Toto sú výhody, kvôli ktorým by ste mali sladké zemiaky rozhodne konzumovať

batáty

Sladké zemiaky sú obľúbenou prílohou po celom svete. Ich sladká chuť je príjemná a hodí sa nielen do sladkých, ale takisto aj slaných pokrmov. Na trhu ich nájdete vo viacerých veľkostiach a takisto aj farbách.

Okrem toho, že dobre chutia, sú takisto bohaté na vlákninu, antioxidanty, minerály a vitamíny. Ponúkajú aj mnohé zdravotné výhody čo je dôvod, prečo by ste ich mali rozhodne zaradiť do svojej stravy.

Sú bohaté na vitamíny

Sladké zemiaky majú veľa minerálov, vitamínov a vlákniny. Na približne 200 gramov pečených zemiakov dokážete získať až 50% dennej potreby mangánu. Na túto hmotnosť majú len 180 kalórií, štyri gramy proteínov a 6,6 gramov vlákniny. Nakoniec toto množstvo ponúka 41,4 gramov sacharidov, 0,3 gramov tuku, 65% dennej potreby vitamínu C a impozantných 769% dennej hodnoty vitamínu A.

Podporujú imunitný systém

Sladké zemiaky ponúkajú jeden z najbohatších organických zdrojov beta-karoténu, zlúčeniny na báze rastlín, ktorá sa premieňa na vitamín A vo vašom tele. Vitamín A je nevyhnutný pre zdravý imunitný systém.

Vitamíny v sladkých zemiakoch sú dôležité pre udržanie zdravých slizníc, najmä črevnej mikroflóry. Vo vnútri čreva je telo náchylné k mnohým potenciálnym patogénom, ktoré vedú k ochoreniam. Zdravý tráviaci systém je preto nevyhnutnou súčasťou dobrého imunitného systému.

Podľa výskumu môže nedostatok vitamínu A viesť k zápalu čriev a zníženej schopnosti imunitného systému.

batáty

Zdravé videnie

Sladké zemiaky majú vysokú hladinu beta-karoténu, antioxidantom, ktorý je spojený so žiarivo oranžovou farbou sladkých zemiakov. Približne 200 gramov pečeného sladkého zemiaku ponúka viac ako sedemnásobok množstva, toré človek potrabuje. Betakarotén sa premieňa na vitamín A, ktorý v tele pomáha pri tvorbe receptorov detekujúcich svetlo vo vnútri očí.

Nedostatok vitamínu A je problémom najmä v rozvojových krajinách a môže mať za následok špeciálny typ slepoty, nazývaný xeroftalmia. Jedenie potravín s obsahom beta-karoténu, ako napríklad sladké zemiaky, môže zabrániť tomuto stavu.

Zlepšuje plodnosť

Vysoká hladina vitamínu A prítomná v sladkých zemiakov z nich robí ideálnou potravinou pre ženy, ktoré hľadajú zvýšenú plodnosť. Podľa výskumu, vitamín A zohráva dôležitú úlohu pri zvyšovaní reprodukčnej výkonnosti. Štúdie dokazujú, že nedostatok vitamínu A môže viesť k sekundárnej fertilite u žien vo fertilnom veku.

Sladké zemiaky sú tiež bohaté na železo, esenciálny minerál pri podpore plodnosti u žien vo fertilnom veku. Štúdie ukázali, že nedostatok železa alebo anémia môže spôsobiť neplodnosť u žien. Tieto štúdie preukázali, že liečba anémie zvýšením konzumácie potravín bohatých na železo vedie k tomu, že ženy majú schopnosť otehotnieť v priebehu jedného roka liečby. Ďalší výskum ukazuje, že zvýšenie spotreby potravín bohatých na železo minimalizuje riziko ovulačnej neplodnosti.

jedlo

Reguluje krvný tlak

Sladké zemiaky môžu tiež pomáhať pri kontrole krvného tlaku, pretože majú vysoké hladiny draslíka a horčíka. Podľa výskumu, spotreba draslíka vedie k minimalizácií krvného tlaku, ktorý potom kriticky znižuje pravdepodobnosť, že osoba, ktorá vyvíja koronárny problém. by mohla dostať mŕtvicu.

Horčík sa takisto považuje za účinnú zložku pri diétach, pokiaľ ide o prevenciu hypertenzie spolu s jej poklesom u tehotných a negravidných pacientov.

Kontrola váhy

Sladké zemiaky majú fermentovateľné a rozpustné vlákniny, ktoré zvyšujú sýtosť a poskytujú telu prirodzený a sebestačný systém regulácie telesnej hmotnosti. Podľa štúdií je pektín rozpustná vláknina prítomná v sladkých zemiakoch, ktorá účinne minimalizuje spotrebu potravín, znižuje prírastok hmotnosti a zvyšuje aktivitu hormónov sýtosti v tele.

Štúdie ukázali, že vyššia spotreba vlákien silne súvisí so zníženou telesnou hmotnosťou. Zvýšená spotreba sladkých zemiakov vedie k zvýšenému príjmu vlákniny, čo znižuje vašu hmotnosť.

Zlepšuje vlasy

Sladké zemiaky obsahujú vitamín E. Výskum ukazuje, že konzumácia potravín, ktoré majú vitamín E, môže významne pomôcť ľuďom, ktorí majú vypadávanie vlasov. Je to preto, lebo vitamín má antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres, ktorý spôsobuje alopéciu.

Často kladené otázky

Aké sú výhody konzumácie sladkých zemiakov?

Sladké zemiaky sú bohaté na vlákninu, antioxidanty, minerály a vitamíny. Ponúkajú mnohé zdravotné výhody, ako je podpora imunitného systému, zdravé videnie, zlepšenie plodnosti, regulácia krvného tlaku, kontrola váhy a zlepšenie vlasov.

Ako sladké zemiaky podporujú imunitný systém?

Sladké zemiaky sú bohaté na beta-karotén, ktorý sa vo vašom tele premieňa na vitamín A. Vitamín A je nevyhnutný pre zdravý imunitný systém a udržanie zdravých slizníc, najmä črevnej mikroflóry. Nedostatok vitamínu A môže viesť k zápalu čriev a zníženej schopnosti imunitného systému.

Ako sladké zemiaky prispejú k zdravému videniu?

Sladké zemiaky obsahujú vysokú hladinu beta-karoténu, antioxidantu, ktorý sa premieňa na vitamín A vo vašom tele. Vitamín A pomáha pri tvorbe receptorov detekujúcich svetlo vo vnútri očí. Konzumácia potravín s obsahom beta-karoténu, ako sú sladké zemiaky, môže zabrániť slepote spôsobenej nedostatkom vitamínu A.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...