TOP knihy roka 2020: Čo by ste si nemali nechať ujsť?

žena a knihy

Rok 2020 sa pomaly končí. S jeho koncom prichádzajú rôzne rekapitulácie a ocenenia, ku ktorým sa radí aj oceňovanie kníh. Niektoré príbehy boli tak dobré, že si vydobyli prvé miesta hneď vo viacerých rebríčkoch. My sme ich pre vás zozbierali a do článku vybrali tie najlepšie z najlepších.

žena s knihou

Beletria

Začnime obľúbeným žánrom mnohých, ktorým je beletria. V nej si našli útočisko ako mladí, tak aj starší. Ako deti a študenti, tak aj bežne pracujúci ľudia či seniori. Za rok 2020 vyšlo veľa kníh, ktoré sa do tejto kategórie radia, no len zopár sa dostalo medzi tie najlepšie. Z množstva vyberáme:

  • Normálni ľudia - Sally Rooney
  • Tajný príbeh - Donna Tartt
  • Príbeh o Áste - Jón Kalma Stefánsson
  • Nočný lovec - Chris Carter
  • Malé ženy - Louisa May Alcott

Kniha Normálni ľudia je pekným, a pritom trochu čudným príbehom o dvoch mladých ľuďoch, ktorí sú neskutočne odlišní, no pritom veľmi podobní. Dej sa zapáčil čitateľom natoľko, že na základe knihy vyšiel tento rok aj seriál.

Rovnako je na tom aj kniha Malé ženy, ktorá patrí ku klasike. Nie je žiadnou novinkou, pretože vyšla ešte v roku 1868. Dej však mnohých upútal najmä v tomto roku, po tom, ako vyšiel film s rovnomenným názvom a zaujímavým hereckým obsadením - Emma Watson, Saoirse Ronan, Timothée Chalamet a mnohí ďalší.

Ostatné tri knihy síce sfilmované neboli, no ponúkajú zaujímavé príbehy, ktoré si rozhodne zamilujete. Sú plné napätia a nenechajú vás spať.

žena s knihou v posteli

Literatúra faktu

V prípade, že by ste nechceli vymyslené príbehy, ale zaujala by vás literatúra faktu, vybrali sme pre vás zaujímavé tipy, ktoré rozhodne stoja za prečítanie. K nim sa radia:

  • Narodený v modrú stredu - Daniel Tammet
  • O čom sníva raketový pes - Júlia Batmendijnová
  • Slovutný pán prezident - Madeline Vadkerty
  • Tri ženy - Lisa Taddeo
  • Scény zo srdca - Malena Ernman, Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman

Kniha Narodený v modrú stredu z pera Daniela Tammeta hovorí o skutočnom príbehu autistu s mimoriadnym nadaním na matematiku a jazyky. Jeho život sa zdá príliš komplikovaný. Okrem choroby, ktorá ovplyvňuje jeho celý život, je gay a má 8 súrodencov. Zaujímavý a takmer neuveriteľný príbeh si zamilujete po prvej strane a knihu odložíte až vtedy, keď ju dočítate.

Júlia Batmendijnová opisuje v knihe O čom sníva raketový pes svoj prechod cestou SNP. Hovorí o krásach, ktoré videla, ale aj o náročných situáciách, do ktorých sa dostala. Príbeh vás dojme a namotivuje k tomu, aby ste sa pustili do niečoho podobného aj vy.

Ďalšie spomenuté knihy sa orientujú nielen na skutočné príbehy, ale taktiež na rôzne problematiky, ktorým dnes musíme čeliť.

Populárno-náučná literatúra

Poslednou, treťou kategóriou je populárno-náučná literatúra. Tá vám rozšíri obzory, niečo nové vás naučí či dokonca pobaví. V tejto kategórii sa umiestnili knihy:

  • 21 lekcií pre 21. storočie - Yuval Noah Hariri
  • Na počiatku bola bunka - Katharina Vestre

Yuval Noah Hariri je známy spisovateľ, ktorý sa preslávil najmä bestsellerom Sapiens. Táto publikácia bola viacerými rebríčkami hodnotená ako kniha roka 2018. 21 lekcií pre 21. storočie sa orientuje na súčasnosť a to, čomu ako ľudstvo čelíme. Svet okolo nás je zložitý a sami mu nerozumieme. Kniha pomáha otvoriť oči a naučiť sa o vlastnom živote množstvo nových vecí.

Vznik človeka je opradený mnohými tajomstvami. Kniha Na počiatku bola bunka hovorí príbeh o jednom z najväčších divov prírody - vzniku nového človeka.

žena a čierna kniha

Zhrnutie

Knihy sú dôležitou súčasťou života mnohých ľudí. Niektorí preferujú beletriu, iní zas literatúru faktu. Tak či onak, každý rok vyjde niekoľko bestsellerov a publikácii, ktoré sú tak dobré, že by vám doma nemali chýbať. Vyberte si z tých najlepších kníh za rok 2020 svojho favorita aj vy.

Často kladené otázky

Aké sú najlepšie knihy v kategórii beletria za rok 2020?

Medzi najlepšie knihy v kategórii beletria za rok 2020 patria: Normálni ľudia od Sally Rooney, Tajný príbeh od Donna Tartt, Príbeh o Áste od Jóna Kalma Stefánssona, Nočný lovec od Chrisa Cartera a Malé ženy od Louisy May Alcott.

Aké sú najlepšie knihy v kategórii literatúra faktu za rok 2020?

Medzi najlepšie knihy v kategórii literatúra faktu za rok 2020 patria: Narodený v modru stredu od Daniela Tammeta, O čom sníva raketový pes od Júlie Batmendijnovej, Slovutný pán prezident od Madeline Vadkerty, Tri ženy od Lisy Taddeo a Scény zo srdca od Maleny Ernman, Grety Thunberg, Svante Thunberga a Beaty Ernman.

Aké sú najlepšie knihy v kategórii populárno-náučná literatúra za rok 2020?

Medzi najlepšie knihy v kategórii populárno-náučná literatúra za rok 2020 patria: 21 lekcií pre 21. storočie od Yuvala Noaha Haririho a Na počiatku bola bunka od Kathariny Vestre.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....