Veľký prehľad jarného upratovania: Zvládnite ho ako profesionál

upratovanie

Jar pomaly prichádza a s ňou aj teplé počasie a dobrá nálada. S týmto ročným obdobím sa mnohým spája veľké jarné upratovanie. Dom a záhradu zbavujú vecí, ktoré sa v nich nahromadili počas dlhej chladnej zimy, a pripravujú sa na dni plné slnka a pobytu vonku. Plánujete jarné upratovanie aj vy? V tom prípade sa držte nášho manuálu a zvládnite ho ako profesionál!

Zadajte si realistické ciele

Celé upratovanie začnite prázdnym papierom a perom alebo ceruzkou. Na začiatok si vypíšte všetko, čo plánujete urobiť a čo chcete stihnúť. To znamená, povysávať koberce, vytriediť oblečenie, poutierať prach, vyhodiť prebytočné veci z pivnice a podobne.

Buďte podrobní. Napíšte úplne všetko, čo potrebujete, aby ste sa nič nezabudli. Takýmto spôsobom sa vyhnete zbytočnému stresu, ktorý by pramenil z toho, že nič nestíhate a neviete, čo ešte urobiť.

robotický vysávač

Keď máte jednotlivé aktivity a činnosti napísané, začnite ich pomaly plánovať. To znamená, na jeden deň si naplánujte upratanie jednej izby, na druhý deň druhej. Jarné upratovanie nie je jednodňová záležitosť. Preto sa snažte, aby boli aktivity naplánované rovnomerne. S čistením, vysávaním a triedením to neprežeňte. Okrem neho máte určite ďalšie povinnosti, ako napríklad práca či starostlivosť o deti.

Jarné upratovanie môže u vás doma trvať 3 - 4 dni, dva týždne, či dokonca aj mesiac. Zbytočne na seba netlačte. Vyhnete sa vyhoreniu a tomu, že po dvoch dňoch budete padať od únavy.

Najlepšie spravíte, ak si jednotlivé aktivity naplánujete podľa počasia. Vo vnútri pracujte vtedy, keď má byť chladno, prípadne, keď má pršať alebo fúkať. Jar je premenlivá. Nepočítajte len so slnečnými dňami. Ak by sa však stalo, že sa počasie aj napriek predpovedi zmenilo, majte záložný plán. Urobte namiesto toho niečo iné.

Využite check list

Na internete nájdete veľké množstvo tzv. check listov, ktoré slúžia na odškrtávanie jednotlivých povinností. Pripevniť si ich môžete na chladničku alebo stenu. Vždy, keď sa na check list pozriete, zistíte, čo ste už urobili, a čo vám ešte chýba.

Check listy sú skvelé na organizáciu času a zatriedenie aktivít. Vytlačiť si môžete úplne čisté listy, ktoré si vyplníte sami. Sú výhodnejšie ako dopredu vyplnené. Každý má na jar iné potreby. Nehovoriac o tom, že aj každá domácnosť je iná.

Pozrite sa na domácnosť kritickým okom

Ešte predtým, ako začnete umývať, sa na svoju domácnosť pozrite kritickým okom. Zhodnoťte, čo sa v skutočnosti umývať musí, a čo je v poriadku. Niektorí ľudia majú tendenciu umývať, triediť a upratovať niečo, čo v skutočnosti ani nie je potrebné. Nerobte robotu navyše.

Zamerajte sa na miesta, ktoré naozaj potrebujú hĺbkovo vyčistiť. Skrine vytrieďte len vtedy, ak ste ich netriedili dlhší čas. Pivnice upracte, ak ste v nich počas zimy nestihli upratať.

vysávanie kobercov

Začnite s domom

Svoje jarné čistenie začnite so svojím domom. Presnejšie s interiérom. Miestnosti môžete čistiť postupne. Prípadne čistite podľa toho, čo robíte. Napríklad, keď umývate okná, umyte ich všetky naraz. Keď vysávate, vysajte všetky koberce, ktoré v dome máte.

Domácnosť si rozdelíme na niekoľko základných a dôležitých častí, ktoré si spolu následne prejdeme.

Okná

Umývanie okien je v zime náročnou a takmer nemožnou aktivitou. Ak nechcete, aby vám odmrzli ruky a pri umývaní sa na oknách nerobili šmuhy, túto aktivitu by ste si mali nechať na jar alebo leto.

Jar je ako stvorená na čistenie okien hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je príjemné teplo. Pobyt vonku vám nebude vadiť. Plus, vyhnete sa poškodeniu okna alebo zamŕzaniu vody pri umývaní.

Okná môžete umývať pomocou špeciálnych prostriedkov. Na leštenie by ste mali zvoliť kvalitnú bavlnenú handričku. Okrem toho existuje množstvo rôznych vychytávok, ako napríklad stierky, ktoré vám celú prácu uľahčia.

Keď sme už pri oknách, spomeňme záclony a iných okenný textil. Ak ho doma používate, mali by ste ho zvesiť a dať oprať. Dbajte na správnu teplotu, aby sa nezrazil. Textil následne ožehlite (ak je to potrebné) a vráťte späť na miesto.

Ak textil nepoužívate, vyčistite rolety alebo žalúzie. Na ich umývanie budete potrebovať len čistú vodu, prípadne vodu s trochou saponátu, a čistú handričku.

Pri umývaní nezabúdajte na okenné rámy, parapety a všetky časti, ktoré sa s oknom spájajú. Jarné upratovanie by malo byť hĺbkové. Myslite preto na detaily.

Spotrebiče

Umývanie spotrebičov, a najmä tých v kuchyni, je snáď tou najhoršou aktivitou. Mikrovlnky, rúry, sporáky či digestory sú často mastné a zájdené. Na to, aby vyzerali ako nové, je potrebné využiť správne čistiace prostriedky.

Na čistenie všetkých spotrebičov v domácnosti sa dobre pripravte. Siahnite po prípravkoch, ktoré sú vhodné na odolné nečistoty. Pri ich používaní nezabudnite na rukavice, aby ste si ochránili ruky.

Spotrebiče vyčistite zvonka aj zvnútra. Nezabudnite na gombíky a iné ovládacie časti. Pri nich si však dajte pozor, aby ste neurobili viac škody ako úžitku.

Práčka, sušička a iné spotrebiče spravidla nie sú tak špinavé. Vyčistiť ich môžete len čistou vodou alebo jemným čistiacim prostriedkom.

pranie

Osvetlenie

Ak máte lustre alebo rôzne masívne lampy, počas jarného čistenia by ste na ne nemali zabudnúť. Rovnako ako spotrebiče, tak ani lampy nebývajú príliš špinavé. Práve naopak. Jediné, čoho sa musíte zbaviť, je nános prachu.

Na takéto čistenie vám postačí správna handrička (najlepšie bavlnená) a trochu čistej vody. Pri umývaní si dávajte pozor, aby ste nespadli.

Okrem centrálneho svietenia čistite aj doplnkové. Stojace, nástenné alebo stolové lampy potrebujú raz za čas vyčistiť. Jar je ako stvorená na to, aby ste tak urobili.

Osvetlenie však môže byť z rôznych materiálov. Kov sa čistí veľmi jednoducho. Stačí naň čistá voda, možno trochu saponátu. Drevo je však na tom úplne inak. Vodu neznáša, a preto by ste ho mali vyutierať dosucha. Okrem vody použite aj prípravky pre starostlivosť o drevo. Nájdete ich v špecializovaných predajniach.

Ďalším obľúbeným materiálom je sklo. Jeho čistenie je náročné, pretože na ňom vidno všetky šmuhy. Vyberajte si správne typy handričiek a nezabudnite na leštiace prostriedky.

Koberce

Koberce sú skvelým doplnkom každej domácnosti. Ich problém je však v tom, že sa ťažko čistia. Ak ich doma máte, zoberte do rúk vysávač a začnite ich všetky vysávať.

Koberce však niekedy nestačí len vysať. Musíte ich hĺbkovo vyčistiť. Urobiť tak môžete pomocou špeciálnych prípravkov a kefiek. Tie zaručia, že všetky nečistoty sa z vlákien dostanú na povrch.

Ak máte doma psa, mačku alebo iné zviera, hĺbkové čistenie by ste mali robiť častejšie. Minimálne dvakrát do roka.

Chladnička a mraznička

Aj vy pravidelne dokupujete nové potraviny, no tie staré akosi zostávajú v chladničke? Poriadok v tomto spotrebiči by ste mali robiť na pravidelnej báze. Najlepšie každý týždeň. Zabránite tak vyhadzovaniu potravín a rozširovaniu nebezpečných baktérií.

Chladničku si rozdeľte na niekoľko častí. V zásuvke by mala byť zelenina a ovocie. Vyššie na policiach alebo v ďalšej zásuvke, by sa mali nachádzať mäsové výrobky, ako napríklad šunky a salámy, spolu so syrmi, nátierkami a inými mliečnymi výrobkami.

Samostatnú poličku by mali mať jogurty, dezerty a iné potraviny v téglikoch. Na miesta, ktoré sú širšie, umiestnite väčšie veci, ako napríklad hrnce, šálky a podobne. Vo dverách by ste mali mať všetky nápoje, výrobky vo fľašiach a vyšších nádobách, mlieko, vajcia a iné maličkosti.

Spolu s chladničkou vyčistite aj mrazničku. V tej možno nájdete staršie veci, ktoré je už potrebné vyhodiť preč.

Oba spotrebiče dobre vyčistite zvonka aj zvnútra. Pri takomto umývaní ich odpojte z elektrickej energie a vytiahnite všetko, čo sa v nich nachádza. Zabránite tým namŕzaniu alebo inému poškodeniu.

potraviny v chladničke

Všetky skrinky

Kuchynské skrinky by ste mali vyprázdniť a umyť zvnútra aj zvonka. Často sú zamastené a špinavé, kvôli rôznym výparom. Nezabudnite ich taktiež vytriediť. Niektoré taniere, misky alebo príbory možno už ani nepoužívate. Je preto zbytočné, aby ste ich v skrinkách a zásuvkách skladovali.

Rovnaký proces urobte so skrinkami v iných miestnostiach. Tie by mali byť na čistenie jednoduchšie, pretože sa nenachádzajú v blízkosti mastných výparov. Prejdite ich navlhčenou handričkou.

V skrinkách nezabudnite vytriediť úplne všetko, čo už nepotrebujete. Buďte nekompromisní a držte sa pravidla jedného roka. Ak ste danú vec nepoužili viac ako rok, už tak pravdepodobne nikdy neurobíte.

Oblečenie

Kameňom úrazu sú pre mnohých skrine s oblečením, prípadne šatník. Tie sú často plné rôznych kúskov, ktoré už dávno nenosia, no nedokážu sa ich vzdať. Sentimentálna hodnota je však veľkým bremenom a je potrebné zbaviť sa jej.

Na triedenie oblečenia si vyhraďte jeden celý deň. Postupne trieďte jednu skrinku za druhou. Vyhnite sa vyhodeniu vecí zo všetkých skriniek. Z celého upratovania by ste mali chaos a nevedeli by ste, čo prvé urobiť.

Oblečenie si pozrite. Ak ste ho na sebe už dávno nemali, vyskúšajte si ho. Ak nesedí, dajte ho hneď preč. V prípade, že by sedelo, dobre si premyslite, či ho v skutočnosti ešte niekedy znosíte. Aj pri tomto triedení by ste sa mali držať pravidla jedného roka. Nohavice, tričká, sukne či akékoľvek iné oblečenie, ktoré bolo nenosené viac ako rok, si na seba už pravdepodobne nikdy nedáte.

Staré a zničené oblečenie vyhoďte. Prípadne ho využite ako handry na umývanie. Nové oblečenie, ktoré by sa ešte dalo nosiť, poskytnite charite. Skontaktujte sa s nejakou vo vašom okolí.

upratovanie oblečenia

Detaily v kúpeľni

K detailom sa radí napríklad čistenie sprchového kúta. Vyčistite ho hĺbkovo. Zbavte sa aj tých najmenších nečistôt. Ak máte sprchový záves, vyčistite poriadne aj ten. Na to, aby sa čistil jednoduchšie, ho dajte dolu.

Myslite aj na umývadlá, podlahy, kúty a predložky pred sprchovým kútom alebo vaňou. Jednotlivé zásuvky vytrieďte. Zbavte sa prebytočných vecí, ktoré nepotrebujete.

Ženy by nemali zabúdať na pravidelnú kontrolu kozmetiky a jej triedenie. Všetky výrobky, ktoré sú po záruke, jednoducho vyhoďte. Produkty, ktoré máte navyše a viete, že ich nestihnete spotrebovať, darujte kamarátke.

Vyčistite si všetky kozmetické štetce a nezabudnite ani na kefy a hrebene. To isté by mali urobiť aj muži. Na čistenie môžete využiť iba vodu, prípade použite jemný detský šampón. Ten hrebeň alebo štetce nezničí, no na druhej strane skvelo vyčistí.

Prejdite von

Keď ste stihli vyumývať všetko vo vnútri, presuňte sa na upratovanie vonkajška. Dvor alebo záhrada sú po zime pripravené na to, aby ste v nich mohli sadiť alebo ich využívať podľa svojej potreby.

Všetky zbytočné veci, ktoré v záhrade máte, jednoducho vyhoďte alebo posuňte niekomu inému. Pozametajte okolie a vytrhajte trávu alebo rastliny v okolí.

V rámci upratovania vyčistite aj svoje auto. Zoberte vysávač a vysajte interiér. Prejdite všetky priehradky a miesta, kde by ste mohli mať uložené zbytočné veci.

Následne auto zvonka umyte a vyleštite. Vo vnútri môžete použiť taktiež prípravky pre vysokoý lesk. Je to na vás.

upratovanie dvora

Upratovanie vo vlastnom tele

Zima je často spojená s veľkými sviatkami v roku. Vianoce a Nový rok sú však už dávno za nami, a preto je potrebné vrátiť sa späť k zdravej strave a pravidelnému cvičeniu.

Slnečné a teplé počasie ťahá ľudí von. Choďte si zabehať alebo zacvičiť. Sadnite na bicykel alebo si obujte korčule. Ak neradi športujete, choďte sa len prejsť alebo si spravte výlet do prírody. Možností je nespočetne veľa. Nevyhovárajte sa a začnite na sebe pracovať.

Okrem pohybu je dôležité zmeniť aj jedálniček. Zaraďte doň viac ovocia a zeleniny. Nezabudnite ani na pitný režim. Ak by sa zdalo, že vám niečo chýba, siahnite po kvalitných výživových doplnkoch.

Čisteniu pomôžu kvalitné pomôcky

Na jarné upratovanie by ste sa mali pripraviť správnymi čistiacimi prostriedkami a pomôckami. Poobzerajte sa po výkonnom vysávači a multifunkčnom mope.

V drogérii si vyberte kvalitné prípravky na čistenie, ktoré dokážu bojovať aj proti usadeninám alebo mastnote. Uvidíte, celý proces si zjednodušíte.

Každý má inú domácnosť

Pri čistení je dôležité myslieť na to, že domácnosť každého človeka je iná. Niektorí majú vaňu, iní zas sprchový kút. Zopár ľudí stíha počas roka upratovať viac, a preto je pre nich jarné upratovanie úplne bežným procesom ako ktorékoľvek iné, mnohí sú však presným opakom. Jarné upratovanie je v takomto prípade zdĺhavejšie a náročnejšie. Naplánujte si preto, čo potrebujete urobiť, vytvorte si svoj vlastný check list a postupne vyčistite každú miestnosť.

Často kladené otázky

Ako si najlepšie plánovať jarné upratovanie?

Na začiatok si vypíšte všetko, čo plánujete urobiť a čo chcete stihnúť. Potom začnite jednotlivé aktivity pomaly plánovať. Napríklad na jeden deň naplánujte upratanie jednej izby, na druhý deň druhej. Jarné upratovanie môže trvať niekoľko dní, týždňov, alebo aj mesiac. Vyhýbajte sa zbytočnému stresu a naplánujte si činnosti podľa počasia. Ak sa počasie zmení, neváhajte a upravte plán.

Čo sú check listy a ako mi môžu pomôcť pri jarnom upratovaní?

Check listy sú zoznamy úloh, ktoré slúžia na odškrtávanie jednotlivých povinností. Pripevniť si ich môžete na chladničku alebo stenu. Vždy, keď sa na check list pozriete, zistíte, čo ste už urobili, a čo vám ešte chýba. Sú skvelé na organizáciu času a zatriedenie aktivít. Môžete si vytlačiť úplne čisté listy, ktoré si potom vyplníte sami.

Ako postupovať pri upratovaní domácnosti a okien?

Jarné čistenie začnite so svojím domom, presnejšie s interiérom. Miestnosti môžete čistiť postupne alebo čistite podľa toho, čo robíte. Napríklad, keď umývate okná, umyte ich všetky naraz. Okná môžete umývať pomocou špeciálnych prostriedkov a na leštenie použite kvalitnú bavlnenú handričku. Nezabudnite aj na záclony alebo iný okenný textil, ktorý by ste mali dať oprať, ožehliť (ak je to potrebné) a vrátiť späť na miesto.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....