Neplytvajte a šetrite: Ako zabrániť vyhadzovaniu peňazí za jedlo?

nakupovanie

Jedlo je základom nášho života. Pomocou neho dostávame do tela všetky potrebné vitamíny a minerálne látky. V obchodoch sa stretneme s drahšími, ale aj lacnejšími kúskami. Vybrať si môžeme presne podľa nášho rozpočtu, chuti alebo preferencií. Problém však prichádza vtedy, keď si človek uvedomí, že mu z peňaženky odchádza viac peňazí a nakupovať chodí častejšie ako predtým. Ako ušetriť za jedlo bez toho, aby ste museli znižovať kvalitu svojho života, prípadne pokrmov, ktoré jete? Máme pre vás niekoľko praktických tipov!

Ako zistiť, že na jedlo míňate príliš veľa peňazí?

Nie každý si uvedomuje, že na jedlo míňa príliš veľa peňazí. Sme totižto zvyknutí, že pri návšteve obchodu v ňom necháme desiatky až stovky eur. A to je ten problém. Zvyk nás uisťuje v tom, že pravidelné nákupy za vysoké čiastky sú úplne normálne.

Niekoľko nákupov po sebe sa sledujte a zistite, koľko peňazí v potravinách nechávate. Suma za bežný nákup sa líši od toho, koľkí členovia bývajú v domácnosti, prípadne ako sa stravujete. Človek so zdravým životným štýlom zaplatí s veľkou pravdepodobnosťou viac ako ten, ktorý sa stravuje "bežne" a vyberie si aj lacnejšie náhrady drahších výrobkov.

Svoje náklady na potraviny si píšte do jedného zoznamu a pravidelne ich kontrolujte. Zistite, kedy míňate najviac. Taktiež si môžete svoje výdavky porovnať so svojimi priateľmi alebo známymi. Možno si uvedomíte, že platíte omnoho viac, ako iné bežné rodiny.

Dôležité je získať určitý nadhľad na celý váš nákupný zoznam. Ak sa naň totižto pozeráte zo svojho postavenia, nemusíte si všimnúť niektoré položky, ktoré sú v ňom úplne zbytočné, pretože ich doma už máte, prípadne ich nikto neje a pravidelne sa vyhadzujú.

supermarket

Všetko si dobre plánujte

Existujú dve nepísané pravidlá, ktoré by ste pri nákupe jedla mali dodržiavať. Tým prvým je, nikdy do obchodu nechoďte hladní. Kúpili by ste aj to, čo nemáte radi, prípadne vôbec nepotrebovali. Ako iste viete, hlad nás dokáže zmeniť na nepoznanie. Robí si s nami čo sa mu zachce. Práve preto si na to dávajte pozor.

Druhým pravidlom je plánovanie. Ísť do obchodu len tak, bez toho, aby ste vedeli, čo doma nemáte, spôsobí, že kúpite niečo úplne náhodne. Napíšte si zoznam potravín, ktoré potrebujete, do mobilu alebo na papier. Lepšou možnosťou je mobil, pretože ten pri sebe máte vždy. Nestane sa, že by ste ho zabudli doma tak, ako napríklad papierový blok.

Ak pravidelne nakupujete a píšete si zoznamy, využite rôzne aplikácie do svojho smartfónu. Existuje ich nespočetné množstvo. Poskytujú vám možnosť zapísať si potrebné potraviny, prípadne poznámky k nim. Niektoré sa dajú dokonca prepojiť aj s reťazcami, aby vám ukazovali zľavy.

Zoznam niekoľkokrát prejdite

Počas toho, ako budete zoznam písať, si otvorte leták s najnovšími akciami v reťazci, do ktorého plánujete ísť. Celý si ho prejdite a zistite, čo z potravín v akcií potrebujete. Následne si do zoznamu pripíšte produkty, ktoré zľavnené síce nie sú, no aj napriek tomu ich budete potrebovať.

Zoznam nechajte chvíľku odležať a po približne hodine alebo dvoch sa k nemu vráťte. Ak si nakupovanie plánujete až o niekoľko dní, pokojne ho skontrolujte o hodinu alebo dve. Všetky položky si prejdite a zistite, či v skutočnosti všetko potrebujete. Ak sú niektoré veci ešte stále vo vašej chladničke, nekupujte ich. V prípade, že by sa vám počas týždňa minuli, v rýchlosti by ste si ich zaobstarali.

Nakupovanie navyše vás oberá o peniaze a spôsobuje, že staršie produkty musíte vyhodiť, pretože ich nestihnete zjesť, prípadne na ne úplne zabudnete. A takéto plytvanie nie je dobré ani z ekologického hľadiska.

Naplánujte si, čo budete variť

Rozhodujete sa vždy zo dňa na deň, čo budete variť? Nerobte to. Vo väčšine prípadov vám bude doma niečo chýbať a v obchode surovinu kúpite o niekoľko eur drahšiu, alebo s niečím, čo ste vôbec nepotrebovali, ale kúpili ste to, pretože ste v obchode už boli.

Cez víkend si sadnite a naplánujte, čo budete variť. Prezrite chladničku a špajzu. Zistite, či vám doma niečo chýba. Ak áno, napíšte to na zoznam. Ešte predtým, ako napíšete samotný jedálny lístok, spravíte dobre keď prezriete, aké suroviny doma máte a musíte ich spotrebovať. Povaľuje sa vám v chladničke syr, ktorému končí záruka? Alebo smotana, ktorú máte dlhšie otvorenú? Jednoducho vytvorte jedlo, do ktorého ju použijete.

Plánovanie jedál vám ušetrí nielen peniaze, ale aj čas. Po príchode z práce nebudete musieť premýšľať, čo na druhý deň uvariť. Nehovoriac o tom, že doma budete mať úplne všetko na prípravu.

Plus, netreba zabúdať ani na to, že domáce jedlo vás vyjde vždy o desiatky eur lacnejšie, ako pravidelné jedenie vo fast-foodoch, prípadne vo vývarovniach. Zabudnite na donášku a jedzte kvalitné a chutné pokrmy.

nakupovanie potravín

Vyprázdnite celú chladničku

Dajte si záväzok, že nakupovať pôjdete až vtedy, keď vyprázdnite úplne celú chladničku, prípadne, keď zjete úplne všetky základné potraviny, ako je šunka, syr, maslo, chlieb a podobne. V takomto prípade ušetríte, pretože sa budete snažiť vykúzliť jedlá len z toho, čo máte doma.

Plus, nikdy sa nestane to, že by sa vám jedlo pokazilo, pretože by ste kúpili to isté. V mnohých domácnostiach sú takéto problémy s jogurtami. Ak máte v chladničke jahodový, ktorému končí záruka o dva dni, no v obchode kúpite čučoriedkový s mesačnou zárukou a ten zjete ako prvý, je veľká pravdepodobnosť, že jahodový poputuje o niekoľko dní do koša.

Nakupujte lacnejšie potraviny

Drahé a značkové potraviny automaticky neznamenajú vysokú kvalitu. To je však všeobecná a známa pravda, ktorú pozná snáď každý. Bohužiaľ, nie všetci sa jej držia a stále veria, že niektoré neznačkové výrobky nie sú tak kvalitné ako tie značkové.

Pri nakupovaní niektorých potravín však takmer neucítite rozdiel. Mnohé lacné produkty sú dokonca ešte chutnejšie a lepšie ako tie predražené. Napríklad, mäkký tvaroh Pilos (Lidl) je rovnako dobrý, ak nie lepší, ako napríklad tvaroh od značky Rajo. Aký je teda rozdiel medzi nimi? Cena v rozpätí skoro jedného celého eura. A síce sa zdá, že jedno euro nie je príliš veľa, v rámci potravín je to dosť.

Namiesto toho, aby ste sa hnali za vysokou cenou a známou značkou, vyberte si podľa zloženia. To vám hneď napovie, či je produkt kvalitný alebo nie. Pri šunkách je to percento mäsa, pri tvarohu a jogurtoch obsah mlieka či smotany.

Nenakupujte "hlúposti"

Pod pojmom "hlúposti" si môže predstaviť každý niečo iné. Niektorí do tejto kategórie zahŕňajú sladkosti, iní slané pochúťky. Pre mnohých sú to sladené a nezdravé nápoje. To, čo do nej zahrniete vy, by sa malo odvíjať od toho, čo pravidelne konzumujete.

S veľkou pravdepodobnosťou to však budú polotovary, nezdravé jedlá plné tuku a veci, ktoré nepodporujú vaše zdravie. Práve naopak, oslabujú ho.

nakupovanie zeleniny

Stavte na domácu výrobu

Bývate v dome a máte veľkú záhradu? Nasaďte si stromy alebo kríky a využite úrodu z nich. Spravte si domáce džemy alebo rôzne omáčky. Okrem ovocia môžete pestovať aj zeleninu. Veľkou výhodou je, že pri domácich džemoch a iných výrobkoch poznáte zloženie, môžete ho urobiť zdravšie a neplatíte za ne desiatky až stovky eur.

Doma v špajzdi vám vydržia niekoľko sezón. Využiť ich môžete na palacinky, chlieb alebo do ovsených káš. Ak by ste chceli, z bazových alebo mätových listov si zas môžete urobiť chutný sirup. Dajte deťom zdravú a chutnú limonádu, ktorú budú piť počas celého roka.

Nakupujte sezónne ovocie a zeleninu

Dôvodom vysokých cien ovocia a zeleniny je, že tieto druhy nemajú sezónu, a preto sa musia dovážať za vyššie vstupné sumy k nám, do našich obchodov. V zime kupuje banány, hurmikaki, kiwi, mandarínky, pomaranče a ananásy. Vo väčšine obchodov ich nakúpite za výborné ceny. Dokonca, niekedy sú v akcií a ušetríte na nich desiatky eur.

V lete zas stavte na jabĺčka, ktoré sa pestujú aj u nás a stoja zopár centov. Obľúbená je aj dyňa a iné druhy melónov, hrozno či jahody. Ak môžete, choďte na samozber ovocia. Je lacnejší ako klasické nakupovanie v reťazcoch a sami si nazbierate toľko, koľko potrebujete.

Dajte si určitý budget

Každý mesiac si vyhraďte určitý budget, čiže sumu, za ktorú budete nakupovať potraviny. Väčšie rodiny ju môžu mať pokojne vyššiu, menšie zas nižšiu. Aby sa vám budget lepšie počítal, určite si cenu na jednu osobu. Podľa toho si vypočítajte, koľko dáte za potraviny na týždeň a na mesiac.

Počas mesiaca následne sledujte svoje výdavky a snažte sa, aby ste si s rozpočtom vystačili. Ak sa vám to na prvýkrát nepodarí, nevadí. Skúšate a učíte sa. Budúci mesiac to urobte znova a snažte sa poučiť z chýb, ktoré ste spravili predtým. Kvôli čomu sa vám nepodarilo dodržať stanovenú sumu? Nakúpili ste draho hneď na začiatku mesiaca, a preto vám nevystalo na jeho koniec? Alebo ste si jednoducho zadali príliš nízky budget?

nakupovanie

Jeden veľký nákup je lepší ako viacero malých

Čím viac nákupov urobíte, tým viac peňazí necháte v obchode. Napíšte si podľa nášho návodu zoznam, vytrieďte ho a následne spravte jeden väčší nákup. Mnohým vyhovuje nakupovať raz do týždňa, iným dvakrát. Je len na vás, ako to spravíte. Myslite však, že veľa nákupov vás taktiež oberá o čas a financie na prepravu (ak nechodíte do obchodu pešo).

Nakupujte v reťazcoch

Veľké obchody sú známe nízkymi cenami a množstvom akcií. Menšie lokálne sa im nikdy nevyrovnajú. Ak chcete ušetriť, mali by ste nakupovať práve v tých väčších. Nájdete v nich výhodné balíky jedál, prípadne viacero alternatív k drahším značkám.

Veľkým plusom je taktiež to, že reťazce majú pravidelne nové letáky. Ak v jeden týždeň nemajú na váš produkt zľavu, je veľká pravdepodobnosť, že sa to do toho budúceho zmení.

Z jednej suroviny urobte viac jedál

Množstvo surovín je multifuknčných a dá sa využiť na viacero jedál. Jedným príkladom je ryža, ktorú môžete servírovať, ako prílohu k mäsu. Keď ju už budete variť, urobte jej viac a na iný deň spravte ryžový nákyp alebo rizoto. Je to na vás.

Rovnako sú na tom aj zemiaky a kura. To pripravíte ako pečené, prípadne ako paprikáš alebo na grile. Možností je nespočetne veľa. Nebojte sa experimentovať a skúšať niečo nové. Stojí to rozhodne za to.

zelenina v obchode

Kupuje aj väčšie balenia

Potraviny, ktoré pravidelne používate, kupujte vo väčších baleniach. A to najmä vtedy, keď sú v zľave. Napríklad, ak je v akcii mlieko, kúpte si celý kartón, nielen jedno. Takéto nakupovanie vám pomôže aj vtedy, keď idete niečo dokúpiť na ďalší týždeň. Veľké potraviny ste kúpili na začiatku mesiaca, a preto ich nebudete potrebovať ešte niekoľko dní alebo týždňov. Nemusíte si nimi lámať hlavu.

Mrazte!

Zostalo vám nejaké pečivo, zelenina alebo dokonca ovocie a vidíte, že sa začína kaziť? Jednoducho ho zamrazte. Zoberte si plastovú nádobu a vložte ho tam celé, prípadne nakrájané. Zmrazené banány využijete na zdravú zmrzlinu, pečivo odmrazíte o niekoľko dní, keď nebudete mať doma žiadne. Bude ako čerstvé. Prípadne, si z neho spravte zapekaný sendvič.

Zo starého pečiva vytvorte domácu strúhanku a nekupujte ju samostatne v obchode. Prípadne ňou nakŕmte úžitkové zvieratá.

Používajte vernostné karty

Väčšina veľkých reťazcov má špeciálne vernostné karty, pomocou ktorých môžete zbierať za nákup body. Tie sa neskôr môžu premeniť na zľavy z nákupu. Používajte ich vždy, keď budete v obchode nakupovať. Ak ich ešte nemáte, zaobstarajte si ich.

Karty sa dajú naskenovať aj do špeciálnych aplikácií v mobile. Nemusíte ich tak so sebou neustále nosiť. Prípadne môžete nakupovať aj vtedy, keď pri sebe nebudete mať dokladovník či peňaženku.

Berte vždy menší košík

Tento tip je tak trochu psychologickým trikom. Ak si totižto v obchode vezmete malý košík, budete v hlave podvedome premýšľať, čo všetko sa vám doň zmestí. Nestane sa tak, že by ste doň hodili niečo, čo skutočne nepotrebujete. Naopak, ak si vezmete veľký košík, naplníte ho úplne celý a nakúpite množstvo potravín, ktoré skutočne nepotrebujete.

paprika

Majte prehľad o cenách

Pravidelne sledujte jednotlivé ponuky obchodov a zistite, aká je priemerná cena za základné, prípadne aj doplnkové potraviny. Ak niekde stojí chlieb 1,20 €, nekupujte ho v inom obchode za viac ako 2 €. Veľkým plusom je to, že ceny sa nemusíte učiť naspamäť. Stačí, keď budete chodiť pravidelne na nákupy a zistíte, kde sa čo predáva a hlavne, za akú cenu.

Zhrnutie

Potraviny sú často oblasťou vo financiách, na ktorých strácame najviac. Predstavujú problém, ktorý sa pre mnohých rieši len veľmi ťažko. Ak aj vy pravidelne nechávate v obchode desiatky až stovky eur a chcete to zmeniť, jednoducho stavte na naše praktické a efektívne rady. Uvidíte, zmeny sa dostavia už po pár dňoch.

Často kladené otázky

Ako zistiť, že na jedlo míňam príliš veľa peňazí?

Sledujte niekoľko nákupov po sebe a zistite, koľko peňazí v potravinách nechávate. Píšte si svoje náklady na potraviny do jedného zoznamu a pravidelne ich kontrolujte. Môžete si svoje výdavky porovnať so svojimi priateľmi alebo známymi a získať tak určitý nadhľad na celý váš nákupný zoznam.

Aké sú dve nepísané pravidlá pri nákupe jedla?

Prvým pravidlom je, nikdy do obchodu nechoďte hladní, aby ste nekupovali zbytočne veľa alebo nepotrebné veci. Druhým pravidlom je plánovanie nákupu. Pred nákupom si napíšte zoznam potravín, ktoré potrebujete, do mobilu alebo na papier a prípadne využite rôzne mobilné aplikácie na spravovanie nákupných zoznamov.

Ako naplánovať stravovanie a nákupy na týždeň vopred?

Cez víkend si sadnite a naplánujte, čo budete variť počas týždňa. Prezrite chladničku a špajzu a zistite, či vám doma niečo chýba. Ak áno, napíšte to na zoznam. Taktiež si otvorte leták s najnovšími akciami v obchodoch a prispôsobte svoj nákupný zoznam podľa aktuálnych zliav a akcií.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...