Sacharidy sú pre naše telo dobré! Toto je dôvod, prečo by ste ich mali jesť

0

Počas mnohých storočí sa v našej spoločnosti striedali rôzne diéty a spôsoby stravovania. Niektoré vám sľubovali dlhovekosť, iné zas hovorili o tom, ako schudnete, no mnohé z nich sa orientovali najmä na to, ako sú sacharidy zlé a ako by ste sa im mali čo najviac vyhýbať. Pravda je však presným opakom a nedávnej štúdie zistili, že konzumácia sacharidov je presne to, čo by ste nemali podceniť.

sladké jedlo

Jedenie sacharidov môže byť aj vysvetlením dlhovekosti ľudí z Japonska

Znie to možno neuveriteľne, no Okinava, ostrov v Tichom oceáne, má na každých 100 000 obyvateľov 68 obyvateľov, ktorí majú viac ako 100 rokov. Je to trikrát toľko, koľko v USA, čo je naozaj veľkým prekvapením. Obyvatelia tohto ostrovčeka sa riadia podľa noriem Japonska, ktoré je známe vysokou dĺžkou života. Ľudia z tohto malého ostrovčeka majú až o 40% vyššiu šancu na dlhý život ako ľudia z iných častí krajiny.

Zatiaľ čo sa mnohí snažia zistiť tajomstvo dlhovekosti Okinavanov, vedci analyzovali ich návyky a životný štýl, stravu a gény. Zistili, že po tom, ako boli v histórií izolovaní, si títo ľudia vyvinuli jedinečný genetický profil, ktorý chráni ich bunky pred starnutím a s ním súvisiacimi chorobali. Gény však nezodpovedajú za úplne všetko.

Kuskus BIO BioCare.sk
Tráviace enzýmy BioCare.sk
Ovsená múka BioCare.sk

Dôležité je zamerať sa na stravu týchto obyvateľov. Od roku 1975 sa totižto študovali všetky ich návyky, vrátane tých stravovacích a zistili sa veľmi zaujímavé veci. Ukázalo sa napríklad to, že aj napriek dlhšiemu životu sa ľuďom na tomto ostrove podarilo oddialiť typické ochorenia súvisiace s vekom ako sú kardiovaskulárne choroby, rakovina, cukrovka či demencia. Možno to znie prekvapivo, no vedci takisto zistili, že Okinavani sa držia stravy, ktorá je bohatá sacharidy. Práve o tejto strave si vedci myslia, že môže byť ich kľúčom k dlhovekosti.

Správny pomer sacharidov môže byť riešením

Ak ste niekedy premýšľali nad tým, že by ste chceli niečo schudnúť alebo sa udržujete fit, pravdepodobne ste počuli o populárnych diétach s nízkym obsahom sacharidov. To je však presným opakom toho, čo ľudia obývajúci malý ostrovček v Tichom oceáne robia.

V skutočnosti pomer sacharidov v strave týchto ľudí je približne 10:1. Podobne prekvapujúce štúdia na ľuďoch a zvieratách naznačujú, že diéta s nízkym obsahom bielkovín a vysokým obsahom sacharidov môže spôsobiť fyziologické reakcie, ktoré nás chránia pred ochoreniami súvisiacimi s vekom, ktoré sme spomínali vyššie. Napriek tomu sa nejedná len o konzumáciu sacharidov, ale aj o to, ako ich jesť správne.

To, čo budete jesť a koľko, je rozhodujúce

Na rozdiel od zvyšku Ázie, základom stravy v Okinave nie je ryža, ale skôr sladké zemiaky, známe pod názvom batáty. Taktiež konzumujú ryby, bravčové mäso a iné druhy mäsa. Nechýbajú im ani sójové výrobky. Hoci sú tieto potraviny s vysokým obsahom sacharidov, Okinavskí ľudia sa neobmedzujú v kalóriách, ktoré jedia.

Obyvatelia sa takisto nestránia ani ovocia a zeleniny, ktoré majú vysoký obsah cukru a nízky obsah bielkovín.

Tieto mechanizmy tak potom spomaľujú proces starnutia a sú stále predmetom výskumu. Aj napriek tomu však máme ešte dlhú cestu pred sebou vo výskume. Okrem obyvateľov tohto ostrova sa nachádzajú aj inde ľudia, ktorí žijú dlho ako napríklad obyvatelia Papua Nová Guinea.


Kupóny

https://www.kuponovnik.sk/obchod/biocare-sk

Zdielať

O autorovi

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.

Komentáre