Jedlá, ktoré často skladujeme nesprávne a tým ich ničíme

plátky citróna

Vo väčšine prípadov sme zvyknutí uchovávať všetko v našich chladničkách. Ovocie, zelenina, sladkosti, pečivo. Kvôli tomu, že je pre nás chlad často prototypom správneho uschovávania, dávame do neho úplne všetko. Niektorí ľudia uchovávajú v chladničke aj omáčky, marinády či nejaké nápoje. V niektorých prípadoch sa stáva, že nesprávnym skladovaním potravín sa môže ich trvanlivosť znížiť.

V dnešnom článku si povieme niečo viac o tom, ako správne skladovať potraviny a tým predísť ich pokazeniu.

koláč

Potraviny, ktoré by ste mali skladovať v skrinke a pred slnečným svetlom

Chlieb - ten sa najlepšie uchováva v pevnej uzatvorenej škatuli s trochou soli, ktorá ho ochráni pred plesňou. Ak necháte bochník v taške od supermarketu, zostane mäkký, ale existuje šanca, že bude ochránaný pred plesňou. Plastové vrecká nedovoľujú chlebu dýchať a vytvárajú vysokú vlhkosť, ktorú huby naozaj milujú. Udržiavanie chleba v chladničke však tiež nie je najlepším nápadom. Pri nižších teplotách sa voda odparuje výrazne rýchlejšie a chlieb sa tak veľmi rýchlo stáva tvrdým.

Ak chcete uložiť chlieb na dlhšiu dobu, môžete ho vložiť do mrazničky. Zostane čerstvý až 4 - 6 mesiacov.

Čokoláda - tá sa veľmi jednoducho skladuje. Najlepšie miesto pre ňu je chladné a tmavé miesto. Nedávajte ju však do chladničky. ROzdiel teplôt povedie k vzniku kondenzovanej vody na povrchu, ktorá sa mení na biely nepekný povlak. Ten nie je zlý a ani neovplyvňuje chuť, len nepekný.

Med - verí sa, že med nemá žiadnu trvanlivosť. Môžete ho skladovať dlhé roky. Najdôležitejšia vec je však tá, ako ho správne uložiť. Stačí mu, aby bol na chladnom a tmavom mieste, vyhnite sa však chladničke. Tam by totižto mohol skryštalizovať a stratiť niektoré zo svojich dobrých vlastností.

Olivový olej - tento druh oleja by sa mal skladovať pri izbovej teplote, ďaleko od priameho slnečného žiarenia. Nedávajte ho však do chladničky. Sú tam totižto príliš nízke teploty, pri ktorých by mohlo dôjsť k tvorbe bielych kúskov. Tieto biele kúsky sú kondenzovaná voda. Nie je to nič škodlivé.

Cibuľa a cesnak - sa najlepšie udržiavajú čerstvé ak sú umiestnené na chladnom a suchom mieste, napríklad v krabici v skrinke. V chladničke by sa mohla táto zelenina rýchlejšie pokaziť.

brokolica

Potraviny, ktoré by ste mali skladovať na polici

Citrusové plody - by ste mali uložiť priamo na kuchynský stôl. Nebudú tak skoro zlé a vydržia. Rozhodne však nepoužívajte chladničku. Kvôli jej nízkym teplotám by ovocie mohlo stratiť dôležité vitamíny a byť menej prospešným pre vaše telo.

Avokádo - uchovávanie avokáda je pre niektorých veľmi ťažkou úlohou. Ak je ovocie zrelé, môžete ho nechať v chladničke, pretože nízke teploty ho ochránia pred pokazením. Ak však ovocie ešte zrené nie je, rozhodne ho nechajte vonku. Chlad spomaľuje proces jeho dozrievania.

Uhorky - by ste mali skladovať v chladničke, ale iba niekoľko dní. Nízka teplota spôsobí, že uhorky hnijú veľmi rýchlo. Aby ste zeleninu udržali čo najdlhšie čerstvú, mali by ste ju mať mimo chladničky.

Baklažán - táto zelenina nedokáže vydržať nízke teploty. V chladničke zmäkne a veľmi rýchlo stratí všetky svoje dobré vlastnosti. Práve preto by ste ich mali udržiavať pri izbovej teplote.

Paradajky - aj keď mnohí chceme paradajky vložiť do chladničky, rozhodne to nerobte. Studený vzduch síce spomaľuje prirodzený proces dozrievania, vďaka čomu sa paradajky nepokazia, no popritom stratia prirodzenú chuť. Uchovávajte ich pri izbovej teplote v dobre vetranej škatuli.

Rada na záver

Držte sa týchto tipov a trikov a uvidíte, že skladovanie potravín nebolo nikdy jednoduchšie! Jednotlivé potraviny vám vydržia dlhšie a budú omnoho chutnejšie.

Často kladené otázky

Ako správne skladovať chlieb?

Chlieb sa najlepšie uchováva v pevnej uzatvorenej škatuli s trochou soli, ktorá ho ochráni pred plesňou. Udržiavanie chleba v chladničke nie je najlepším nápadom, pretože pri nižších teplotách sa voda odparuje výrazne rýchlejšie a chlieb sa tak stáva tvrdým. Na dlhšie skladovanie môžete chlieb vložiť do mrazničky, kde zostane čerstvý až 4 - 6 mesiacov.

Prečo by sme nemali skladovať čokoládu v chladničke?

Čokoláda by nemala byť skladovaná v chladničke, pretože rozdiel teplôt povedie k vzniku kondenzovanej vody na povrchu, ktorá sa mení na biely nepekný povlak. Tento povlak nie je zlý a ani neovplyvňuje chuť, ale vyzerá nepekný. Čokoládu radšej uchovávajte na chladnom a tmavom mieste.

Ako správne skladovať paradajky?

Paradajky by ste nemali skladovať v chladničke, pretože studený vzduch spôsobí, že stratia prirodzenú chuť. Uchovávajte ich radšej pri izbovej teplote v dobre vetranej škatuli. Chladnička síce spomaľuje prirodzený proces dozrievania, čo zabraňuje paradajkam pokaziť sa, ale zároveň im berie chuť.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....