Sú raňajky naozaj tak dôležité, ako každý vraví?

miska s cereáliami

Vraví sa, že ľudia, ktorí jedia raňajky, majú menšiu pravdepodobnosť skončiť s nadváhou a priberaním ako tí, ktorí raňajky nejedia. Dôvod je totižto ten, že ľudia v priebehu dňa nejedia tak veľa jedla. Výsledkom tak bola myšlienka, že konzumácia raňajok pomôže zabrániť nárastu telesnej hmotnosti a sú tým pádom dôležité pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Je to však pravda?

jedlo

Jedenie raňajok vám nezaručí to, že schudnete

Vedci z rôznych univerzít analyzovali údaje z rokov 1990 - 2018 a zistili pár zaujímavých vecí. Tou najhlavnejšou bolo asi to, že ľudia, ktoré vynechali raňajky, zjedli menej kalórií a tým pádom vážili aj menej ako tí, ktorí každý deň jedli či už menšie alebo veľké raňajky. V skutočnosti totižto ľudia, ktorí raňajky jedli, zjedli o približne 260 kalórií viac ako ľudia, ktorí neraňajkovali. V priemere tak človek, ktorý raňajkoval, získal 0,5 kilogramu za týždeň.

Ďalší výskum skúmal spojenie a nenašiel žiadnu súvislosť medzi konzumáciou raňajok a udržaním hmotnosti u žien alebo u mužov. Niektorí, ktorí raňajky konzumovali, dokonca vedeli schudnúť.

Jedenie raňajok však môže mať určité výhody

Niektoré výskumy však zistili, že jedenie raňajok môže byť dôležité pre zníženie rizika diabetu 2. typu. Jedenie raňajok môže tiež pomôcť zvýšiť energiu pri cvičení, zvýšiť výkon pri rôznych prácach alebo úlohách, ktoré si vyžadujú napríklad pamäť alebo pozornosť.

Je tiež potrebné poznamenať, že niekoľko štúdií zistilo, že ľudia konzumujúci raňajky majú nižšie BMI ako tí, ktorí jedli ako prvé jedlo obed či večeru.

koláč

Raňajky sú len ďalší čas, kedy jeme kalorie. Aby sme predišli nárastu telesnej hmotnosti, musíme sledovať celkový príjem kalórií a prispôsobiť ho potrebám kalórií. Okrem toho, mnohí vedci poznamenávajú, že rozhodnutie o jedení alebo preskočení raňajok je individuálne. Mnohí totižto raňajky nemajú radi, pretože sú skôr po raňajkách unavení a chce sa im spať.

Ak budete jesť raňajky, stavte na správny pomer všetkých makronutrientov a jedzte zdravo. Vyhýbajte sa jedlám, ktoré majú obrovské množstvo cukrov alebo nezdravých tukov. Tých zdravých sa však nemusíte báť. Mnohí vedci a odborníci radia, aby ste stavili na jogurt, ovocie, orechy alebo celozrnné pečivo so zeleninou či vajíčkami. Všetky jedlá sú však správnou kombináciou bielkovín, tukov a vlákniny.

Často kladené otázky

Aký je súvis medzi jedením raňajok a udržaním telesnej hmotnosti?

Výskumy naznačujú, že jedenie raňajok nemá priamo súvis na udržaní telesnej hmotnosti. Ľudia, ktorí nejedia raňajky, skutočne zjedia menej kalórií počas dňa, a tým pádom vážia aj menej. Je však dôležité sledovať celkový príjem kalórií a prispôsobiť ho individuálnym potrebám.

Aké zdravotné výhody môže priniesť konzumácia raňajok?

Jedenie raňajok môže zvýšit energetickú úroveň pri cvičení, zvýšiť výkon pri rôznych úlohách, ktoré si vyžadujú pamäť alebo pozornosť, a znížiť riziko diabetu typu 2. Niekolko štúdií tiež zistilo, že ľudia, ktorí jedia raňajky, majú nižšie BMI ako tí, ktorí jedli ako prvé jedlo obed alebo večeru.

Na čo sa zamerať pri výbere raňajok?

Pri výbere raňajok je dôležité dbať na správny pomer makronutrientov a zdravé zložky. Vyhnite sa jedlám s veľkým množstvom cukrov alebo nezdravých tukov. Mnohí odborníci radia staviť na jogurt, ovocie, orechy, celozrnné pečivo so zeleninou alebo vajíčkami, ktoré sú správnou kombináciou bielkovín, tukov a vlákniny.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...