Najlepšie dokumentárne seriály od Netflixu natočené podľa skutočnosti, ktoré musíte vidieť!

diaľkový ovládač

S dokumentárnymi filmami a seriálmi sa za posledné dva roky roztrhlo vrece. Nájdete ich na všetkých streamovacích službách a niet človeka, ktorý by aspoň jeden nevidel. Ich výhodou je najmä to, že majú len zopár častí, takže si ich môžete pozrieť za jeden, prípadne niekoľko dní. K tým najobľúbenejším sa radia snímky od Netflixu, ktorý už niekoľkokrát potvrdil, že je v tejto sfére odborníkom. Ktoré z nich by ste si mali určite pozrieť?

Making a Murderer

Starší dokument, ktorého prvá séria bola odvysielaná už v roku 2015, milujú ľudia po celom svete. Práve preto ním otvárame náš rebríček tých najlepších dokumentárnych seriálov. V skratke, Making a Murderer hovorí príbeh o mužovi menom Steven Avery, ktorý bol v ešte v minulom storočí odsúdený za vraždu, ktorú nespáchal. Po približne 18 rokoch ho súd prepúšťa z väzenia s ospravedlnením a približne 500-tisícovým odškodným. Steven mal však dostať 36 miliónov - za každý rok vo väzení dva.

Bohužiaľ, celý prípad sa zvrtne a po ani nie dvoch rokoch je Steven odsúdený znova. Tentokrát za vraždu fotografky Teresy Halbach, ktorá v deň svojej vraždy bola u Averyho fotografovať autá. Po dlhých mesiacoch a súdnych sporoch je Steven odsúdený za druhú vraždu, ktorú taktiež nespáchal.

Celý seriál má 2 série a budete naň potrebovať nielen dostatok voľného času, ale aj pevné nervy. Zdĺhavé a neprerušované záznamy zo súdnej siene a policajných vypočúvacích miestností z vás vyšťavia aj poslednú kvapku energie. Po skončení dokumentu budete premýšľať, kde sa podela spravodlivosť.

Skvelo natočený, zrežírovaný a postrihaný seriál vám nedovolí spať a budete prehľadávať internet, aby ste sa dozvedeli, čo sa stalo. Bohužiaľ, Steven je, aj napriek vysokej medializovanosti, stále vo väzení a pravdepodobne sa odtiaľ už nikdy nedostane von.

netflix

The Keepers

Aj keď niektoré z obzvlášť krutých skutočných kriminálnych príbehov Netflixu môžu pripomínaň skôr reklamu na určité miesta a osoby (napríklad The Vanishing at the Cecil Hotel), táto sedemdielna snímka si zachováva dôstojnú úctu k tragickej téme, zavraždenej mníške Catherine Cesnikovej. Režisér Ryan White prechádza cez dve obdobia, medzi Baltimorom z konca 60. rokov a súčasnosťou, aby vyšetril stále nevyriešený prípad a popri tom odhalil pavučinu znepokojujúcich starých tajomstiev. V súvislosti s oveľa širším obrazom systémového zneužívania, The Keepers je jedným z mála dokumentov, ktoré sa nezameriavajú len na páchateľov, ale aj na obete.

Tiger King

V zmesi všetkých komédií, rôznych reality show a súťaží, ako Dancing with the Stars, sa dá veľmi ľahko zabudnúť, že Netflix má aj jeden dobrý seriál, ktorý sa orientuje na niekoľko závažných priestupkov, ako je týranie zvierat, podpaľačstvo či pokus o vraždu.

Aj keď dokument Tiger King vyzerá najprv ako vyzývavý seriál, na ktorom sa dobre pobavíte, skutočnosť je úplne iná. Premiéra seriálu bola ešte v minulom roku, no mnohí ani len netušili, že tento skvost sa ukrýva práve na známej streamovacej službe. Ak vás príbeh známej osobnosti zaujíma, určite by ste si ho mali zapnúť. Najlepšie ešte dnes.

Potrebovali by ste k seriálu ešte zopár detailov? Tu sú. Seriál sa zameriava na malú, ale hlboko prepojenú spoločnosť veľkých ochrancov mačiek, ako je Carole Baskin, majiteľka organizácie Big Cat Rescue, a zberateľov ako Exotic, ktorých Baskin obviňuje zo zneužívania a vykorisťovania divých zvierat.

Dokument dostal od kritikov pozitívne recenzie a podľa hodnotení Nielsen (organizácia, ktorá robí prieskum trhu) si ho počas prvých desiatich dní od uvedenia pozrelo 34,3 milióna ľudí, vďaka čomu sa zaradil k jedným z najúspešnejších seriálov Netflixu vôbec. Napriek svojmu úspechu a popularite sa snímke a jeho filmovým tvorcom dostalo kritiky ochranárskych skupín a skupín za práva zvierat za rámcovanie a nepresnosti týkajúce sa súkromného chovu a ochrany divokej zveri.

Evil Genius: The True Story of America's Most Diabolical Bank Heist 

Rovnako ako v prípade Tiger King, aj táto bizarná štvordielna séria dokazuje, že niekedy ani tí najnápaditejší scenáristi nemôžu konkurovať skutočnému životu. Evil Genius: The True Story of the America's Most Diabolical Bank Heist je kriminálny dokumentárny seriál z roku 2018 o smrti Briana Wellsa. Ide o významný incident z rooku 2003, ktorý sa často označuje ako prípad "bombového goliera" alebo ako "bombového atentátnika". Na Netflixe vyšiel ako štvordielna séria 11. mája 2018.

Seriál získal na stránke Rotten Tomatoes hodnotenie 80 % na základe tridsiatich recenzií s priemerným skóre 6,45/10. Ed Cumming z Daily Telegraph udelil Evil Genius 4 hviezdičky z 5, ktoré nazval „bizarným, pochmúrnym príbehom, ktorý utkvie v mysli“. Greg Morabito zhodnil túto sériu veľmi podobne a dospel k záveru, že „Evil Genius skúma nielen dôkazy, ktoré sa skrývajú za zločinmi, ale aj životy podozrivých, obetí a ich rodín.“

Lanre Bakare z Guardian udelil filmu Evil Genius 3 hviezdičky z 5 a napísal, že seriál zobrazuje „strašidelný a znepokojujúci pocit, keď sa sprisahanie začne rozplývať, a keď sa prejavia motivácie ľudí, ktorí vykonali lúpež…“ A Daniel Fienberg napísal v Hollywood Reporter, že Borzillieriho "vytrvalé úsilie o daný záver urobilo sériu intenzívnou a odhaľujúcou, ale ohrozila jeho objektivitu."

jedenie popcornu

Wild Wild Country

Wild Wild Country je seriál, ktorý dokumentuje nedávnu americkú históriu z 80. rokoch v oblasti Oregonu. Politické podvody, podpaľačstvo a dokonca aj bioterorizmus boli len niektoré z metód, ktoré Rajneesheovci prijali, aby sa pokúsili získať politickú moc predtým, ako sa ich hnutie dramaticky zrútilo.

Archívne zábery, ktoré zachytili "okoloidúci" vám vyrazia dych, no pritom pomáhajú vysvetliť dôvody, pre ktoré vodca Osho a jeho učeníci mali taký vplyv. Spomienky klamlivo hrôzostrašnej bývalej hovorkyne a skutočný mozog celej operácie, Ma Anand Sheela, tak zostávajú v pamäti dlho po tom, čo sa toto všetko udialo.

Don’t F*** With Cats: Hunting an Internet Killer

Don’t F *** with Cats je nepochybne jeden z najsenzačnejších seriálov od Netflixu a to od jeho názvu až po veľkolepé finále.

Trojnásobný kandidát na cenu BAFTA je prekvapujúcou sériou zvratov a prekvapení, a po jeho pozretí nebudete už nikdy počuť pieseň „Happy Xmas (War Is Over)“ od Johna Lennona úplne rovnako ako predtým. Ale keď si prestanete zakrývať oči pred skutočnosťou, uvidíte nepredstaviteľný príbeh, ktorý zdôrazňuje nebezpečenstvo na internete, ktoré je omnoho väčšie, ako sa na prvý pohľad zdá.

Unsolved Mysteries 

Unsolved Mysteries ukazujú nevyriešené záhady, ktoré prekvapia mnohých divákov. A kým prvé prípady uzreli svetlo sveta už v 80. rokoch minulého storočia, Netflix túto sériu obnovil a pridal k nej niekoľko nových častí. Každá epizóda je venovaná iba jednému prípadu, ktorý vás zamrazí a presvedčí, že niektoré veci sú len medzi nebom a zemou.

Netflix bol schopný bez väčších problémov preniknúť hlbšie do série nevysvetlených úmrtí, nezvestných osôb a šokujúcich vrážd, ktoré inšpirujú nespočetné teórie na sieti Reddit. Verte tomu, že po prezretí tohto seriálu vám príbehy nedajú spávať a budete premýšľať, kde sa títo ľudia mohli podieť a čo sa im vôbec stalo.

televízor

The Pharmacist

The Pharmacist spočiatku sleduje príbeh smútiaceho otca Dana Schneidera, ktorý sa snaží zistiť, kto zabil jeho syna závislého na drogách. Toto pátranie na vlastnú päsť sa však zmení na omnoho rozsiahlejší prípad, keď sa objaví škandál súvisiaci s americkou epidémiou opiátov.

Miniséria s využitím vyčerpávajúcich zvukových a obrazových záznamov, ktoré amatérsky vyšetrovateľ zostavil počas svojej cesty, vám pomôže pozrieť sa na príbeh z oboch uhlov pohľadu. A hoci Schneiderovu obsedantnú povahu neocení každý, vrátane jeho vlastnej rodiny, ktorá sa zúfalo snaží ísť v živote ďalej, jeho úsilie nie je ničím iným ako úctou k synovi.

The Innocence Files 

Tento poburujúci dokumentárny seriál s deviatimi epizódami, ktorý produkoval tím dokumentaristov ocenených Oscarom, predstavuje presvedčivú obžalobu súdneho systému Spojených štátov. Séria, ktorá zdôrazňuje prácu na projekte Innocence, skúma pokus neziskovej organizácie zvrátiť osem závažných presvedčení a tom, ako policajný nátlak dokáže výrazne ovplyvniť to, či budete slobodní, uväznení alebo odsúdení na trest smrti.

The Innocent Files nie je ľahký seriál, a preto sa pripravte, že vás pomerne silno zasiahne. V deviatich epizódach ukazuje, aké šance majú znevýhodnené skupiny a to, akú zmenu potrebuje celý policajný a súdny systém.

netflix

The Devil Next Door 

Zdanlivo nevšedný dedko žijúci v Clevelande je obvinený z toho, že je Ivan Hrozný, strážca koncentračného tábora z druhej svetovej vojny, ktorý poslal na smrť takmer 30 000 ľudí. Ide o prípad pomýlenej totožnosti alebo o poslednej šanci pre pozostalých dosiahnuť spravodlivosť? To je jedna z mnohých otázok položených v tomto hlbokom ponorení sa do prípadu Johna Demjanjuka.

The Devil Next Door nemôže poskytnúť veľa jednoznačných odpovedí. Ale vďaka značnému využitiu svedectiev v súdnej sieni a pozoruhodne úprimným rozhovorom s prokuratúrou aj obhajobou poskytuje divákom dostatok zdrojov na to, aby si vytvorili vlastný názor.

Zhrnutie

Dokumentov, ktoré si môžete na Netflixe, alebo inej streamovacej službe, pozrieť je nespočetné množstvo. Inšpirujte sa naším zoznamom a pozrite si niečo, čo vás udrží v napätí od začiatku až dokonca. A v prípade, že ste všetky spomenuté už videli, sa inšpirujte ďalšími rebríčkami prípadne recenziami odborníkov, ktorí vás určite nesklamú.

zdroj: techradar

Často kladené otázky

Aké sú najpopulárnejšie dokumentárne filmy a seriály na Netflixe?

Niektoré z najpopulárnejších dokumentárnych filmov a seriálov na Netflixe zahŕňajú Making a Murderer, The Keepers a Tiger King. Tieto snímky sa zameriavajú na rôzne zločiny, vrátane nespravodlivo odsúdených ľudí, nevyriešené vraždy a kontroverznú komunitu veľkých chovateľov mačiek.

O čom je seriál Making a Murderer?

Making a Murderer je dokumentárny seriál, ktorý rozpráva príbeh Stevena Averyho, muža, ktorý bol nespravodlivo odsúdený za vraždu a následne prepustený z väzenia po 18 rokoch. Avšak ani nie po dvoch rokoch sa Steven znovu dostane do väzenia, tentokrát odsúdený za vraždu fotografky Teresy Halbachovej, ktorú tiež nevykonal. Seriál pozostáva zo 2 sérií a ponúka rozsiahle záznamy zo súdnych pojednávaní a policajných vypočúvacích miestností.

Čo je zaujímavého na seriáli Tiger King?

Tiger King je dokumentárny seriál o komunite veľkých chovateľov mačiek, vrátane Carole Baskinovej, majiteľky organizácie Big Cat Rescue, a zbierateľov ako Joe Exotic, ktorých Baskin obviňuje zo zneužívania a vykorisťovania divých zvierat. Seriál získal pozitívne recenzie od kritikov a bol veľmi úspešný vzhľadom na počet divákov, avšak čelil kritike ochranárskych skupín a skupín za práva zvierat pre niektoré nepresnosti a rámcovanie problematiky súkromného chovu a ochrany divokej zveri.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...