Najlepšie potraviny na hydratáciu pleti zvonka aj zvnútra. Na ktoré staviť?

žena, ktorá sa pozerá do zrkadla

Hydratácia pleti je dôležitá ako zvonka, tak aj zvnútra. Správny pitný režim je základom, no okrem neho si môžeme dopomôcť aj niekoľkými potravinami bohatými na antioxidanty či iné dôležité látky. Ktoré sú tie najlepšie?

čistenie pleti

Dehydratovaná pleť nevyzerá dobre

Na začiatok si povedzme niečo o dehydratovanej pleti. Okrem toho, že takáto pleť je citlivá a veľmi jednoducho sa na nej tvoria vrásky už v mladom veku, je mdlá a nevyzerá dobre. Dehydratáciu nedokážu zakryť žiadne mejkapy či iné výrobky. Práve preto je potrebné, aby ste proti tomuto problému bojovali.

Vo vašom jedálničku by sa teda malo objavovať ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody. Počas leta je veľmi jednoduché takéto ovocie nájsť. Nachádza sa všade okolo nás.

Hydratácia je však dôležitá aj počas zimy. Práve preto si spomenieme nielen kúsky ovocia a zeleniny, ktorých sezóna je počas teplých mesiacov, ale aj také, ktoré sa v obchodoch objavujú práve v chladnejšom období.

Uhorka plná vody

Uhorky sú známym typom zeleniny, ktorý obsahuje vysoký podiel vody. Presnejšie, z ich zloženia tvorí voda až 95 %. Vďaka tomuto faktu sa zaraďujú k najlepšie hydratujúcim potravinám, ktoré je dobré využiť nielen na pleť, ale aj celkovo na telo.

Pleť si uhorky zamiluje ako zvonka, tak aj zvnútra. Do jedálnička preto túto zeleninu určite zaraďte. Je chutná, má nízky počet kalórií a dá sa skombinovať s mnohými slanými jedlami.

uhorky na očiach

V prípade, že by ste ju chceli použiť zvonka, nakrájajte si tenké kolieska a priložte ich na pleť. Nechajte pôsobiť aspoň 15 minút. Ľahnite si a relaxujte.

Následne uhorky dajte z pleti dolu, opláchnite ju vlažnou vodou a nakrémujte.

Z uhoriek však môžete spraviť aj hydratačnú a veľmi lacnú masku. Do mixéra hoďte jednu očistenú uhorku a biely jogurt podľa potreby. Po mixovaní by mala byť maska stredne hustej konzistencie. V prípade, že sa vám konzistencia nepáči, jednoducho pridajte uhorku alebo jogurt.

Následne masku aplikujte na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút. Zmyte ju vlažnou vodou.

Zázračné avokádo

Aj vám sa zdá, že avokádo je tak trochu zázračné? Každý spomína jeho skvelé účinky v boji proti rôznym chorobám. Nehovoriac o jeho zložení.

A aké sú teda výhody tejto jedinečnej potraviny? Okrem toho, že znižuje cholesterol v tele, dokáže sa postarať o dobrú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky.

Avokádo dokáže zlepšiť pleť zvonka aj zvnútra. Je len na vás, ktorý spôsob využijete. Najlepšie však urobíte, ak stavíte na oba.

aplikovanie masky na tvár

V prípade, že by ste sa rozhodli o vonkajšie použitie, spravte si domácu avokádovú masku. Zrelé avokádo očistite a dajte do mixéra, zmiešajte s bielym jogurtom a medom.

Táto pleťová maska má skvelé hydratačné účinky. Pôsobí vyživujúco a pleť zanecháva jemnú a hladkú.

Pomocník s názvom med

Rovnako ako o avokáde, tak aj o mede sa často hovorí, že je zázračnou potravinou. Množstvo výhod to aj potvrdzuje. K nim sa radí napríklad antibakteriálna a protizápalová funkcia či hydratácia. Nesmieme zabudnúť ani na jeho bohaté zloženie, ktorému dominujú rôzne antioxidanty a vitamíny.

Med patrí medzi základné zložky mnohých masiek a výrobkov pre starostlivosť. Práve preto by vám vo vašej domácej maske rozhodne chýbať nemal.

med na lyžici

Skombinovať ho môžete s takmer všetkým, čo doma nájdete. Skvelo pôsobí aj sám. Pokojne si ho naneste na pleť a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút. Poprípade k nemu primiešajte biely jogurt či tvaroh. Fantázii sa medze nekladú.

Zhrnutie

Zdravá a hydratovaná pleť je základom, na ktorom môžete stavať. Práve preto netreba zabúdať na pravidelné používanie krémov, čistenie a aplikovanie masiek. Mnohé z nich si môžete urobiť aj sami doma. Vyskúšajte jednu z tých, ktoré sme spomenuli, a rozdiel uvidíte už o krátky čas.

Často kladené otázky

Ako môžeme hydratovať pleť pomocou potravín?

Hydratáciu pleti môžeme podporiť aj konzumáciou potravín bohatých na antioxidanty a iné dôležité látky. Uhorky, avokádo a med sú niektoré z potravín, ktoré majú skvelé hydratačné účinky na pokožku a sú vhodné na použitie vo formách masiek alebo v jedálničku.

Prečo je dôležitá hydratácia pleti a aké sú príznaky dehydratovanej pleti?

Hydratácia pleti je dôležitá pre jej zdravý vzhľad, prevenciu vrások a citlivosti. Dehydratovaná pleť je mdlá, nevyzerá dobre a môže sa na nej ľahko tvoriť vrásky už v mladom veku. Tento problém nedokážu zakryť ani mejkapy či iné výrobky pre starostlivosť o pleť.

Ako si môžeme urobiť domáce hydratačné masky na pleť?

Na domáce hydratačné masky na pleť môžete vyskúšať uhorkovú masku, avokádovú masku alebo masku s medom. Uhorkovú masku získate mixovaním očistenej uhorky s bielym jogurtom. Avokádovú masku získate zmiešaním zrelého avokáda s bielym jogurtom a medom. A nakoniec masku s medom môžete použiť aj samostatne alebo zmiešaný s bielym jogurtom či tvarohom.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...