Tie najlepšie štýly do kuchyne: Ktorý je pre vás ten najlepší?

kuchyňa

Kuchyňa má jednu výhodu v tom, že sa do nej hodí snáď každý jeden štýl. Je úplne jedno, či sa vám páči vintage, minimalizmus alebo rustikálne zariadenie. Vo všetkých vyzerá skvelo. Premýšľate aj vy nad tým, na ktorý trend by ste stavili? Radi vám pomôžeme.

Praktická a štýlová zároveň

Kuchyňa je pracovnou miestnosťou v domácnosti. Každý deň v nej vytvárate raňajky, obed či večeru pre seba a svoju rodinu. To je aj dôvod, prečo by mala byť praktická.

Všetok nábytok či doplnky by mali byť nielen štýlové, ale najmä funkčné. Každý kúsok musí mať v kuchyni svoju rolu a určitým spôsobom vám pomáhať.

Samozrejme, to, že bude táto miestnosť funkčná ešte neznamená, že nemôže byť trendy a štýlová. V dnešnej dobe sa hľadí na kombináciu praktickosti a modernosti. Preto sa netreba báť, že by kuchyňa nespĺňala vaše požiadavky.

Aké všetky štýly sa do kuchyne hodia? Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

Rustikálny štýl

Rustikálny štýl patrí v kuchyni medzi veľmi obľúbené. Kombinuje totižto moderné prvky s prírodnými materiálmi. Ratanový nábytok, surové alebo opracované drevo a štýlové doplnky sú len začiatok.

Do rustikálnej kuchyne nezabudnite zvoliť zopár prírodných kúskov vo forme rastlín. Nemusia byť veľké, aby zbytočne nezavadzali. Pokojne siahnite po menších typoch.

Plus, netreba zabúdať ani na závesy alebo záclony. Tie skvelo celú miestnosť doplnia a oživia. Vyberajte ich v neutrálnych farbách. Omnoho jednoduchšie ich skombinujete s ostatnými doplnkami.

V rámci textílii môžeme spomenúť aj prestieranie či obrusy. Do kuchyne sú vhodné, no zbytočne to s nimi nepreháňajte. Ak máte drevený stôl, nechajte ho "holý". Bude tak vyzerať najlepšie.

Minimalizmus

Čisté línie, bledé odtiene a vysoká praktickosť. Aj tak by sa dal opísať jeden z najobľúbenejších štýlov za posledné roky. Minimalizmus je vhodný do každej jednej miestnosti. Kuchyňa nie je výnimkou.

Pri výbere kuchynskej linky voľte kúsky bez vysunutých častí či iných extravagantných prvkov. Siahnite po niečom, čo sa bude jednoducho kombinovať s ďalším nábytkom alebo doplnkami.

V rámci doplnkov je dôležité držať sa hesla: "Menej je niekedy viac". Nakupujte len produkty s určitou funkciou. Vhodné sú úložné boxy, ktoré vyzerajú štýlovo, no poskytujú veľa miesta na uloženie nepotrebných vecí. Nezabudnite ani na svietniky, vázy alebo misky.

Minimalizmus síce vyžaduje bledé odtiene, no je dobré vedieť, že sa tým nemyslí len biela. Pokojne siahnite po bledoružovej, sivej, béžovej alebo telovej. Nikdy však nekombinujte viac ako dve farby.

Kontrast

Ďalším je kontrast, ktorý sa za samostatný štýl nepovažuje, no mnohí ho milujú. Zaujímavé kombinácie dvoch alebo viacerých farieb, extravagantné doplnky alebo zaujímavo umiestnené väčšie a menšie kúsky nábytku vedia dnes oživiť každú kuchyňu.

Kontrast vyzerá síce skvelo, no je potrebné dávať si naň pozor a nechať ho na odborníkov. Kombinácia niekoľkých kontrastných farieb je risk. Nie vždy vyjde.

Ak by ste si však predsa len chceli sami vytvoriť kuchyňu v tomto trende, zvoľte dve, maximálne tri úplne odlišné farby. Jedna bude základná. Tá tvorí väčšinu z nábytku. Následne jedna alebo dve farby, ktoré ju budú dopĺňať.

Industriálny štýl

Ak máte veľkú kuchyňu, pokojne ju zariaďte do industriálneho štýlu. Ten sa inšpiruje najmä starými továrňami. Kombinuje v sebe najmä tmavé farby a kov. Jeho charakteristickým znakom sú odhalené tehly na stene, potrubie či iné nedokonalosti.

V rámci industriálneho štýlu si vyberajte odtiene ako čierna, tmavohnedá, tehlová či zlatá.

Doplnky by mali byť taktiež funkčné a praktické. Ak ste niekedy snívali o zavesených panviciach alebo hrncoch nad kuchynským ostrovčekom, v tomto štýle to môžete mať.

Industriálny štýl neprepchávajte množstvom vecí. Vyberajte funkčné doplnky a kusy nábytku.

Zhrnutie

Kuchyňa je jednou z miestností, v ktorej môžete zvoliť akýkoľvek štýl a vždy bude vyzerať dobre. Nebojte sa kombinovať nekombinovateľné. Skúšajte nové trendy a zaujmite každého, kto do kuchyne vojde.

Často kladené otázky

Aké štýly sa hodia do kuchyne?

Kuchyňa sa hodí pre rôzne štýly, ako napríklad rustikálny štýl, minimalizmus, kontrast, či industriálny štýl. Je dôležité myslieť aj na praktickosť a funkčnosť nábytku a doplnkov pri výbere štýlu.

Čo je dôležité pri výbere nábytku a doplnkov pre kuchyňu?

Pri výbere nábytku a doplnkov je dôležité, aby boli nielen štýlové, ale aj funkčné a praktické. Každý kúsok by mal mať v kuchyni svoju rolu a pomáhať vám pri práci.

Ako zariadiť kuchyňu v minimalizme?

Minimalizmus sa vyznačuje čistými líniemi, bledými odtieňmi a vysokou praktickosťou. Pri výbere kuchynskej linky a doplnkov je dôležité držať sa hesla "Menej je niekedy viac" a siahnuť po jednoduchých, funkčných kusoch. Vhodné sú úložné boxy, svietniky, vázy alebo misky. Farbami môžete siahnuť napríklad po bledoružovej, sivej, béžovej alebo telovej, ale nikdy nekombinujte viac ako dve farby.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...