Vyberte ten najlepší vianočný darček: 10+ tipov, ako na to

darček na Vianoce

Výber darčekov je náročný a komplikovaný. Kúpiť niečo, čo je praktické, zábavné a pritom poteší, je ťažšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Vianoce sú však už za rohom a je nutné vybrať niečo, čo obdarovaná osoba skutočne využije a neuloží hlboko do skrine. Ak ste bez nápadov a originality, máme pre vás 10+ praktických rád, ako vybrať správny darček. Poďme na to.

Prečo si dávame darčeky?

Začnime trochu zvláštnou, no pritom zaujímavou otázkou. Viaceré výskumy, ktoré sa zaoberali obdarovávaním naznačujú, že je pri ňom potrebné zohľadniť dva ciele. Prvým je urobiť obdarovanému radosť.

Druhým cieľom je posilniť vzťah medzi darcom a obdarovaným. To sa dosiahne poskytnutím premysleného a nezabudnuteľného darčeka – takého, ktorý ukazuje, že darca obdarovaného naozaj pozná. Zvyčajne to znamená zistiť, čo niekto chce, bez toho, aby ste sa ho na to priamo opýtali.

Najlepší darček je taký, ktorý si obdarovaný želá a ktorý je premyslený. Ukážete totižto, že ste doň investovali nielen peniaze, ale aj čas. Na druhej strane, najhorší darček je ten, ktorý je ako neželaný, tak aj nepremyslený. Často sú to darčekové poukážky.

Výskum tiež ukazuje, že ľudia majú tendenciu preceňovať svoju schopnosť rozpoznať, čo sa obdarovanému bude páčiť, a teda aké darčeky povedú k upevneniu vzťahu.

Štúdia z roku 2011 požiadala respondentov, aby si spomenuli buď na svoju vlastnú svadbu, alebo na svadbu, ktorej sa zúčastnili ako hostia. Obdarovaní boli požiadaní, aby ohodnotili, nakoľko ocenili darčeky, ktoré dostali. Hostia zas boli požiadaní, aby zhodnotili, ako dobre podľa nich boli dary prijaté.

Obdarovaní výrazne preferovali darčeky, ktoré chceli a predtým o nich ostatným povedali. Darcovia však mali tendenciu nesprávne predpokladať, že nevyžiadané darčeky (tie, o ktorých obdarovaní nehovorili) budú mať lepší úspech. V skutočnosti to ale nebola pravda.

Darcovia majú tiež tendenciu považovať drahšie darčeky za lepšie. Ukazuje sa však, že obdarovaní oceňujú drahé a lacné darčeky podobne.

Nekupujte preto zbytočnosti, ktoré osoba nevyužije. Načúvajte jej počas roka a zistite, po čom túži. Takýmto spôsobom sa uistíte, že si od vás pod stromčekom nájde presne to, čo chcela.

darčeky

Venujte niečo, čo vyrieši problémy

Poďme ale už na samotné vyberanie darčekov a tipy, ako správne na to.

Jednou z najväčších chýb, ktorých sa pri kupovaní darčekov pre druhých (a pre seba) dopúšťame, je, že si myslíme, že keď dáme ľuďom viac vecí, budú šťastnejší. Opak je však pravdou. Šťastie nepochádza z kvantity, ale kvality. To znamená, že ak niekomu darujete jednu maličkosť, ktorá vyrieši jeho problémy, je to oveľa viac, ako keď darujete desať veľkých vecí, ktoré len zaberú miesto a nebudú mať žiadnu funkciu.

Keď sa pustíte do nakupovania darčekov, zamyslite sa, aké problémy má osoba, ktorej ich idete kupovať. Prípadne, čo ju môže trápiť. A hľadajte riešenie!

Napríklad:

  • Odstráňte každodenné nepríjemnosti: Dajte obdarovanému nabrúsiť nože, kúpte mu žalúzie alebo zaplaťte údržbára, ktorý príde k nemu domov a opraví drobnosti, ako sú vŕzgajúce dvere, pokazené vypínače a tečúce umývadlá. Na takéto veci ľudia často zabúdajú, prípadne do nich nechcú investovať. Vyriešte tento problém za nich.
  • Uistite, že sa vaši blízki nebudú počas roka nudiť: Naplánujte večierok alebo výlet s obdarovaným a jeho priateľmi. Prípadne im zaplaťte kurz.
  • Zabráňte bolesti: Ak sa osoba sťažuje na boľavý krk, zabezpečte jej sedenie s fyzioterapeutom alebo jej kúpte vstup do fitness centra.
  • Prevezmite zodpovednosť: Darujte darčekový poukaz na niekoľkodňové stráženie domácich zvierat alebo opatrovanie detí.
  • Vyriešte domáce práce: Darujte darčekový poukaz na donášku alebo službu domáceho prania. Alebo kúpte merino vlnu, ktorá sa nemusí príliš často prať ani žehliť.
  • Znížte množstvo odpadu: Darujte špeciálne utierky na riad, ktoré sa dajú používať namiesto papierových utierok, podložku na pečenie, ktorá je vhodná na používanie namiesto klasického papiera na pečenie, obal zo včelieho vosku, ktorý nahradí fóliu, alebo vodný filter, ktorý sa dá používať namiesto balenej vody.

Nevytvárajte darčekmi ďalšie problémy

Ľudia sa neradi rozhodujú, preto nekúpte darček, ktorý ich k tomu núti. Čo tým myslíme?

Nekupujte darčekové karty

Keď niekomu kúpite darčekovú kartu, pridávate mu problém tým, že na neho prenášate bremeno rozhodovania. Ak musíte, darujte hotovosť. A ak sa vám to zdá príliš neosobné, premyslite a kúpte praktický darček.

Nedarujte zážitky bez dátumu

Ak darujete masáž alebo lekciu varenia, naplánujte ju vy. Obdarovaný si tento termín zapíše a s istotou si vybaví voľno. V prípade, že by nemohol, si termín presunie, no zas na určený deň. Máte tak istotu, že darček určite využije. Ak by ste totižto kúpili zážitok a povedali, aby si človek vybral dátum sám, s veľkou pravdepodobnosťou na to zabudne, alebo to bude stále odkladať.

Darujte praktické rastliny, nie kytice

Rozhodnutia pri výbere darčekov bývajú sebecké. A to aj napriek tomu, že sa snažíme čo najviac myslieť na obdarovanú osobu. Chceme sa ukázať, akí skvelí darcovia sme, a tak kupujeme veci, ktoré majú oslniť nielen jednu osobu, ktorej idú, ale aj ostatných okolo. Napríklad okázalé kvety a veľké kytice. Problémom je, že záblesk vyprchá a obdarovaný sa musí vysporiadať s tým, čo po ňom zostane.

Ak chcete byť nezištní, lepšou stratégiou, ako vyberať darčeky, je kupovať praktické veci, ktoré vydržia. Napríklad rastliny. A verte nám, potešíte s nimi rovnako, ak nie viac.

darčeky

Nebojte sa spýtať

Ako darcovia sa často chceme pochváliť, ako dobre niekoho poznáme. Ale viete, kto pozná obdarovaného ešte lepšie ako vy? Obdarovaný! Takže, keď vám povie, čo chce, nesnažte sa ho hlúpo prekabátiť. Dajte mu to, o čo žiada!

Vám sa to môže zdať nepremyslené a neoriginálne, ale danej osobe nie. Podľa prekvapivých štúdií obdarovaní tvrdia, že najpremyslenejšie darčeky sú tie, o ktoré sami požiadali.

Keď povedia, že majú všetko, verte im

Mnohí ľudia, a špeciálne mamy sú známe tým, že hovoria: "Mám všetko, čo potrebujem. Stačí, že si so mnou na sviatky."

A my im aj tak neveríme a vysvetľujeme, že im predsa darček musíme kúpiť. A tak vyberieme niečo, čo nepotrebujú, nechcú alebo ku koncu vôbec nevyužijú. Ak chcete byť mimoriadne veľkorysí, dajte ľuďom viac toho, o čo skutočne žiadajú – váš čas.

Ako hovorí Grant Sabatier v jednom citáte: "Čas je cennejší ako peniaze, pretože peňazí môžete získať vždy viac, no času nie."

Ak predsa len chcete niečo kúpiť, naplánujte si kvalitne strávený spoločný čas, napríklad pri dobrej večeri alebo na malom výlete. Prípadne kúpte letenky na miesta, kam ste chceli vždy ísť.

Darujte niečo, čo ste im už dali

Nesnažte sa byť nasilu originálni. Niekedy stačí, aby ste osobe darovali to, čo ste jej už dávnejšie dali. Dôležitá je sentimentálna hodnota a zámer darčeka.

Darujte niečo užitočné

Štúdie ukazujú, že ľudia si viac cenia užitočnú vec, ak ju dostanú ako darček, ako keď si ju kúpia sami, pretože novosť sa vyčerpá, ale sentimentalita nie.

Zachyťte okamih

Urobte darček zo zážitku sentimentálnejší tým, že daný okamih zachytíte.

Ak napríklad kúpite zážitok, ako je kurz varenia alebo víkendový pobyt, vytvorte z neho fotoalbum. Alebo natočte vtipné video, ktoré zmapuje váš vzťah.

darčeky pod stromčekom

Spravte si zoznam vecí, ktoré danú osobu zaujímajú

Vytvorte zoznam všetkých vecí, ktoré danú osobu zaujímajú, a ktoré ju charakterizujú. Po ich spísaní si dajte chvíľku času a premyslite aspoň jednu vec ku každej charakteristickej vlastnosti. Ak niekto miluje čítanie, dajte mu knihu. Ak má vaša mama rada ovocné vône, darujte jej voňavku, difuzér alebo aromatickú sviečku. Píšte všetko, čo vám napadne.

Pri nakupovaní následne nemusíte siahnuť po všetkých darčekoch. Vyberte len jeden alebo dva, ktoré osobe dáte. Budete mať však zoznam nápadov aj na ďalší rok, prípadne na iné sviatky, ako napríklad narodeniny či meniny.

Ak by ste si nevedeli na nič spomenúť, pozrite sa do minulosti. Zistite, aké udalosti sa stali vo vašom spoločnom živote. Prípadne, čo sa podarilo danej osobe dosiahnuť alebo urobiť. Dostala sa na vysokú školu? Možno bude potrebovať nejaké pomôcky alebo elektroniku. Je vaša blízka kamarátka milovníčka športu a plánuje nejakú súťaž? Kúpte jej kvalitné vybavenie, ktoré jej pomôže a celý priebeh prípravy uľahčí.

Univerzálne vianočné darčeky

Ak by ste chceli staviť na istotu a zaobstarať praktické a univerzálne darčeky, máme pre vás zopár tipov.

Externá nabíjačka

Powerbanka nie je najzaujímavejší vianočný darček, ktorý môžete nájsť pod stromčekom, ale je to jeden z tých, ktoré sa vám budú hodiť aj vtedy, keď Vianoce pominú. Je to tiež jeden z obľúbených cenovo dostupných darčekov, ktoré si môže dovoliť kúpiť takmer každý. Jednou z možností je 10 000 mAh batéria od spoločnosti Anker, ktorá je vybavená vysokorýchlostným nabíjaním PowerIQ a je kompatibilná s najnovším iPhonom 13 aj Galaxy S20. Dokonca, poskytuje až 1,2 nabitia pre iPad mini 5. Je to jedna z najľahších a najtenších nabíjačiek na trhu a má bezpečnostný systém MultiProtect, ktorý chráni pred prebitím, skratom a teplotnými výkyvmi.

Čítačka kníh

Spoločnosť Amazon v roku 2021 prvýkrát po rokoch vydala úplne nový Kindle a my očakávame, že to bude jeden z najhorúcejších darčekov tohto roka. Úplne nový Kindle má tenšie okraje a väčšiu 6,8″ obrazovku. Má nové a vylepšené funkcie, ako je nastaviteľné svetlo, o 20 % rýchlejšie otáčanie stránok, a až 10 týždňov výdrže batérie na každé plné nabitie. Splývavý dizajn prednej strany a 300 ppi obrazovka bez odleskov sú špeciálne navrhnuté na čítanie a vyzerajú ako papier, dokonca aj pri jasnom slnečnom svetle na pláži. Ide o vodoodolné zariadenie, ktoré je skonštruované tak, aby sa vám z neho čítalo dobre aj tesne pred spaním. Okrem toho má 8 gigabajtov úložného priestoru na uloženie tisícov titulov.

Bezdrôtová nabíjačka

Špičková bezdrôtová nabíjačka od spoločnosti Anker je cenovo dostupným vianočným darčekom, ktorý sa v roku 2021 určite bude hojne používať. Zariadenie je skvelým darčekom pre súrodenca, kolegu aj priateľa. Uľahčuje nabíjanie zariadenia pri používaní a zaisťuje vám, že bude vždy pripravené na prácu. Bezdrôtové nabíjačky sú jedným z najlepších darčekov roku 2021.

čierne darčeky

Podložka na laptop

Práca z domu sa pre mnohých z nás stala novou normou, minimálne niekoľko dní v týždni. Darček vo forme písacieho stola na kolenách znamená, že váš obdarovaný môže pracovať odkiaľkoľvek z domu, dokonca aj v horizontálnej polohe na gauči. Podložka je vybavená pohodlným ergonomickým vankúšom na spodnej strane, ktorý sa prispôsobí vašim kolenám. Má aj podložku pod myš a otvor na telefón, aby ste mohli mať smartfón vo vertikálnej polohe a vždy naň videli. Podložky sa dodávajú v rôznych povrchových úpravách, takže je viac ako isté, že vašej blízkej osobe niečo vyberiete.

Kufre

Darovať novú batožinu je v podstate to isté ako darovať cestu na nové miesto. Najlepším variantom je 2-dielna súprava s predĺženou zárukou a vonkajšou stranou, ktorá je vyrobená z tvrdého materiálu, aby dokázala ochrániť vaše cenné veci. Súčasťou sady by mal byť príručný kufor, ktorý si môžete vziať so sebou do lietadla. Obom nesmú chýbať bočné zámky a viacsmerné kolieska, čo celé cestovanie po letisku uľahčuje.

Personalizované hrnčeky

Chcete potešiť svoju rodinu, priateľov alebo partnera? Nechajte mu vyrobiť personalizovaný hrnček! Využite spoločnú fotografiu alebo nejakú maličkosť, ktorá osobu charakterizuje a spravte z nej potlač. Máte veľa šálok? V tom prípade využite fotografiu na pohár, tašku, tričko alebo mikinu. Výber je široký.

Aký je teda ten najlepší darček?

Ak chcete pod vianočný stromček položiť zabalený darček, no ešte ste nedostali tip, čo presne si obdarovaný želá, vyberte niečo praktické s personalizovaným nádychom. Ak sa naozaj trápite, potom je najlepšou voľbou opýtať sa. Zistíte, čo si osoba skutočne želá.

Hlavný záver z výskumu psychológie obdarovávania však je, že ak je vaším cieľom posilniť vzťah s obdarovaným, darujte mu zážitok.

V štúdii z roku 2016 boli ľudia požiadaní, aby priateľovi darovali buď "materiálny", alebo "zážitkový" darček (v hodnote 15 USD). Materiálne darčeky zahŕňali veci, ako napríklad oblečenie. Zážitkové zas veci ako lístky do kina. Príjemcovia zážitkových darčekov vykazovali výraznejšie zlepšenie sily vzťahu ako príjemcovia materiálnych darčekov.

Najcennejší dar, ktorý môžete dať milovanej osobe, je však v skutočnosti celkom jednoduchý: kvalitný čas. V štúdii z roku 2002, do ktorej sa zapojilo 117 ľudí, bolo viac šťastia z rodinných a náboženských zážitkov ako z podujatí, pri ktorých bolo v centre pozornosti míňanie peňazí a prijímanie darčekov.

Rozhodnutie je tak jasné. Tieto Vianoce si dajte drink, sadnite si a porozprávajte sa. Užite si spoločný čas. A ak by ste sa nudili, naplánujte si výlet.

Často kladené otázky

Aké sú dva ciele obdarovávania?

Prvým cieľom obdarovávania je urobiť obdarovanému radosť. Druhým cieľom je posilniť vzťah medzi darcom a obdarovaným, čo sa dosiahne poskytnutím premysleného a nezabudnuteľného darčeka, ktorý ukazuje, že darca obdarovaného naozaj pozná.

Ako môžeme vybrať správny darček pre obdarovaného?

Pri výbere darčeka je dôležité načúvať obdarovanému počas roka a zistiť, po čom túži. Najlepší darček je taký, ktorý si obdarovaný želá a ktorý je premyslený, čím ukážete, že ste doň investovali nielen peniaze, ale aj čas.

Čo by sme mali zvážiť pri vyberaní darčekov, ktoré vyriešia problémy obdarovaných?

Pri vyberaní darčeka zamyslite sa, aké problémy má obdarovaná osoba alebo čo ju trápi, a hľadajte riešenie. Môžete napríklad odstrániť každodenné nepríjemnosti, zabezpečiť zábavu počas roka, zabrániť fyzickým bolestiam alebo prebrať niektoré zodpovednosti či domáce práce. Dôležité je zamerať sa na kvalitu daru, nie na jeho kvantitu, a pomôcť obdarovanému vyriešiť nejaký problém.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....