Vyčistite si domácnosť počas karantény! Máme pre vás zopár tipov, na čo sa zamerať

mop

Karanténa je obdobím, kedy máme čas snáď na všetko. Zdá sa vám, že ste už urobili všetko, čo ste mohli a pomaly na vás prichádza nuda? V dnešnom článku sme pre vás spísali úplne všetko, čo môžete v rámci upratovania počas karantény robiť. A uvidíte, niektoré z týchto vecí ste ešte určite nerobili! 

Keď ľudia chodia do práce, často sa sťažujú, že nemajú čas takmer na nič. Chceli by sa viac venovať sami sebe, upratať si celý dom, vytriediť staré oblečenie a veľké množstvo ďalších vecí. Keď však ten čas dostanú, často ho nevyužijú správne. Vyhnite sa ubíjajúcej nude, ktorá rozhodne pre človeka dobrá nie je, a stavte na poriadne vyčistenie všetkých kútov vašej domácnosti. A áno, dostanete sa aj k triedeniu starého oblečenia. 

upratovanie

Najprv si nakúpte čistiace prostriedky

Väčšina domácností má všetky prostriedky na čistenie doma. Občas sa však môže stať, že niečo chýba. Preto si najprv zájdite do obchodu a kúpte základné prostriedky ako napríklad Savo. Určite ho budete pri čistení a umývaní potrebovať. 

Nezabudnite na hubky alebo utierky. Aj tie sa vám pri upratovaní zídu. Ak plánujete čistenie napríklad okien alebo nejakých špeciálnych povrchov, myslite na to, že na ne potrebujete aj špeciálne prostriedky. 

Keďže by sme mali všetci zostať doma a nikam nechodiť, spravte si zoznam dôležitých produktov, ktoré potrebujete a následne ich naraz kúpte. Možno nebudete potrebovať nič, možno vám bude chýbať iba jeden či dva produkty. Vždy je dobré vedieť to na začiatku, aby ste sa vyhli nakupovaniu po častiach a neustálemu chodeniu do obchodu. 

Základné upratovanie 

Myslíme si, že počas dní, ktoré ste už boli doma, ste stihli urobiť všetko základné upratovanie ako umyť podlahy a prach, povysávať a poupratovať všetky miestnosti. Ak ste sa k tomu ešte nedostali, máte teraz príležitosť. 

Snažte sa zbaviť všetkých vecí, ktoré máte navyše. Vytrieďte doplnky, ktoré sa vám už nehodia. Myslite na to, že menej je niekedy viac a v dnešnom svete, kedy vládne najmä minimalizmus, určite oceníte skôr vzdušné miestnosti bez zbytočných doplnkov. Stavte na čisté línie a jednoduchosť. 

Taktiež sa pustite do upratovania miestností, ktoré neustále odkladáte. Môže ísť napríklad o hosťovskú miestnosť alebo o povaľ. 

Umyte okná

Umývanie okien patrí medzi zdĺhavé a nenávidené práce, ktoré stále odsúvame a robíme ich často len párkrát za rok. Aj vy stále túto činnosť odkladáte? Teraz na ňu budete mať dostatok času. 

Zapnite si dobrú hudbu, okná otvorte a umyte ich ako zvonka, tak aj zvnútra. Vyleštite ich a nezabudnite ani na všetky záhyby. 

vysávanie

Vytrieďte staré oblečenie

Skrine sa nám často prehýbajú pod oblečením, no vždy, keď sa ideme obliecť, siahneme po tom istom. Počas týchto voľných dní vyhoďte všetko, čo v skriniach máte von. Vytrieďte si niekoľko kôpok oblečenia. 

Prvou bude oblečenie, ktoré nosíte pravidelne na bežnej báze. Urobíte najlepšie, ak ho umiestnite v skrini niekde na začiatok. Budete ho mať vždy po ruke. Druhou kôpkou bude oblečenie, ktoré síce nosíte, no menej často ako to v prvej. 

Ďalším oblečením bude to, ktoré nosíte len veľmi sporadicky. A následne poslednou, štvrtou kôpkou oblečenie, ktoré ste na sebe už dlho nemali. Zamerajte sa najmä na poslednú kôpku a premýšľajte, kedy ste toto oblečenie mali na sebe. Ak sú tam kúsky nenosené viac ako rok, automaticky ich vyraďte. Buď ich vyhoďte do koša alebo, ak ide o pekné kúsky, ich niekomu darujte. 

Takto postupujte v každej skrini, ktorú máte a myslite na pravidlo jedného roka. Keď ste si oblečenie neobliekli tak dlhú dobu, pravdepodobne vám v skrini zaberá len miesto a už si ho na seba nedáte. 

Myslite na to, že pri móde je dôležité mať najmä základné kúsky, ktoré neskôr môžete jednoducho spolu kombinovať.

Niektoré kúsky opravte

Radi šijete na šijacom stroji alebo minimálne viete šiť ručne? V tom prípade pokojne opravte niektoré roztrhnuté kúsky, ktoré máte doma. Môže ísť o ponožky alebo pokojne aj o nejaké väčšie kusy oblečenia. 

Nielen deťom, ale aj dospelým sa občas stáva, že sa o niečo zachytia alebo si nejaký kúsok roztrhnú. Vezmite niť a ihlu a zašite roztrhnuté kúsky alebo nedokonalosti. 

Máte doma niektoré staré kúsky, ktoré by po prerobení mohli vyzerať dobre? Sadnite si za šijací stroj a vdýchnite im nový život. Po karanténe tak budete mať nové oblečenie bez toho, aby ste na ňom utratili čo i len cent. 

Takáto činnosť je však dobrá aj podľa mnohých odborníkov a psychológov. Skvelo upokojuje a dokáže zahnať nepríjemné myšlienky. Tie sa počas karantény môžu objaviť najmä vtedy, keď sa nudíte a neviete, čo by ste robili. 

Pri opravovaní však nemusíte zostať len pri oblečení. Pokojne zvoľte aj iné veci, ako napríklad hračky pre deti či dokonca pre vašich domácich miláčikov. Často sa stane, že takéto veci sa zničia a potrebujú opraviť. 

farebné nite

Vyjdite do záhrady

V rámci upratovania vyjdite aj do záhrady. Na začiatok si urobte poriadok na dvore, v záhrade a taktiež v záhradnom domčeku, ak ho máte. Vytrieďte nepotrebné veci, ktoré tam sú ešte spred minulého roka. Vyhoďte veci, ktoré nepotrebujete alebo sú príliš staré. 

Rovnako to urobte aj v záhrade. Zbavte sa listov, konárov a iných vecí, ktoré sú tam navyše. Dokonca, začiatok jari je skvelý na strihanie stromkov. Dokážete to urobiť aj sami, nepotrebujete žiadnu pomoc odborníka. Preto, ak chcete, stačí vziať záhradkárske nožnice a staré či príliš dlhé konáre jednoducho zostrihať. Dávajte si však pozor, strihanie musí byť premyslené, nejde totižto vrátiť späť. 

Koncom marca a začiatkom apríla vychádzajú záhradkári do záhrad, aby vysadili prvé plodiny a kvety. Ak ste niekedy v minulosti túžili sadiť aj vy, len ste nemali čas, máme pre vás dobrú správu! Počas karantény máte konečne čas. Stačí si kúpiť všetky semienka, ktoré potrebujete a následne ich zasadiť. Je to jednoduché a výsledok stojí za to. 

Popremýšľajte nad rekonštrukciou alebo výmenou

Plánujete už dlhšie, že si zrekonštruujete kúpeľňu, kuchyňu alebo iné miestnosti? Pripravte na sa celý tento proces počas karantény. Na internete si nájdite nový nábytok, ktorý by sa vám mohol do miestností hodiť. Taktiež prehľadajte obchody s doplnkami. Ak chcete byť v predstihu ešte viac, pokojne si menšie kúsky už objednajte. 

Ľudia často odkladajú inováciu a rekonštrukciu preto, lebo nemajú čas na jej plánovanie. Teraz však čas máte, a preto sa rozhodne oplatí, aby ste sa na to dali. 

Nemusí však ísť len o nábytok alebo doplnky. Pokojne nakupujte aj nové spotrebiče. Stavte napríklad na novú mrazničku, chladničku alebo mikrovlnku. Kým budete doma, všetko si nastavíte a pripravíte.

pranie

Urobte si doplnky do domácnosti

Túžite po nových doplnkoch do domácnosti? Nemusíte ich kupovať. Pomocou rôznych postupov, ktoré nájdete napríklad na Youtube alebo Pintereste, si sami vytvoríte napríklad jarné ozdoby, svietniky, sviečky a množstvo ďalšieho. Kreativite sa medze nekladú. 

Výhodou karantény je, že poskytuje veľké množstvo času na to, aby ste sa kreatívne vyžili a rozšírili si svoje obzory. Nemusíte len upratovať. Pokojne si doma niečo vytvorte alebo opravte. Na väčšinu týchto vecí budete potrebovať prostriedky, ktoré doma určite máte, ako napríklad papier, lepidlo a podobne. 

Záver

Počas karantény je potrebné zabaviť svoje ruky a myseľ. Keď je človek neustále zatvorený doma, môže to na jeho psychiku vplývať veľmi zle. Preto, ak neviete, čo robiť, stavte na kreatívne činnosti, upratujte alebo pozerajte seriály. Snažte sa nemyslieť na to, že musíte byť doma. 

Často kladené otázky

Aké základné čistiace prostriedky by som mal nakúpiť pre upratovanie počas karantény?

Pre upratovanie počas karantény si zaobstarajte základné čistiace prostriedky, ako napríklad Savo, hubky alebo utierky. Ak plánujete čistenie špeciálnych povrchov alebo okien, nezabudnite na špeciálne prostriedky pre ne. Snažte sa zakúpiť všetko naraz, aby ste sa vyhli častým návštevám obchodu.

Ako môžem využiť čas v karanténe pre vytriedenie starého oblečenia?

Počas karantény vyhoďte z vašich skríň všetko oblečenie a vytriedite ho do niekoľkých kôpok podľa četnosti nosenia. Zamerajte sa najmä na oblečenie, ktoré ste na sebe nemali viac ako rok - buď ho vyhoďte do koša, alebo ho darujte. Myslite na to, že je dôležité mať v skrini základné kúsky, ktoré sa dajú ľahko kombinovať.

Čo ešte môžem robiť v rámci upratovania počas karantény?

Okrem bežného upratovania, ako je umývanie podláh a prachu, vyberte aj miestnosti, ktoré neustále odkladáte. Umyte si okná vo vašej domácnosti a využite voľný čas aj na opravu niektorých kúskov oblečenia, ak máte šijacie zručnosti. Snažte sa zbaviť zbytočných vecí a doplnkov, a redukujte objem vecí v miestnostiach. Stavte na čisté línie a jednoduchosť.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...