Psychológovia varujú! Toto sa môže stať s vašimi deťmi, ak trávia príliš veľa času na mobile

iPhone 8 Plus

Mobilné telefóny sú bežnou súčasťou dnešnej doby. Asi neexistuje niekto, kto by nemal minimálne jeden vo svojom vrecku alebo v kabelke. To, že mobilné telefóny využívajú dospelí ľudia pre to, aby mohli vybavovať rôzne dôležité veci, je v celku normálne. Menej normálne je však už to, že veková hranica, kedy človek dostane svoj prvý mobil, sa stále znižuje.

Pamätáte si, kedy ste dostali svoj prvý mobilný telefón? Asi to nebolo tak skoro a dôvod bol nielen ten, že ste boli malí, ale takisto aj kvôli tomu, že na trhu toľko mobilných telefónov ani nebolo. Aj napriek tomu, že sa dnešná doba neustále posúva dopredu a ponúka nám mnoho zaujímavých výrobkov, určite by ste svojmu dieťaťu nemali dávať mobilný telefón v nízkom veku. Ak ste teraz len mávli rukou a myslíte si, že mobilný telefón nedokáže urobiť nejakú veľkú škodu, prečítajte si náš článok. Toto je niekoľko problémov, ktoré môžu nastať, ak bude vaše dieťa neustále "zavesené" na mobile.

mobil

Zničí to váš vzťah

A tým myslíme vzťah medzi rodičom a dieťatom. Nie je žiadnym tajomstvom, že dobrý vzťah medzi rodičom a dieťaťom je základom správnej východy. Takýto vzťah však nedosiahnete tým, že svojmu potomkovi dáte do rúk mobil čo najskôr. Psychológovia totižto tvrdia, že smartfóny dokážu narušiť dobrý vzťah medzi rodičom a dieťaťom.

Jeden výskum potvrdil, že aj napriek tomu, že je dieťa kvôli mobilu viac doma a neschádza sa s priateľmi, nepodporuje to váš vzťah. Dieťa si nie je blízke ani s matkou a ani s otcom, pretože surfuje po sociálnych sieťach a zbiera, pre nás veľmi známe, "lajky".

Môžu narušiť proces dospievania

Závažnejšou témou je proces dospievania a jeho narušenie práve kvôli používaniu mobilných telefónov. Mnohí dospievajúci ľudia a tínedžeri, ktorí vyrástli a vyrastajú aj za pomoci smartfónov, vidia svet skreslene. Na sociálnych sieťach vidia perfektné fotografie ľudí, ktorí majú omnoho "lepší" život ako oni.

Dôležité je, aby vaše deti pochopili, že to, čo vidia na internete, nie je skutočnosť. Podľa psychológov je však omnoho viac dospievajúcich ľudí, ktorí veria tomu, čo vidia. Sú veľmi jednoducho ovplyvniteľní a veľmi ťažko sa vysporiadavajú s reálnym a skutočným svetom.

Zabraňujú nadväzovaniu nových vzťahov

Niektorí ľudia si možno povedia, že to nie je pravda. Predsa vďaka mobilom sa spájame so svetom, spájame sa s ľuďmi, s ktorými by sme sa inak nemohli a udržujeme na vzdialenosť naše dobré kamarátske vzťahy práve vďaka internetu, sociálnym sieťam a mobilom.

Pravda je však taká, že mladí ľudia dnes neradi odchádzajú zo svojich domovov, aby sa išli niekam zabaviť so svojimi priateľmi alebo aby sa išli niekam prejsť. Nepotrebujú to, pretože všetci ich priatelia sú iba pár "klikov" od nich. Stačí kliknúť raz a odošlete desiatky správ mnohým ľuďom.

tehotná žena

Sú zdrojom depresie a úzkosti

Koľkí ľudia dnes na svete trpia depresiou a úzkosťami? Psychológovia majú plné čakárne ľudí s tým istým problémom. Britskí psychológovia potvrdili, že úzkosť, depresia a ostatné duševné problémy sú z najväčšou pravdepodobnosťou vytvorené práve kvôli mobilom a ich používaniu.

Existuje niekoľko dôvodov, medzi ktoré patrí napríklad to, že vaše deti sú neustále pod tlakom, aby boli online a mohli odpisovať svojim priateľom v správnom čase. Chcú sa totižto priateliť s ľuďmi, čo je dôvod, prečo sú neustále pod tlakom a 24 hodín denne, 7 dní v týždni online.

Pre dospelého človeka je občas veľmi ťažké nájsť hranicu medzi skutočným svetom a tým, ktorý existuje len v mobile alebo niekde na internete, nie ešte pre dieťa, ktoré má minimálne skúsenosti so životom.

Môžu narušiť váš spánok

Viackrát boli mobilné telefóny spájané s tým, že narúšajú spánkový cyklus. Je to najmä z toho dôvodu, že smartfóny vyžarujú modré svetlo, ktoré narúša kvalitný spánok.

Často kladené otázky

Aký vplyv môže mať mobil na vzťah medzi rodičom a dieťaťom?

Psychológovia tvrdia, že smartfóny dokážu narušiť dobrý vzťah medzi rodičom a dieťaťom. Aj keď dieťa je kvôli mobilu viac doma, nepodporuje to váš vzťah, pretože dieťa komunikuje na sociálnych sieťach namiesto rozhovorov s rodičmi.

Ako môžu mobilné telefóny ovplyvniť proces dospievania?

Mobilné telefóny môžu skresliť vnímanie reality u dospievajúcich ľudí, ktorí na sociálnych sieťach vidia perfektné fotografie ľudí s "lepším" životom. Mnohí dospievajúci sú veľmi jednoducho ovplyvniteľní a ťažko sa vysporiadavajú s reálnym a skutočným svetom.

Ako sa smartfóny prejavujú na spánkovom cykle a jej výskytu?

Smartfóny môžu narúšať spánkový cyklus, pretože vyžarujú modré svetlo, ktoré ovplyvňuje kvalitný spánok. To môže viesť k narušeniu spánku a podráždenosti či únave.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....