Správny čas na chôdzu v závislosti od vašich cieľov

joga

Chôdza je skvelým pohybom, ktorý je pre človeka prirodzený. Je to prvým krokom k zlepšeniu vášho zdravia. Nie každý však môže vyťažiť z chôdze toľko, koľko potrebuje. Veľmi totižto záleží aj na tom, v akom čase sa idete prejsť a na iných špecifikách, o ktorých si dnes povieme.

Či už hľadáte aktivitu, ktorá vám zníži krvný tlak, zvýši vám endorfíny alebo jednoducho nájdete nápravu proti nespavosti, určite by ste mali začať s chôdzou aj vy!

muž a pes

Ak chcete znížiť svoj krvný tlak

V novom výskume, ktorý sa objavil, vedci zistili, že ľudia, ktorí mali hypertenziu, vykonávali mierne intenzívne cvičenie po dobu 45 minút trikrát do týždňa po dobu 10 týždňov buď ráno alebo večer. Tí, čo cvičili od 6 do 8 hodiny večer zaznamenali omnoho nižšá krvný tlak, ako tí, ktorí cvičili ráno. Ak máte problémy s krvným tlakom, večerná prechádzka môže byť to pravé pre vás.

Ak chcete kontrolovať hladinu cukru v krvi

Cvičenie pomáha vašim svalom, aby využívali glukózu na energiu, čo je dôvod, prečo je účinné ísť si zacvičiť po jedle. Namiesto toho, aby ste si po obede ľahli, mali by ste sa prechádzať aspoň 10 minút po každom jedle (raňajky, obed aj večera). Udržíte si tak lepšiu hladinu cukru v krvi a tým podporíte metabolizmus a chudnutie.

Ak chcete redukovať stres

Stres je zabijak dnešného ľudstva. Asi neexistuje človek, ktorý by bol úplne bez stresu, čo je obrovským problémom. Práve preto sa odporúča, aby ste využili dlhšie prechádzky na redukovanie stresu. Túto chôdzu môže urobiť kedykoľvek budete mať chuť prejsť sa, najlepšie keď dochádzate do práce, ktorá nie je tak vzdialená.

Ak chcete lepšie spať

Chcete lepšie zaspávať alebo máte menšie problémy so spánkom? Využite telesnú aktivitu v podobe chôdze, ktorú absolvujete ráno. Štúdia v oblasti spánku totižto zistila, že ľudia, ktorí cvičili dopoludnia, mali viac pravidelných cirkadiánnych rytmov, čo znamená, že zaspali omnoho ľahšie v porovnaní s tými, ktorí ráno nemali dostatočné slnečné svetlo a dostatočne veľa aktivity.

muž, ktorý spí

Ak chcete podporiť dobrú náladu

Aj napriek tomu, že svoju prácu milujete, niekedy je pracovný týždeň omnoho dlhší, ako sa vám zdá. Vaša každodenná nálada má obrovský vplyv na vašu celkovú pohodu. Ľudia, ktorí si počas obeda vybrali prestávku na 30-minútovú prechádzku, sa cítili omnoho lepšie, uvoľnenejšie a boli menej nervózni, ako tí, ktorí len v práci sedeli a nič nerobili.

Ak chcete schudnúť

A to najlepšie nakoniec. Pre tých, ktorí túžia schudnúť alebo si aspoň trochu vyformovať postavu, by mali zaradiť pravidelnú chôdzu do svojho každodenného ranného rituálu. Mnohé štúdie totižto dokazujú, že práve vďaka pohybu budete omnoho aktívnejší, lepšie sa vám bude fungovať celý deň a budete fyzicky aktívnejší.

Často kladené otázky

Ako môže chôdza pomôcť pri znížení krvného tlaku?

Výskum ukázal, že ľudia s hypertenziou, ktorí vykonávali mierne intenzívne cvičenie (ako je chôdza) po dobu 45 minút trikrát do týždňa po dobu 10 týždňov, zaznamenali nižší krvný tlak. Najlepšie výsledky mali tí, čo cvičili od 6 do 8 hodiny večer. Pre tých, ktorí majú problémy s krvným tlakom, teda večerná prechádzka môže byť to pravé.

Ako môže chôdza ovplyvniť hladinu cukru v krvi?

Cvičenie, ako je chôdza, pomáha svalom využívať glukózu na energiu, čo je dôvod, prečo je účinné ísť si zacvičiť po jedle. Pre udržanie lepšej hladiny cukru v krvi a podporu metabolizmu a chudnutia sa teda odporúča prechádzať sa aspoň 10 minút po každom jedle.

Ako môže chôdza pomôcť pri redukcii stresu?

Na redukovanie stresu sa odporúča využiť dlhšie prechádzky, a to najlepšie v prípade dochádzania do práce, ak to vzdialenosť umožňuje. Pohyb má pozitívny vplyv na zmiernenie stresu a zlepšenie celkovej pohody človeka.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...