Varené vs. čerstvé: Aké benefity majú pre nás potraviny pred a po tepelnej úprave?

zelenina

Každé jedlo obsahuje určitý podiel vitamínov a minerálnych látok. Niektoré ich majú viac, iné menej. Mnohé z nich však po tepelnej úprave charakteristické vlastnosti strácajú alebo sa im menia. V dnešnom článku sme vybrali niekoľko potravín, ktoré majú skvelé účinky aj po tom, čo ich upečiete alebo uvaríte.

Huby

Huby v čerstvom stave obsahujú veľké množstvo vitamínu B, ktorý je v našom tele mimoriadne dôležitý. Zvyšuje energiu, maximalizuje výkon a zlepšuje trávenie. Aj napriek tomu by ste však huby nemali konzumovať v surovom stave.

Čerstvé huby môžu obsahovať veľké množstvo toxínov, ktoré sú pre telo nebezpečné. Varením, pečením alebo inou tepelnou úpravou sa ich však môžete zbaviť. Plus, zvýšite v nich množstvo antioxidantov. Tie sú pre telo rovnako dôležité ako vitamín B.

zelenina

Paradajky

Paradajky sú zeleninou, ktorá má výhody ako v čerstvom stave, tak aj po tepelnej úprave. V prípade, že si radi pochutíte na čerstvej paradajke, tešiť sa môžete z veľkého množstva vitamínu C. Ten chráni organizmus pred záťažou ťažkými kovmi, je významným antioxidantom a znižuje pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Mnohí odborníci sa však zhodujú v tom, že paradajky sú omnoho prospešnejšie po tepelnej úprave. Vtedy majú oveľa vyššiu hladinu lykopénu, ktorý je účinnejší ako vitamín C.

Tepelná úprava dokáže pomôcť aj tráveniu paradajok. Po ich skonzumovaní si s nimi telo poradí omnoho jednoduchšie.

mrkva

Mrkva

Je prekvapujúce, že mrkva, ktorá je pre telo tak prospešná, je o niekoľkokrát zdravšia po tepelnej úprave. Varením sa môže v mrkve vytvoriť ešte viac hlavnej zložky - beta-karoténu.

Ak chcete, aby mala mrkva pre vaše telo čo najviac výhod, spravíte dobre, ak ju budete variť so šupkou. Nestratia sa z nej žiadne zložky a poskytne vám trojnásobnú antioxidačnú silu.

Špenát

Ako všetci vieme, špenát obsahuje obrovské množstvo živín prospešných pre naše telo. Na prekvapenie, rovnako ako mrkva, obsahuje omnoho viac vápniku a železa po tom, ako ho uvaríte.

Dôvod, prečo je tomu tak, je v tomto prípade pomerne logický. Pri varení sa stráca kyselina šťavelová, ktorá blokuje vstrebávanie železa a vápnika.

Chlieb

Niektoré štúdie zistili, že chlieb, ktorý prešiel tepelnou úpravou (napríklad v hriankovači) má nižší glykemický index. Tento index má veľký vplyv na hladinu cukru v krvi, čo je pomerne dôležitým objavom pre ľudí bojujúcich s cukrovkou.

Pri výbere je dobré staviť na kváskový chlieb, ktorý obsahuje vyššiu hladinu antioxidantov a kyseliny listovej ako iné druhy.

Červená repa

Čerstvá červená repa je skvelým pomocníkom pri znižovaní krvného tlaku. Na druhej strane, ak ju tepelne upravíte, je ľahšie stráviteľná, pretože jej tvrdé vlákna sa pri vyššej teplote štiepia.

cvikla

Banány

V rámci banánov sa nezameriame na ich varenie či pečenie. Je však dobré spomenúť ich, pretože pri nich existujú dve rozličné fázy. Prvá je vtedy, keď banán nie je dozretý. V takomto štádiu je najlepší pre ľudí s cukrovkou, pretože neobsahuje toľko cukru.

Dozretý banán je na tom úplne inak. Ak ste niekedy sledovali zloženie ovocia alebo jeho kalorické hodnoty, určite viete, že banány patria medzi tie najkalorickejšie. Pri dozrievaní sa škrob mení na cukor a robí z banánov sladkú pochúťku.

Pri jedení nedozretých banánov si však dávajte pozor. Často robia problémy pri trávení a môžu spôsobiť zápchu.

Zhrnutie

Ak budete niekedy premýšľať, či chcete ovocie, zeleninu alebo iný typ potravín jesť v čerstvom alebo tepelne upravenom stave, zistite si, aké výhody môže priniesť pre vás a vaše telo. Nie vždy sa pri varení alebo pečení strácajú úplne všetky dôležité živiny.

Často kladené otázky

Prečo by sa nemali konzumovať surové huby?

Surové huby môžu obsahovať veľké množstvo toxínov, ktoré sú pre telo nebezpečné. Varením, pečením alebo inou tepelnou úpravou sa ich však môžete zbaviť a navyše zvýšite v nich množstvo antioxidantov, ktoré sú pre telo dôležité.

Aký je rozdiel medzi čerstvými a tepelne upravenými paradajkami?

Čerstvé paradajky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je pre telo veľmi dôležitý. Tepelne upravené paradajky však majú oveľa vyššiu hladinu lykopénu, ktorý je účinnejší ako vitamín C, a sú omnoho ľahšie stráviteľné pre telo.

Čo sa deje s mrkvou počas varenia?

Varením sa môže v mrkve vytvoriť ešte viac hlavnej zložky - beta-karoténu. Ak ju budete variť so šupkou, nestratia sa žiadne živiny a poskytne vám trojnásobnú antioxidačnú silu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...