Spánkové polohy, ktoré vám pomôžu zbaviť sa bolestí

spiaci muž

Spánok je pre človeka veľmi dôležitý. Ak ho nemá dostatok, môže sa to prejaviť nielen na jeho výkone počas dňa, ale takisto aj na zdraví. Zdravý človek by mal mať aj zdravý spánok a počas noci spať minimálne sedem hodín. Nie každý má však dobrý a tvrdý spánok, počas ktorého si telo oddýchne.

Zaujímavosťou je, že poloha pri spánku je často dôvodom, prečo človek dobre nespí. Bolesť chrbtice či krku, nesprávna poloha hlavy alebo len jednoducho nepohodlie sú všetky symptómy nekvalitného a zlého spánku. Približne 80% populácie trpí bolesťami chrbta aspoň raz v živote. Existujú dve situácie a to tie, kedy buď s týmto problémom bojujete alebo sa snažíte ignorovať ho. Najlepšie však bude, ak sa problémom nevyhýbate, pretože môžu spôsobiť rôzne chronické poruchy.

nohy

My sme si pre vás pripravili základné polohy, na ktoré by ste mali staviť podľa toho, aké bolesti chrbta máte.

Na bolesť krku a vrchu chrbta

Bolí vás krk alebo chrbát zvrchu? Stavte na vyšší vankúš, vďaka ktorému budete mať hlavu na vyššej polohe. Ležte na chrbte, pod kolená si dajte ďalší vankúš alebo niečo, vďaka čomu budete mať kolená trochu vyššie.

Spanie na chrbáte rozloží vašu váhu rovnomerne na každú časť tela. Týmto spôsobom vyvíjate menší tlak na lokalizované oblasti ako je krk a horná časť chrbta. Funguje tiež na zladenie chrbtice a vnútorných orgánov. Trik je taký, že si dáte vankúš ako podporu krku a ďalší na podporu kolien, čo pomôžu udržať prirodzenú krivku chrbtice.

Na bolesť úplne celej chrbtice

Poloha, kedy ležíte na bruchu, hlavu máte položenú na vankúši a pod bruchom máte vankúš, je skvelá na spanie pre ľudí, ktorí majú bolesti po celej chrbtice alebo je pre nich ťažké spať v inej polohe. Pridajte si jednoducho vankúš pod brucho a môžete aj pod hornú časť panvy. Uistite sa, že vankúš nie je príliš hrubý. Výsledkom je, že budete môcť spať, zatiaľ čo podpora vankúša pod bruchom znižuje tlak na chrbát. Žiadne výsledky? Vyskúšajte vyhodiť vankúš spod hlavy.

Na bolesť spodnej chrbtice

Poloha je jednoduchá, stačí si ľahnúť na jeden bok a medzi kolená si dať vankúš. Keď spíte na jednej strane, budete nútiť svoju chrbticu k zakriveniu v neprirodzenej polohe. Ak však pridáte jeden vankúš medzi kolená, prenesiete váhu. Najlepšie spravíte ak nohy aj mierne ohnete. Týmto spôsobom preskočíte bolesť, ktorú by si odniesla spodná časť chrbátu. Udržíte si aj prirodzené zakrivenie, kým sa nezobudíte.

žena, ktorá spí

Bolesť bedier

Ak trpíte bolesťou v bedrovej oblasti, ktorá sa nachádza na spodnej časti chrbta, je lepšie, ak budete spávať v sedavej polohe. Odstránite tak napätie a bolesť z tohto miesta. Poloha je jednoduchá. Stačí ak sa posadíte do mierneho sedu, za seba si dáte vankúše a pod nohy takisto. Jeden pol kolená a jeden pod chodidlá. Vytvoríte si tak dostatočnä podporu na prispôsobenie prirodzenému zakriveniu chrbtice. Pre väčšie pohodlie umiestnite pod kolená a nohy viac vankúšov.

Napäté nervy

Poloha, pri ktorej človek leží na jednej strane a kolená má pritahnuté k bruchu je dobrá na napäté nervy. Skúste túto pozíciu, ktorá vám umožní rozšíriť si priestor medzi každým stavcom a posunúť ich do pôvodnej polohy. Ohýbanie trupu takto zmierni tlak na vaše nervy a zbaví vás bolesti chrbta.

Zmena polohy je náročná, chce to plán

Možno si myslíte, že je jednoduché zmeniť to, ako spíte, no verte nám, nie je to. Vo svojej polohe totižto spíte niekoľko rokov stále, a preto si musíte na novú polohu zvyknúť. Akonáhle sa zobudíte bezbolestne v novej polohe, viete, že je to tá správna a pomaly sa učte, ako ju považovať za svoju prirodzenú.

Často kladené otázky

Ako si zlepšiť kvalitu spánku prostredníctvom vhodnej polohy na spanie?

Skúste zmeniť polohu, v ktorej spíte, podľa toho, aké bolesti chrbta máte. Na bolesť krku a vrchu chrbta si dajte vyšší vankúš a ležte na chrbte s vankúšom pod kolená. Na bolesť celej chrbtice ležte na bruchu s vankúšom pod bruchom a hlavou, prípadne aj bez vankúša pod hlavou. Na bolesť spodnej chrbtice ležte na boku s vankúšom medzi kolená. Na bolesť bedier skúste zaujať polosedavú polohu so vankúšmi za chrbtom a pod nohami. Na uvoľnenie napätých nervov ležte na jednej strane s kolenami pritiahnutými k bruchu.

Prečo je dôležité zmeniť polohu na spanie pri problémoch s chrbticou?

Zmena polohy na spanie pomáha zmierniť tlak na rôzne časti chrbta a chrbtice, čím môže prispieť k lepšiemu oddychu tela a zlepšeniu kvality spánku. Správna poloha na spanie nám pomáha udržiavať prirodzenú krivku chrbtice a môže napomáhať predchádzať chronickým poruchám.

Ako zmeniť svoju polohu na spanie?

Zmena polohy na spanie môže byť náročná, pretože sme si na svoju pôvodnú polohu zvykli počas dlhých rokov. Preto je dôležité postupne sa adaptovať na novú polohu a trénovať si ju, kým sa stane prirodzenou. Keď sa zobudíte v novej polohe bez bolesti, je to signál, že je to správna poloha pre vás.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...