Najlepšie notebooky pre študentov: Do čoho sa oplatí investovať?

notebook pre študentov

Pri výbere najlepších študentských notebookov zohráva úlohu niekoľko faktorov. Zatiaľ čo väčšina stredoškolákov a ich rodičov sa prikláňa k najlacnejším prenosným počítačom, vysokoškolský notebook musí spĺňať niekoľko ďalších požiadaviek. V opačnom prípade sa tento lacný výrobok nakoniec skôr alebo neskôr bude musieť vymeniť a vy budete musieť zaplatiť za druhý stroj.

Vzhľadom na všetky výdavky, ktoré musia vysokoškoláci riešiť, ako je školné, ubytovanie, knihy, nie je divu, že by sa nechceli starať o ďalší veľký nákup. To znamená, že cena je dôležitým faktorom. Napriek tomu musí mať notebook pre vysokoškolákov aj dostatočný výkon, aby zvládol všetky požiadavky na školskú prácu, výdrž batérie, ktorá vydrží celý deň na jedno nabitie, a ľahkú prenosnosť, pretože ho pravdepodobne budú prenášať cez areál školy viackrát denne. Vyváženie všetkých týchto aspektov spolu s odolnosťou je rozhodujúce pre nájdenie správneho modelu.

Zistiť, ktoré počítače majú všetky tieto faktory, môže byť ťažké. My vám však pomôžeme. Otestovali sme veľké množstvo notebookov, takže či už hľadáte Chromebook alebo notebook na výskumné účely, určite nájdete niečo, čo bude vyhovovať vašim potrebám.

MacBook Air (M1, 2020)

Špecifikácie:
CPU: Apple M1 chip with 8‑core CPU
Grafika: Integrated 7-core – 8-core GPU
RAM: 8GB – 16GB unified memory
Displej: 13.3-inch 2560 x 1600 Retina display
Pamäť: 256GB – 2TB SSD

Spoločnosť Apple zavŕšila predchádzajúci rok veľkým úspechom, keď uviedla na trh svoj kremíkový čip M1, o ktorom sa doteraz veľa hovorilo, a ktorý skutočne zmenil pravidlá hry. Ide tak o prvý notebook, ktorý ho dostal. Okrem toho, radí sa aj k tým najtenším a najľahším na trhu. Vďaka novému čipu je MacBook Air lepší ako kedykoľvek predtým a popri skvelej výdrži batérie sa pýši aj vynikajúcim výkonom - bez toho, aby sa zvýšila jeho cena a aby bol stále (pomerne) dostupný. Nebude to najlacnejšia voľba pre študentov, ale pre tých, ktorí majú trochu väčší rozpočet, je to najlepší študentský notebook, ktorý si môžu zaobstarať.

macbook air

Google Pixelbook Go

Špecifikácie:
CPU: Intel Core m3 – i7
Grafika: Intel UHD Graphics 615 (300MHz)
RAM: 8GB – 16GB
Displej: Full HD Display – 4K Ultra HD Molecular Display
Pamäť: 64GB – 256GB

Čakali ste na deň, keď si konečne budete môcť dovoliť Google Pixelbook, ktorý bude mať príjemnú a výhodnú cenu? Práve nadišiel! Spoločnosť Google totižto vydala Pixelbook Go, ktorý vaše čakanie ukončil. Priznávame, nie je to úplne luxusné zariadenie, o akom sme snívali, no môžete si byť istí, že si tento Chromebook zamilujete, rovnako ako my počas toho, ako sme ho skúšali. Môže sa pochváliť neuveriteľnou výdržou batérie, ešte pôsobivejšou klávesnicou a webovou kamerou s rozlíšením 1080p, čo sa v cenovo výhodnejších notebookoch často nevidí ani v roku 2021. A to je len začiatok.

Ide tak o skvelý notebook pre študentov, ktorí študujú na diaľku, čo v dnešnej dobe nie je ničím novým.

HP Chromebook 14

Špecifikácie:
CPU: AMD A4 – A6, Intel Celeron N3350 – N3450
Grafika: AMD Radeon R4 – R5, Intel HD Graphics 500
RAM: 4GB – 8GB
Displej: 14-inch diagonal HD (1366x768) SVA anti-glare – FHD (1920x1080) IPS BrightView
Pamäť: 16GB – 64GB eMMC

HP Chromebook 14 síce nie je taký výkonný ako iné Chromebooky, ale aj napriek tomu má v rukáve niekoľko es, ktoré mu pomohli získať zaslúžené miesto v našom zozname najlepších notebookov pre študentov. Medzi tieto esá patrí dobrá rovnováha medzi dostatočným priestorom na obrazovke a prenosnosťou, ako aj prekvapivo výborná klávesnica a slušný trackpad. A to nehovoríme o tom, aký živý je displej a aká nízka je jeho cena.

Ak teda nepotrebujete príliš výkonný notebook a ste skôr na písanie dokumentov, ide o jeden z najlepších modelov vôbec.

Microsoft Surface Go 2

Špecifikácie:
CPU: 8th Gen Intel Core m3 – Intel Pentium Gold Processor 4425Y
Grafika: Intel HD Graphics 615
RAM: 4GB – 8GB
Displej: 10.5” 1920 x 1280 (220 PPI) PixelSense Display
Pamäť: 64GB eMMC – 128GB SSD
Connectivity: IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0, Qualcomm Snapdragon X16 LTE Modem

Zariadenia od spoločnosti Microsoft sú známe svojimi vyššími cenami, a preto sa rad Surface Go teší veľkej obľube u ľudí, ktorí nemajú tak veľký rozpočet. Ide o cenovo najdostupnejší prémiový tablet spoločnosti Microsoft a jeho nasledovník Surface Go 2 pokračuje v tejto tradícii vďaka rozumnej cene a prémiovému dizajnu. Dokonca na ňom beží plnohodnotný operačný systém Windows 10, takže je ešte schopnejší ako ostatné tablety. Bohužiaľ, rovnako ako pôvodný model trpí rovnakým problémom, a to nedostatočným výkonom, najmä v základnej konfigurácii. Oproti svojmu predchodcovi však ponúka mierny nárast. Ak hľadáte najlepšie študentské notebooky, tento je určite skvelým kandidátom.

macbook

Acer Chromebook Spin 311

Špecifikácie:
CPU: Intel Celeron N4000
Grafika: Intel UHD Graphics 600
RAM: 4GB
Displej: 11.6" HD (1366 x 768) 16:9 IPS touchscreen
Pamäť: 64GB Flash Memory

Ak je univerzálnosť najvyššou prioritou, potom nehľadajte nič iné ako Acer Chromebook Spin 311. Tento všestranný kúsok má všetky predpoklady na to, aby bol skvelým študentským notebookom, od dobrej výdrže batérie až po robustnú konštrukciu a solídnu použiteľnosť. Acer Chromebook Spin 311 však ide ešte ďalej vďaka pôsobivej úrovni všestrannosti, a to vďaka množstvu portov vzhľadom na jeho veľkosť, konštrukcii 2 v 1, prenosným rozmerom a vynikajúcemu dotykovému displeju. Môže sa tiež pochváliť klávesnicou a touchpadom, ktoré sú nielen spoľahlivé, ale aj uspokojivé na používanie. To je v prípade počítača v tejto cenovej kategórii vzácne.

Acer Spin 5 (2020)

Špecifikácie:
CPU: 10th-generation Intel Core i5 – i7
Grafika: Intel Iris Plus Graphics
RAM: 8GB – 16GB
Displej: 13.5" (2256 x 1504) 3:2 touchscreen display
Pamäť: 256GB – 512GB SSD

Skvelá súprava funkcií je pre vysokoškolákov základom. Pri nakupovaní je preto dôležité sledovať, čo vám, okrem dizajnu a nízkej hmotnosti, notebook poskytuje. Kombinácia viacerých funkcií je, bohužiaľ, výsadou skôr drahších notebookov a len málokedy sa s tým stretnete v nízkej cenovej kategórií. A práve toto je jednou z vecí, ktorou sa pýši nový Acer Spin 5 (2020). Tento notebook 2 v 1 nie je všestranný len vďaka svojim tvarovým faktorom a fantastickej výdrži batérie. Je tiež vybavený displejom 3:2 a funkčne bohatým stylusom, ktoré mu spoločne poskytujú ďalšiu výhodu pre študentov oproti jeho konkurentom: jednoduché a bezproblémové písanie poznámok. Ak patríte k ľuďom, ktorí opovrhujú písaním do počítača prostredníctvom klávesnice, tento staromódny prístup by mohol byť pre vás tou správnou voľbou.

Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chromebook

Špecifikácie:
CPU: AMD Athlon Gold 3150C - AMD Ryzen 7 3700C
Grafika: Integrated AMD Radeon
RAM: 4GB - 8GB
Displej: 13.3-inch FHD (1,920 x 1,080) IPS LED
Pamäť: 32GB eMMC - 256GB SSD

Chromebook Lenovo ThinkPad C13 Yoga sa ocitol v našom zozname najlepších študentských notebookov vďaka tomu, že ide o jeden z najvýkonnejších Chromebookov, aké sa dajú v roku 2021 kúpiť. Za takýto výkon si síce priplatíte, najmä ak chcete niektoré z najlepších funkcií, ktoré sú súčasťou špičkových modelov, ale ak hľadáte Chromebook budúcnosti, ktorý vám vydrží dlhé roky – minimálne štyri roky štúdia na vysokej škole – oplatí sa to. Ako zariadenie 2 v 1 má flexibilitu, ktorá mnohým iným Chromebookom chýba, a obrazovka tohto zariadenia je ohromujúca. A čo je najlepšie, je vybavený novými procesormi AMD radu 3000C – začínajúc procesorom Athlon 3150C a končiac procesorom Ryzen 7 3700C. To znamená, že z tohto Chromebooku získate viac výpočtového výkonu ako z mnohých jeho konkurentov.

notebook na stole

HP Envy x360 15 (2021)

Špecifikácie:
CPU: AMD Ryzen 5 – 7 / 11th-generation Intel Core i5 – i7
Grafika: AMD Radeon / Intel Iris Xe Graphics
RAM: 8GB - 16GB
Displej: 15.6" diagonal 4K UHD, UWVA, BrightView, AMOLED – 15.6" diagonal FHD, IPS, micro-edge, WLED-backlit
Pamäť: až do 256 GB Intel SSD + 16 GB Intel Optane memory

HP Envy x360 15 (2021) je takmer samostatná trieda, notebook 2 v 1, ktorý kombinuje pôsobivý výkon CPU a GPU s elegantným a zároveň robustným dizajnom, úžasným displejom a vynikajúcou výdržou batérie – to všetko za neuveriteľnú cenu. Pravdou je, že ak nechcete minúť celý svoj majetok, budete len ťažko hľadať výhodnejší notebook 2 v 1, vďaka čomu patrí medzi tie najlepšie študentské notebooky súčasnosti. Jeho obrovská zbierka portov mu pridáva ďalšie funkcie a praktickosť navyše. Jeho používanie ako tabletu nie je najpohodlnejšie, ale ani tí najprémiovejší súperi nie sú dokonalí, takže to tomuto notebooku ľahko odpustíte.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 6

Špecifikácie:
CPU: 11th generation Intel Core i5 – i7
Grafika: Intel Xe Plus
RAM: 8GB – 16GB
Displej: 14-inch, 1920 x 1200p, IPS touchscreen, 400 nit
Pamäť: 256GB – 512GB SSD

Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 6 poskytuje veľa výhod všetkým študentom, ktorí sú ochotní investovať do jeho vysokej ceny. Nielenže je vybavený fantastickou obrazovkou s pomerom strán 16:10 a praktickým stylusom, ktorý môžete používať v rôznych formách – ide tiež o hybridný notebook 2 v 1, ktorý je vybavený množstvom bezpečnostných funkcií, ktoré zjednodušia vašu prácu. O jeho vysoký výkon sa stará najnovšia generácia procesorov Intel, grafika Intel Xe a certifikácia Evo. Má tiež skvelú výdrž batérie, ktorá vám vydrží po celý deň bez potreby nabíjania.

Možno to nie je najzaujímavejšie vyzerajúci notebook a cenovka môže niektorých študentov odradiť, no X1 je hviezdny stroj, ktorý udrží krok takmer s každým.

MacBook Pro 13-inch (M1, 2020) 

Špecifikácie:
CPU: Apple M1 chip with 8‑core CPU
Grafika: Integrated 8-core GPU
RAM: 8GB – 16GB unified memory
Displej: 13.3-inch 2560 x 1600 LED-backlit Retina display
Pamäť: 256GB – 2TB SSD

Celý náš rebríček uzatvára 13-palcový MacBook Pro (M1, 2020), ktorý síce neprešiel rozsiahlou úpravou dizajnu, ale to, čo mu chýba v tomto segmente, si výrazne vynahrádza výkonom a výdržou batérie. Vďaka prelomovému čipu M1 od Apple poskytuje nový MacBook Pro 13" vynikajúci výkon a výnimočnú výdrž batérie. Jeho výkon je dokonca taký pôsobivý, že bez problémov zvláda videá v rozlíšení 4K, niekedy dokonca 8K, čo je skvelá správa pre študentov filmových škôl. Ak hľadáte výkonný notebook, ktorý je malý a ľahký, toto je najlepší študentský model, aký si môžete zakúpiť.

Vyberte si jeden aj vy

Plánujete nákup kvalitného a výkonného notebooku na strednú alebo vysokú školu? V tom prípade stavte na jeden z modelov, ktoré sme uviedli v našom zozname. Sú za skvelú cenu, poskytujú množstvo funkcií a majú nízku hmotnosť, takže sa vám budú prenášať z miesta na miesto veľmi jednoducho. Uľahčite si nakupovanie a vyberte si správne už v priebehu niekoľkých minút.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú kľúčové faktory pri výbere študentského notebooku?

Pri výbere najlepších študentských notebookov zohráva úlohu niekoľko faktorov, ako napríklad cena, výkon, výdrž batérie a ľahká prenosnosť. Dôležité je vyvážiť všetky tieto aspekty spolu s odolnosťou, aby ste našli ten správny model pre váš študijný život.

Aký je najlepší študentský notebook pre študentov s väčším rozpočtom?

MacBook Air (M1, 2020) je výbornou voľbou pre študentov s väčším rozpočtom. Tento notebook ponúka vynikajúci výkon, skvelú výdrž batérie a je veľmi tenký a ľahký. Je síce drahší ako niektoré lacnejšie alternatívy, ale pre tých, ktorí si môžu dovoliť trochu viac, je to najlepší študentský notebook na trhu.

Aká je dobrá voľba pre študentov s nižším rozpočtom?

HP Chromebook 14 je dobrým riešením pre študentov s nižším rozpočtom. Aj keď nie je taký výkonný ako iné modely, ponúka dobrú rovnováhu medzi veľkosťou obrazovky a prenosnosťou, výbornú klávesnicu, slušný trackpad a nízku cenu. Ak potrebujete notebook hlavne na písanie dokumentov a menšie úlohy, HP Chromebook 14 je skvelou voľbou.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...