Máte radi orechové maslá? Urobte si ich doma

arašidové maslo

Orechové maslá patria dnes medzi veľmi obľúbené. Okrem toho, že sú zdravé, majú pre telo veľké množstvo ďalších benefitov. Ich ceny sú rôzne. Kým arašidové maslá sú lacnejšie, kešu či mandľové maslá patria do skupiny drahších. Niet sa ani čomu čudovať. Samotné orechy nepatria medzi tie najlacnejšie.

Výhodou je, že ak doma niektoré z týchto orechov máte, pokojne si ich môžete urobiť sami doma. Nie je to vôbec ťažké. Jediné, čo budete potrebovať, je výkonný mixér. Dnes sme si pre vás pripravili tri druhy orechových masiel, ktoré potešia každého milovníka dobrého jedla.

arašidy

Arašidové maslo

Na arašidové maslo budete potrebovať:

  • 200 g arašidov
  • 2 PL oleja (arašidový, slnečnicový … )

Postup je veľmi jednoduchý. Na panvici arašidoy opražte. Tým zvýrazníte ich chuť. Následne ich vložte do mixéra a mixujte, až kým nezískate hladkú lepivú zmes.

Následne pridajte olej a mixujte na úplne krémovitú konzistenciu. Celé mixovanie zvyčajne trvá 10 - 15 minút.

Na iné maslá, ako napríklad kešu alebo mandľové postup zopakujte len s tým rozdielom, že použijete iné orechy.

Prečo jesť arašidové maslo?

Arašidové maslo má obrovské množstvo výhod a skvelých účinkov. Poďme si o zopár z nich povedať.

Znižuje riziko rakoviny prsníka

Prírodné bielkoviny a prírodné tuky v arašidoch môžu významne znížiť riziko ochorení prsníka, ako je rakovina. Podporila to štúdia, ktorú uskutočnila Nadácia pre výskum rakoviny prsníka a Národný ústav zdravia USA. Denná konzumácia tohto produktu má pozitívny vplyv na vaše telo a najmä na vaše prsia. Ak na toto maslo nie ste alergickí, nezabudnite ho pridať do svojho jedálnička.

Podporuje chudnutie

Ukázalo sa, že arašidové maslo bolo nespravodlivo odstránené z mnohých stravovacích plánov, pretože ho považujú za príliš mastné. Namiesto toho je arašidové maslo skvelým zdrojom bielkovín, vlákniny a výživy. Pri konzumácii 2 polievkových lyžíc, 2-krát týždenne, môže dôjsť k zníženiu telesnej hmotnosti.

Pomáha obnoviť svaly po športovaní

Arašidové maslo je skvelé jedlo ako pred, tak aj po tréningu. Jeho tuky a sacharidy vám dodajú dostatok energie na celé cvičenie. Je tiež bohaté na draslík, ktorý hrá z hľadiska regenerácie kľúčovú úlohu v zdraví svalov. Navyše vám môže zabrániť v tvorbe kŕčov a bolesti svalov.

orechy v pohári

Kontroluje krvný tlak

Ešte jedna úžasná vlastnosť draslíka - dokáže znížiť krvný tlak. Tento efekt je podporovaný horčíkom - ďalším prvkom, ktorý sa v arašidoch nachádza. Ak chcete kontrolovať krvný tlak, mali by ste začať arašidy konzumovať na pravidelnej báze.

Znižuje šance na rozvoj cukrovky

Ďalšou úžasnou vlastnosťou arašidového masla je to, že môže znížiť riziko cukrovky. Áno, arašidy obsahujú veľa tukov, ale sú to nenasýtené tuky - a sú pre vás zdravé. Sú schopné zlepšiť stabilitu glukózy a inzulínu. Vo výskume uskutočnenom na Harvardskej univerzite sa zistili úžasné výsledky - ženy, ktoré konzumovali arašidové maslo pravidelne, mali v porovnaní s tými, ktoré ho nikdy nejedli, znížené riziko cukrovky o 21%.

Často kladené otázky

Ako si vyrobiť arašidové maslo doma?

Arašidové maslo si môžete urobiť doma veľmi jednoducho. Budete potrebovať 200 g arašidov a 2 PL Oleja (arašidový, slnečnicový … ). Opražte arašidy na panvici, aby ste zvýraznili ich chuť. Potom ich vložte do mixéra a mixujte, až kým nezískate hladkú lepivú zmes. Následne pridajte olej a mixujte na úplne krémovitú konzistenciu. Celé mixovanie zvyčajne trvá 10 - 15 minút.

Prečo jesť arašidové maslo?

Arašidové maslo má obrovské množstvo výhod a skvelých účinkov, ako napríklad znižovanie rizika rakoviny prsníka, podporu chudnutia, obnovu svalov po športovaní, kontrolu krvného tlaku a zníženie šancí na rozvoj cukrovky.

Ako môže arašidové maslo pomôcť pri chudnutí?

Arašidové maslo je skvelým zdrojom bielkovín, vlákniny a výživy. Pri konzumácii 2 polievkových lyžíc, 2-krát týždenne, môže dôjsť k zníženiu telesnej hmotnosti.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...