Spíte s vlasmi vo vrkoči? Okamžite s tým prestaňte!

vlasy

Spánok s vlasmi vo vrkoči je pre mnohé ženy praktický. Vlasy totižto nepadajú do tváre a sú stále na jednom mieste. Bohužiaľ, tento zvyk nie je práve najlepším pre ich zdravie. Okrem toho, že vám môžu začať vypadávať, si môžete privodiť aj ďalšie problémy.

dlhé vlasy

Padanie vlasov

Nosenie vrkočov počas dňa nie je pre naše vlasy vôbec zdravé. Sú stále stiahnuté v gumičke na vrchu hlavy. Korienky sa oslabujú a vlasy vypadávajú.

Ak sú úzkej gumičke vystavené aj počas noci, sú oslabované raz toľko. V prípade, že sa vlasy zmenili alebo vypadávajú viac, skúste sa vyhnúť vrkoču. Ako počas dňa, tak aj počas noci.

Úplná zmena vlasov

Okrem toho, že vlasy môžu kvôli vrkoču vypadávať, sa môžu aj úplne zmeniť. Dôvod je pomerne logický. Jednotlivé pramene sú neustále "na sebe" a trú sa. Tým pádom sú suché, poškodené a krehké.

Konce vlasov sú často rozštiepené a vyzerajú nezdravo. Akonáhle začnete spávať bez gumičky vo vlasoch, uvidíte veľký rozdiel. Vlasy budú voľné a nebudú tak poškodené.

Problém s názvom alopécia

Počuli ste už niekedy o alopécii? Ak nie, radi vám vysvetlíme, o čo vlastne ide.

Alopécia je autoimunitná choroba, ktorá spôsobuje vypadávanie vlasov. Bohužiaľ, často až do takého štádia, kedy vlasy vypadnú úplne a človek má na hlave plešiny. Nie jednu, ale rovno niekoľko.

Alopéciou trpia nielen muži, ale taktiež ženy. Aj napriek množstvu výskumov sa stále nezistilo, čo ju spôsobuje. Môže to byť nedostatok živín, genetika, stres alebo nesprávne zaobchádzanie s vlasmi.

A keďže neexistuje presný dôvod, prečo alopécia vzniká, neexistuje žiadna presná liečba, ktorá by padanie zastavila.

Alopéciu si môžete priviesť aj sami a to tým, že budete spávať s vlasmi v gumičke.

tmavé vlasy

Ako bojovať proti suchým vlasom?

V prípade, že ste roky takýmto spôsobom svoje vlasy ničili, je potrebné, aby ste im vdýchli nový život. Urobiť tak môžete rôznymi maskami. Namiesto toho, aby ste si však nejaké kupovali, stavte na domáce. Tie sú často omnoho kvalitnejšie a lepšie. Viete presne, čo do nich ide a spravíte si ich v pohodlí domova za pár eur.

Maska na suché vlasy

Táto maska vlasy hydratuje a dodá im všetky živiny, ktoré potrebujú. Vyskúšajte ju aj vy. Budete na ňu potrebovať len základné ingrediencie nachádzajúce sa v každej domácnosti.

Na jej prípravu budete potrebovať:

  • jedno vajíčko
  • dve polievkové lyžice olivového oleja 

Postup:

V miske zmiešajte obe suroviny a naneste na suché vlasy. Tie zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút. Následne zmyte jemným šampónom. 

Maska obsahuje látky ako železo, vápnik, draslík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a vitamíny E a K. Tým pádom je pre vlasy ako vitamínová bomba.

vlnité vlasy

Maska na rýchlejší rast

Neustále nosenie gumičky taktiež spomaľuje rast. V prípade, že by ste ho chceli trochu urýchliť, stavte na túto masku.

Na jej prípravu budete potrebovať:

  • polovicu šálky piva
  • jedno vajíčko
  • kávovú lyžičku slnečnicového oleja 

Postup: 

V miske alebo v pohári zmiešajte všetky ingrediencie. Masku aplikujte na vlasy a následne zabaľte do fólie. Vyhnite sa uteráku, pretože by mohol všetku tekutinu vypiť. Po 30 minútach vlasy poriadne zmyte jemným šampónom a vlažnou vodou. 

Pre tie najlepšie výsledky masku nanášajte aspoň 2-krát do týždňa.

Zhrnutie

Ak chcete, aby vaše vlasy vyzerali dobre, nestačí sa o ne len starať. Musíte sa taktiež zbaviť všetkých zlozvykov, ktoré majú negatívny dopad na rast a hustotu. Vyskúšajte naše tipy a zmenu uvidíte už o pár týždňov.

Často kladené otázky

Prečo spánok s vlasmi vo vrkoči môže byť škodlivý pre vlasy?

Spánok s vlasmi vo vrkoči nie je najlepší pre zdravie vlasov, pretože môže spôsobiť ich vypadávanie, oslabovanie korienkov a iné problémy. Vlasy sú neustále stiahnuté v gumičke, čo môže viesť k ich poškodeniu, suchej a krehkej štruktúre a rozštiepeným koncom.

Čo je alopécia a ako sa môže spájať so spánkom s vlasmi vo vrkoči?

Alopécia je autoimunitná choroba, ktorá spôsobuje vypadávanie vlasov až do štádia plešatosti. Nie je presne známe, čo ju spôsobuje, ale môže to byť spôsobené napríklad nesprávnym zaobchádzaním s vlasmi, ako je spánok s vlasmi v gumičke. Takáto návyk môže prispievať k vzniku alopécie.

Ako bojovať proti suchým a poškodeným vlasom spôsobeným spánkom vo vrkoči?

Ak chcete obnoviť zdravie svojich vlasov poškodených spánkom vo vrkoči, môžete vyskúšať domáce masky na vlasy. Napríklad maska na hydratáciu vlasov z jedného vajíčka a dvoch polievkových lyžíc olivového oleja, ktorú necháte pôsobiť na suchých vlasoch aspoň 30 minút. Alebo maska na rýchlejší rast vlasov z polovice šálky piva, jedného vajíčka a kávovej lyžičky slnečnicového oleja, ktorú tiež necháte pôsobiť 30 minút. Pre najlepšie výsledky aplikujte masky aspoň 2-krát do týždňa.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...