Zbavte sa stresu: 2 cvičenia, ktoré efektívne pomôžu

stres

Stres je civilizačnou chorobou 21. storočia. Trápi ako starších, tak aj mladších ľudí. Je jedným z problémov, ktoré sa spájajú s mnohými chorobami. Bojuje sa proti nemu ťažko, no existujú spôsoby, ako sa ho zbaviť. Jedným z najúčinnejších je cvičenie.

Cvičenie bojuje efektívne proti stresu aj iným chorobám

Cvičenie, a je úplne jedno, či cvičíte jogu, kardio alebo sa len prechádzate vonku, je jedným z najlepších bojovníkov proti stresu. Podľa Americkej asociácie pre úzkosť a depresiu môže aj krátke cvičenie dopomôcť k uvoľneniu a relaxácii.

Tajomstvom cvičenia je to, že pri jeho vykonávaní vypustíte úplne všetky negatívne myšlienky z hlavy. Zameriavate sa len na pohyb tela, prípadne na hudbu. Hlavu si tak vyčistíte od všetkého, čo vás trápi. Dokonca, môžete prísť aj na nové myšlienky, nápady alebo na riešenia, ktoré by zlepšili celú situáciu.

Aké cvičenia sú však najlepšie? Existujú dva typy, ktoré si spomenieme.

žena, ktorá medituje

Pokojné cvičenia

Pokojné cvičenia, často označované aj ako low-impact, sa na prvý pohľad zdajú, akoby nemali na telo žiadny účinok. Opak je však pravdou. Dokážu poskytnúť relax a oddych najmä mysli a psychickému zdraviu. Cvičenie odbúra stres aj bez toho, aby ste skákali alebo cvičili.

Špecialisti na cvičenie tvrdia, že pokojné cvičenie, ako napríklad joga, má veľkú výhodu aj v tom, že na jeho predvádzanie nepotrebujete žiadne prístroje alebo príslušenstvo. Pokojne ho môžete cvičiť aj doma, pri počúvaní hudby alebo sledovaní televízie.

Na cvičenie takýchto cvikov nepotrebujete hodinu. Cvičiť môžete aj počas svojej obednej pauzy alebo večer pred spaním. Stačí si vyhradiť 10 - 15 minút. Myslite však na to, že cvičenie funguje len vtedy, ak sa upokojíte. Zatvorte sa do miestnosti a v tichu si užite svojich zopár minút. Výsledky uvidíte už o krátky čas.

žena, ktorá cvičí

Vysoko intenzívny tréning

Druhou možnosťou je vysoko intenzívny tréning, pri ktorom budete potrebovať aj nejaké to náradie. Prípadne stavte na beh, pri ktorom vám stačí len kvalitná obuv. Výhodou tohto typu cvičenia je najmä to, že pri ňom stratíte úplne prehľad o čase či vašich problémoch. Zameriate sa len na to, aby ste zo seba vydali čo najviac.

Vhodné je cvičenie s váhami, behanie vonku či na páse, bicyklovanie, korčuľovanie, skákanie a množstvo iného. Základom je, aby váš srdcový tep vybehol na vyššiu úroveň. Mnohí odborníci na šport odporúčajú aj tanec či Zumbu, ktorá bola obľúbená niekoľko rokov dozadu.

žena, ktorá si zaväzuje šnúrky

Kde cvičiť?

Tí, ktorí pravidelne cvičili vo fitness centrách sa asi pýtajú, kde a čo vlastne cvičiť. Pri pokojných cvičeniach vám stačí len trochu miesta. Cvičiť môžete v obývačke či v spálni. Prípadne, ak pracujete z domu, tak z pracovne.

Ak ste sa rozhodli pre intenzívny tréning, pravdepodobne budete potrebovať viac miesta. V dobrom počasí cvičte vonku, počas zimy napríklad v obývačke.

Otázkou však je, čo cvičiť? Na internete nájdete stovky videí. Niektoré sú zamerané na celé telo, iné iba na partie. Ak nemáte radi videá, spravte si plán sami. Zapnite si dobrú hudbu a poriadne si zacvičte.

Zhrnutie

Cvičenie je najlepším pomocníkom pri odbúraní stresu. Pravidelným pohybom si však taktiež zlepšíte zdravie, schudnete a vyformujete postavu. Vyhraďte si počas dňa aspoň 20 minút a uvidíte, že výsledky sa objavia už za krátky čas.

Často kladené otázky

Ako môže cvičenie pomôcť bojovať proti stresu?

Cvičenie je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako bojovať proti stresu. Vďaka cvičeniu sa zameriavate na pohyb tela a zabúdate na negatívne myšlienky. Preto pomáha uvoľniť a relaxovať nielen telo, ale aj myseľ, čím prispieva k odbúraniu stresu.

Aké sú dva typy cvičení, ktoré môžeme vyskúšať proti stresu?

Na boj proti stresu sú vhodné dva typy cvičení: pokojné cvičenia (low-impact), ako joga, a vysoko intenzívny tréning, akým je napríklad beh. Pokojné cvičenia pomôžu uvoľniť myseľ, zatiaľ čo intenzívny tréning môže pomôcť prečistiť myšlienky a udržať sa sústredený na úlohu.

Kde môžem cvičiť na boj proti stresu, ak nemám prístup do fitness centra?

V prípade pokojných cvičení vám stačí len trochu miesta v obývačke, spálni alebo pracovni. Pre intenzívny tréning budete pravdepodobne potrebovať viac miesta a mohli by ste skúsiť trénovať vonku alebo vo väčšom priestore doma. Čo príde na rad cvičiť, môžete sa inšpirovať videami na internete alebo vytvoriť si vlastný plán cvičení.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....