Mastné vlasy? Takto sa ich zbavíte rýchlo a jednoducho!

dlhé hnedé vlasy

Nie je nič nepríjemnejšie než umyť si vlasy v jeden deň a na druhý deň ich mať znova mastné a nepríjemné. Dôvodov, prečo sa vlasy mastia je niekoľko. Namiesto každodenného umývania by ste preto mali zistiť koreň problému a efektívne proti nemu bojovať.

Občas sa však dá proti mastnote vlasov bojovať aj rôznymi trikmi. V dnešnom článku si o nich povieme niečo viac.

hnedé vlasy

Prečo sa vlasy tak mastia?

Najprv musíte zistiť, prečo sú vaše vlasy tak mastné, a prečo produkujú toľko oleja. Prirodzené množstvo oleja je úplne bežné a nevyhnutné pre zabezpečenie zdravých a silných vlasov.

Mastnotu produkujú mazové žľazy. Tieto žľazy sú v pokožke a uvoľňujú do vlasov olej. Mazové žľazy sa však nenechádzajú len vo vlasovej pokožke. Sú taktiež po celom tele s výnimkou niekoľkých oblastí ako ruky a nohy.

Nadmerná funkcia žliaz znamená, že máte mastné vlasy, ktoré vás môžu frustrovať a ťažko sa zvládať. Existuje však niekoľko tipov, vďaka ktorým si s takýmito vlasmi poradíte omnoho ľahšie.

Umývanie vlasov

Časté umývanie vlasov znamená častejšie mastenie. Je to nekonečný kolotoč a cyklus, kvôli ktorému sú vlasy na tom horšie a mastia sa stále rýchlejšie. Umývanie vlasov každý deň alebo dokonca každý druhý deň bude mať za následok to, že vaše vlasy produkujú viac oleja. Vlasy sa totižto snažia kompezovať stratu oleja a vaše žľazy sú zmätené.

Budete potrebovať určitý čas na to, aby si vlasy zvykli na nový umývací cyklus. Časom však uvidíte výsledky. Odporúčame vám zredukovať cyklus umývania vlasov iba na 2 - 3-krát týždenne.

Pri umývaní vlasov začnite pri umývaní teplou vodou tak, aby sa otvorili póry a vyčistili sa, a keď príde čas na opláchnutie, otočte gombík dolu a vyberte chladnejšiu vodu, aby sa póry uzavreli.

Vlny a kučery

Všimli ste si, že keď máte natočené vlasy, vydržia vám dlhšie čisté a bez mastnoty? Nie je to žiadna náhoda. Čím sú vlasy rovnejšie, tým sú bližšie položené k hlave a tým viac sa mastia. Práve preto je dobré, ak sú vlasy natočené a od hlavy sú ďalej. Nemastia sa tak rýchlo.

vlnité vlasy

Nechytajte si ich

Naše ruky sa neustále dotýkajú viacerých vecí po celý deň a hoci veríme, že čistenie a dezinfikácia nás zbavuje všetkých nečistôt, nie je to úplne tak pravda. Chytanie vlasov a hranie sa s nimi či už vedome alebo nevedome prispieva k tvorbe oleja, ktorý vidíte vo vlasoch.

Ak máte zlozvyk neustále si vlasy chytať, jednoducho si ich dajte do drdola alebo do vrkoča.

Suchý šampón

Ak ste ešte suchý šampón neskúšali, v tom prípade by ste určite mali. Tento prípravok má niekoľko desiatok výhod. Tou najväčšou je to, že nasiakne olej z vlasov a pomáha vytvoriť ilúziu toho, že sú čerstvo umyté.

Aké sú ďalšie skvelé výhody suchého šampónu? Môže tiež pôsobiť ako sprej na textúru môže pomôcť pri zvyšovaní objemu pri korienkoch, ak sa snažíte vytvoriť výraznejší účes.

Zredukujte používanie vlasových produktov

Samozrejme. Na vlasy je niekedy potrebné použiť lak na vlasy alebo tužidlo. Pamätajte si však, že mnoho výrobkov na úpravu vlasov, ako sú gély, peny a krémy, obsahujú oleje a ďalšie prísady, ktoré môžu prispieť k nahromadeniu olejov vo vlasoch. Práve preto je najlepšie ak minimalizujete používanie týchto produktov.

Často kladené otázky

Prečo sa vlasy tak mastia?

Mastnotu vlasov spôsobujú mazové žľazy, ktoré sa nachádzajú v pokožke a uvoľňujú olej do vlasov. Nadmerná funkcia týchto žliaz vedie k mastným vlasom, ktoré môžu byť frustrujúce a ťažko zvládnuteľné.

Ako často by som si mal umývať vlasy, aby sa mastili menej?

Odporúča sa zredukovať umývanie vlasov na 2-3 krát týždenne. Časté umývanie vlasov môže spôsobiť, že vaše vlasy produkujú viac oleja, pretože sa snažia kompenzovať stratu oleja a mazové žľazy sú zmätené.

Ako môže suchý šampón pomôcť pri mastných vlasoch?

Suchý šampón nasiakne olej z vlasov a pomáha vytvoriť ilúziu čerstvo umytých vlasov. Môže tiež pôsobiť ako sprej na textúru a pomáhať pri zvyšovaní objemu pri korienkoch, ak sa snažíte vytvoriť výraznejší účes.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...