Najlepšie seriály za posledné mesiace: Čo pozerať?

obrazovka televízora

Aj keď sa televízna produkcia v uplynulom roku zväčša spamätávala zo šoku spôsobeného pandémiou, stále existuje množstvo skvelých seriálov, ktoré sa buď stihli natočiť ešte predtým, ako sme zostali zatvorení vo svojich domovoch, alebo sa dokončili po uvoľnení opatrení. Neviete, čo si pozrieť a hľadáte inšpiráciu? Pripravili sme si pre vás zoznam tých najlepších seriálov za posledné mesiace, ktoré rozhodne stoja za to.

Hlavným aktérom je v tomto roku štúdio Marvel – po oneskorenom štarte priniesol na Disney Plus už tri seriály z MCU. A až dva z nich sa dostali aj do nášho zoznamu. Hoci Netflix stále čaká na návrat mnohých svojich najväčších hitov v druhej polovici tohto roka, ako napríklad 3. sezóna Sex Education (ktorá bola uvedená pred niekoľkými dňami) a 2. sezóna Zaklínača, aj tak sa mu podarilo dostať sa do nášho zoznamu. Dokonca, aj Apple TV Plus si vybojovalo jedno miesto.

Toto sú najlepšie televízne programy za posledné mesiace, ktoré sme pre vás vybrali a rozhodne by ste si ich mali pozrieť.

Mare of Easttown

Kde pozerať: HBO Max, Sky/Now

Táto mysteriózna miniséria s Kate Winslet v hlavnej úlohe mala všetko, čo sme od nej chceli: premyslenú charakteristiku postáv, zmysel pre detail a dostatok zvratov na to, aby identita vraha zostala utajená až do konca. Ide o detektívny príbeh, v ktorom je postava Kate Winslet (Mare) prepracovaná, ale neuveriteľne schopná vyšetrovateľka a matka, ktorá sa snaží vyriešiť prípad zavraždeného miestneho dievčaťa.

Zatiaľ čo iné mysteriózne seriály HBO, ako True Detective, Sharp Objects a The Night Of, majú neúprosne temný tón, Mare z Easttownu má "štipľavý" a skutočne dobrý zmysel pre humor.

Seriál sa odohráva vo fiktívnej verzii mestečka Easttown v Pensylvánii a jeho hnacím motorom je záhada spojená s vraždou, ale aj bežný život a zložité vzťahy v miestnej komunite – nehovoriac o scénických výstupoch Evana Petersa ako Mareinho partnera detektíva, ktorý má hlavu v smútku, alebo Guya Pearcea ako milostného partnera, ktorý hlavnej hrdinke mierne zamotá hlavu.

televízor

WandaVision

Kde pozerať: Disney Plus

WandaVision, prvý seriál od Marvelu, ktorý sa dostal na Disney Plus, priniesol do centra pozornosti Wandu Maximoff a Visiona – ani jeden z nich nezískal v minulých filmoch veľa času na plátne. Práve preto im spoločnosť vytvorila vlastný seriál, kde ich vizuálne a veľkolepým spôsobom predstavila a ukázala rôzne tajomstvá, ktoré celý seriál okorenili.

Aj keď sa príbeh nakoniec stane klasickým MCU, WandaVision mala kopec výrazných momentov, ktoré udržiavali ľudí v napätí a premýšľali, čo sa deje – od prvej scény Evana Petersa v úlohe Pietra Maximoffa, až po podivné správanie obyvateľov mestečka Westview, kde sa seriál odohráva. Experimentálny prvý počin Marvelu na Disney Plus sa vydaril a seriál sa radí k tým najlepším za rok 2021.

Hacks

Kde pozerať: HBO Max

Hacks je ostrá čierna komédia HBO Max, v ktorom hrá hlavnú úlohu úžasná Jean Smart. Celý dej je o fiktívnom vtipnom veteránovi, ktorého ťažko vybojovanú kariéru ohrozujú novší herci. Čoskoro sa spojí s mladou spisovateľkou (hrá ju Hannah Einbinderová), ktorá urazila dosť ľudí na to, aby prišla o svoju kariéru, v snahe vniesť do jej písania a celkovo prejavu trochu sviežosti. Nasleduje séria nepríjemných, ale vtipných výmen názorov, ktoré prerastú do rešpektu, pretože dvojica vytvorí napäté, no tvorivé partnerstvo.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo je tento seriál jedným z najlepších z produkcie HBO Max. Chémia medzi Smartom a Einbinder je úžasná a veľmi reálna - a seriál sa nebojí byť trochu drsnejší, než boli komédie, ktoré sa produkovali v poslednom čase. Okrem toho skúma svojich dvoch hlavných predstaviteľov so surovou úprimnosťou a vyhýba sa klišé mnohých iných sitkomov, ktoré skúmajú generačné rozdiely, vďaka čomu má v tomto smere omnoho väčšiu hĺbku.

Castlevania – 4. séria

Kde pozerať: Netflix

Záverečná sezóna Castlevanie rozhodne pôsobila ako finále, ktoré obsahuje množstvo zúčtovaní, rozlúčok a náhodných stretnutí, aby sa zabezpečilo, že všetky dôležité nitky budú uzavreté. Aj keď niektoré konce môžu pôsobiť až príliš uhladene, séria rozhodne uspela ako paranormálno-goticko-akčný thriller vo všetkých dôležitých smeroch. Monologickí upíri sa dostávajú k podstate svojej chamtivosti a hladu, hlavní hrdinovia zabíjajú monštrá a okultistov pomocou množstva vybuchujúcich zbraní a v hlavných úlohách sa objavujú mytologické postavy ešte väčšie ako Dracula – pričom v centre všetkého je stále zranenie, trauma a rozporuplná morálka hlavných hrdinov seriálu.

Štvrtá séria obsahuje jednu z najlepších akcií, pričom animátori štúdia sú čoraz ambicióznejší vo svojich kulisách, či už ide o teleportujúce sa sekery, krv, ktorá sa leje zo schodov, alebo dokonca momenty, ktoré akoby obnovovali 2D snímanie z hier Castlevania. Obsahuje však aj niektoré z najhrôzostrašnejších momentov, pričom aj jedna hlučná alchymistická príšera stačí na to, aby spôsobila nočné mory aj tým najodolnejším dušiam. Ak milujete seriály tohto charakteru, rozhodne si jeden pozrite. Stojí to za to.

netflix

Invincible

Kde pozerať: Amazon Prime Video

Po pomalšom začiatku si animovaná adaptácia Invincible (komiksová séria s ratingom R od Roberta Kirkmana a Coryho Walkera) od Amazon Prime právom zaslúžila svoje miesto v tomto zozname.

Kombináciou humoru, vývoja postáv a množstva násilia, ako aj skvelého soundtracku je Invincible od Amazonu dôstojnou poctou svojmu zdrojovému materiálu, pričom jeho najšokujúcejšie momenty sú zobrazené v takých grafických detailoch, že bude ťažké vrátiť sa k sledovaniu týchto sekvencií v ich statickej, komiksovej podobe.

Invincible sleduje Marka Graysona (Steven Yeun), tínedžera, ktorého otec (J. K. Simmons) je najmocnejší superhrdina na svete alias Omni-Man. Krátko po svojich 17. narodeninách začne Mark rozvíjať vlastné superschopnosti a bojovať proti zločinu ako jeho otec. Netrvá však dlho a Mark si uvedomí, že dedičstvo jeho otca nie je také, ako sa zdá - a hrozby na Zemi aj vo vesmíre skutočne preveria jeho schopnosti ako novoobjaveného hrdinu.

Loki

Kde pozerať: Disney Plus

Nie je prekvapením, že Loki bol doteraz najlepšie hodnoteným seriálom Marvelu na Disney Plus. Vďaka charizmatickému hlavnému hrdinovi v podobe Toma Hiddlestona, hviezdnemu vedľajšiemu obsadeniu vrátane sympatického agenta Mobiusa (Owen Wilson) a niektorým z najlepších kulís a hudby, aké sme za poslednú dobu videli a počuli, pôsobí Loki ako marvelovský film.

Loki nebol podľa vkusu každého. Niektorí diváci kritizovali celý vývoj seriálu, zatiaľ čo iní zostali sklamaní z jeho finále. Prvá sezóna Lokiho však pôsobila ako úvod do obrovských zmien, ktoré sa v MCU chystajú, a zároveň priniesla presvedčivé morálne skúmanie toho, čo vlastne znamená "dobro vs. zlo" a či sú naše životy predurčené ešte pred narodením.

Začíname priamo počas udalostí Avengers: Lokiho uväzní Time Variance Authority (TVA), byrokratická organizácia, ktorá kontroluje celý čas a priestor, po tom, čo počas časovej lúpeže Avengerov ukradne Teserakt. Lokiho, ktorý má byť za svoje zločiny vymazaný z existencie, zachráni agent Mobius, ktorý chce využiť "Lokiho jedinečnú perspektívu" pre prípad, ktorý nevie rozlúsknuť. Misia? Pomôcť TVA vypátrať jedinca, ktorý chce zničiť tzv. Sacred Timeline a vyvolať novú multivesmírnu vojnu, ktorá spôsobí spúšť v celom MCU.

Mythic Quest – 2. séria

Kde pozerať: Apple TV Plus

Prvá séria Mythic Quest bola perfektná. Obsahovala všetko, čo mala a ľudí okamžite nadchla. Hoci druhá séria nikdy nedosiahne také emocionálne vrcholy ako prvá, prináša väčší vývoj a nuansy postáv, najmä v prípade chladného a vypočítavého šéfa Brada v podaní Dannyho Pudiho a sympatickej testerky Rachel v podaní Ashley Burch.

Hlavnou témou sezóny je Titan's Rift, predpokladané pokračovanie Raven's Banquet, ktoré vývojári vydali v prvej sezóne. Rozdiel je teraz v tom, že Poppy vedie svoj vlastný tím a medzi ňou a McElhenneyho postavou Ianom vzrastá napätie, pretože nedokážu prísť s jednotnou víziou rozšírenia.

Výsledkom je srdcervúci vývoj postáv, v ktorom Poppy získava väčšiu sebadôveru vo svojej tvorivej vízii a Ian začína uvoľňovať svoju kontrolu nad štúdiom. Máme tiež možnosť vidieť, ako sa postava F. Murrayho Abrahama C. W. preslávila v literárnom svete a ako sa Jo (hrá ju Jessie Ennis) spamätáva z toho, ako sa dostala úplne na dno svojich možností.

Ak ste nevideli ani prvú sériu, určite si ju pozrite. A následne pokračujte druhou, ktorú sme v tomto rebríčku museli spomenúť.

Time

Kde pozerať: BBC

Pravdepodobne najtemnejší seriál na tomto zozname, Time, je trojdielna miniséria, ktorá rozpráva príbeh Marka Cobdena, muža v strednom veku, ktorý sa ocitol v neznámom a nepriateľskom prostredí väzenia. Sean Bean a Stephen Graham sa v tomto seriáli vracajú k svojim britským koreňom a podávajú strhujúce autentické výkony v úlohe väzňa a väzenského dôstojníka.

To, čo mohlo byť bezdôvodne násilným seriálom, sa v priebehu deja stáva čoraz dojemnejším, pričom scenár Jimmyho McGoverna odkrýva emocionálne vrstvy oboch protagonistov a zároveň odhaľuje nedostatky britského väzenského systému. Je tiež osviežujúce vidieť príbeh vyrozprávaný trochu iným spôsobom, na aký sme zvyknutí. Výhodou seriálu Time je hlavne to, že si ho môžete vychutnať na maximálne dve sedenia, čo je zmena oproti viacsériovým drámam, ktoré sa stále snažia o rovnakú naratívnu údernosť.

Time určite nie je film, ktorý by ste mali pozerať s deťmi, no svoj názov si rozhodne zaslúži.

ovládač

Shadow and Bone

Kde pozerať: Netflix

Najnovší prírastok do nadprirodzených seriálov spoločnosti Netflix. Shadow and Bone sa odohráva vo fiktívnom svete Grishaverse a rozpráva dva súbežné príbehy – v rovnakom duchu ako Zaklínač –, ktoré si užijú všetci fanúšikovia.

Shadow and Bone sleduje Alinu Starkovú (Jessie Mei Li), kartografku s mimoriadnou mocou, ktorá môže rozhodnúť o osude jej rodného kráľovstva a možno aj celého sveta. Alinin svet sa stretáva s The Dregs – zločineckým gangom vedeným Kazom Brekkerom (Freddy Carter) – a tajomným generálom Kiriganom (Ben Barnes). Alina zápasí so svojimi novonadobudnutými schopnosťami, ktoré sú zrejme kľúčom k zničeniu obrovskej steny temnoty a zla rozdeľujúceho kontinenty, nazývanej Shadow Fold.

Adaptácia Netflixu je pomerne vernou adaptáciou Bardugovej predlohy, ale fanúšikov Grishaverse bude zaujímať, že mení dej, aby sa Aline a gangu The Dregs skrížili cesty. Napriek tomu predstavuje seriál Shadow and Bone bohato rozmanitý svet s pútavými postavami, solídnou zápletkou a zábavným poňatím mágie, ktoré ho pomáhajú oddeliť od iných snímok, ako je napríklad Zaklínač.

Zhrnutie

Či už ste hľadali niečo nové pre inšpiráciu, alebo len nemáte čo pozerať, streamovacie služby ako Netflix, HBO Max či Amazon Prime si pre vás pripravili množstvo skvelých seriálov, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť. Dajte šancu aspoň jednému a uvidíte, že nebudete ľutovať.

Zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú najlepšie seriály za posledné mesiace, ktoré stoja za pozretie?

Mare of Easttown (HBO Max, Sky/Now), WandaVision (Disney Plus) a Hacks (HBO Max) sú niektoré z najlepších seriálov za posledné mesiace, ktoré by ste si určite mali pozrieť.

Aký je príbeh seriálu Mare of Easttown?

Mare of Easttown je mysteriózna miniséria s Kate Winslet v hlavnej úlohe, ktorá hrá detektívku a matku Mare. Seriál sleduje jej snahu vyriešiť prípad zavraždeného miestneho dievčaťa, zatiaľ čo sa zaoberá aj bežným životom a zložitými vzťahmi v miestnej komunite.

Čo je zaujímavé na seriáli WandaVision?

WandaVision je prvý seriál od Marvelu na Disney Plus, ktorý priniesol do popredia postavy Wandy Maximoff a Visiona. Seriál je vizuálne veľkolepý a prezrádza rôzne tajomstvá postáv, zatiaľ čo ponúka experimentálny prístup k príbehu a udržiava divákov v napätí.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....