Vianočný darček? Stavte na knihu!

knihy

Existujú knihy, ktoré po prečítaní odložíte a ako to urobíte, zabudnete na ne. Následne však existujú aj také knihy, ktoré nedokážete prestať čítať a po prečítaní vo váš rezonujú ešte veľmi dlho. A presne takýmito knihami sa v dnešnom článku budeme zaoberať. Knihami, ktoré vás posunú vpred, pomôžu vám rozvinúť nejaké vedomosti a poskytnúť vám osobný rozvoj.

knihy

Guy de Maupassant - Miláčik a iné poviedky

Od vrážd cez nevery a vojny až po pôžitky z jedenia a pitia... Krásne jednoduché a prekvapivé... Také sú poviedky Guy de Maupassanta. A v románe Miláčik, o mužovi, ktorý sa cez postele dám dostáva na výslnie, nájde nejeden čitateľ mimoriadne pobavenie.

Sarah Waters - Nočná hliadka

Román, ktorý podľa niektorých kritikov plynie veľmi pokojne a trochu smutnejšie než tie prechádzajúce, však nestráca nič z toho, čím si Sarah Watersová získala svojich čitateľov - čiže bravúrne vykreslené dobové reálie: zničený Londýn, neustály strach z náletov, poničené domy a všadeprítomný chaos. Ženy sa pod ťažobou neľahkej doby vo všetkých smeroch emancipovali - vymenili si sukne za nohavice, usadili sa za volant sanitky a dočkali sa uvoľnenia aj v otázke vzťahov a sexuality.

Romain Gary - Svetlo ženy

Náhoda zvedie na parížskej ulici dohromady dve hlboko zarmútené bytosti, muža a ženu. Ich stretnutie je stretnutím ľudí, ktorí sa navzájom zbližujú vďaka bolestnému zážitku nenahraditeľnej straty. Ona aj on spolu hľadajú spôsob ako prekovať osamelosť, ako sa zachrániť a vzoprieť sa tak surovému osudu, ktorý ich pripravil o ich drahých. Šetrne okolo seba našľapujú v "tanci" a krok za krokom medzi nimi vzniká jemné puto plné nehy. Ale ako hovorí Michel hneď na začiatku príbehu: "Keď sa stretnú dve beznádeje, môže z toho síce vzniknúť nádej, ale to je len dôkaz toho, že nádej je schopná všetkého."

kniha

Samuel Bjørk - Chlapec vo svetle reflektorov

Sú Vianoce. Starší muž šoféruje auto cez Škandinávske vrchy. Zrazu si všimne, ako sa v tme pred ním čosi črtá. Len-len že stihne pribrzdiť a zastaviť. V snehových jazykoch tvoriacich sa pred autom stojí malý chlapec. Má modré pery a na hlave nasadené jelenie parohy. 
O štrnásť rokov nájdu v neďalekom horskom jazere telo zavraždeného dievčaťa oblečeného v baletnom úbore. Na brehu stojí fotoaparát pripevnený na statív. Vo vrese pri brehu nájdu vytrhnutú stranu z detskej knihy Bratia Levie srdce. 
Vyšetrovateľku Miu Krügerovú stále máta smrť jej dvojčaťa a jej kolega Holger Munch si vzal neplatené voľno, aby sa postaral o svoju dcéru. Čudný a spletitý prípad ich však čoraz viac vťahuje do svojich osídel, hoci sú skalopevne presvedčení, že prípad čoskoro vyriešia. Vedia toho však až žalostne málo. O tom, čo ich čaká a neminie.

Stephen King - Carrie

Sedemnásťročná Carrie je outsiderka v škole i v živote. Odmalička robí všetko pre to, aby sa vyrovnala ostatným, ale nedarí sa jej. Nepeknú, neobľúbenú, zakríknutú stredoškoláčku ešte aj doma priam terorizuje fanaticky nábožná matka. Carrie si však jedného dňa uvedomí svoje mimoriadne vrodené schopnosti, ktorých rozsah sama sotva tuší. Je telekinetička – silou vôle pohybuje predmetmi. A keď ju na školskom majálese opäť surovo ponížia, jej pomste nič nestojí v ceste.

Často kladené otázky

Aké knihy môžeme očakávať v tomto článku?

V tomto článku sa zameriavame na knihy, ktoré vás posunú vpred, pomôžu vám rozvinúť nejaké vedomosti a poskytnúť vám osobný rozvoj. Predstavíme vám napríklad diela od Guy de Maupassant, Sarah Waters a Romain Gary.

O čom je kniha Miláčik od Guy de Maupassant?

Miláčik je román o mužovi, ktorý sa cez postele dám dostáva na výslnie. Poviedky Guy de Maupassanta sú plné vrážd, nevery, vojen, ale aj pôžitkov z jedenia a pitia. Sú krásne jednoduché a prekvapivé.

Aký príbeh nám predstavuje Nočná hliadka od Sarah Waters?

Nočná hliadka je román, v ktorom Sarah Watersová bravúrne vykresľuje londýnske dobové reálie: zničený Londýn, neustály strach z náletov, poničené domy a všadeprítomný chaos. Ženy sa v tomto období emancipujú, vymenia sukne za nohavice, sadajú za volant sanitiek a dočkávajú sa uvoľnenia aj v otázke vzťahov a sexuality.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....