Spotify: Aké sú jeho výhody a pre koho je najlepšie?

spotify

Spotify patrí k najobľúbenejším službám na streamovanie hudby. Prvýkrát bola spustená v roku 2008 a má knižnicu s viac ako 70 miliónmi skladieb a 2,2 miliónmi podcastov. Nie je teda prekvapením, že ju využíva viac ako 354 miliónov ľudí po celom svete.

V čase, keď sa čoraz viac ľudí rozhoduje pre streamovanie médií – hudby, filmov, televíznych programov – namiesto ich kupovania, má Spotify pokrytý takmer celý trh streamovania hudby.

Spotify je však viac než len rozsiahly katalóg skladieb a podcastov. Má intuitívne rozhranie, fantastický odporúčací systém, ktorý poháňa jeho prispôsobené zoznamy skladieb, neustále pribúdajú nové funkcie, sociálne nástroje, ktoré uľahčujú zdieľanie, a navyše, službu môžete používať takmer kdekoľvek prostredníctvom akéhokoľvek zariadenia.

To však neznamená, že táto služba nemá silnú konkurenciu. Tidal je solídnou alternatívou pre tých, ktorí chcú zvuk na audiofilskej úrovni. Apple Music je zas prirodzenou voľbou pre milovníkov Apple. K dispozícii sú aj služby Deezer, YouTube Music a Amazon Music Unlimited, ako aj platformy, ktoré ponúkajú umelcom väčšiu kontrolu, napríklad Bandcamp a SoundCloud.

Hoci základné vlastnosti služby Spotify – skvelý katalóg, intuitívne prostredie, dostupný cenový plán – z nej robia fantastickú službu, platforma vyniká neustálymi inováciami prostredníctvom nových funkcií, redizajnov, prispôsobených zoznamov skladieb a dokonca aj nových ponúk, ako sú Spotify Lite a Spotify HiFi. Tieto vylepšenia sa zavádzajú pravidelne a zabezpečujú, že používatelia majú skutočne ten najlepší zážitok z počúvania.

Vďaka vynikajúcej ponuke hudby, množstvu podcastov, významným exkluzívnym ponukám, neustálemu zlepšovaniu všetkých aspektov platformy a prispôsobeným zoznamom skladieb, ktoré používateľov stále tešia (a dokazujú, že algoritmus Spotify pozná ich vkus lepšie ako oni sami), si myslíme, že ide o jednu z najlepších možností hudobnej streamovacej služby súčasnosti.

spotify a airpods

Čo je Spotify?

Spotify je platforma na streamovanie hudby. To znamená, že pomocou nej môžete vyhľadávať skladby, albumy a podcasty a prostredníctvom dátového pripojenia alebo pripojenia Wi-Fi ich prehrávať. Môžete si tiež vytvárať zoznamy skladieb, ukladať obľúbené skladby do knižnice či dokonca sťahovať ich do svojho zariadenia, aby ste ich mohli počúvať, keď ste offline.

Služba ponúka množstvo funkcií vyhľadávania a poskytuje aj dobrý spôsob objavovania novej hudby. Jej príťažlivosť však pre mnohých spočíva v odporúčaniach. Vďaka tomu je ideálna pre každého, kto chce pokračovať v práci, večierku alebo relaxácii bez toho, aby musel premýšľať, akú skladbu si má prehrať ako ďalšiu. Spotify rozhoduje za vás – a jeho výber je často správny.

Spoločnosť Spotify je tiež známa svojimi inteligentnými nápadmi, pridávaním nových služieb, zavádzaním redizajnu a vytváraním veľkých virálnych kampaní na zdieľanie – ako napríklad Spotify Wrapped. Spoločnosť tiež pracuje na Spotify Lite – jednoduchšej verzii aplikácie Spotify, ktorá využíva menej úložného priestoru, dát a batérie na optimalizáciu výkonu, takže je ideálna pre staršie zariadenia a operačné systémy.

Chceme tým povedať, že Spotify je oveľa viac než len hudobná knižnica. Má množstvo funkcií, ktoré svojím používateľom poskytuje, nehovoriac o tom, že neustále pridáva nové možnosti na uľahčenie jej používania.

Spotify predplatné

Spotify si môžete predplatiť alebo používať úplne zadarmo. Lepší zážitok získate z platenej služby, ale, na prekvapenie, aj bezplatná ponuka Spotify je skvelá. Hoci sa nazýva "bezplatná", v skutočnosti nie je. Je podporovaná reklamou. Spoločnosti platia Spotify za to, aby vám poskytli luxus počúvania zadarmo, a vy ste tak počúvali ich reklamy.

Bezplatné predplatné vám umožňuje prehrávať ľubovoľnú skladbu, album alebo zoznam skladieb kedykoľvek a v ľubovoľnom poradí. Každých niekoľko skladieb však budete počuť reklamu, ktorú nemôžete preskočiť. Pomocou aplikácie Spotify v mobile s bezplatným účtom si môžete vybrať 15 playlistov, ktoré obsahujú celkovo 750 skladieb. Skladby v týchto playlistoch nemôžete voľne preskakovať a aj tu sa budete musieť potýkať s reklamami.

Ak ste len príležitostným poslucháčom, bezplatná verzia je pre vás najlepšia. Pre väčšinu ľudí je však predplatné služby Spotify najpraktickejšou možnosťou. Stojí 9,99 USD mesačne a získate vďaka nej neobmedzený prístup k službe Spotify v notebooku, telefóne a tablete.

Nedávno spoločnosť Spotify pridala službu Premium Duo. Tá je určená pre páry alebo dvoch priateľov. Cena je 12,99 USD mesačne pre dva účty. Získate všetky výhody prémiovej služby Spotify, ako aj Duo Mix, pravidelne aktualizovaný zoznam skladieb s hudbou, ktorá sa bude páčiť obom.

Jednou z najlepších výhod prémiového účtu je, že si môžete stiahnuť skladby do troch zariadení naraz aj na prehrávanie offline, čím sa Spotify mení z online streamovacej platformy na solídnu hudobnú službu.

Ak je vás v domácnosti viac, môžete ušetriť vďaka rodinnému účtu Spotify Premium. Ten stojí 15,99 USD mesačne a umožňuje pripojiť sa k službe Spotify až šiestim osobám súčasne. Ak sa pokúsite zdieľať štandardné konto, budete vyradení hneď, ako sa niekto iný pokúsi prehrať skladbu.

S predplatným Spotify Premium Family máte prístup aj k službe Spotify Kids. Ide o aplikáciu určenú pre deti od troch rokov. Táto služba je súkromná a obsahuje skladby vhodné pre deti, spevníky a filmové soundtracky.

spotify

Ponuka hudby

Spoločnosť Spotify pravidelne zverejňuje aktualizácie o tom, koľko miliónov skladieb má vo svojej knižnici. V čase písania tohto článku je to 70 miliónov.

V priebehu rokov stiahlo svoju hudbu zo služby Spotify niekoľko umelcov vrátane The Beatles, Taylor Swift, Jay-Z a Thoma Yorka. Hoci, keď sme to naposledy kontrolovali, väčšinu umelcov, ktorí stiahli svoju hudbu v prvých dňoch, teraz na Spotify nájdete znova.

Dôvody stiahnutia ich hudby boli rôzne, ale spoločnosť Spotify bola v minulosti kritizovaná za to, že umelcov nekompenzuje v plnej miere, ako by mala. Argumentom v prospech služby Spotify je, že odvádza ľudí od pirátstva a umožňuje im objavovať novú hudbu a umelcov.

Problém je v tom, že známe zvučné mená, ako Rihanna, Coldplay, Maroon 5 a iní, podpisujú exkluzívne zmluvy, vďaka ktorým získajú výhodné podmienky. Menej známi speváci sú však na tom úplne inak. Za pieseň často dostanú len zopár eur. To je dôvod, prečo sa mnohí fanúšikovia rozhodnú kúpiť hudbu priamo alebo využívať služby ako Tidal a Bandcamp, ktoré umelcom poskytujú väčšiu autonómiu a nižšie licenčné poplatky.

Na to, aby ste mohli počúvať Spotify musíte mať kvalitné zariadenie. Nakupujte na Alza.sk a ušetrite pomocou našich kupónov:
iPhone 12 Alza.sk

Platformy Spotify

Spotify sa najlepšie používa prostredníctvom aplikácie v počítači, telefóne alebo tablete. V prípade zariadenia so systémom Android je potrebný operačný systém Android 4.1 alebo novší. Ak používate Mac, potrebný je OS X 10.11 alebo novší. A na stolových a prenosných počítačoch so systémom Windows musí byť nainštalovaný systém Windows 7 alebo novší.

Spotify funguje aj s niektorými zvukovými systémami, televízormi, autorádiami a hernými konzolami. Okrem toho služba podporuje aj nositeľné zariadenia vrátane hodiniek Apple Watch. Všetky informácie o kompatibilite nájdete na stránke Spotify Everywhere.

Webový prehrávač Spotify

Webový prehrávač nie je najlepší spôsob používania služby Spotify – nepôsobí tak elegantne ako aplikácia a niektoré funkcie, ako napríklad vytváranie zoznamov skladieb, sú síce možné, ale pôsobia menej prakticky.

Webový prehrávač však umožňuje používať službu Spotify na prenosnom počítači alebo počítači bez nutnosti čokoľvek inštalovať. To sa môže hodiť, ak používate pracovný počítač a nemôžete inštalovať aplikácie.

Webový prehrávač dlho nefungoval cez niektoré prehliadače – teraz ho však môžete používať v prehliadačoch Chrome, Firefox, Edge, Opera a Safari. Neposkytuje všetko, čo by ste videli v aplikácii, ale väčšinu kľúčových vecí, ktoré by ste potrebovali na počúvanie, keď sa nemôžete dostať do aplikácie – napríklad vaša knižnica a vyhľadávanie – tam nájdete.

spotify a mobil

Aplikácia Spotify

Aplikácie Spotify pre platformy iOS, Android a Windows Phone sú stabilné, ľahko sa používajú a často sa aktualizujú, aby bolo používanie čo najintuitívnejšie.

Vďaka novej aktualizácii sa na domovskej obrazovke aplikácie zobrazujú položky, ktoré ste nedávno prehrávali, vrátane albumov, zoznamov skladieb a podcastov, takže sa do nich môžete hneď po otvorení aplikácie vrátiť. Nová ikona hodín v pravom hornom rohu tiež poskytuje komplexný zoznam všetkého, čo ste nedávno prehrávali; je to ako spätný pohľad do histórie prehliadača.

Pod ňou sa nachádzajú rôzne zoznamy skladieb, odporúčania a návrhy albumov prispôsobené vám a vášmu počúvaniu. Naša obsahuje zoznamy skladieb zostavené pre nás, vrátane Discover Weekly a výberu zoznamov skladieb Daily Mix, ako aj sekciu venovanú novým epizódam podcastov a novým vydaniam vrátane nových skladieb a albumov na základe skladieb, ktoré by sa vám mohli páčiť.

Na karte "Vyhľadávanie" viete manuálne vyhľadávať položky v hornej lište, prípadne si viete hudbu vyhľadávať podľa žánrov a nálad pomocou dlaždíc nižšie – napríklad pop, workout, focus a country.

V časti "Vaša knižnica" nájdete všetky svoje zoznamy skladieb, uložených interpretov, albumy a podcasty. Môžete vidieť, ktoré z nich sú stiahnuté na počúvanie offline – ak sú uložené, majú vedľa seba malú zelenú šípku.

Playlisty Spotify

Podobne ako väčšina služieb na streamovanie hudby, aj služba Spotify umožňuje vytvárať vlastné zoznamy skladieb, ktoré si potom môžete uložiť do svojej knižnice a počúvať ich, kedykoľvek sa vám zapáči, alebo stiahnuť na počúvanie offline. Skladby môžete sťahovať do troch rôznych zariadení naraz, ale po pridaní štvrtého zariadenia môže byť prístup k prvému zariadeniu zrušený.

Na jedno zariadenie si môžete stiahnuť 3 333 skladieb na počúvanie offline. Aj pri nízkej kvalite to však môže zabrať kus internej pamäte telefónu, takže sa to oplatí mať na pamäti skôr, ako sa pustíte do synchronizácie offline.

Zoznamy skladieb sa vytvárajú veľmi jednoducho. V aplikácii pre počítače pretiahnite skladby do zoznamov skladieb, ktoré sa zobrazia v bočnom paneli. V mobilnej aplikácii môžete ťuknúť na tri bodky na ľubovoľnej skladbe a potom ju pridať do ľubovoľného playlistu.

Spotify umožňuje aj vytváranie kolaboratívnych playlistov. To znamená, že aj vaši priatelia môžu pridávať, odstraňovať alebo meniť poradie skladieb – táto možnosť je ideálna na párty.

Množstvo spôsobov, ako spravovať svoju hudbu, máte aj vtedy, keď nechcete vytvárať svoje vlastné zoznamy skladieb. Napríklad, nová funkcia, ktorá sa čoskoro objaví, vám umožní kategorizovať skladby v zbierke "Obľúbené skladby" podľa žánru a nálady, takže môžete ľahko nájsť dokonalý soundtrack k svojmu dňu, namiesto toho, aby ste počúvali celý svoj elektrický katalóg uloženej hudby. Spotify je skutočne prispôsobený pre hudobných fajnšmekrov, ktorí si chcú svoju hudbu organizovať.

Okrem toho, že služba Spotify ponúka možnosť vytvárať vlastné zoznamy skladieb, sa stala známou aj tým, že odporúča vynikajúce zoznamy skladieb, ktoré vyhovujú vášmu poslucháčskemu vkusu. Na domovskej obrazovke v aplikácii pre počítače sa tieto odporúčané zoznamy skladieb nazývajú Refractions. Voľne sa dajú preložiť ako uvoľnené elektronické zvuky, a Electronic Concentration, zvuky, ktoré vám pomôžu sústrediť sa.

mobil na stojane

Na svoje si však prídu všetci, ktorí počúvajú elektronickú hudbu. Fantastickou výhodou služby Spotify sú zoznamy skladieb, ktoré sú špeciálne vytvorené len pre vás. Spotify ponúka takúto hudbu v rôznych formách vrátane služby Discover Weekly, čo je čerstvý mix, ktorý vám doručí každý pondelok a obsahuje skladby, ktoré sa vám budú páčiť, ale ešte ste ich nepočuli. K dispozícii sú playlisty Daily Mix, ktoré sa starajú o vaše rôzne poslucháčske nálady, ako aj Your Time Capsule. K dispozícii je aj mnoho ďalších možností, vrátane vašich najlepších skladieb roka, ktoré sa datujú do obdobia, keď ste sa prvýkrát zaregistrovali.

Zhrnutie

Spotify je jednou z najobľúbenejších streamovacích služieb. Poskytuje milióny skladieb pre úplne každého. Využívať sa dá offline aj online. Vyberať si môžete tiež z toho, či si ju zaplatíte, alebo budete počúvať aj reklamy. Vyskúšajte ju aj vy a uvidíte, že si ju zamilujete na prvé počúvanie.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aký je obsah knižnice Spotify?

Spotify disponuje knižnicou s viac ako 70 miliónmi skladieb a 2,2 miliónmi podcastov, ktoré môžu využívať viac ako 354 miliónov ľudí po celom svete.

Čo zahŕňa služba Spotify pomocou svojho intuitívneho rozhrania?

Spotify ponúka intuitívne rozhranie s fantastickým odporúčacím systémom, ktorý poháňa prispôsobené zoznamy skladieb, neustále pridáva nové funkcie, sociálne nástroje na zdieľanie a poskytuje prístup k hudbe a podcastom takmer kdekoľvek a na akomkoľvek zariadení.

Aké sú hlavné konkurenčné platformy Spotify?

Hlavnými konkurentmi Spotify sú Tidal, Apple Music, Deezer, YouTube Music, Amazon Music Unlimited, Bandcamp a SoundCloud, pričom niektoré z nich ponúkajú prirodzenú voľbu pre milovníkov zvuku na audiofilskej úrovni alebo väčšiu kontrolu pre umelcov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...