Plytký a prerušovaný spánok: Dokáže pomôcť elektronika?

spánok

Na trhu sa stretnete s množstvom rôznych sledovačov, zariadení a aplikácií. Veľa spoločností zaoberajúcich sa spánkovou technikou tvrdia, že tieto riešenia vám pomôžu pochopiť spánok, naučia vás, ako si viac oddýchnuť a vybudovať si lepšie návyky. Je však sledovanie spánku presné? A čo je dôležitejšie, môže táto technológia zlepšiť váš spánok?

Medzi najlepšie zariadenia na sledovanie spánku patria mnohé z kvalitných fitness trackerov, ako napríklad Fitbit Charge 4 a Honor Band 5, ako aj čelenky, napríklad Philips SmartSleep, Deep Sleep Headband, a inteligentné prstene, napríklad Oura.

Existujú aj ďalšie zariadenia vytvorené výlučne na sledovanie spánku, ktoré sa nemusia nosiť, ako napríklad Withings Sleep Analyzer, ktorý sa zasúva pod matrac.

Kvalita nášho spánku môže rôznymi spôsobmi ovplyvniť náš každodenný život a dlhodobé zdravie. Jeho nedostatok má negatívny dopad na našu schopnosť rozhodovať sa a riešiť problémy, náladu a duševnú pohodu. Môže tiež zvýšiť riziko vzniku chronických problémov a spôsobuje rôzne zdravotné komplikácie.

Vytváranie technológií, ktoré ľuďom pomáhajú lepšie pochopiť spánok a dokonca zlepšiť jeho dĺžku a kvalitu, je pre technologické spoločnosti pomerne jednoduché a rýchle. Otázkou však je, či sledovače spánku vedia skutočne zlepšiť váš spánok a splniť svoje sľuby, alebo sú tieto zariadenia len placebom a vyhodenými peniazmi. V tomto sprievodcovi sa pozrieme na to, ako fungujú sledovače spánku, ako by vám mohli pomôcť lepšie spať, a ktoré sú tie najlepšie.

spánok

Čo je sledovanie spánku?

Zariadenia na sledovanie spánku sú často fitnes zariadenia alebo inteligentné hodinky, ktoré sa nosia na zápästí, hlave alebo prste. Existujú aj tenké zariadenia v tvare podložky, ktoré sa umiestňujú pod matrac. Senzory v týchto sledovačoch, ako napríklad akcelerometer na zisťovanie pohybu a optický snímač srdcovej frekvencie na meranie tepovej frekvencie, merajú údaje počas celej noci.

Algoritmus potom na základe týchto údajov určí, ako ste spali, a sprievodná aplikácia zobrazí graf, ktorý vám ukáže, kedy ste išli spať a kedy ste sa zobudili, časy, kedy ste boli v noci hore, a fázy vášho spánku, ako napríklad "ľahký", "hlboký" a "REM".

Dr. Jamie Zeitzer, odborný asistent na Stanfordskej univerzite na Katedre psychiatrie a behaviorálnych vied a v Centre for Sleep Sciences and Medicine, povedal: "Tieto zariadenia - dokonca aj tie najlepšie zariadenia na výskumnej úrovni - sú dobré pri určovaní spánku a bdenia, ale len u osôb, ktoré majú konsolidovaný spánok. Ak sa v priebehu noci prebudíte veľakrát, tieto zariadenia sú nepresné. A, bohužiaľ, nesledujú obzvlášť dobre fázy spánku."

Väčšina nedávnych výskumov o účinnosti technológií na sledovanie spánku naznačuje to isté. Áno, tieto zariadenia dokážu poskytnúť presné informácie o tom, kedy väčšina z nás zaspáva a prebúdza sa. Ale výsledky o fázach spánku nie sú tak presné a dobré.

Zlepšite si spánok a zaobstarajte si kvalitné sledovače spánku z Alza.sk ešte dnes.

Dokáže elektronika zlepšiť spánok?

Podľa názorov odborníkov dokáže technológia sledovania spánku urobiť v súčasnosti len veľmi málo. Je to však dosť na to, aby sa niečo zmenilo?

"Pre väčšinu ľudí nie je informácia o tom, koľko spali, obzvlášť dôležitou samostatnou informáciou," hovorí doktor Zeitzer. "Ak by tieto zariadenia boli integrované do iných technológií, ľudia by mohli začať chápať, prečo sa vyspali zle. Len v takomto prípade by sa mohli posunúť ďalej a riešiť problém, ktorý im spôsobuje nespavosť."

Každý berie sledovanie spánku inak. Napríklad, Katie Moffat, ktorá používa Fitbit Charge 4 na sledovanie spánku každú noc, povedala, že si všimla, že pitie alkoholu zvýšilo jej srdcovú frekvenciu počas spánku a v dôsledku toho sa znížilo množstvo spánku REM.

"Nie je to zázračný liek na vyriešenie problémov so spánkom, ale vďaka nemu si lepšie uvedomujem, čo by som mala a nemala robiť, aby som zlepšila dĺžku aj kvalitu spánku," hovorí. "Myslím, že najlepšie riešenie je nebrať to všetko príliš vážne, ale používať to ako určitý orientačný bod."

Roi Perez prostredníctvom Twitteru odkazuje, že sledovanie spánku bolo "nudné", ale "ide skôr o to, čo urobíte s údajmi, ktoré ste zistili."

Perez to vysvetľuje: "FitBit mi ukázal, že keď si dám tabletky na spanie, trávim viac času v hlbokom spánku a budím sa sviežejší. Takže presne viem, kedy si ich mám vziať a kedy presne môžem očakávať, že sa zobudím."

žena, ktorá spí

O podobný príbeh sa na Twitteri podelila aj Jennifer Harrison. "Zistila som, že technika mi pomáha zlepšiť spánok, ale len vtedy, keď si chcem zlepšiť (a predĺžiť) jeho čas," hovorí. "Ako dlho budem spať? Kedy by som mala prestať pozerať na obrazovky? To pre mňa znamená veľký rozdiel."

Údaje o sledovaní spánku môžu byť aj ukazovateľom ďalších všeobecných zdravotných, a dokonca aj duševných zmien. "Keď som trpel depresiou, sledovanie spánku mi pomohlo vidieť "vzorec" v podobe zníženia počtu mojich skorých ranných prebudení, čo ma upokojilo," hovorí Keith Grimes. "Čas prebudenia viem využiť aj na to, aby som zistil, kedy sa do môjho tela vkráda stres."

Tom Bedford medzitým nedávno zistil, že pravidelné sledovanie spánku môže viesť k lepším bežeckým výkonom a pochopeniu spánkových návykov.

Aj keď sú tieto príbehy zväčša pozitívne, vyžadujú od nás, aby sme údajom o spánku dali sami nejaký zmysel. Niekedy je to, samozrejme, jednoduché. Keď si napríklad všimneme, že alkohol narúša náš spánok, je ľahké urobiť príslušné zmeny, či už je to menej alkoholu alebo úplná abstinencia.

Nie vždy je však zrejmé, čo musíme urobiť, a práve tu sa môže hodnota sledovačov spánku znižovať. Pretože hoci niektoré sledovacie zariadenia poskytujú odporúčania, často sú dosť vágne a všeobecné.

"Spánok sledujem už dlho a pravdepodobne viem, ako ho zlepšiť," hovorí Andy Boxall prostredníctvom Twitteru. "Ale problém, s ktorým sa neustále stretávam je, že žiadny z nich vám nepovie, čo máte s údajmi urobiť, aby ste svoj spánok skutočne zlepšili."

Ako využiť sledovanie spánku vo svoj prospech?

Ak chcete vyskúšať sledovanie spánku, musíte byť pripravení premýšľať o svojom spánku a správaní, inak budete len zbierať množstvo farebných grafov bez hlbšieho zmyslu.

V budúcnosti by nám sledovače spánku mohli poskytovať personalizovanejšie a zmysluplnejšie informácie, napríklad o tom, aký vplyv na náš spánok môže mať to, čo jeme, kam chodíme, akú máme náladu, aké televízne programy sme sledovali, s akými ľuďmi sme sa stretávali a aké lieky užívame.

Zatiaľ však tieto informácie buď nehrajú úlohu pri sledovaní, alebo sa v niekoľkých prípadoch musia zadávať ručne. A to je problém, pretože pri ručnom zadávaní vieme prehliadnuť niektoré veci, ktoré spánok ovplyvňujú, no my sami si to ani neuvedomujeme.

Pri pravidelnom sledovaní spánku je dôležité počítať aj s problémami, ktoré sa môžu objaviť. Štúdie naznačujú, že keď niektorí ľudia sledujú svoj denný príjem kalórií a pohyb, môže to viesť až k posadnutosti. Posadnutosť spánkom sa nazýva "ortosomnia".

"Niekomu, kto si myslí, že spí dobre, môže zariadenie povedať, že spí zle, bez ohľadu na to, či je to pravda alebo nie," vysvetľuje doktor Zeitzer. "To môže vytvoriť situáciu, v ktorej sa osoba začne obávať o svoj spánok a vyvinie sa u nej nespavosť."

To však neznamená, že sledovanie spánku je strata času. Veľa ľudí sa vďaka rôznym technológiám dozvedelo viac o svojom spánku a o sebe samých. Je ale dobré vedieť, že takýto monitoring nebude vyhovovať úplne každému.

"Pre jednotlivcov, ktorí by radi optimalizovali rôzne aspekty svojho života, napríklad spánok, cvičenie alebo stravu, by mohlo byť užitočné zaobstarať si zariadenie, ktoré sleduje viaceré oblasti," hovorí doktor Zeitzer.

Ktoré sledovače sú najlepšie?

Na trhu sa stretnete s množstvom rôznych sledovačov spánku. Niektoré sú kvalitnejšie viac, iné menej. Ak však chcete presnejšie výsledky, mali by ste zainvestovať do tých najkvalitnejších. Aby sme vám zjednodušili kúpu, vyberáme pre vás niektoré bestsellery, ktoré v súčasnosti vládnu trhu:

  • Withings Sleep Analyzer
  • Polar Vantage V2
  • Muse S
spánok

Withings Sleep Analyzer

Withings Sleep Analyzer je podložka, ktorú si môžete vložiť pod matrac a sledovať kvalitu spánku bez toho, aby ste museli mať niečo na zápästí.

Znamená to, že si môžete jednoducho ľahnúť do postele a nemusíte sa starať o to, či ste si nasadili nejaké zariadenie spánku. Prípadne či ste ho nabili alebo zapli. Zariadenie Withings Sleep bude monitorovať aj množstvo štatistických údajov vrátane fáz spánku, srdcovej frekvencie, chrápania a dĺžky spánku.

Ak chcete jednoducho zaliezť do postele a mať všetku kvalitu svojho spánku zaznamenanú a pripravenú na spracovanie v ľahko použiteľnej aplikácii, Withings Sleep je pre vás ideálnym zariadením.

Polar Vantage V2

Polar Vantage V2 sú multišportové hodinky určené pre bežcov, cyklistov a plavcov. Každý, kto sa venuje náročnému tréningu, vie, že regenerácia je jednou z najdôležitejších súčastí zlepšovania výkonu. Práve preto majú hodinky Vantage V2 dva nástroje na sledovanie spánku, ktoré vám ho pomôžu optimalizovať: Recovery Pro a Nightly Recharge.

Recovery Pro zohľadňuje kvalitu spánku, ako aj vašu dlhodobú tréningovú záťaž, úroveň psychického stresu a navrhuje spôsoby, ako upraviť váš tréningový plán, aby ste dosiahli správnu rovnováhu medzi cvičením a regeneráciou.

Nightly Recharge využíva kombináciu údajov o ANS (autonómnom nervovom systéme) a kvalite spánku. ANS sleduje, ako dobre sa váš nervový systém upokojil počas prvej hodiny spánku na základe srdcovej frekvencie, variability srdcovej frekvencie a frekvencie dýchania. Tieto informácie sa porovnajú s vašou východiskovou hodnotou a zariadenie Polar Vantage V2 využije výsledné údaje na to, aby vám poskytlo personalizované odporúčania týkajúce sa cvičenia, spánku a regulácie hladiny energie.

Ak to so svojím výkonom myslíte vážne, je to fantastický sledovač spánku, ktorý vám pomôže dosiahnuť správnu rovnováhu medzi prácou a odpočinkom.

Muse S

Muse S je mäkká čelenka, ktorá monitoruje mozgovú aktivitu prostredníctvom vašej pokožky a sleduje pohyb, srdcovú frekvenciu a teplotu pokožky. Táto kombinácia údajov vám pomáha pri meditácii počas dňa a v noci poskytuje podrobné sledovanie spánku.

Čelenka sa pohodlne umiestni okolo hlavy, pričom centrálny modul je uprostred čela. Prístroj je zaujímavým pomocníkom pre všetkých, ktorí majú problém s nosením hodiniek v noci. Prostredníctvom Bluetooth sa pripojí k aplikácii Muse v telefóne a zlepší vám spánok jemnými zvukovými scenériami alebo roprávaním – jednoduché príbehy pred spaním, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa.

Keď sa upokojíte, zariadenie Muse S bude monitorovať váš spánok vrátane nepokojnosti a toho, na ktorej strane spíte. Ráno sú všetky informácie pripravené na preskúmanie v aplikácii, ktorá vám poskytne mimoriadne podrobný prehľad vašej nočnej aktivity a pohody.

žena, ktorá spí

Zhrnutie

Sledovanie spánku sa môže zdať zaujímavé a profesionálne, no netreba ho brať na 100 % vážne a presne. Kým spoločnosti nevytvoria technológie s lepšími a presnejšími výsledkami, oplatí sa na ne pozerať len ako na určité dohady a údaje, ktoré pomôžu vytvoriť len širší obraz o vašom celkovom zdraví.

Často kladené otázky

Aké sú niektoré najlepšie zariadenia na sledovanie spánku?

Medzi najlepšie zariadenia na sledovanie spánku patria mnohé z kvalitných fitness trackerov, ako napríklad Fitbit Charge 4 a Honor Band 5, čelenky, napríklad Philips SmartSleep, Deep Sleep Headband, a inteligentné prstene, napríklad Oura. Existujú aj ďalšie zariadenia vytvorené výlučne na sledovanie spánku, ktoré sa nemusia nosiť, ako napríklad Withings Sleep Analyzer, ktorý sa zasúva pod matrac.

Ako presné sú informácie o spánku získané z týchto zariadení?

Podľa odborníkov sú tieto zariadenia dobré pri určovaní spánku a bdenia, ale len u osôb, ktoré majú konsolidovaný spánok. Výsledky o fázach spánku nie sú tak presné ako informácie o tom, kedy osoba zaspala a prebudila sa.

Dokáže technológia sledovania spánku zlepšiť náš spánok?

Názory väčšiny odborníkov naznačujú, že technológia sledovania spánku by mohla pomôcť ľuďom lepšie pochopiť svoj spánok a zlepšiť jeho dĺžku a kvalitu. Avšak, je dôležité nebrať výsledky príliš vážne a používať ich skôr ako orientačnú informáciu, ktorá pomáha identifikovať a riešiť problémy spojené so spánkom.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...