé pre obličky?

Avokádo je škodlivé pre obličky, pretože obsahuje vysokú hladinu draslíka. Draslík je pre naše telo potrebný, ale nie vo vysokých dávkach. Nadmerný príjem draslíka môže spôsobiť problémy ako sú kŕče svalov alebo nepravidelný srdcový rytmus, čo môže byť nebezpečné a poškodzujúce pre obličky, najmä ak už trpíte ochorením obličiek.

Ako môžem svojej strave prispôsobiť k zlepšeniu zdravia obličiek?

Ak sa chcete uberať cestou k zdravým obličkám, môžete zahrnúť viac zeleniny, ovocia a orechov, z ktorých môžete získať dôležité bielkoviny pre telo. Znížte príjem soli v strave a namiesto toho použite korenie a bylinky. Znížte spotrebu spracovaných a balených potravín, ktoré obsahujú veľa sodíka a vyvarujte sa nadmernej konzumácii potravín s vysokým obsahom draslíka, ako sú avokádo a banány. Zohrávajte si so spotrebou mliečnych produktov, ale buďte si vedomí vysokého obsahu fosforu, ktorý môže škodiť obličkám, ak ich konzumujete v nadmernom množstve.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...