Všetky trendy na rok 2021: Čo bude moderné a nemalo by vám chýbať?

najnovšie módne trendy

Trendy sa neustále menia. Raz je moderná jedna vec, inokedy druhá. Najväčšie zmeny si môžeme všímať spravidla na začiatku nového roka či dekády. Rok 2021 nie je iný. Prináša so sebou množstvo noviniek nielen v móde, ale taktiež v interiérovom dizajne či dokonca v gastronómii. Jednotlivé novinky sme rozdelili do základných kategórií a na všetko sa lepšie pozreli. Čo by vám v roku 2021 rozhodne nemalo chýbať?

Farba roka 2021

Začnime základnou informáciou, od ktorej sa odvíja veľké množstvo ďalších trendov a štýlov. O farbu roka sa opierajú mnohí interiéroví aj módni špecialisti. Inšpirujú sa ňou a snažia sa ju zakomponovať do svojich najnovších kúskov.

Farbou roka 2021 sa stali rovno dva odtiene - žltá Illuminating a sivá Ultimate Gray. A síce sa na prvý pohľad zdá, že farby sú úplne odlišné, opak je pravdou. Veľmi pekne spolu ladia. Rozhodne sa ich netreba báť.

žena v sivom kabáte

Jednoročné a nadčasové trendy

Ďalej sa presuňme na menšiu charakteristiku trendov. Počas roka 2021 sa stretneme najmä s dvomi typmi. Tie sú charakteristické pre každý rok. Sú to jednoročné a nadčasové trendy.

Jednoročné trendy sú spravidla veľmi obľúbené a zaujímavé. Priťahujú pozornosť a sú takmer všade. Ich nevýhodou je však to, že po určitom čase ľuďom vadia. Má ich totižto úplne každý. V móde to bol pred niekoľkými rokmi napríklad tigrový vzor. Aj napriek tomu, že v kombinácii s tmavou farbou vyzeral dobre, ľudia ho po čase začali neznášať.

Takéto typy trendov sú síce na zopár sezón v obľube, no sú veľmi nepraktické. Ak si z nich vykladáte šatník alebo si podľa nich zariadite obývačku, po krátkom čase budete musieť všetko zmeniť. Niektorým to nevadí, iní sa zamerajú radšej na druhú možnosť.

Druhou možnosťou sú nadčasové trendy. Tie sa spravidla v jeden rok objavia a namiesto toho, aby sa po čase vytratili, s nami zostávajú dlhšie ako predpokladaných 12 mesiacov. Skvelým príkladom je minimalizmus, ktorý bol trendom roku 2012. Ani po jeho skončení však neodišiel. Ľudia si ho tak zamilovali, že sa z neho stala nadčasová klasika, ktorá sa vracia každý ďalší január.

Je na vás, ktorý z trendov si vyberiete. Dôležité je, aby ste sa v ňom cítili dobre a vedeli ho skombinovať s inými kúskami, ktoré už doma máte. A to nehovoríme len o móde, ale aj o každej ďalšej kategórii. Poďme sa teda pozrieť na jednotlivé trendy, ktoré si pre nás rok 2021 prichystal.

Módne trendy 2021

Začnime klasikou, ktorou je móda a módne trendy. V minulosti bola móda skôr strohejšia a prinášala so sebou len zopár noviniek. Za posledné roky si však návrhári zvykli, že každý z nás je iný. V nových trendoch sa chce nájsť ako študentka, ktorá si nemôže dovoliť príliš drahé kúsky, tak aj model s niekoľkotisícovou výplatou.

Módne trendy z najnovších prehliadok, ktoré sa konali tesne pred skončením roka 2020, diktujú hneď niekoľko pravidiel.

žena v ružových šatách

Neutrálne farby sú základom

Ak ste boli vždy milovníkmi neutrálnych farieb, rok 2021 bude pre vás ako stvorený. Trend pokračuje z minulého roka. Má však niekoľko zmien. Kým v roku 2020 sme sa orientovali skôr na odtiene ako telová, nude, karamelová alebo krémová, v tomto roku by sme si mali do šatníka vziať kúsky v hnedej, sivej, béžovej či dokonca bielej.

Tmavšie neutrálne odtiene sú klasikou, ktorá vyzerá dobre na každom. Je úplne jedno koľko máte rokov alebo to, či ste muž alebo žena. Plus, netreba zabúdať ani na to, že neutrálne farby môžete veľmi jednoducho kombinovať tón v tóne. Obujte si hnedé topánky, oblečte si béžové nohavice a top zvoľte v sivej alebo bielej farbe.

Kombinácii neutrálnych farieb je veľké množstvo. Všetky odtiene sú veľmi podobné, vďaka čomu sa nemôže stať, že by ste spravili nejaké módne faux-pas.

Všade samé volány

Volány sa začali objavovať už v lete 2020. Bolo ich však pomerne málo a ľudia ich mohli obdivovať len na niekoľkých kusoch šiat alebo tričiek. Tentokrát sa však vracajú a v omnoho väčšej sile. Očakávať ich môžete nielen na tričkách a šatách, ale aj na blúzkach či dokonca nohaviciach.

Módne prehliadkové móla boli doslova preplnené zaujímavými kúskami, ktoré boli ozdobené volánmi na rukávoch, spodných častiach alebo na pleciach. Tento trend je vhodný skôr pre ženy, no nájdu sa v ňom aj odvážni muži. Inšpiráciu si môžu brať zo známeho speváka Harryho Stylesa. Ten volány miluje a pravidelne si ich oblieka.

A viete, čo bude najlepšou kombináciou s týmto trendom? Jemné, elegantné a ženské potlače. K nim sa radia najmä kvety rôzneho druhu.

Volánový trend bude najobľúbenejší počas jari a leta. Práve preto sa naň pripravte v predstihu. Preklikajte jednotlivé internetové obchody, ako napríklad AboutYou.sk, a pozrite si ich ponuku. Uvidíte, že ste najlepšie kúsky objavíte presne vtedy, keď to budete čakať najmenej.

dve ženy s kávou

Elegantné sako

Milovníci formálneho štýlu by mali spozornieť. Elegantné a štýlové sako bude tento rok jedným z najhorúcejších trendov. Kombinovať by ste ho mali s formálnymi jednofarebnými nohavicami. Prípadne môžete staviť na nohavice v rovnakom vzore ako samotné sako.

Výhodou kombinácie saka a formálnych nohavíc je najmä to, že pôsobia ako veľmi pekný celok. Vzbudzujú určitý rešpekt a podčiarkujú zmyselnosť. Takéto kombinácie sú vhodné ako pre ženy, tak aj pre mužov.

Trendu sa však nemusíte vzdať ani počas teplých letných mesiacov. Už počas tohto leta "leteli" kombinácie saka s kratšími nohavicami. Tento rok to bude rovnaké. Oblečte si štýlovú formálnu kombináciu, ktorá je ako stvorená na leto. Nezabudnite aj na výber správnych topánok. Najlepšie sú lodičky na vysokom opätku.

Výrazné plecia

Pred niekoľkými desiatkami rokov boli veľmi obľúbené tričká alebo saká s výraznými plecami. Mnohí si na ne určite veľmi dobre pamätajú. A síce išlo o zaujímavý trend, na veľmi dlhý čas sa vytratil. Ak vám výrazné plecia chýbali, netreba sa ničoho báť. Rok 2021 je ich obdobím, kedy sa vracajú.

V tomto trende si môžete kúpiť zaujímavé saká, tričká či dokonca blúzky. Výraznejšie obrysy ramien sú nevšedné. Dokážu však veľmi pekne vytvarovať postavu a pritiahnuť pozornosť.

Kozmetické trendy 2021

S módou ide ruka v ruke aj kozmetika. Jej trendy sa pravidelne menia. Niekedy sú výraznejšie, inokedy menej. Dôležité je však to, aby ste sa v nich cítili dobre.

Menej je viac

"Full face makeup", čiže mejkap, v rámci ktorého si nalíčite úplne celú tvár, bude počas roku 2021 úplne out. Dôvodom je najmä nosenie masiek a rúšok, ktoré nám väčšinu z tváre zakrývajú. Ak sa chcete pekne nalíčiť, zamerajte sa najmä na oči. Tie sú, najmä teraz, na tvári vždy najvýraznejšie.

žena, ktorá používa krém

Zamerajte sa na starostlivosť

Namiesto dekoratívnej kozmetiky a líčenia sa zamerajte skôr na starostlivosť o vašu pleť. Kvôli maskám a rúškam často nemôže dobre dýchať. Je taktiež neustále vystavovaná otieraniu sa o určitý typ látky. Každý večer si ju vyčistite. Všetky nečistoty dobre odlíčte a využívajte kvalitné masky. Tie si môžete urobiť aj sami doma.

Tekuté rúže

Ak by ste sa však predsa len chceli nalíčiť, veľkým trendom budú tekuté rúže. Tie sú veľmi obľúbené už niekoľko rokov. Ide tak o nadčasový trend, do ktorého sa rozhodne oplatí investovať. Vyberajte si skôr kvalitné a drahšie kúsky. Tie sú spravidla stávkou na istotu. Poskytnú vám dlhú výdrž a nezídu vám z pier dole aj vtedy, keď budete jesť alebo piť.

rúže

Nezabudnite na vlasy

Súčasťou kozmetiky sú aj vlasy. O tie by ste sa mali dôkladne starať. Rok 2021 bude rokom prirodzených vlasov. To znamená, že ak ich máte rovné, nenatáčajte si ich. Ak kučervané, nežehlite ich. Dajte im voľnosť a relax.

Plus, nezabúdajte na výživu. To znamená masky, séra a zábaly raz do týždňa.

Interiérové trendy 2021

Z módy sa presuňme na trendy do interiéru. Tie tento rok prinášajú množstvo zaujímavých noviniek. Na svoje si prídu najmä milovníci jednoduchého zariadenia v kombinácií s príjemnými zemitými tónmi. Poďme sa na jednotlivé novinky pozrieť.

Zemité farby

Jedna z farieb roka, Iluminate Grey (sivá), dopredu naznačila, že okrem príjemných hrejivých a výrazných farieb bude rok 2021 zasvätený zemitým odtieňom. K nim sa okrem spomínanej sivej radia zelená, hnedá, tmavomodrá či krémová.

Výhodou odtieňov je najmä to, že sú vhodné do všetkých miestností v dome alebo byte. Pokojne si nimi nafarbite steny v kuchyni alebo spálni. Prípadne vyberte nábytok do spálne alebo detskej izby. Fantázii sa medze nekladú a pri interiéri to platí dvojnásobne.

kúpeľňa

Výrazný doplnok

Jednoduché interiéry, ktoré budú zariadené v zemitých farbách, môžu vyzerať mdlo a neforemne. Ak chcete, aby boli zaujímavé, je potrebné doplniť ich výrazným doplnkom. V tomto prípade spravíte dobre, keď siahnete po žltej farbe. Tá na seba pritiahne pozornosť a interiér rozžiari.

S doplnkami to rozhodne nepreháňajte. Práve naopak. Radšej si vyberte jeden väčší kúsok alebo zopár malých. Riaďte sa heslom "Menej je viac" a uvidíte, že miestnosti budú nielen štýlové, ale aj praktické.

Dajte zbohom minimalizmu

Minimalizmus bol dlhé roky jedným z najobľúbenejších štýlov. Netreba sa však ani čomu čudovať. Okrem toho, že veľmi dobre vyzeral, bol vhodný ako do väčších, tak aj do menších miestností. Vďaka bledým farbám dokázal spraviť optickú ilúziu - zvýšiť stropy alebo celkovo zväčšiť priestor. Nehovoriac o tom, že bol veľmi praktický. Nikde vám nezavadzali doplnky, pretože ich bolo vždy pomenej.

Minimalizmus však pomaly odchádza. Dostáva sa do úzadia. V roku 2021 bude dominovať industriálny štýl. Mnohí odborníci tvrdia, že sa udrží viac ako len jednu sezónu. Industriálny štýl je známy tým, že je vysoko praktický. Treba si však uvedomiť, že iným spôsobom ako spomínaný minimalizmus.

V industriálnych miestnostiach nájdete viacero doplnkov. Tie však nie sú len na okrasu. Majú aj doplnkovú funkciu. Napríklad škatuľa, ktorá dopĺňa obývačku má veľký úložný priestor a tanierik na poličke využijete na odloženie kľúčov alebo iných drobností.

Vintage štýl sa vracia

Ak by ste neboli príliš veľkým milovníkom industriálneho štýlu, je tu pre vás ešte jedna možnosť, ktorou je vintage štýl. Ten patrí medzi veľmi obľúbené najmä vo väčších domoch. Dokáže totižto miestnosti opticky zmenšiť.

Charakteristické tapety, farebné doplnky a veľké kusy nábytku, ktoré skôr zaberajú miesto ako poskytujú praktické úložisko, budú v roku 2021 veľmi obľúbené. Prerobte si svoju obývačku alebo kuchyňu. Vytiahnite staré doplnky po babke alebo prababičke a vystavte ich.

Vintage štýl však nemusí vždy signalizovať "staré doplnky". Môže byť aj moderný a štýlový. Jeho základom je poskytnúť príjemné teplo domova, ktoré zahreje každého, kto k vám príde. Zabudnite preto na sterilné prázdne miestnosti. Stavte na koberce, čalúnenie a množstvo vankúšov. Dôležité sú taktiež deky a iné prestieradlá.

spálňa

Trendy v gastronómii 2021

Niektorí si možno myslia, že o týchto trendoch čítať nemusia, pretože v gastronómii nepracujú. V skutočnosti sa však spájajú nielen s oblasťou gastronómie, ale taktiež s celkovým stravovaním, diétami a jedlom.

Raňajky

Aj vy si klopete na čelo a nerozumiete, preto sa v trendoch na rok 2021 objavujú raňajky? Odpoveď je pomerne logická a jednoduchá. Ľudia trávia posledné mesiace čoraz viac doma. Niektorí pracujú z domu, iní nepracujú vôbec. Všetci však máme akosi viac času a to najmä ráno.

Tí, ktorí sa doteraz vyhovárali, že raňajky nestíhajú, už nebudú mať žiadne výhovorky. Ak ste do tejto skupiny spadali aj vy, spravte si ráno chutnú ovsenú kašu alebo nejaké pečivo, sadnite si k stolu a najedzte sa. Prečítajte si pritom knihu alebo noviny. Vyhnite sa však elektronike.

Virtuálne hodiny varenia

Ľudia majú viac času, a preto budú okrem raňajkovania skúšať aj variť. Tí, ktorí varia pravidelne, otvoria zaujímavé knihy a budú skúšať niečo nové. Naopak tí, ktorí variť nevedia, si budú kupovať virtuálne hodiny varenia, ktoré ich naučia minimálne základy.

Či už patríte do prvej alebo druhej skupiny, variť by ste rozhodne mali. Nie je nič lepšie ako domáca chutná strava.

pečenie

Zaváranie

Namiesto toho, aby ste si zavárané výrobky kupovali, si ich urobte doma. Využite voľný čas efektívne a správne. Domáce kompóty alebo džemy sú niekoľkokrát lepšie ako tie kupované. Nehovoriac o tom, že obsahujú zdraviu prospešné látky.

Zavárať však nemusíte len z domáceho ovocia. Urobiť tak môžete aj z kupovaného. Problém tak nie je ani vtedy, ak doma nemáte ovocné stromy alebo kríky.

Fast-food

Aj napriek tomu, že ľudia majú omnoho viac času, sa mnohí budú počas roka 2021 uchyľovať k rýchlemu občerstveniu. Je to praktickejšia možnosť, vďaka ktorej ušetria čas a energiu. Na druhej strane, nejde o príliš praktické a dobré rozhodnutie pre vaše zdravie.

Zhrnutie

Rok 2021 odštartoval a s ním aj jednotlivé trendy. Tie sa v našich domácnostiach či šatníkoch budú usádzať pomaly a postupne. Ak na ne chcete byť dopredu pripravení, nechajte si poradiť našim článkom.

Často kladené otázky

Aká je farba roka 2021?

Farbou roka 2021 sa stali rovno dva odtiene - žltá Illuminating a sivá Ultimate Gray. Tieto farby sa na prvý pohľad môžu zdať odlišné, ale veľmi pekne spolu ladí a inšpiruje mnoho interiérových aj módnich špecialistov.

Aké sú dve základné charakteristiky trendov v roku 2021?

V roku 2021 sa stretneme najmä s dvoma typmi trendov - jednoročnými a nadčasovými. Jednoročné trendy sú veľmi obľúbené a zaujímavé, no po určitej dobe ľudia stratia záujem. Nadčasové trendy naopak zostávajú s nami dlhšie ako predpokladaných 12 mesiacov a stávajú sa klasikou, ako napríklad minimalizmus.

Aké sú módne trendy v roku 2021?

Módne trendy v roku 2021 zahŕňajú neutrálne farby, ktoré sú základom šatníka a môžu byť kombinované tón v tóne. Tmavšie neutrálne odtiene vyzerajú dobre na každom. Ďalším trendom sú volány, ktoré sa vracajú v ešte väčšej sile a môžeme ich očakávať nielen na tričkách a šatách, ale aj na blúzkach a nohaviciach.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...