Najlepšie zrkadlovky roku 2021: Do ktorých sa oplatí investovať?

zrkadlovka v ruke

Hľadáte najlepšiu zrkadlovku, ktorá poskytuje nielen možnosť fotografovania, ale aj nakrúcania? Ste na správnom mieste! Každý fotoaparát v našom sprievodcovi bol dôkladne otestovaný, aby sme sa uistili, že si zaslúži svoje miesto vo výbere najlepších zrkadloviek roku 2021 určených na fotografovanie, natáčanie videa, cestovanie alebo každodenné používanie.

Pre zrkadlovky bol rok 2021 doslova neuveriteľný. Videli sme príchod profesionálnych priekopníkov (ako Sony A1) aj cenovo dostupnejších retro modelov, ako je Nikon Z fc. Oba tieto fotoaparáty nájdete v našom sprievodcovi nižšie, spolu s modernými hybridnými klasikami, ako je Canon EOS R5, a kúskami pre video, ako je Sony A7S III.

Aký je však ten najlepší fotoaparát roku 2021? Hoci je ťažké vybrať len jeden, myslíme si, že Fujifilm X-T4 zostáva pre väčšinu ľudí najlepšou všestrannou voľbou. Nie je to plnoformátový fotoaparát, ale jeho o niečo menší snímač APS-C vytvára vynikajúce fotografie a videá. Nehovoriac o tom, že táto veľkosť snímača má aj ďalšie výhody vrátane kompaktných objektívov a rýchleho sériového snímania.

Túžite skôr po full-frame fotoaparáte? Myslíme si, že Canon EOS R6 (a jeho drahší súrodenec Canon EOS R5) sú najlepšou voľbou. Oba fotoaparáty majú rastúci sortiment vynikajúcich objektívov RF a sú plné užitočných funkcií vrátane stabilizácie obrazu v tele (IBIS) a špičkového automatického zaostrovania. Na každodenné fotografovanie má EOS R6 navrch vďaka nižšej cene a sériovému snímaniu rýchlosťou 12 snímok za sekundu.

Ak vám ide o videokameru alebo hybridný model, ktorý sa viac prikláňa k snímaniu pohyblivých obrázkov, potom sú najlepšími Sony A7S III a Panasonic Lumix S5. Ak ste úplný začiatočník, staršie možnosti ako Sony A6100 a Fujifilm X-T200 spájajú použiteľnosť s veľkou hodnotou.

Neviete, kde začať? Pozrite si nášho sprievodcu, kde nájdete užitočné tipy, na čo sa zamerať pri kúpe zrkadlovky.

zrkadlovka

Fujifilm X-74

Špecifikácie:

Senzor: APS-C
Rozlíšenie: 26,1 Mpx
Displej: 3.0-inch vari-angle touchscreen, 1,620K dots
Automatické zaostrovanie: 425-point AF
Video: 4K 60p
Určené pre: Pokročilých a Expertov

Hľadáte bezzrkadlovku, ktorá by rovnako pohodlne snímala skvelé fotografie aj videá v rozlíšení 4K? Máloktorý fotoaparát to dokáže lepšie ako Fujifilm X-T4. Doteraz najlepší fotoaparát formátu APS-C ponúka skvelú kombináciu vynikajúcej kvality konštrukcie, zábavného fotografovania a špičkovej kvality obrazu vo svojej triede. Boli sme už fanúšikmi fotoaparátu Fujifilm X-T3, ktorý zostáva v predaji a stále stojí za zváženie, ak sa zameriavate hlavne na fotografie a nie na videá.

Model X-T4 však posúva túto sériu na novú úroveň vďaka začleneniu stabilizácie obrazu v tele (IBIS), novej batérii a tichšej uzávierke. Uvítali by sme trochu hlbší grip a systém IBIS nie je úplne na úrovni Olympusu, ale je to veľký bonus pri fotografovaní aj natáčaní videa. Všetko završuje široká ponuka objektívov, ktoré si môžete dokúpiť.

Výhody:

  • stabilizácia obrazu v tele (IBIS)
  • nová batéria
  • tichšia uzávierka
  • skvelá kvalita

Nevýhody:

  • nemá 3,5 mm jack

Canon EOS R6

Špecifikácie:

Senzor: Full-frame
Rozlíšenie: 20,1 Mpx
Displej: 3.0-inch tilt-angle touchscreen, 1,620K dots
Automatické zaostrovanie: 6,072-point AF
Video: 4K 60p
Určené pre: Profesionálov

Ak vlastníte digitálnu zrkadlovku Canon a čakali ste na prechod na bezzrkadlovku, EOS R6 je fotoaparát pre vás. Je to tiež veľmi dôstojný upgrade oproti prvým bezzrkadlovkám Canon, ako je EOS R. Jedným z hlavných dôvodov je špičkové automatické zaostrovanie – v tejto triede neexistuje žiadny iný fotoaparát, ktorý by sa mohol rovnať jeho systému Dual Pixel CMOS AF II, ktorý prináša vynikajúcu detekciu objektov vrátane zvierat.

V porovnaní s pôvodnými modelmi bezzrkadloviek je však Canon výrazne lepší aj vo všetkých smeroch, a to vďaka pôsobivej stabilizácii obrazu v tele (IBIS), rýchlemu sériovému snímaniu rýchlosťou 12 snímok za sekundu pomocou mechanickej uzávierky a tiež slušným schopnostiam pri natáčaní videa v rozlíšení 4K/60p. Limity záznamu a problémy s rolovacou uzávierkou znamenajú, že R6 je skôr fotoaparátom na fotenie ako na video, ale pokiaľ vám stačí rozlíšenie 20 Mpx, je to určite jeden z najlepších fotoaparátov, aké boli kedy vyrobené.

Výhody:

  • stabilizácia obrazu v tele (IBIS)
  • duálny vstup pre pamäťové karty
  • skvelé automatické zaostrovanie

Nevýhody:

  • veľmi drahý
  • limity v nakrúcaní videa
zrkadlovka

Nikon Z6 II

Špecifikácie:

Senzor: Full-frame
Rozlíšenie: 24,5 Mpx
Displej: 3.2-inch tilt-angle touchscreen, 2,100K dots
Automatické zaostrovanie: 273-point hybrid AF
Video: 4K 30p
Určené pre: Pokročilých a Expertov

Dlhý čas bol naším fotoaparátom číslo jeden plnoformátový Nikon Z6. Tento nástupca je aj naďalej vynikajúci, najmä pre tých, ktorí chcú vymeniť digitálne zrkadlovky Nikon, ale skromné aktualizácie modelu Z6 II znamenajú, že mierne zaostal za najlepšími bezzrkadlovkami. Stále ho však odporúčame, najmä vďaka jeho konzistentnosti vo väčšine oblastí, pričom pridanie druhého procesora EXPEED 6 prináša celý rad výkonnostných vylepšení, medzi ktoré patrí nová rýchlosť sériového snímania 14 snímok za sekundu.

Oproti modelu Nikon Z6 sa zlepšilo aj automatické zaostrovanie, najmä vďaka detekcii zatvorených očí, a model Z6 II pridáva k existujúcemu slotu XQD/CFexpress aj veľmi potrebný slot na karty SD UHS-II. Video mierne zaostáva za svojimi konkurentmi. S osvedčeným 24MP full-frame snímačom BSI CMOS, ktorý poskytuje veľmi dobrý výkon pri vysokých citlivostiach ISO, a najlepším ovládaním, aké môžete nájsť na bezzrkadlovke, si však plne zaslúži svoje miesto na čele rebríčka fotografov.

Výhody:

  • výborná kvalita obrazu
  • komfortné držanie
  • skvelé automatické zaostrovanie

Nevýhody:

  • displej sa nedá upravovať podľa potrieb (nie je výklopný)

Fujifilm X-S10

Špecifikácie:

Senzor: CMOS
Rozlíšenie: 26,1 Mpx
Displej: 3.0-inch vari-angle touchscreen, 1.04m dots
Automatické zaostrovanie: 425-point AF
Video: 4K 30p
Určené pre: Začiatočníkov a Pokročilých

Spoločnosť Fujifilm vložila niekoľko zaujímavostí z vynikajúceho modelu X-T4 - vrátane systému IBIS do lacnejšieho a kompaktnejšieho tela a vytvorila tak pravdepodobne najlepšiu bezzrkadlovku strednej triedy pre začiatočníkov a amatérskych fotografov. Fujifilm X-S10 ukrýva množstvo fotografického výkonu v malom tele, ktoré sa dobre ovláda. Jeho mohutný grip a zjednodušené voliče pripomínajú prístupnosť klasických digitálnych zrkadloviek, zatiaľ čo pôvab jeho retro štýlu hovorí sám za seba.

Vďaka osvedčenému snímaču APS-C a kombinácii procesora X-Processor 4 je X-S10 naozaj všestranným fotoaparátom, ktorý dokáže rovnako dobre fotografovať vynikajúce fotografie, ako aj zaznamenávať kvalitné zábery v rozlíšení 4K. Jeho jedinou skutočnou slabinou je výkon automatického zaostrovania. AF je stále pôsobivý vo väčšine situácií, ale sledovanie objektu nie je také pokročilé ako systémy vo fotoaparátoch ako Sony A6600. Hoci nemusí byť prvou voľbou pre akčných fotografov, systém IBIS modelu X-S10 je prínosom pre fotografov snímajúcich z ruky. Pokiaľ sa zaobídete bez ochrany proti poveternostným vplyvom, je tento kúsok vynikajúcou bezzrkadlovkou strednej triedy.

Výhody:

  • skvelé automatické zaostrovanie
  • vhodný aj pre začiatočníkov, čomu zodpovedá cena
  • výborné špecifikácie pre video

Nevýhody:

  • nemá ochranu proti poveternostným vplyvom
  • profesionálom nemusí stačiť
fotoaparát

Canon EOS R5

Špecifikácie:

Senzor: Full-frame
Rozlíšenie: 45 Mpx
Displej: 3.15-inch articulating touchscreen, 2,100K dots
Automatické zaostrovanie: 5940-point Dual Pixel AF
Video: 8K 30p
Určené pre: Pokročilých

Spoločnosť Canon poskytla modelu EOS R5 naozaj všetko, čo mohla. Je ľahký, ale v ruke sa drží veľmi dobre. Nehovoriac o tom, že ide o doteraz najlepšiu bezzrkadlovku tejto spoločnosti. S vysokým rozlíšením, plným záberom a výkonným procesorom Digic X je to výnimočný nástroj pre fotografov. Automatické zaostrovanie Dual Pixel novej generácie je vynikajúce a ponúka pôsobivo presné sledovanie a ohromujúcu detekciu zvierat. Kvalita snímok je podobne vynikajúca, dosahuje pozoruhodné výsledky aj pri slabom osvetlení, s minimálnym šumom aj pri citlivosti ISO 4000. Pridajte k tomu sériové snímanie s elektronickou uzávierkou rýchlosťou 20 snímok za sekundu a získate bezzrkadlovku na profesionálnej úrovni, ktorá je rovnako pohodlná v štúdiu ako na ulici.

Výdrž batérie nemôže konkurovať digitálnym zrkadlovkám, ale na jedno nabitie je možné intenzívne fotografovať približne štyri hodiny. Aj video špecifikácie sú na fotoaparát tejto veľkosti ohromujúce. Nahrávky zachytáva v kvalite 8K pri rýchlosti až 30 snímok za sekundu alebo v kvalite 4K pri rýchlosti až 120 snímok za sekundu a nedávne aktualizácie firmvéru len zvýšili jeho príťažlivosť pre kameramanov. Treba však mať na pamäti, že tepelné obmedzenia obmedzujú čas nahrávania, zatiaľ čo doba chladnutia môže byť dlhá. Maximálne využitie tohto výkonu si bude vyžadovať aj investíciu do drahých kariet CFexpress. Ak si však môžete dovoliť najvyššiu cenu modelu R5, nebude to problém.

Výhody:

  • univerzálne využitie
  • perfektné automatické zaostrovanie
  • nízka hmotnosť

Nevýhody:

  • vysoká cena
  • limity pri nakrúcaní videa

Nikon Z7 II

Špecifikácie:

Senzor: Full-frame
Rozlíšenie: 45,7 Mpx
Displej: 3.2-inch tilt-angle touchscreen, 1020K dots
Automatické zaostrovanie: 493-point AF
Video: 4K 60p
Určené pre: Pokročilých a Expertov

Hoci ide o pomerne jemnú evolúciu pôvodného modelu Z7, je možné tvrdiť, že spoločnosť Nikon nemusela robiť príliš veľa zmien na svojom pôsobivom špičkovom bezzrkadlovom full-frame fotoaparáte. Hlavná kritika bola vyriešená pridaním sekundárneho slotu na pamäťovú kartu pre verziu Mark II, zatiaľ čo dodatočný procesor pomáha zvýšiť jeho všestranný výkon.

Teraz máte k dispozícii nahrávanie videa v rozlíšení 4K/60p, snímanie rýchlosťou 10 snímok za sekundu a vyrovnávaciu pamäť, ktorá sa rýchlejšie vyprázdňuje. Systém Nikon Z sa tiež rozrastá rýchlym tempom, k dispozícii je niekoľko objektívov a príslušenstva, čo z neho robí oveľa atraktívnejší celkový ekosystém ako pri uvedení pôvodného modelu Z7. A síce je fotoaparát skvelý, pre tých, ktorí fotografujú akčné snímky, existujú lepšie možnosti.

Výhody:

  • skvelé držanie
  • vysokokvalitný senzor
  • excelentné snímky

Nevýhody:

  • nie je určený na akciu
fotoaparát

Nikon Z fc

Špecifikácie:

Senzor: APS-C CMOS
Rozlíšenie: 20,9 Mpx
Displej: 3.2-inch tilt-angle touchscreen, 1.04 million dots
Automatické zaostrovanie: 209-point AF
Video: 4K (UHD) 30fps
Určené pre: Pokročilých a Expertov

Fotoaparát Nikon Z fc je nádherným retro prevedením fotoaparátu Nikon Z50, ďalšej bezzrkadlovky s crop snímačom od tohto giganta. Do tela, ktoré je inšpirované fotoaparátom Nikon FM2 zo začiatku 80. rokov, sa zmestili rovnaké parametre ako v prípade modelu Z50 a táto kombinácia je triumfom pre príležitostných fotografov, ktorí chcú zábavný fotoaparát na cestovanie a každodenné fotografovanie.

Chýba mu síce konštrukcia odolná voči poveternostným vplyvom a veľký grip, aký má Nikon Z50, ale s fotoaparátom Z fc je radosť fotografovať a má konkurencieschopné parametre vrátane 20,9-megapixelového snímača, možnosti natáčať videá v rozlíšení 4K/30p, kontinuálneho sledovania osôb a zvierat pomocou autofokusu a praktického dotykového displeja s variabilným uhlom záberu. Jediná nevýhoda? Chýbajú vlastné objektívy. Ak je pre vás dôležitá široká škála objektívov APS-C, potom je dobrou alternatívou séria X od spoločnosti Fujifilm. Inak je ale Nikon Z fc skvelou kombináciou starého a nového.

Výhody:

  • štýlový retro dizajn
  • dobre sa drží
  • kvalitné prevedenie
  • skvelí snímky

Nevýhody:

  • chýbajú objektívy
  • nepodporuje UHS-II karty

Vyberte si jeden model aj vy

Okrem všetkých spomenutých existuje ešte veľké množstvo kvalitných fotoaparátov v rôznych cenových skupinách. Vyberte si jeden aj vy užívajte si vysokokvalitné snímky, krásne videá a výborný pocit z držania toho najlepšieho modelu na trhu.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aký je najlepší všeobecný fotoaparát roku 2021?

Fujifilm X-T4 je považovaný za najlepšiu všestrannú voľbu pre väčšinu ľudí. Jeho snímač APS-C poskytuje vynikajúce fotografie a videá, pričom je kompatibilný s kompaktnými objektívmi a ponúka rýchle sériové snímanie.

Čo sú najlepšie full-frame zrkadlovky na trhu?

Canon EOS R6 a jeho drahší súrodenec Canon EOS R5 sú považované za najlepšiu voľbu full-frame zrkadloviek. Oba fotoaparáty ponúkajú rastúci výber vynikajúcich objektívov RF a užitočné funkcie ako stabilizácia obrazu v tele (IBIS) a špičkové automatické zaostrovanie.

Aké sú najlepšie zrkadlovky alebo hybridné modely pre snímanie videa?

Sony A7S III a Panasonic Lumix S5 sú považované za najlepšie videokamery alebo hybridné modely, ktoré sa viac zameriavajú na snímanie pohyblivých obrázkov. Pre začiatočníkov sú staršie možnosti ako Sony A6100 a Fujifilm X-T200 dobrými alternatívami, ktoré kombinujú použiteľnosť s veľkou hodnotou.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...