Minimalizmus v interiéri: Na aké pravidlá netreba zabúdať?

váza na stole

Minimalizmus je jeden z veľmi obľúbených štýlov. Kombinuje svetlé farby, čistotu a poriadok. Hodí sa do menších aj väčších bytov, pretože opticky zväčšuje priestory. V miestnosti zariadenej do minimalizmu sa omnoho lepšie dýcha. Cítiť sa v nej budete dobre nielen vy, ale taktiež vašich priatelia či hostia. Minimalizmus má však zopár pravidiel, ktoré by ste mali dodržovať. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

rastliny na parapete

Biela je základom

Základom každej minimalistickej miestnosti je biela, poprípade iná svetlá farba. Tieto odtiene totižto opticky zväčšujú priestory, jednoduchšie sa v nich dýcha a pôsobia čisto. A práve čisté línie skvelo dotvárajú celý efekt minimalizmu.

Zvoľte preto jemné farby bez rôznych motívov alebo vzorov. Vyhýbajte sa tapetám alebo nálepkám na stenu, ktoré celý minimalistický priestor nepekne narušia.

A aké svetlé farby okrem bielej sú tie naj? Vhodné sú odtiene ako napríklad béžová, sivá, pastelová ružová a fialová, či dokonca karamelová. Vyhýbajte sa tmavým farbám. Tie miestnosti opticky zmenšujú. Do minimalizmu sa taktiež nehodí kombinácia viac ako troch odtieňov.

Menej je niekedy viac

A toto pravidlo platí pri minimalizme dvojnásobne. Doplnky sú v interiéri síce dôležité, no netreba to s nimi preháňať. Miestnosť by mohla pôsobiť príliš prepchato a nevkusne.

Namiesto veľkého množstva menších doplnkov ako napríklad rámiky, vážičky alebo sviečky, stavte radšej na jeden veľký a dva menšie.

Do obývačky sa hodí napríklad väčší rám s fotografiou, jedna sviečka a ešte jeden zaujímavý doplnok, ktorý by ste vybrali podľa svojho vkusu alebo zariadenia miestnosti. Môže to byť lampa pri sedačke alebo kresle, visiaci luster alebo rastlina.

Do kúpeľne nemusíte dávať žiadne doplnky. Ide o praktickú miestnosť, ktorá vyzerá dobre aj bez nich. Ak by ste však nejaký hľadali, zvoľte napríklad zaujímavé prenosné zrkadlo, stojan na oblečenie alebo dokonca stojacu lampu.

Rovnako ako kúpeľňa, ani kuchyňa nevyžaduje veľké množstvo doplnkov. Pokojne ju zariaďte len praktickými kúskami, ktoré využijete pri varení. Ak by ste však niečo hľadali, vhodné sú rôzne zaujímavé misy alebo obrazy.

minimalistická obývačka

Dôležitá je funkčnosť

Každý doplnok alebo kus nábytku, ktorý doma máte, by mal byť nielen štýlový, ale hlavne funkčný. Minimalizmus sa snaží o využitie malého množstva doplnkov a kusov nábytku pri zachovaní praktickosti a funkčnosti.

Ide napríklad o úložné priestory. Do nich môžete uložiť všetky prebytočné veci, ktoré by mohli zavadzať alebo rušiť celý dizajn.

Taktiež to môže byť napríklad štýlový stolík so zásuvkami alebo jednou poličkou navyše.

Lampa vyzerá v minimalistickej domácnosti skvelo. Perfektne ju doplní, no pritom má stále praktickú funkciu, pretože osvetlí určité miesto.

Veľa svetla

Minimalizmus kombinuje najmä bledé steny a materiály. Práve vďaka tomu sú miestnosti svieže a prehľadné. Všetkému tiež napomáha veľké množstvo svetla. To môžete docieliť väčšími oknami.

Ak v domácnosti nemáte veľké okná, ktoré by prepúšťali svetlo, netreba sa ničoho báť. Stačí, aby ste sa vyhli ťažkým a tmavým závesom. Počas dňa nezabúdajte odostrieť.

moderný interiér

Zhrnutie

Minimalizmus patrí medzi veľmi obľúbené štýly do domácnosti. Vyzerá skvelo a ľuďom poskytuje príjemný pocit. Premeňte svoju domácnosť pomocou tohto štýlu aj vy a uvidíte, že sa vám bude žiť omnoho lepšie.

Často kladené otázky

Aké farby sú najvhodnejšie pre minimalizmus?

Základom každej minimalistickej miestnosti je biela alebo iná svetlá farba, ktoré opticky zväčšujú priestory a pôsobia čisto. Vhodné odtiene sú napríklad béžová, sivá, pastelová ružová a fialová, či dokonca karamelová. Tmavé farby a kombinácia viac ako troch odtieňov sa do minimalizmu nehodia.

Aké doplnky by mali byť v minimalistickej miestnosti?

Menej je viac, čo platí aj pri doplnkoch v minimalizme. Namiesto veľkého množstva menších doplnkov je lepšie zvoliť jeden veľký a dva menšie. Ideálne sú jednoduché a praktické kúsky, ktoré nebudú rušiť celý dizajn. V kúpeľni alebo kuchyni nie sú nutné žiadne nadbytočné doplnky, ale ak chcete pridať nejaký nápad, môžete sa prispôsobiť svojmu vkusu a zariadeniu miestnosti.

Ako docieliť pocit svetlosti a priestorovosti v minimalistickej miestnosti?

Minimalizmus využíva bledé steny a materiály, ktoré dodávajú miestnosti sviežosť a prehľadnosť. Veľké množstvo svetla pomáha docieliť tento efekt, ktoré môžete získať napríklad väčšími oknami. Ak nemáte veľké okná, vyhýbajte sa ťažkým a tmavým závesom a počas dňa nezabúdajte odostrieť.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....