Kokosová voda vs. kokosové mlieko: Aký je medzi nimi rozdiel?

mladý kokos na pláži

Kokos má pre telo človeka perfektné účinky. Na trhu nájdete veľké množstvo rôznych výrobkov z kokosu. Medzi tie najobľúbenejšie sa radia kokosová voda a kokosové mlieko. Aký je medzi nimi rozdiel a aké majú účinky na telo?

Aký je hlavný rozdiel?

Ľudia si často myslia, že kokosové mlieko a kokosová voda sú to isté. V skutočnosti sú to úplne odlišné tekutiny. Kokosová voda je priehľadnou tekutinou vo vnútri kokosu. Ak si do rúk zoberiete mladý kokos a jemne ním zatrasiete, tekutina, ktorú počujete, je práve kokosová voda. Ak je kokos zrelý, stačí do neho urobiť otvor a kokosovú vodu vypiť.

kokos

Kokosové mlieko je produkt, ktorý sa vyrába z kokosovej dužiny. Tá musí byť z kokosu určitým spôsobom "vytiahnutá", rozmixovaná, prefiltrovaná a následne skvapalnená. Po tomto celom procese získa mlieko hustú textúru, na ktorú sme zvyknutí. Kokosové mlieko sa v mnohých národných kuchyniach bežne používa na prípravu polievok, hlavných jedál a nápojov.

Kokosová voda a jej výhody

Zistilo sa, že kokosová voda je pri hasení smädu omnoho účinnejšia, ako tá obyčajná. Obsahuje vitamín C, horčík, draslík a sodík. Je to zdravá, výživná a osviežujúca alternatíva.

Podľa Dr. Kruszelnického obsahuje kokosová voda sodík a draslík. Tým pádom sa podobá tekutine, ktorá sa nachádza vo vnútri ľudských červených krviniek.

Okrem toho má tiež veľa vápnika a horčíka, čo znamená, že ak ju pijete, podporujete svoje telo v produkcií energie.

V prípade, že máte ťažkosti s tráviacim systémom, kokosová voda je skvelým pomocníkom. Okrem vitamínov totižto obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha normalizovať črevnú aktivitu a metabolizmus. Taktiež zlepšuje imunitný systém a zabraňuje zápche.

No a nesmieme zabudnúť ani na to, že kokosová voda obsahuje veľa draslíka. Štúdie ukazujú, že vďaka tomu dokáže voda vyrovnať krvný tlak a potenciálne tak znižuje riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré sa tvoria v tepnách. To znamená, že môže pomôcť v boji proti infarktu.

Majte však na pamäti, že aj keď je kokosová voda skvelá, jej príjem je určitým spôsobom obmedzený. A to najmä u ľudí s problémami s obličkami.

kokosový olej

Kokosové mlieko a jeho výhody

Štúdie naznačujú, že kokosové mlieko má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Výťažok z kokosového oleja a kokosové mlieko môžu zmierniť zápal a opuch pri zraneniach.

Kokosové mlieko dokonca dosiahuje pôsobivé výsledky u ľudí, ktorí majú autoimunitné zápalové stavy, ako je reumatoidná artritída.

Kokosové mlieko môže tiež pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu (zlý cholesterol) v tele, ak sa konzumuje pravidelne v malom množstve - napríklad ak si ho pridáte do rannej ovsenej kaše. Vedci zistili, že nasýtené tuky kokosového mlieka môžu mať pozitívny vplyv na cholesterol, čo môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám, mozgovej príhode a vysokému krvnému tlaku.

A taktiež nesmieme zabudnúť, že kokosové mlieko bojuje aj proti anémií, čiže nedostatku železa. To je jedným z najčastejších problémov ľudí po celom svete.

kokos

Záver

Chcete byť zdraví a neviete si vybrať, čo je pre vás lepšie? Nikdy neurobíte zle, ak budete kokosovú vodu s mliekom striedať. Určitý čas stavte na vodu, inokedy zas na mlieko. Dávajte si však pozor na množstvo. Ako sa totižto hovorí, všetkého veľa škodí.

Často kladené otázky

Aký je rozdiel medzi kokosovou vodou a kokosovým mliekom a aké majú účinky na telo?

Kokosová voda a kokosové mlieko sú dve odlišné tekutiny. Kokosová voda je priehľadná tekutina vo vnútri kokosu a má vlastnosti osviežujúcej nápoje, pomáha pri trávení, zlepšuje imunitný systém a podporuje zdravý krvný tlak. Kokosové mlieko sa vyrába z kokosovej dužiny a má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti, pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu a bojuje proti anémií.

Aké výhody prináša kokosová voda?

Kokosová voda je účinnejšia pri hasení smädu ako obyčajná voda, obsahuje vitamín C, horčík, draslík a sodík, podporuje produkciu energie, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, zlepšuje imunitný systém a podporuje zdravý krvný tlak. Má však obmedzený príjem najmä u ľudí s problémami s obličkami.

Aké výhody prináša kokosové mlieko?

Kokosové mlieko má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti, pomáha pri zrážaní, môže zmierniť zápal a opuch pri zraneniach, pomáha znížiť hladinu LDL cholesterolu a bojuje proti anémií. Je vhodné striedať ho s kokosovou vodou a dbať na množstvo, aby sa predišlo negatívnym účinkom.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...