Jednoduché tipy a triky pre zdravú kávu!

kávové zrná

Mnohé štúdie poukazujú na počet zdravotných výhod, ktoré konzumácia kávy prináša. Ak však pije človek kávy príliš veľa, je to nezdravý návyk, ktorý môže škodiť. Kávy sa pre zdravie však nemusíte vzdať, stačí vedieť, ako ju piť správne a pripraviť si ju zdravým spôsobom.

V dnešnom článku sme si pre vás pripravili jednoduché tipy a triky pre zdravú kávu, ktoré sa vám rozhodne zapáčia.

Vyskúšajte kávu s maslom

Káva s maslom, inak známa aj pod názvom Bulletproof coffee, je známy recept, ktorý sa používa už niekoľko rokov. Znie to čudne a nezvyčajne, no mnohí ľudia tvrdia, že krémová konzistencia a príjemná chuť je niečo, čo rozhodne vyskúšať musíte. Je to nápoj, ktorý dokáže doplniť množstvo živín pre ľudí, ktorí neraňajkujú a pijú len kávu. Verí sa totižto, že maslo dokáže zvýšiť dobrý cholesterol a znižuje triglyceridy, čo robí z kávy doslova zázračný a zdravý nápoj.

Nepreháňajte to s cukrom

Najlepší spôsob, ako piť kávu je piť ju bez pridaného cukru alebo sladidla akéhokoľvek druhu. Cukor je, ako všetci vieme, jedna z najškodlivejších zložiek v strave. Skúste si do šálky pridať niečo iné, ako napríklad vanilku alebo škoricu, ktoré navodia sladkú chuť. Ak túžite po sladidle, znížte svoje bežné množstvo aspoň na polovicu.

Vyhnite sa kofeínu po 14 hodine

Dôvod, prečo je káva tak obľúbená, je najmä ten, že je to stimulačný nápoj, ktorý nám pomáha vydržať hore a nezaspať. Nevýhodou však je, že dokáže narušiť váš spánkový cyklus. Ráno môžete vypiť dve až tri šálky, no po druhej hodine poobede by ste ju mali vymeniť za napríklad čaj.

Káva nenahrádza plnohodnotné raňajky

Pitie kávy na lačný žalúdok nie je najlepší nápad. Ak ste nič nejedli, káva môže poškodiť výstelku žalúdka a spôsobiť účinky ako poruchy trávenia či pálenie záhy. Môže taktiež negatívne ovplyvniť váš nervový systém a zosilniť príznaky úzkosti. Ak neraňajkujete vôbec, no kávu piť chcete, pred kávou si dajte niečo menšie, aby v žalúdku niečo bolo.

Vyhnite sa nefiltrovanej káve

Pri príprave kávy sa voda varí, čo znamená, že mnoho ľudí nerieši, či je filtrovaná alebo nie. Káva s filtrovanou vodou však nielen že chutí lepšie, ale taktiež neobsahuje žiadne ťažké kovy a nadbytočné vedľajšie produkty, ktoré by mohli kontaminovať vodu. Pri šálke kávy je najlepšie zvoliť filtrovanú vodu z vodovodu.

káva

Skúste vymeniť bežné mlieko za mandľové

Ak pijete kávu pravidelne a pijete viac ako jednu šálku, spravíte dobre, ak vymeníte bežné mlieko za mandľové. Príliš veľa mlieka môže spôsobiť nepríjemné príznaky ako napríklad priberanie. Mandľové mlieko má príjemnú chuť, je zdravšie a má prirodzenú krémovú konzistenciu.

Stavte na prírodné a organické kávové zrná

Organické a prírodné výrobky sú vždy najlepšou voľbou. Káva na tom nie je inak. Bežné kávové zrná môžu obsahovať škodlivé stopy pesticídov a syntetických hnojív. Certifikovaná mletá organická káva je lepšie pre naše zdravie a pre životné prostredie. Práve preto by ste mali zvážiť prechod na ekologickejšiu alternatívu.

Často kladené otázky

Ako pripraviť zdravšiu kávu?

Na prípravu zdravejšej kávy môžete vyskúšať kávu s maslom (Bulletproof coffee), znížiť pridávanie cukru alebo ho nahradiť vanilkou alebo škoricou a použiť filtrovanú vodu pri príprave. Tiež môžete vymeniť bežné mlieko za mandľové a zvoliť prírodné a organické kávové zrná.

Prečo by sme sa mali vyhnúť kofeínu po 14. hodine?

Konsumácia kofeínu po 14. hodine môže narušiť váš spánkový cyklus. Preto je zdravšie nepiť kávu po druhej hodine poobede, ale nahradiť ju napríklad čajom.

Prečo by sme nemali piť kávu na lačný žalúdok?

Pitie kávy na lačný žalúdok môže poškodiť výstelku žalúdka a spôsobiť účinky ako poruchy trávenia či pálenie záhy. Môže taktiež negatívne ovplyvniť váš nervový systém a zosilniť príznaky úzkosti. Pred kávou si radšej dajte niečo menšie, aby v žalúdku niečo bolo.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...