Je pre vás cvičenie vhodné? 7 znakov, ktoré svedčia o tom, že vám škodí!

bandáž

Ak ste sa aj vy rozhodli získať svoju vysnívanú postavu a chcete stráviť každú voľnú minútu v posilňovni pre rýchlejšie výsledky, nerobte to. Nadmerné cvičenie môže byť pre vaše telo a zdravie ešte škodlivejšie ako žiaden pohyb.

V dnešnom článku vám ukážeme sedem znakov, ktoré svedčia o tom, že cvičenie vám škodí a mali by ste ho obmedziť.

Znižuje sa vám výkon

Nie všetky dni sú rovnaké. Niekedy človek v posilňovni nechá aj dušu a podá skvelé výsledky, inokedy naopak, nepodá skoro žiadne. Ak však nadmerne cvičíte, môžete sa cítiť vyčerpaní a stratíte vytrvalosť. V takomto prípade pocítite aj bolesť, napríklad v kĺboch.

joga

Svalovicu máte omnoho dlhšie ako niekedy inokedy

Ak začínate cvičiť, je úplne bežné, že po ňom cítite bolesť. Bolesť, známa pod názvom svalovica, sa môže objaviť aj vtedy, keď prejdete na iný typ cvičenia. Ak však máte pravidelný a podobný tréningový štýl a k tomu zažívate nezvyčajnú bolesť, ktorá trvá dlhšie ako obvykle, pravdepodobne ste pretrénovaní.

Stratíte motiváciu cvičiť

Ľudia, ktorí cvičia majú určitú motiváciu, ktorá ich poháňa vpred. Ak sa však stane, že motiváciu náhle stratíte, môže to byť varovný signál. Nedostatok motivácie môže nakoniec viesť až k depresií. V takomto prípade by ste si mali dať od cvičenia na chvíľku oddych.

Ste neustále chorí

Ak pravidelne trénujete a vediete zdravý život, no často ste chorí, niečo nie je v poriadku. Dôvod môže byť pretrénovanosť. Chrípka, nachladnutie alebo horúčka môžu byť jedným z dôvodov. Ak sa to však stáva pravidelne a sú viditeľné aj niektoré ďalšie príznaky nadmerného cvičenia, mali by ste si začať dávať väčší pozor.

Strácate svaly

Ak ste pretrénovaní, vaše telo nezíska dostatok času na obnovu svalov. Počas tohto času vie vybudovať silnejšie a pevnejšie svaly. Výsledkom je viac rozpad svalov ako ich budovanie. To vedie k ich strate a v extrémnych prípadoch až k zraneniu. V tomto prípade teda platí pravidlo, menej je niekedy viac.

cvičenie jogy

Ťažko sa vám zaspáva

Nadmerné cvičenie môže spôsobiť aj nadmernú tvorbu stresových hormónov. To môže sťažiť zaspávanie. Vaše telo však potrebuje správne množstvo spánku na to, aby svaly uzdravilo a obnovilo. Nadmerné cvičenie tak vedie k začarovanému cyklu.

Chronické zranenia

Tieto zranenia sa opakovane objavujú a neodchádzajú. Dôvod je jednoduchý. Ak nadmerne cvičíte, telo neposkytnete čas na jeho uzdravenie. V tele tak máte svaly, ktoré sa nestihli obnoviť a vyvinúť ďalej. K zraneniam tak môže dôjsť aj v dôsledku preťaženia. Mnohé chronické ochorenia sa objavujú aj vtedy, keď určité cviky neustále opakujete bez akýchkoľvek zmien.

Často kladené otázky

Aké sú príznaky nadmerného cvičenia?

Medzi príznaky nadmerného cvičenia patrí znížený výkon, dlhšia svalovica, strata motivácie cvičiť, častejšie choroby, strata svalovej hmoty, ťažkosti so zaspávaním a chronické zranenia.

Prečo nadmerné cvičenie znižuje výkon?

Nadmerné cvičenie môže spôsobiť, že sa budete cítiť vyčerpaní a stratíte vytrvalosť. V takomto prípade môžete pocítiť aj bolesť, napríklad v kĺboch. Toto môže viesť k zhoršeniu výkonu v posilňovni.

Ako ovplyvňuje nadmerné cvičenie spánok?

Nadmerné cvičenie môže spôsobiť nadmernú tvorbu stresových hormónov, čo môže sťažiť zaspávanie. Vaše telo potrebuje správne množstvo spánku na to, aby svaly uzdravilo a obnovilo. Nadmerné cvičenie tak môže viesť k začarovanému cyklu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...