Výhody a nevýhody bandáží na koleno

cvičenie

Bandáže na koleno sú v dnešnej dobe široko používané. Koleno je totižto mimoriadne dôležitou časťou či už cvičenia alebo aj bežného života. Je to však aj veľmi zraniteľnou oblasťou, ktorá je často zranená, bolestivá a pomalá. Dokonca aj slabá bolesť môže viesť k väčším problémom.

Bandáže na koleno sú síce skvelým pomocníkom, no tak ako každá minca má dve strany, tak aj bandáže na koleno majú svoje výhody a nevýhody.

joga

Výhody bandáží na koleno

Bandáže na koleno podopierajú stabilitu kĺbu a obmedzia pohyb kĺbu tak, aby sa zabránilo jeho zraneniu. Kolenný kĺb tak nebude ovplyvňovaný vonkajšími vplyvmi pri všeobecných činnostiach, ktoré vykonávate pravidelne, ale taktiež aj pri iných činnostiach, ktoré nevykonáva úplne každý. Môže to byť napríklad horolezectvo, ktoré zvyšuje tlak na koleno a spôsobuje, že kolenná kosť bude slabšia a oddelená od pôvodnej polohy. To vedie k vzniku problémov, ktoré musíte riešiť už doktora.

Bandáže sú pohodlné a znižujú tlak na koleno. Majú taktiež pomocnú úlohu pri starších ľuďoch, ktorí majú reumu, artritídu, nepružnosť kĺbov a výrony, či iné choroby, s ktorými sa môže človek stretať vo vyššom veku.

Nosenie kolenných bandáží môže zohrávať dobrú úlohu pri nízkych teplotách, pretože zabraňuje ochladeniu kolenných kĺbov. Koleno je veľmi jednoduché ochrániť pred nízkymi teplotami. V chladnejšom prostredí je preto dobré nosiť kolenné bandáže, ktoré majú skvelý ochranársky efekt.

Nevýhody bandáží na koleno

Ak pacienti s osteoartrózou používajú bandáže na koleno, ktoré sú príliš tesné alebo silné, nevedie to k cirkulácií krvi okolo kolenného kĺbu, čo sťažuje činnosť kolena.

Bežné kolenné bandáže majú zvyčajne za následok udržanie teploty. Po ich nosení vytvorí patella pred kolenom určitú kompresiu a ovplyvňuje účinok cvičenia.

Dlhé nosenie pravdepodobne spôsobí pokles sily svalov, takže nie sú k dispozícií žiadne silné svaly, ktoré by ochránili vaše kolená.

Ak bandáž budete nosiť dlhší čas, ovplyvní to účinok svalového cvičenia, čo spôsobí zlý krvný obeh, nedostatočné zásobovanie krvou a podobne. Preto noste chrániče kolien, keď budete mať nepríjemný pocit z kolien.

bandáž

Záver

Všetko má dve strany. Bandáže nenoste, keď nepotrebujete. Ak bandáže kolien nie sú použité správne, nemajú dobré výsledky.

Po nosení bandáží si ich dajte na suché a vetrané miesto. Nie je vhodné, aby boli vystavené slnku. Pri používaní si dajte pozor na čistenie, nenamáčajte bandáž do vody na dlhšiu dobu a starajte sa o ňu správne.

Často kladené otázky

Aké sú výhody bandáží na koleno?

Bandáže na koleno podopierajú stabilitu kĺbu a obmedzia pohyb kĺbu tak, aby sa zabránilo jeho zraneniu. Sú pohodlné a znižujú tlak na koleno, majú pomocnú úlohu pri starších ľuďoch s reumou, artritídou a chorobami kĺbov, a zabraňujú ochladeniu kolenných kĺbov.

Aké sú nevýhody bandáží na koleno?

Ak pacienti s osteoartrózou používajú príliš tesné alebo silné bandáže, môže to zhoršiť cirkuláciu krvi okolo kolenného kĺbu a sťažiť činnosť kolena. Dlhé nosenie bandáží môže spôsobiť pokles sily svalov a ovplyvniť účinok svalového cvičenia.

Ako sa starať o bandáž na koleno?

Po nosení bandáže si ju dajte na suché a vetrané miesto, nie je vhodné aby bola vystavená slnku. Pri používaní dbajte na čistenie, nenamáčajte bandáž do vody na dlhšiu dobu a starajte sa o ňu správne.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...