Plánujete tento rok vycestovať? O týchto obmedzeniach by ste mali vedieť!

cestovanie

V súčasnosti je turistická sezóna otvorená po celý rok. V lete ľudia cestujú na dovolenku k vode, v zime mnohí stavia na exotiku alebo lyžovanie. Práve to je dôvod, prečo by ste mali vedieť o určitých obmedzeniach s ktorými sa môžete stretnúť tento rok.

Na istanbulskom letisku budete agenta z cestovky hľadať dlhšie

V Istanbule si budete musieť sami hľadať zástupcov cestovnej kancelárie. Títo ľudia zvyčajne zhromažďujú turistov, ktorí si rezervovali dovolenku so svojou agentúrou. Na letiskách vo väčšine prípadov na turistov čakali s tabuľkami a názvom agentúry alebo hotela. S turistami sa stretávali hneď potom, ako prešli colnou správou.

auto na ceste

Problém však je, že tento program prestal fungovať 1. januára 2020. Od tejto chvíle už zástupcovia cestovného ruchu nemôžu byť v tejto zóne. Taktiež nemôžu držať tabuľku s nápisom svojej agentúry. Tieto akcie sa totižto považujú za nezákonnú reklamu.

Do tejto zóny sa v Istanbule môžu dostať iba príbuzní a priatelia cestujúcich. Cestovné kancelárie využívajú svoje kreatívne schopnosti naplno: predstierajú, že sú obyčajnými ľuďmi, ale nosia tričká s logom spoločnosti alebo vopred informujú svojich klientov, že budú mať v rukách papierovú zložku určitej farby. Napriek všetkým týmto trikom trvá proces zhromažďovania turistov asi 1,5 - 2 hodiny.

Vstupeniek do slávnej baziliky sv. Marka je veľmi málo a nemusia sa vám ujsť

Benátky prišli s plánom, ako regulovať tok turistov, ktorí sa radi túlajú po námestí, kde sa nachádza Bazilika sv. Marka. Dnes je to jedna z najpopulárnejších pamiatok v Taliansku, ktorá sa doslova topí v prílivu turistov. Každý deň ju navštevuje viac ako 15 000 ľudí.

Za účelom zachovania jedinečného historického dedičstva sa snažia zabezpečiť vstup na námestie a katedrálu iba lístkom. Od apríla 2020 budú mať turisti k dispozícii dve možnosti: zaplatiť vstupenku online a zvoliť si dátum návštevy alebo sa pokúsiť získať bezplatnú vstupenku v mestskom termináli. V druhom prípade vám však nikto nezaručí, že sa vám ujde. Denný počet návštev bude v hlavnej sezóne prísne obmedzený.

V Thajsku pri nakupovaní už nevyužijete plasty

V Thajsku by mal úplný zákaz plastov začať fungovať v roku 2021. Od roku 2020 však táto krajina už zakázala hlavným obchodom poskytovať svojim zákazníkom plastové vrecká na jedno použitie.

Miestni ľudia boli spočiatku nespokojní s touto inováciou, a preto skúšajú rôzne vychytávky. Na nákupy využívajú všetky možné veci, ako napríklad prútené koše, vedrá a detské vane.

pobrežie

Nové hygienické nariadenia v EÚ

Od 14. decembra 2019 sa v krajinách EÚ začali uplatňovať nové hygienické a fytosanitárne požiadavky. Dovoz ovocia, bobúľ a zeleniny do Talianska, Fínska, Grécka a ďalších krajín EÚ je odteraz možný iba na základe osobitného osvedčenia. Dôvodom je boj proti šíreniu rastlinných škodcov.

Každý vstup do krajiny (od colných úradov na cestách po kontrolné body v námorných prístavoch a na medzinárodných letiskách) zabezpečí potrebnú kontrolu. Zabaví sa dokonca aj jablko, ktoré sa považuje za desiatu alebo jednoducho na jedenie.

Dobrou správou je, že hlboko zmrazené ovocie a konzervovaná zelenina nie sú na zozname nových nariadení.

Často kladené otázky

Ako sú ovplyvnené stretnutia turistov s agentmi na letisku v Istanbule?

Od 1. januára 2020 zástupcovia cestovného ruchu nemôžu byť v zóne istanbulského letiska, kde zvyčajne čakali na turistov s tabuľkami a názvom agentúry alebo hotela. Tieto akcie sa považujú za nezákonnú reklamu. Cestovné kancelárie teraz využívajú kreatívne spôsoby, ako sa spojiť so svojimi klientmi na letisku, avšak zhromažďovanie turistov trvá asi 1,5 - 2 hodiny.

Aké sú nové pravidlá týkajúce sa vstupeniek do Baziliky sv. Marka v Benátkach?

Od apríla 2020 budú mať turisti dve možnosti: zaplatiť vstupenku online a zvoliť si dátum návštevy alebo sa pokúsiť získať bezplatnú vstupenku v mestskom termináli. Denný počet návštev bude v hlavnej sezóne prísne obmedzený, aby sa zachovalo jedinečné historické dedičstvo.

Aký zákaz plastov platí v Thajsku?

Thajsko by malo úplný zákaz plastov začať fungovať v roku 2021. Od roku 2020 však táto krajina už zakázala hlavným obchodom poskytovať svojim zákazníkom plastové vrecká na jedno použitie. Miestni ľudia začali na nákupy využívať rôzne alternatívne veci, ako napríklad prútené koše, vedrá a detské vane.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....