Potrebujú smartfóny ochranné sklo? A ako ho vybrať?

mobil

Ochranné sklo je ochrannou vrstvou na vašom displeji. Je odolnejšie voči škrabancom ako originálne sklo displeja. Sú však ochranné sklá naozaj potrebné?

Existuje niekoľko typov ochrany displeja, ktoré vám majú pomôcť pred tým, aby sa váš displej poškriabal alebo praskol. Pravdou je, že ochranné sklo je veľmi dôležité na to, aby ste si svoj mobil ochránili, no je dôležité vyberať si správne.

Ochrana skla je pre mnohých primárnou záležitosťou. Pri výbere sa treba zamerať na kvalitné sklá, ktoré dostatočne dlho vydržia a nemajú žiadne modré či matné odlesky. Tie by vám počas dňa mohli vadiť. Na našom trhu nájdete drahšie aj lacnejšie sklá, no nevyberajte len podľa ceny. Dôležité sú aj samotné parametre, značka a názory kupujúcich.

mobil v ruke

Existujú dva druhy

Poďme si povedať o dvoch základných kategóriách ochrany obrazovky. Do prvej kategórie patria ochranné sklá z tvrdeného skla, UV ochranné fólie či sklá, ktoré majú v sebe kúsky diamantov. Do druhej kategórie patria plastové chrániče obrazovky, vrátane HD, matných, hydrogélových a podobne.

Najobľúbenejšou ochranou obrazovky kvôli tvrdosti materiálu a kvalite, sú tie, ktoré sú vytvorené z tvrdeného skla. Sú skvelé, pretože dokážu skvelo ochrániť displej, no ich nevýhoda je tá, že nie sú vhodné pre zakrivené obrazovky. To je dôvod, prečo majitelia smartfónov so zakriveným displejom stavia skôr na plastové sklá.

Väčšina z nás, ktorí používajú ochranu displeja dúfajú, že ochránia svoje smartfóny pred poškriabaním, kvapkami či odtlačkami prstov. Ak však požadujete nielen dobrú ochranu, ale taktiež správnu odozvu od displeja, je dôležité staviť na tie najkvalitnejšie a najlepšie sklá. Majte však na pamäti, že pri citlivosti displeja je dôležitá hrúbka. Čím je ochranné sklo hrubšie, tým menej displej reaguje a naopak.

Opotrebenie je ďalším problémom, s ktorým sa ľudia pri dotykových telefónoch stýkajú. Odolnosť je však spojená s tvrdosťou a odolnosťou proti oderu. Vo všeobecnosti platí, že čím je ochranné sklo tvrdšie, tým dlhšie vydrží. V obchodoch bývajú sklá označené štítkami 3H, 6H a 9H. Výrobcovia ich označujú podľa grafitovej stupnice na základe medzinárodnej normy.

tablet

Pri nákupe si dávajte pozor aj na to, že existujú rôzne druhy displejov, podľa ktorých by ste mali nakupovať. Keď najbližšie pôjdete do obchodu, pýtajte sa o skle hneď viac informácií a zistite, či je naozaj vhodné na váš mobil.

Poslednou vecou, ktorú musíte zvážiť pri kúpe skla je odolnosť voči odtlačkom prsta. Tú zistíte tak, že na sklo nakvapkáte trochu vody a následne ho rozmažete. Čím väčší rozptyl bude mať voda, tým lepšie.

Výber skla nie je veľmi jednoduchý, no ani príliš ťažký. Stačí, ak viete, podľa čoho si vybrať a hlavne, ako.

Často kladené otázky

Aké typy ochrany displeja sú dostupné na trhu?

Existujú dva základné typy ochrany displeja: ochranné sklá z tvrdeného skla, UV ochranné fólie a sklá s kúskami diamantov patria do prvej kategórie; plastové chrániče obrazovky ako HD, matné, hydrogélové a podobné patria do druhej kategórie.

Čo je dôležité zvážiť pri výbere ochranného skla pre displej?

Pri výbere ochranného skla je dôležité zamerať sa na kvalitné sklá, ktoré majú dobré parametre, značku a nemajú modré či matné odlesky. Je potrebné tiež dbať na hrúbku skla (tenšie sklo zaisťuje lepšiu odozvu displeja), jeho odolnosť a odtlačky prstov, ktoré sa na ňom tvoria.

Ako môžem zistiť, či je ochranné sklo odolné voči odtlačkom prstov?

Odolnosť voči odtlačkom prstov zistíte tak, že na ochranné sklo nakvapkáte trochu vody a následne ju rozmažete. Čím väčší rozptyl bude mať voda, tým lepšie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...