Práca z domu: Ako negatívne ovplyvňuje našu produktivitu?

notebook

Internet je zaplavený článkami o práci z domu a jej výhodách či nevýhodách. V skutočnosti je však tento typ pracovania tak subjektívny, že nie je možné vyvodiť všeobecné závery a dávať univerzálne rady. Jedna vec je však istá, a to sú údaje z rôznych výskumov a štatistík. Zistenia o produktivite práce na diaľku podložené údajmi nám poskytujú jasný obraz o tom, ako sa zmenili naše pracovné dni a ako nás takéto pracovanie ovplyvňuje.

V tomto článku sa pozrieme na tri rozhodujúce zistenia z nedávnej dátovej štúdie a dvoch prieskumných správ týkajúcich sa produktivity a pohody pracovníkov. Dáme si tiež tipy a rady, ako maximalizovať produktivitu a vyťažiť z celej situácie čo najviac.

Dávame si menej prestávok

Váš domov môže byť pokojným alebo rušivým miestom v závislosti od vašich životných a rodinných podmienok. Zatiaľ čo niektorí z nás sa môžu ťažko sústrediť uprostred zvukov každodenného života, iní ľudia vám povedia, že pokoj a ticho pri práci z domu výrazne zvyšuje ich produktivitu. A následne sú tu ešte ľudia, pre ktorých je náročné robiť si pravidelné prestávky, nehľadiac na to, či sú v tichu alebo v rušnom prostredí.

Čo však hovoria údaje o produktivite práce na diaľku? Pracujeme na diaľku viac alebo menej?

Vráťme sa o krok späť do predpandemických čias (presnejšie do roku 2014), keď aplikácia na sledovanie času s názvom DeskTime zistila, že 10 % najproduktívnejších ľudí pracuje 52 minút a potom si urobí 17-minútovú prestávku.

počítač na stole

Nedávno tá istá aplikácia na sledovanie času zopakovala túto štúdiu, aby odhalila vzorce práce a prestávok počas pandémie. Zistila, že práca na diaľku spôsobila nárast odpracovaného času, pričom najproduktívnejší ľudia teraz pracujú 112 minút a prestávku majú 26 minút.

Na prvý pohľad sa môžu zdať výsledky pomerne nevinné. Čo je zlé na tom, že pracujeme dlhšie, pokiaľ si robíme aj dlhšie prestávky? Pozrime sa však na tento pomer bližšie.

Zatiaľ čo prestávky sa predĺžili len o deväť minút, pracovné segmenty sa viac ako zdvojnásobili. To sú takmer dve hodiny práce, čo znamená, že tí najpracovitejší ľudia majú len tri až štyri prestávky za 8-hodinový pracovný deň. Toto zistenie nás privádza k otázke, či je práca z domu naozaj tak dobrá pre našu psychickú pohodu. Okrem toho pri formáte práce zdomu už prestávky nie sú pôžitkom a oddychom, ale skôr časom na to, aby sme stihli urobiť nejakú povinnosť, napríklad naložiť umývačku, alebo pomôcť deťom so školskými úlohami.

Online stretnutia patria medzi hlavné dôvody menej častých prestávok. Predpandemické stretnutia znamenali odchod do inej miestnosti, natiahnutie nôh a odpočinok očí od počítača. V prostredí na diaľku sa všetky stretnutia odohrávajú na obrazovke, čo je jedným z hlavných faktorov, prečo si nedokážeme oddýchnuť tak, ako inokedy.

Čelíme vyššiemu riziku vyhorenia

Mnohí spočiatku hodnotili výhody práce na diaľku z hľadiska rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom veľmi optimisticky. A to hlavne preto, lebo sme vedeli šetriť čas na dochádzanie a získali sme niekoľko minút či dokonca hodín pre svoju rodinu a priateľov. Bohužiaľ, tieto výhody zostali len na teoretickej úrovni.

Pre väčšinu práca z domu zotiera hranice medzi profesionálnym a osobným životom. Z prieskumu spoločnosti Buffer z roku 2021 pre správu State of Remote Work (Stav práce na diaľku) vyplynulo, že najväčším problémom pracovníkov na diaľku je nemožnosť odpojiť sa, pričom o druhé miesto sa delia problémy so spoluprácou a osamelosť.

Respondentov spoločnosti Buffer sa tiež pýtali, či od prechodu na prácu na diaľku pracujú viac alebo menej. Až 45 % respondentov priznalo, že pracuje viac. Štyridsaťdva percent uviedlo, že pracuje rovnako, zatiaľ čo 13 percent odpovedalo, že pracuje menej.

Dlhší pracovný čas a menej kvalitných prestávok môžu dramaticky ovplyvniť naše zdravie, pretože dlhodobé sedenie a používanie počítača dokáže spôsobiť únavu očí, psychickú únavu a ďalšie problémy. Tie zasa môžu viesť k vážnejším následkom, ako je vyhorenie a srdcové choroby.

Pozrime sa bližšie na súvislosť medzi vyhorením a prácou na diaľku.

V správe spoločnosti McKinsey o budúcnosti práce sa uvádza, že 49 % ľudí tvrdí, že pociťuje niektoré príznaky vyhorenia. "Prvé príznaky vyhorenia" sú však len slabým označením toho, čo v skutočnosti niektorí zamestnanci prežívajú. Niektorí museli dať dokonca výpoveď, pretože sa psychicky necítili dobre.

Z pohľadu zamestnávateľa sa môže zdať, že pracovníci na diaľku sú produktívnejší a pracujú dlhšie. Manažéri si však musia byť vedomí rizík spojených so zvýšenou úzkosťou zamestnancov. V opačnom prípade nebude zvýšenie produktivity dlhodobé. Nie je tajomstvom, že dlhodobá úzkosť môže znížiť spokojnosť s prácou, zhoršiť pracovný výkon a negatívne ovplyvniť medziľudské vzťahy s kolegami.

Na to, aby ste sa mohli vyhnúť všetkým problémom spojeným s prácou z domu, by ste si mali jednotlivé povinnosti plánovať. Vyberte si kvalitný diár zo širokej ponuky MFPpapier.sk:
Diár na rok 2022 ružový MFPpapier.sk
Diár na rok 2022 čierny MFPpapier.sk
Diár na rok 2022 sivý MFPpapier.sk

Napriek všetkému milujeme prácu na diaľku

Prevažná väčšina, približne 97 % respondentov prieskumu spoločnosti Buffer, uviedla, že by chcela do určitej miery pokračovať v práci na diaľku. Medzi dve hlavné výhody, ktoré respondenti uviedli, patrí možnosť upraviť si rozvrh presne podľa svojich predstáv a flexibilita pracovať odkiaľkoľvek.

V správe spoločnosti McKinsey sa zistilo, že viac ako polovica zamestnancov by chcela, aby ich pracovisko prijalo flexibilnejší hybridný model virtuálnej práce, pričom niektoré dni by pracovali na pracovisku a niektoré dni na diaľku. Presnejšie povedané, viac ako polovica zamestnancov uvádza, že po skončení pandémie by chceli aspoň tri dni v týždni pracovať z domu.

Spoločnosti budú čoraz viac nútené hľadať spôsoby, ako uspokojiť tieto požiadavky zamestnancov a zároveň zavádzať politiky na minimalizáciu rizík spojených s prepracovanosťou a vyhorením. Inteligentné spoločnosti prijmú tento nový trend a uvedomia si, že zavedenie hybridných modelov môže byť pre ne aj výhrou. Napríklad pre prístup k talentom na rôznych miestach a za nižšie náklady.

notebook na stole

Práca na diaľku – skvelý spôsob práce alebo príčina mnohých problémov?

Je pochopiteľné, že pracovníci na celom svete sú v pokušení zachovať si dobré aspekty pracovného a súkromného života, ktoré priniesla pandémia – profesionálnu flexibilitu, menej času spojeným s dochádzaním a viac času s rodinou. Ale vzhľadom na to, že kedysi prísne hranice medzi prácou a súkromným životom miznú, musíme zostať opatrní. Počas prestávok sa snažíme do rozvrhu vtesnať domáce práce. Online stretnutia absolvujeme z kuchyne alebo z toho istého gauča, z ktorého sledujeme televízne programy, a mnohí z nás uvádzajú, že po práci majú problémy úplne "vypnúť".

Ako teda zabrániť tomu, aby sa náš súkromný a pracovný život beznádejne neprelínal?

Odpoveď nie je jednoduchá a pre každého existuje iné riešenie. Najlepšie však spravíte, keď sa budete snažiť kopírovať fyzické a virtuálne hranice, ktoré sú v kancelárii prirodzené. To neznamená len vyhradiť si pracovný priestor, ale aj sledovať svoj pracovný čas a zastaviť sa po jeho skončení. Okrem toho to znamená zapracovať do vášho rozvrhu prestávky. Pri prestávkach si ale dávajte pozor, aby boli skutočne na oddych a nie na to, aby ste naplnili práčku alebo sušičku.

V prípade potreby je nutné zaviesť nové rituály, ktoré sa podobajú bežnému dňu v kancelárii. Napríklad ísť ráno na prechádzku, aby sme simulovali "príchod do práce".

Pracovanie na diaľku má veľa silných stránok. Ak si ich však chceme všetky užívať, musíme sa naučiť, ako sa vyrovnať s osobnými výzvami, ktoré sú s ňou spojené.

Ako maximalizovať produktivitu pracovaním z domu?

Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí pracujú menej a nedokážu sa sústrediť na jednu vec po dobu niekoľkých hodín, máme pre vás zopár praktických tipov, ako na to.

Myslite na spánok

Existuje dôvod, prečo trávime (alebo by sme mali tráviť) tretinu svojho života spánkom. Spánok je superschopnosť, ktorú všetci prirodzene vlastníme. Problém je ten, že až tretina populácie uvádza, že má neustále problémy s dosiahnutím odporúčanej minimálnej dĺžky spánku 7 – 8 hodín každú noc.

Ak chcete pri práci z domu maximalizovať svoju produktivitu, uistite sa,že budete chodiť spať a vstávať každý večer v rovnakom čase. Táto šablóna vám pomôže nastaviť cirkadiánny rytmus a zlepší vašu schopnosť cítiť sa neustále sviežo.

Skvelým spôsobom, ako dopriať mozgu a telu krátky odpočinok, môže byť aj zdriemnutie uprostred popoludnia v dĺžke 20 – 30 minút.

Cvičte

Fyzické cvičenie je jedným z najsilnejších hnacích motorov nášho mozgu a nervového systému. Existuje dôvod, prečo sa deti pohybujú v matkinom lone. Je známe, že pohyb je významnou hnacou silou vývoja a dozrievania nášho nervového systému.

Aj keď dieťa nemusí zámerne vykonávať pohyby samo, vieme, že fyzická aktivita je základným predpokladom správneho vývoja mozgu a systémov spracovania kognitívnych informácií vyššej úrovne.

Väčšina ľudí pripisuje fyzickému cvičeniu znižovanie hmotnosti, budovanie svalovej hmoty a udržiavanie zdravého BMI. Pravidelný pohyb má však aj významný prínos pre naše duševné a emocionálne zdravie. Aeróbne cvičenia, ako je beh, plávanie, bicyklovanie a chôdza, môžu znížiť úzkosť a depresiu tým, že zvyšujú aktivitu v čelnom laloku, oblasti mozgu spojenej s pozitívnym sebahodnotením, osobnosťou a kognitívnym spracovaním.

Pohyb je tiež zásadným faktorom pre zvýšenie našej schopnosti učiť sa nové úlohy a sústrediť sa, pretože ovplyvňuje produkciu špecifického proteínu, neurotrofického faktora odvodeného od mozgu, ktorý je zodpovedný za optimalizáciu neuroplasticity, učenia a pamäti.

plánovanie

Vyskúšajte niektoré metódy sústredenia

Nastavujeme si časovače a budíky na varenie, vstávanie a cvičenie, ale málokedy si nastavíme časovač na prácu. Prečo je to tak? Väčšine z nás to možno nikdy nenapadlo, ale používanie časovača na určenie priorít pri práci je v pracovnom svete známe už mnoho rokov.

Technika Pomodoro, pomenovaná po vývojárovi, podnikateľovi a autorovi Jamesovi Cirillovi, bola vynájdená v 90. rokoch 20. storočia s cieľom maximalizovať produktivitu využívaním časovo zoradených úsekov. Cirillo vytvoril techniku na rozčlenenie veľkých projektov a časovo náročných úloh na menšie 25-minútové úseky. Tieto úseky sa kombinujú s 5 minútovými pauzami. Základom je, aby ste sa 25 minút plne sústredili na prácu, ktorú musíte urobiť. Počas tohto času nesmiete robiť nič iné – neotvárať sociálne siete, odpisovať na správy ani komunikovať s ľuďmi v okolí. Ak by vám nevyhovoval čas 25 + 5, pokojne si ho predĺžte na 50 + 10.

Okrem Pomodoro existuje aj ďalšia desiatka techník. Rozhodne si z nich vyberiete presne takú, ktorá vám bude vyhovovať najviac.

Pracujte z domu správne

Práca z domu vyzerá tak, že má samé výhody. Netreba však zabúdať ani na mínusy, ktoré sa s ňou spájajú. Vyhorenie, depresia, úzkosť či samota vedia spraviť množstvo problémov. Dávajte si na seba pozor, myslite na pravidelné prestávky a vyhnite sa vyhoreniu veľkým oblúkom.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Ako sa zmenili naše prestávky pri práci z domova?

Dáta z aplikácie DeskTime ukazujú, že najproduktívnejší ľudia si teraz v rámci práce z domu robia dlhšie prestávky, ale súčasne pracujú dlhšie segmenty času. Pred pandémiou si týchto 10 % najproduktívnejších ľudí robilo 17-minútovú prestávku po 52 minútach práce. Teraz si robia 26-minútovú prestávku po 112 minútach práce.

Prečo sú prestávky pri práci z domova menej časté?

Jedným z hlavných dôvodov menej častých prestávok pri práci z domova sú online stretnutia. V predpandemickom prostredí znamenalo ísť na stretnutie zmenu miestnosti a príležitosť na oddych. Pri práci na diaľku sa však všetky stretnutia odohrávajú na obrazovke, čo sťažuje skutočné oddýchnutie a odpočinok.

Ako dlhší pracovný čas a menej kvalitných prestávok ovplyvňujú naše zdravie?

Dlhší pracovný čas a menej kvalitných prestávok môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie, pretože dlhodobé sedenie a používanie počítača spôsobujú únavu očí, psychickú únavu a ďalšie problémy. Môžu tiež viesť k vážnejším následkom, ako je vyhorenie a srdcové choroby.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....