Máte bolesti? Toto sú jedlá, ktoré pomáhajú na jednotlivé problémy

zelený džús

Bolestí kĺbov môžu byť často spôsobené nedávnym športovým zranením alebo spojené s artritídou. Ak trpíte bolesťami kostí či kĺbov alebo jednoducho z osobnej skúsenosti viete, že sú takéto bolesti nepríjemné až zničujúce, určite by ste mali proti nim bojovať. Hoci sa nepotvrdila žiadna diéta, ktorá by proti bolestiam pomohla, pacientom často pomáhajú jednotlivé potraviny, ktoré pracujú ako prírodné liečivá.

citrón

Ovocie

Je všeobecne známe, že ovocie obsahuje veľa vitamínov, po ktorom naše telo doslova túži. Ale dokáže toho omnoho viac.
Hrozno - okrem toho, že hrozno perfektne chutí, obsahuje aj rastlinnú zlúčeninu, ktorá sa nazýva proanthokyanidín, ktorý znižuje zápal a bolesti kĺbov.
Citrusové plody - je všeobecne známe, že naše telo má túžbu po vitamíne C, najmä náš imunitný systém. Pomaranče, grapefruity a iné citrusové plody majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý pomáha predchádzať zápalovej artritíde a bolestiam kĺbov.
Čerešne - toto ovocie a najmä nesladená šťava z višní sa ukázali ako skvelí pomocníci pre ľudí trpiacich osteoartritídou. Štúdia u žien s touto chorobou ukázala, že po konzumácií višňovej šťavy po dobu troch týždňov sa ich hladiny zápalových markerov znížili a časť ich bolesti sa zmiernila.

brokolica

Zelenina

Zelenina je v našom živote naozaj veľmi potrebná.
Špenát - táto zelenina má vysoký obsah antioxidantov. Jednou z jej zlúčenín je kaempferol, o ktorom sa dokázalo, že znižuje zápal, bolesť a spomaľuje aj postup osteoartritídy.
Brokolica - táto zelenina zas obsahuje zlúčeninu s názvom sulforafán, ktorý pomáha pri úľave od bolesti kĺbov a prispieva tak k zníženiu príznakov reumatoidnej artritídy.
Sója - sójové bôby sú taktiež veľmi prospešné. Majú nízky obsah tuku a sú bohaté na bielkoviny a vlákninu. Obsahujú taktiež omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pri zápalovej bolesti kĺbov. To platí pre konzumáciu samotnej zeleniny, nie sójových výrobkov, ktoré majú vysoký obsah cukru alebo soli.
Červené fazule - červené fazule sú taktiež bohaté na vlákninu. Majú takisto vysoký obsah bielkovín, kyseliny listovej, železa, horčíka a draslíka, ktoré podporujú náš imunitný systém.

zázvor

Korenie

Okrem toho, že koreniny dodávajú našim pokrmom chuť, majú aj mnoho pozitívnych vlastností. Ak chcete využiť niektoré z nich na upokojenie bolestí, je najlepšie naplniť si pohár vodou a následne v ňom korenie rozpustiť. Síce to nie je chutné, pomáha to.
Kurkuma alebo šafran - tieto koreniny pôsobia ako protizápalové látky, ktoré pomáhajú znižovať príznaky artritídy. Štúdie dokázali, že crocin, ktorý je jednou z hlavných zlúčenín šafranu, vykazuje protizápalové, antioxidačné a antiproliferatívne vlastnosti a je účinný u ľudí trpiacich bolesťami kĺbov.
Zázvor - štúdia účinkov zázvoru u ľudí, u ktorých sa vyskytla silní bolesť v kolene ukázala, že po určitom čase užívania až 63% pacientov uviedlo vysokú úľavu od bolesti.
Cesnak - cesnak má zázračné účinky, pokiaľ ide o prevenciu príznakov a chorôb. Okrem znižovania krvného tlaku a tomu, že pomáha predchádzať srdcovým chorobám, má podľa štúdií cesnak silné protizápalové vlastnosti a znižuje riziko osteoartritídy a jej bolestivých symptómov.

Ostatné

Celý zoznam musíme doplniť ešte o ďalšie potraviny.
Ryby a rybí olej - druhy mastných rýb, ako je losos, tuniak či pstruh a ich oleje majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, o ktorých sa dokázalo, že bojujú proti zápalu a okamžite znižujú bolesť kĺbov. Ich vysoké množstvo vitamínu D taktiež pomáha pri znižovaní príznakov artritídy a podobných ochorení.
Celozrnné potraviny - napriek tomu, že je potrebné vyhnúť sa výrobkom z bielej múky, sa ukázalo, že celozrnné potraviny, ako napríklad celozrnné cestoviny, osvené vločky, hnedá ryža a celozrnné obilniny, vďaka svojim zlúčeninám znižujú hladinu určitého proteínu v našej krvi. Tento proteín súvisí s niekoľkými chorobami, vrátane artritídy.

Často kladené otázky

Aké ovocie môže pomôcť zmierniť bolesť kĺbov?

Hrozno, citrusové plody a čerešne sú niektoré ovocia, ktoré sa ukázali ako účinné pri zmierňovaní bolesti kĺbov. Hrozno obsahuje proanthokyanidín, ktorý znižuje zápal a bolesť kĺbov. Citrusové plody majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý pomáha predchádzať zápalovej artritíde a bolestiam kĺbov. Čerešne a najmä nesladená šťava z višní pomáhajú ľuďom trpiacim osteoartritídou.

Aká zelenina môže prispieť k úľave od bolesti kĺbov?

Špenát, brokolica, sója a červené fazule sú niektoré zeleniny, ktoré môžu pomôcť pri úľave od bolesti kĺbov. Špenát má vysoký obsah antioxidantov a zlúčeniny kaempferol, ktorý znižuje zápal a bolesť kĺbov. Brokolica obsahuje zlúčeninu sulforafán, ktorá prispieva k zmierneniu príznakov reumatoidnej artritídy. Sója obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pri zápalovej bolesti kĺbov. Červené fazule posilňujú imunitný systém vďaka obsahu bielkovín, kyseliny listovej, železa, horčíka a draslíka.

Ktoré koreniny môžu pomôcť pri bolestiach kĺbov?

Kurkuma, šafran, zázvor a cesnak sú niektoré koreniny, ktoré môžu pomôcť pri bolestiach kĺbov. Kurkuma a šafran pôsobia ako protizápalové látky, ktoré pomáhajú znižovať príznaky artritídy. Zázvor prináša úľavu od bolesti u pacientov s bolesťou v kolene. Cesnak má silné protizápalové vlastnosti a znižuje riziko osteoartritídy a jej bolestivých symptómov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...