Toto všetko sa stane s vaším telom po tridsiatke!

maska na pleť

Máte tesne pred tridsiatkou a neviete, čo "od nej" očakávať? Všetci sme už asi počuli také tie všeobecné informácie a fakty ako napríklad to, že naša pokožka a celkovo naše telo bude potrebovať kyselinu hyalurónovú a vitamíny C a E. Čo však môžeme my nejako ovplyvniť a bojovať proti starnutiu? Okrem zásobovania tela dostatočným množstvom kolagénu a elastínu, používaním opaľovacích krémov s vyšším UV faktorom a konzumáciou zdravých potravín, by ste si mali byť vedomí aj hormonálnych zmien a zmien v kostiach, ktoré istotne prídu.

Nemusíte sa však stresovať a ničoho sa báť, my sme si dnes pre vás pripravili článok, v ktorom vám povieme, čo všetko sa pri prechode na tridsiatku zmení a stane.

žena

Telo sa mení, keď starneme

Ako čas plynie, tak sa aj naša pokožka stáva menej elastickou a my sa o ňu musíme starať viac. Očné krémy, krémy na pleť či nejaké kozmetické zásahy sú určené na zlepšenie našej pokožky, boj proti vráskam a celkovo aj starnutiu. Vzhľad pleti závisí nielen od toho, akú pokožku človek má, ale takisto aj od hlbokých konštrukčných zložiek, ako sú napríklad mäkké tkanivá či tuk. Ak chápeme a vieme, ako tieto veci spolu fungujú, dokážeme bojovať proti starnutiu.

Resorpcia kostí je postupná deštrukcia kostného tkaniva. Naše kosti sa obnovujú počas celého nášho života, no po 35-40 rokoch proces rozpadu začína prevládať nad procesom rastu. Toto je veľmi dôležitý fakt, od ktorého sa človek vie veľmi jednoducho odraziť.

Ako starneme, naša kostra je o 10% väčšia, no takisto krehkejšia. Napríklad, naše panvové kosti rastú až do 25-30 rokov. Po 40 rokoch sa panva začína znova zužovať.

Záhyby okolo úst sa vekom prehlbujú, pretože sa menia aj kosti čeľuste. Súvisí to aj so stratou elasticity a zmenami mäkkých tkanív pod kožou, no väčšinou sú tieto vrásky spojené so zubami a ich zdravím.

Plastika často veci zhorší a nie zhorší

Ľudia sa domnievajú, že plastika alebo nejaké iné zásahy môžu v mnohých smeroch pomôcť. Táto myšlienka však nie je práve najlepšia. S pomocou moderných technológií mali vedci možnosť lepšie pochopiť, ako sa mení kostra tváre, a ktoré oblasti sú nachylné k resorpcií. Vedci venujú takisto čoraz väčšiu pozornosť korekcií kostrového rámca, ktorý spomaľuje proces resorpcie a snaží sa odstrániť všetky faktory, ktoré urýchľujú ničenie.

Vzhľadom na to, že tukové priestory sa taktiež ničia, vaša pokožka nikdy nebude vyzerať mlado a sviežo ako pred 15 - 20 rokmi.

žena

Ako zastaviť proces starnutia?

Proces starnutia sa úplne zastaviť nedá, no môžete spraviť niečo pre to, aby vaša pleť vyzerala mladistvo a dobre. V mladom veku vyzerá pokožka hladká, pretože je obohatená o kolagén a elastín. Tuk na tvári je takisto rozložený rovnomerne. Ako starneme, naša koža stráca kolagén a tuková vrstva stráca svoj objem. To je dôvod, prečo pokožka klesá. Ak teda chcete proces starnutia spomaliť, mali by ste sa zamerať na niekoľko zásadných vecí.

  1. Znovu zvážte svoje stravovacie návyky. Americká akadémia dermatológie odporúča jesť menej cukru, pretože ten urýchľuje starnutie. Konzumujte viac ovocia a zeleniny, pretože tie zabraňujú poškodeniu buniek.
  2. Svoju pokožku by ste si mali pravidelne zvlhčovať, no dávajte si pozor, aby ste si ju nepoškodili drhnutím alebo nejakými agresívnymi výrobkami, ktoré nie sú pre vašu pokožku vhodné.
  3. Chráňte si pokožku pred slnkom a to aj v zime. Zaobstarajte si krém alebo mejkap, ktorý má nejaký stupeň SPF. Slnko totižto pôsobí na našu pokožku aj vtedy ak je pod mrakom alebo aj počas zimy.
  4. Starajte sa aj o svoje hormóny a pravidelne konzumujte vitamíny. Dôležitý je napríklad vitamín D.

Často kladené otázky

Ako môžeme ovplyvniť a bojovať proti starnutiu?

Okrem zásobovania tela dostatočným množstvom kolagénu a elastínu, používaním opaľovacích krémov s vyšším UV faktorom a konzumáciou zdravých potravín, by ste si mali byť vedomí aj hormonálnych zmien a zmien v kostiach, ktoré istotne prídu. Zohľadňujte tiež svoje stravovacie návyky, chráňte si pokožku pred slnkom a starajte sa o svoje hormóny a vitamíny.

Ako sa mení pokožka a kostra tváre s pribúdajúcim vekom?

Ako starneme, naša pokožka stráca elasticitu, kolagén a tuková vrstva stráca svoj objem, čo spôsobuje, že pokožka klesá. Naša kostra je v staršom veku o 10% väčšia, ale krehkejšia. Napríklad panvové kosti rastú do 25-30 rokov, potom sa začínajú zmenšovať. Záhyby okolo úst sa prehlbujú v dôsledku zmien v čeľustných kosťoch, straty elasticity a zmenách mäkkých tkanív pod kožou.

Čo môžeme urobiť, aby sme spomalili proces starnutia pokožky?

Na spomalenie procesu starnutia by sme mali zvážiť svoje stravovacie návyky - konzumovať menej cukru, viac ovocia a zeleniny, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek. Pravidelne zvlhčujte pokožku, ale dávajte si pozor na agresívne výrobky, ktoré by ju mohli poškodiť. Chránťe si pokožku pred slnkom aj v zime pomocou krému alebo mejkapu s SPF faktorom. Starajte sa o svoje hormóny a pravidelne konzumujte vitamíny, napríklad vitamín D.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...