Vytvarujte si postavu už za 10 minút! Vyskúšajte tieto cviky na doma

beh

Nelákajú vás preplnené fitness centrá či posilňovne? V tom prípade sa im veľkým oblúkom vyhnite a stavte na cvičenie doma. Jeho výhodou je, že nemusíte nikam chodiť a mnohokrát nepotrebujete ani žiadne fitness pomôcky. Vyskúšajte niektoré z týchto cvikov aj vy.

Výsledky sú rovnaké ako z fitness centra

Mnohí odborníci tvrdia, že cvičenie doma je dobré, no nikdy sa pomocou neho nedostanete k vytúženej postave. Tento fakt však nie je podporený žiadnymi testami alebo štúdiami.

Pravdou je, že cvičenie v pohodlí domova môže byť rovnako, ak nie viac, náročné ako vo fitness centre. Stačí, aby ste pri jednotlivých cvikoch dávali pozor na techniku a robili ich správne.

Okrem cvičenia je však dôležité staviť aj na správnu stravu. Tá tvorí viac ako 80 % úspechu.

V prípade, že by ste sa chceli posunúť ďalej, si domov môžete zakúpiť rôzne fitness pomôcky ako činky, bežecký pás alebo bicykel. Zo začiatku to však potrebné nie je.

cvičenie

Výhody cvičenia doma

Cvičenie doma má veľké množstvo výhod. Medzi tie najhlavnejšie sa radia:

  • nemusíte nikam chodiť
  • šetríte čas
  • ste vo svojom domácom prostredí
  • nemusíte byť vo veľkej skupine ľudí
  • cvičíte kedykoľvek a čokoľvek
  • nemusíte čakať na to, kým niekto uvoľní stroj
  • nemusíte sa sprchovať v sprchách, ktoré vo fitness centrách sú (poprípade nemusíte čakať, kým prídete domov a osprchujete sa).

A množstvo ďalších. Keď doma začnete cvičiť, objavíte aj ďalšie výhody.

Čo cvičiť?

Ak ste chodili pravidelne do fitness centra, nič sa nemení. Cvičte to, čo cvičiť zvyknete. To znamená, v jeden deň ruky, v ten druhý zas nohy.

V prípade, že ste začiatočník, je dobré, ak si na cvičenie budete pomaly zvykať. Mnohí začiatočníci cvičia tzv. "full body", inak povedané celé telo. Počas 15 - 20 minút môžete precvičiť každý jeden sval na tele.

Pre inšpiráciu vám prikladáme aj jedno video.

Ak by ste hneď od začiatku chceli deliť telo podľa partií, pokojne môžete. V jeden deň cvičte ruky, v iný zas nohy.

Každú partiu si spomenieme a pridáme aj menšiu inšpiráciu vo forme videa.

Cvičenie na ruky

Ruky sú jednou z hlavných partií. Rozdeliť si ju môžete ešte na jednotlivé svaly ako napríklad biceps alebo triceps. Na začiatok vám však postačí, keď budete cvičiť ruky ako celok.

Okrem klasických cvikov s činkami môžete staviť na cviky s vlastnou váhou. Sú účinné a dokážu skvelo vytvarovať postavu. Nehovoriac o tom, že vám na ich cvičenie stačí len vlastné telo.

Po čase, ak by ste sa chceli posunúť ďalej, si zakúpte činky.

Pre inšpiráciu prikladáme jedno video na cvičenie rúk s vlastnou váhou.

Cvičenie na nohy

Ďalšou partiou sú nohy. Tie môžete cvičiť viacerými spôsobmi. Veľmi účinný je napríklad beh alebo stepper. Ak by ste sa chceli kardiu vyhnúť a túžite len po posilňovaní, pokojne stavte na priložené video.

Nájdete v ňom niekoľko cvikov, ktoré sú efektívne, skvelo si pomocou nich nohy vytvarujete a nebudete na ne potrebovať žiadne pomôcky.

Cvičenie na zadok

Cvičenie na zadok je často spojené s cvičením nôh. Ak však tieto dve časti spolu nespájate a cvičíte ich oddelene, máme pre vás účinné cviky na doma, ktoré si istotne zamilujete.

Cvičenie na brucho

A poslednou partiou, ktorú si dnes spomenieme, je brucho. Ak chcete túto časť tela nielen plochú, ale aj vypracovanú, stavte na video, ktoré sme pre vás vybrali.

Zhrnutie

Cvičenie doma môže byť rovnako efektívne ako to v posilňovni alebo vo fitness centre. Stačí, ak zvolíte správne cviky. Využiť môžete aj tie, ktoré sme si pre vás dnes pripravili. Sú účinné a výsledky sa dostavia už po krátkom čase.

Často kladené otázky

Je cvičenie doma rovnako efektívne ako cvičenie vo fitness centre?

Áno, cvičenie doma môže byť rovnako, ak nie viac, náročné ako vo fitness centre. Dôležité je správne vykonávanie cvikov a dbanie na techniku, ako aj na správnu stravu, ktorá tvorí viac ako 80 % úspechu.

Aké sú výhody cvičenia doma?

Medzi hlavné výhody cvičenia doma patria: nemusíte nikam chodiť, šetríte čas, ste vo svojom domácom prostredí, nemusíte byť vo veľkej skupine ľudí, cvičíte kedykoľvek a čokoľvek, nemusíte čakať na uvoľnenie stroja a nemusíte sa sprchovať v spoločných sprchách alebo čakať na osprchovanie až doma.

Aké cviky je možné cvičiť doma bez pomôcok?

Bez pomôcok môžete cvičiť napríklad ruky s vlastnou váhou, nohy pomocou rôznych cvikov, ako sú drep, výpady či kardio cvičenia, a brucho prostredníctvom rôznych druhov brušákov a plankov. Pre inšpiráciu si pozrite zdieľané videá s jednotlivými cvikmi.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...