Máte problémy so spánkom? Toto je 7 zlozvykov, ktoré ich zapríčiňujú!

žena s dlhými vlasmi

Určite tie noci poznáte aj vy. Neustále sa prehadzujete z jedného boku na druhý a nemôžete zaspať. Ak je takýchto nocí za rok zopár, je to bežný jav. Ak však s nespavosťou bojujete na pravidelnej báze, ide o problém, ktorý je potrebné riešiť.

Nespavosť je rastúci problém, ktorý v dnešnom svete trápi milióny ľudí. Má veľké množstvo spúšťačov a u každého ho spôsobuje niečo iné. Či už s nespavosťou bojujete roky alebo len krátky čas, je dôležité postaviť sa jej. Na začiatok však musíte zistiť, odkiaľ vlastne problém pramení.

Najčastejšími problémami, ktoré sa spájajú so spánkovou depriváciou, sú zlozvyky. Tie vplývajú na celý rytmus nášho tela a následne mozgu nedovoľujú oddychovať a zaspať. Toto sú najčastejšie zlozvyky, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak sa chcete dobre vyspať.

žena, ktorá spí

Zaspávanie pred televíziou

Zdá sa vám ako dobrý nápad mať v spálni televíziu? Vám možno áno, ale váš mozog vám za to nepoďakuje. Prečo? Televízor vysiela jasné modré svetlo, ktoré nás ovplyvňuje. Potláča funkciu mozgu vytvárať hormón spánku, kvôli čomu sa nám následne nedá zaspať.

Problém so zaspávaním je však nielen kvôli svetlu, ale taktiež kvôli hluku, ktorý mozog počuje. Ten vám bráni dostať sa do pokojného stavu, vďaka ktorému si vie celé telo oddýchnuť. Ak chcete spať v pokoji a dobre, rozhodne televíziu do spálne nedávajte. Alebo ju aspoň 10 - 15 minút pred spánkom vypnite.

Telefón blízko postele

Ďalším problémom, ktorý zabraňuje pokojnému spánku, sú mobilné telefóny v blízkosti postele. Tieto malé zariadenia síce prakticky nahradili budík, no robia viac škody ako úžitku.

Okrem toho, že pri ich používaní vysielajú, rovnako ako televízia, modré svetlo, a my potom nemôžeme spať, vysielajú aj signál. Ten ovplyvňuje náš mozog bez toho, aby sme to určitým spôsobom vedeli. Preto si najbližšie mobil dajte aspoň na stôl alebo poličku, ďalej od postele.

Nesprávna rutina

Viete, čo je perfektné na našom tele? Že si vie vytvoriť zvyk a určitú rutinu. To je dôvod, prečo beriete úplne automaticky svoju každodennú prácu, úlohy alebo cvičenie.

Jednou z bežných rutín, na ktoré si telo zvyká, je aj spánok. Ak chodíte spať v rovnakú hodinu a v rovnakú hodinu aj vstávate, telo je nastavené a nerobí mu problém hneď po ľahnutí zaspať.

Ak však v jeden deň idete spať o 23 hodine a v druhý o 2 hodine ráno, telo si nevie vytvoriť zvyk. Nevie, kedy sa má pripraviť k spánku. Preto choďte vždy, keď je to možné, spať v tú istú hodinu.

cappuccino

Konzumácia príliš vysokého množstva kofeínu

Možno ste vedeli, možno nie, no káva je stimulant. Urýchľuje činnosť vášho srdca a dáva vám energiu. Túto energiu nemusíte cítiť okamžite alebo takmer vôbec, no určitým spôsobom vás ovplyvňuje.

Ak si dáte počas dňa jednu kávu, je to v poriadku. Vyhnite sa však pitiu viac ako troch šálok denne. Taktiež kávu alebo kofeinové nápoje nepite 5 hodín pred spánkom. Kofeín sa stihne z vašej krvi vyplaviť dovtedy, kým pôjdete spať.

Nesprávna teplota v izbe

Vo všeobecnosti platí, že v izbe, kde spíte, by ste mali mať o 5 stupňov menej, ako v ostatných izbách. Telu sa totižto zaspáva omnoho lepšie vtedy, keď je v chladnejšom prostredí.

V lete môže byť s chladnejšou teplotou problém, no v zime si ju viete sami prispôsobiť. V spálni teplotu znížte. Nie je potrebné vyhrievať ju na vysokú teplotu.

cvičenie

Cvičenie vo večerných hodinách

Na prvý pohľad sa môže zdať, že cvičenie vás unaví a bude sa vám chcieť spať. Opak je však pravdou. Cvičenie vo večerných hodinách vás nabudí. Funguje to veľmi podobne, ako pri kofeíne.

Preto cvičte skôr v ranných alebo doobedných hodinách, poprípade poobede do 4 hodiny.

Jedenie neskoro v noci

Vaše posledné jedlo dňa by sa malo pohybovať v rozmedzí od 6 - 8 hodiny. Ak však jete aj okolo 10 alebo 11 a idete hneď spať, môžete mať problém so zaspávaním.

Telu totižto trvá, kým všetko jedlo spracuje. Tým pádom organizmus stále pracuje a vám neumožňuje zaspať. Vyhnite sa preto večernému jedeniu. Neoplatí sa to.

Často kladené otázky

Ako ovplyvňuje televízia a telefón naše zaspávanie?

Tieto zariadenia vysielajú jasné modré svetlo, ktoré potláča funkciu mozgu vytvárať hormón spánku a následne nám sťažuje zaspávanie. Taktiež hluk z televízie a signál z telefónu môžu ovplyvňovať náš mozog a brániť nám v pokojnom spánku. Pre lepší spánok by sme mali televíziu vypnúť aspoň 10 - 15 minút pred spánkom a telefón umiestniť aspoň na stôl alebo poličku ďalej od postele.

Ako prispôsobiť teplotu v izbe pre lepší spánok?

Vo všeobecnosti by teplota v spálni mala byť o 5 stupňov menej, ako v ostatných izbách, pretože telo sa lepšie zaspáva v chladnejšom prostredí. V letnom období môže byť s chladnejšou teplotou problém, ale v zime si ju viete sami prispôsobiť. V spálni by ste nemali teplotu vyhrievať na príliš vysokú úroveň.

Prečo by sme nemali cvičiť a jesť neskoro večer?

Cvičenie vo večerných hodinách vás môže nabudiť a brániť vám v pokojnom spánku, podobne ako kofeín. Posledné jedlo dňa by sa malo konzumovať v rozmedzí od 6 do 8 večer, aby telo stihlo jedlo spracovať a organizmus nepracoval až do zaspávania. Neskoré večerné jedenie sa teda neoplatí, pretože môže spôsobiť problém so zaspávaním.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...