Máte neustále chuť na sladké, slané či štipľavé? Vaše telo potrebuje toto

palacinky

Hovorí sa, že sme to, čo jeme. A síce je tento výrok už niekoľko desiatok rokov starý, stále platí. To, čo jeme, ovplyvňuje nielen to, ako vyzeráme, ale aj to, ako sa cítime. V prípade, že máte stále chuť na nejaké jedlo, vám v tele môžu chýbať základné vitamíny či minerálne látky. Poďme sa na to spoločne pozrieť.

donuty

Keď máte chuť na štipľavé

Štipľavé jedlo obsahuje látku s názvom kapsaicín, ktorá funguje ako urýchľovač metabolizmu. Okrem toho má pre naše telo ďalšie výhody ako napríklad zmierňovanie bolesti kĺbov a svalov, či dokonca silnej migrény.

V prípade, že máte stále chuť na niečo štipľavé, ste na tom pomerne dobre. Vášmu telu by nemalo chýbať nič. Chce sa len cítiť lepšie, a preto od vás vyžaduje dávku niečoho, čo obsahuje kapsaicín.

Keď máte chuť na čokoládu

Na prekvapanie, niektoré typy horkej čokolády obsahujú viac kofeínu ako plechovka Coca-Coly. Ako každý z nás vie, kofeín je obľúbenou zložkou, ktorá nás povzbudzuje a dodáva nám energiu.

Je preto úplne normálne, že máte chuť na dobrú čokoládu, keď ste ospalí alebo unavení.

Druhým dôvodom môže byť aj to, že vám v tele chýba horčík.

Keď máte chuť na arašidové maslo

Arašidové maslo je vo všeobecnosti plné rôznych zdravých látok prospešných pre naše telo. Obsahuje však jednu látku, ktorá sa používa na výrobku liekov určených na zníženie hladiny cholesterolu.

Dôvod, prečo máte chuť na arašidové maslo, môže byť ten, že nemáte dostatok výživy a chýbajú vám bielkoviny, antioxidanty, tuky, železo, horčík alebo vápnik.

tortilly so zeleninou

Keď máte chuť na ľad

Ak patríte k ľuďom, ktorí radi chrúmu ľad, pravdepodobne máte nedostatok železa. Vedci však presne nevedia, čo túto túžbu vyvoláva. Druhým dôvodom, ktorému niektorí veria je ten, že chuť na ľad prichádza so stresom alebo emočnými problémami.

Keď máte chuť na koláče a pečivo

Pečivo a rôzne typy koláčov obsahujú veľké množstvo sacharidov. Po zjedení jedného kúsku sa môžete cítiť na krátku dobu dobre. Okrem veľkého množstva cukrov tieto druhy potravín obsahujú aj veľa kalórií.

Bohužiaľ, cukor je doslova drogou. Už po krátkom čase budete chcieť zjesť niečo ďalšie.

Ktorí ľudia však majú chuť na koláče a pečivo? Spravidla ide o jedincov s nedostatkom chrómu alebo dusíka.

Niektorí však spájajú jedenie aj so stresom alebo zlou náladou. Ak patríte do tejto skupiny aj vy a svoj smútok utápate v jedle, nerobte to. Je to zlozvyk, ktorého sa neskôr zbavíte len veľmi ťažko.

mäso na grile

Keď máte chuť na mäso

Aj vy ste odrazu dostali veľkú chuť na mäso? Dôvodov, prečo je tomu tak, je hneď niekoľko. Mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín. Ak vám v tele chýbajú, je úplne normálne, že vám organizmus vysiela takéto signály.

Druhým dôvodom môže byť nedostatok železa, zinku alebo vitamínu B.

Zhrnutie

Naše telo je veľmi múdre. Vždy, keď sa mu niečo nepáči alebo mu niečo chýba, vám pošle zopár signálov. Na to, aby ste zistili, čo organizmus potrebuje, ho stačí len počúvať.

Často kladené otázky

Prečo máme chuť na štipľavé jedlo?

Štipľavé jedlo obsahuje látku s názvom kapsaicín, ktorá funguje ako urýchľovač metabolizmu. Má aj ďalšie výhody pre naše telo, ako napríklad zmierňovanie bolesti kĺbov a svalov, či dokonca silnej migrény. Ak máte stále chuť na niečo štipľavé, ste na tom pomerne dobre. Vášmu telu by nemalo chýbať nič. Chce sa len cítiť lepšie, a preto od vás vyžaduje dávku niečoho, čo obsahuje kapsaicín.

Aký je dôvod chuti na čokoládu?

Niektoré typy horkej čokolády obsahujú viac kofeínu ako plechovka Coca-Coly. Kofeín je obľúbenou zložkou, ktorá nás povzbudzuje a dodáva nám energiu. Je preto úplne normálne, že máte chuť na dobrú čokoládu, keď ste ospalí alebo unavení. Druhým dôvodom môže byť aj to, že vám v tele chýba horčík.

Prečo máme chuť na arašidové maslo?

Arašidové maslo je vo všeobecnosti plné rôznych zdravých látok prospešných pre naše telo. Dôvod, prečo máte chuť na arašidové maslo, môže byť ten, že nemáte dostatok výživy a chýbajú vám bielkoviny, antioxidanty, tuky, železo, horčík alebo vápnik. Obsahuje však aj jednu látku, ktorá sa používa na výrobku liekov určených na zníženie hladiny cholesterolu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...