Pripravte si domácnosť na jeseň: Aká výzdoba vám nemôže chýbať?

jesenné listy

Chladné počasie prišlo rýchlo, zo dňa na deň. Človek sa ani nestihol rozlúčiť s letom a už prichádza sychravá a upršaná jeseň. A síce má toto ročné obdobie množstvo nevýhod a mínusov, netreba sa naň pozerať len negatívne. Krásne sfarbené listy, chutné horúce nápoje, pekné outfity a ešte krajšia výzdoba sú niečo, čo nám leto rozhodne neposkytne. Chcete si tohtoročnú jeseň užiť a plánujete nejakú výzdobu? Máme pre vás prehľadný návod, ako si pripraviť domácnosť na prichádzajúce ročné obdobie a aké kúsky by vám rozhodne nemali chýbať.

Jeseň 2021 – trendy

Na začiatok si povedzme niečo o nových trendoch, ktoré prídu v roku 2021. Chladné ročné obdobie bude charakteristické rovno niekoľkými zaujímavými farbami, vzormi a materiálmi. Z tých by ste mali mať aspoň polovicu doma, aby ste si vytvorili príjemnú, útulnú a tú pravú jesennú atmosféru.

Nie sú to však len materiály a farby, na ktoré by ste sa mali zamerať. Okrem toho budú dôležité aj iné maličkosti a detaily. K nim sa radí napríklad vrstvenie. To bolo veľmi obľúbené už v lete, kedy si však nevyžiadalo toľko pozornosti. Tento dizajnérsky prístup, ktorý mieša farby, materiály a vzory sa bude páčiť úplne každému, nehľadiac na to, či ste skôr vyznávačmi minimalizmu, alebo nedáte dopustiť na niečo prepracovanejšie, ako je rustikálny či severský štýl.

jesenný list

Farby

Farby sa každým rokom menia, no jeseň zostáva takmer stále rovnaká. Jej základ predstavuje oranžová, hnedá a zelená. Tento rok by ste k nej mali pridať ešte tmavomodrú, ktorá vyzerá elegantne, štýlovo a luxusne. Prináša so sebou nádych histórie a dávnych čias. Popritom vám poskytuje aj mierny závan leta, ktoré pomaly, ale isto, odchádza.

Farby na jeseň nemusia byť len tmavé. Celý interiér vie oživiť krásna žltá. Dávajte si však pozor. Zbytočne to s ňou nepreháňajte, aby miestnosť nebola príliš neónová. Základom by mali byť skôr zemité a neutrálne odtiene, ako hnedá, sivá či čierna. Ak by ste túžili po kontraste, k čiernej pridajte bielu.

Základným pravidlom, ktorého sa musíte držať, a to nielen počas jesene, ale aj počas celého roka, je, že v miestnosti nesmú byť viac ako tri farby. Ak by ste zladili štyri či päť rôznych odtieňov, vytvoríte chaos, v ktorom sa nebudete cítiť dobre nielen vy, ale ani vaši hostia.

Materiály

Materiálov bude túto jeseň neúrekom, vďaka čomu si na svoje príde úplne každý. Základ predstavuje teplé drevo, ktoré sa hodí do všetkých štýlov. Najlepšie sa však bude vynímať v severskom a rustikálnom štýle, kde tvorí základ. Nesmie vám chýbať ani v minimalizme či industriálnom štýle, kde by ste ale mali voliť skôr tmavšie prevedenia a nátery. Nebojte sa vínovo červenej, tehlovej, hnedej či dokonca čiernej.

Okrem klasiky vo forme dreva siahnite aj po umelej koži, mramore a mosadzi. Všetky sú charakteristické tým, že sú elegantné a trochu extravagantné. Pritiahnu pozornosť aj z diaľky a zaujmú hlavne svojím luxusným vzhľadom. Najlepšie vyzerajú v jedno, maximálne dvojfarebnej miestnosti. Vyberajte k nim skôr neutrálnejšie odtiene, ako čiernu, hnedú alebo bielu. Vyhnite sa pastelovým a neónovým farbám. Tie sa nielenže nehodia k tomuto materiálu, ale taktiež ani do tohto ročného obdobia. Najlepšie vyzerajú na jar a v lete.

Z mäkších materiálov a textúr siahnite po vlne, mohéri a bavlne. Ak neviete, ako ich skombinovať do miestnosti, máme pre vás zopár rád:

  • prehozy – vyberte ich do obývačky, spálne alebo detskej izby. Prehoďte ich cez sedačku (na tomto mieste sa budú vynímať najlepšie) alebo cez posteľ, čím ju zakryjete pred tým, aby na ňu padal prach. Ak máte v miestnosti kreslo, pokojne dajte jeden prehoz aj na toto miesto.
  • záclony – záclony boli v minulosti veľmi obľúbené. S nástupom minimalizmu sa akosi vytratili, no pred časom sa znova vrátili. Niet sa ani čomu čudovať. Sú štýlové, vyzerajú veľmi dobre a vytvárajú príjemnú atmosféru. Hodia sa hlavne do domácností s vysokými a veľkými oknami. Prípadne na balkónové dvere, kde dodajú určitú intimitu a vytvoria súkromie.
  • vankúše – milovníci vankúšov pozor! Jeseň 2021 prichádza s množstvom textílií vrátane pohodlných, mäkkých a príjemných vankúšov v rôznych veľkostiach. Ak by ste ich chceli využívať sezónne, hlavne počas jesene a zimy, vyberajte oranžové, hnedé a zelené prevedenia. Nebojte sa ani vzorov, ako tekvice, sviečky či duchovia. Ak by ste ich však chceli využívať aj počas roka, siahnite po niečom univerzálnejšom, čo sa hodí aj počas leta a na jar. Vakúše následne umiestnite do kresla, na sedačku, na posteľ aj na stoličky.
  • uteráky – pekné farebné uteráky by nemali chýbať v žiadnej domácnosti. Počas jesene ich môžete upraviť presne podľa farieb tohto obdobia – oranžová, zelená či hnedá. Rovnakého pravidla sa držte aj v kuchyni, kde sa nachádzajú štýlové utierky.
  • ďalšie maličkosti – okrem všetkých spomínaných existuje aj veľké množstvo dekorácií a menšieho príslušenstva, ktoré rozhodne stojí za to, aby ste ho zvážili. Skvelo bude sedieť hlavne v miestnostiach, ktoré využívate pravidelne. Napríklad v obývačke, kúpeľni alebo v kuchyni.
lampáš so sviečkou

Vzory

Zo vzorov budú tento rok najobľúbenejšie tie najjednoduchšie, v dvojfarebnom prevedení. Ide napríklad o kruhy, štvorce, bodky či rôzne línie. Stávkou na istotu je kombinácia čiernej a bielej, prípadne hnedej a oranžovej. Chcete vyjsť z davu? Využite telové odtiene, ako pastelová ružová, béžová, karamelová alebo bledohnedá. Tieto farby by však mali byť len ako "doplnky". To znamená, že základom je iná farba, ktorú tieto len oživujú.

Ďalšie trendy

Okrem všetkých spomenutých netreba zabúdať ani na ďalšie trendy, ktoré prichádzajú koncom tohto roka. K nim sa radí napríklad vintage, ktorý sa po dlhej odmlke znova vracia. Netreba sa však ani čomu čudovať. Súčasná situácia nám prináša samé neistoty a nepríjemné pocity. Práve preto sa snažíme utiekať na miesta, ktoré sú nám tak príjemné a známe.

Vintage si viete upraviť presne tak, ako chcete. Niektorí vytiahnu staré kúsky od svojej babičky, ktoré sú zachovalé a využijú ich vo svojej modernej domácnosti. Prípadne ich mierne zrekonštruujú a upravia. Iní zas vytiahnu staré dekorácie a nábytok, ktorý používali pred desiatimi alebo dvadsiatimi rokmi. Vintage štýl nemá žiadne pravidlá. Je na vás, po čom siahnete a čo využijete vo svojej obývačke alebo kuchyni.

Druhým jesenným trendom je vrstvenie. Dizajnéri sa v tejto sezóne snažia vniesť vrstvy pohodlia do celej spálne. Nielen do postele alebo na kreslá. Myslite preto na materiály ako ľan či ratan. Tento trend môže byť svetlý alebo tmavý, v závislosti od nálady a domova. Pokiaľ ide o styling tohto vzhľadu, skúste vrstviť závesy a tiene. A ak máte vzorovaný koberec, ktorý je menší, dajte pod neho väčšiu morskú trávu alebo neutrálny väčší koberec. Navrstvíte tak dve, či tri veľmi podobné, ak nie rovnaké farby, a vytvoríte niečo, čo ste v domácnosti nikdy nemali.

Chcete si dekorovať interiér štýlovými jesennými doplnkami? Vyberajte si z ponuky 4Home.sk.

Pripravte svoju domácnosť

Ešte predtým, ako sa vyberiete kupovať nové doplnky alebo nábytok, nezabudnite pripraviť svoju domácnosť na jeseň. To znamená jediné – upratovanie. A síce ide o veľmi nepríjemnú a neobľúbenú časť celého dekorovania a zdobenia, nesmiete na ňu zabúdať.

Na to, aby ste domácnosť dobre vyčistili, si musíte spraviť zoznam. Celé upratovanie preto začnite tým, že si zoberiete prázdny papier a pero alebo ceruzku. Najprv si vypíšte všetko, čo plánujete urobiť a čo chcete stihnúť. To znamená, povysávať koberce, vytriediť oblečenie, poutierať prach, vyhodiť prebytočné veci z pivnice a podobne. Buďte podrobní. Napíšte úplne všetko, čo potrebujete, aby ste sa nič nezabudli. Takýmto spôsobom sa vyhnete zbytočnému stresu, ktorý by pramenil z toho, že nič nestíhate a neviete, čo ešte urobiť.

Následne si vytvorte časový harmonogram. Nesnažte sa stihnúť všetko za jeden alebo dva dni. Ak by ste tak chceli urobiť, mohlo by sa stať, že niečo vynecháte, prípadne spravíte nekvalitnú prácu. A to nikto nechce. Jesenné upratovanie nie je jednodňová záležitosť. Preto sa snažte, aby boli aktivity naplánované rovnomerne.

Dĺžka čistenia sa odvíja od viacerých vecí. Spravidla je to veľkosť vášho domu a to, kto všetko bude upratovať. Ak vy sami, celý proces bude zdĺhavejší a vy budete viac unavení. Do práce zapojte aj deti či iných spolubývajúcich. Každému priraďte nejakú činnosť, aby vedel, čo ho čaká a kedy to má urobiť.

jesenné listy

Chceli by ste si uľahčiť celý proces plánovania práce? Využite checklisty! Na internete ich nájdete veľké množstvo. Ich hlavnou úlohou je poskytnúť vám miestno, kde si vypíšete všetky povinnosti, a následne si ich odškrtnete. Podľa toho, čo ste spravili. Checklist nemusí byť len jeden. Pokojne si urobte niekoľko, napríklad podľa osoby, ktorá bude upratovať, alebo podľa miestnosti. Zoznamy si môžete pripevniť na chladničku alebo stenu a vždy, keď sa na ne pozriete, zistíte, čo ste už urobili, a čo vám ešte chýba.

Pred samotným upratovaním vás čaká ešte jeden krok. Pozrite sa na svoju domácnosť kritckým okom. Čo v skutočnosti musíte upratať a čo je v dobrom stave? Nerobte niečo, čo v skutočnosti nepotrebujete, alebo čo ste upratovali pred pár dňami. Zamerajte sa na miesta, ktoré naozaj potrebujú hĺbkovo vyčistiť. Skrine vytrieďte len vtedy, ak ste ich netriedili dlhší čas. Pivnice upracte, ak ste z nich počas leta nestihli vytriediť zbytočnosti. Pracujte premyslene a nevracajte sa niekam, kde ste už pred časom boli. Dvojitá robota vám dá rovnaký výsledok, ako jedna, ktorá bola kvalitne urobená. Nehovoriac o tom, že vás bude stáť energiu a čas.

Jesenné DIY výzdoby

Keď všetko upracete, môžete sa pustiť do nákupu výzdob, alebo do ich tvorenia. Prípadne si vyberte obe možnosti a spolu ich nakombinujte. Ušetríte tak financie, plus, viete sa zrelaxovať. Pri tvorení vecí z papiera či iných materiálov si zlepšíte náladu a strávite čas so svojimi blízkymi. Ak by ste tvorili sami, zapnite si dobrú hudbu alebo film a seriál. Odreagujte sa oddýchnite si od všetkých povinností. Neviete, čo vyrobiť? Máme pre vás praktické tipy na DIY!

Nafarbite tekvicu

Privítajte rodinu a dobrých priateľov nádobkou plnkou maľovaných tekvíc s motívom listov. Upravte okolie domu a k nafarbeným a upraveným pridajte tie, ktoré budú mať svoj prirodzený vzhľad. Tekvice nemusíte úplne celé maľovať. Stačí, keď na ne nakreslíte len pekné listy.

Ako na to? Vystrihnite si šablónu v tvare listu a prekreslite ju na tekvicu. Následne zoberte farby a vyfarbite ich, napríklad na zeleno, červeno alebo hnedo. Prípadne siahnite po bielej. Tak, aby na tekvici boli vidieť.

Váza s farebnými kvetmi

Namiesto obvyklých tmavých jesenných tónov si vyberte odvážne červené a žlté kvety. Do vintage plechovky alebo do inej obľúbenej nádoby pridajte najprv kvety, potom primiešajte jesenné listy, bobule, šípky a listy magnólie.

Rada odborníka: Začnite s tuhšími/vetvovitými kúskami, aby ste vytvorili pevný základ, a potom prejdite na mäkšie, jemné materiály. Výsledný efekt zakončite stuhou. Tú previažte cez nádobu alebo samotné kvety.

Jesenný veniec z textilu

Vyrobte si textilný veniec, ktorý zavesíte na vchodové dvere! Celý proces je veľmi jednoduchý. Stačí vám polystyrénový kruh, ktorý obalíte v peknej károvanej látke. Prípadne inej látke, ktorú máte doma nazvyš. Mala by byť však v tmavších farbách. Následne na látku pripevnite listy a iné jesenné kúsky. Na pripnutie využite lepidlo alebo spinky.

jesenný nápoj

Papierové výzdoby

Papierové výzdoby sú najjednoduchšími dekoráciami, ktoré môžete doma mať. Stačí, aby ste si vybrali predlohu na internete, obkreslili ju a začali vystrihovať. Skvelo vyzerajú biele, bezfarebné kúsky, no pokojne siahnite aj po farebných papieroch. Druhou možnosťou sú vodové či temperové farby. Skvelo sa s nimi pracuje a viete ich kombinovať presne podľa seba.

Podložky na poháre

Chcete štýlové a pravé jesenné podložky? Spravte si ich z dreva! Na výrobu budete potrebovať konár stromu s priemerom približne 3 centimetre. Rozrežte ho na plátky hrubé približne 2 cm. Ak by ste nevedeli, ako ich prerezať, jednoducho o to požiadajte odborníka – stolára. Podložky viete následne upraviť, napríklad nafarbiť lakom alebo farbou. Prípadne do nich vyrežte pekný motív.

Zhrnutie

Jeseň je krásnym ročným obdobím, ktoré so sebou prináša veľa nových možností. Namiesto toho, aby ste podliehali zlej nálade či depresii, sa pustite do upratovania a dekorovania svojho príbytku. Všetko vyčistite a upravte tak, aby zostalo miesto na jesenné maličkosti. Dekorácie následne kúpte alebo si ich doma vytvorte. Je to na vás. DIY je však zábavné, podporí vašu fantáziu, zlepší náladu a pomôže vám uvoľniť sa.

Často kladené otázky

Aké sú trendy pre jeseň 2021?

Jeseň 2021 prinesie zaujímavé farby, vzory a materiály. Budú dôležité aj detaily, ako napríklad vrstvenie. Tento dizajnérsky prístup, ktorý mieša farby, materiály a vzory sa bude páčiť úplne každému, nehľadiac na to, či ste skôr vyznávačmi minimalizmu, alebo nedáte dopustiť na niečo prepracovanejšie, ako je rustikálny či severský štýl.

Aké farby by sme mali zvoliť na jeseň 2021?

Základom farieb pre jeseň 2021 sú oranžová, hnedá a zelená. K nim by ste mali pridať tmavomodrú, ktorá vyzerá elegantne, štýlovo a luxusne. Popritom vám poskytuje aj mierny závan leta. Nezabúdajte na krásnu žltú, ktorá môže oživiť celý interiér. Základom by mali byť skôr zemité a neutrálne odtiene, ako hnedá, sivá či čierna. Ak túžite po kontraste, k čiernej pridajte bielu. Dôležité je, aby v miestnosti neboli viac ako tri farby.

Aké materiály sú vhodné pre jeseň 2021?

Z materiálov bude v jeseni 2021 významné teplé drevo, ktoré sa hodí do všetkých štýlov. Okrem dreva siahnite aj po umelej koži, mramore a mosadzi. Z mäkších materiálov a textúr siahnite po vlne, mohéri a bavlne. Dobré sú napríklad prehozy, záclony alebo vankúše v týchto materiáloch.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...