Je keto diéta vhodná pre tehotné ženy?

ovocné šťavy

Tehotné ženy a tie, ktoré sa mamami plánujú v čo najbližšom čase stať, by si mali dávať pozor na príjem viacerých vitamínov a minerálnych látok. Taktiež by mali dávať pozor na to, čo zjedia. Je preto pre nich keto diéta vhodná?

zeleninová šťava

Čo je keto diéta?

Na začiatok si povedzme, čo vlastne keto diéta je. Táto diéta je strava s vysokým podielom tuku a nízkym podielom sacharidov a iných živín, ktoré sú pre telo dôležité.

Odborníci zistili, že keto diéta s vysokým obsahom tuku, veľkým množstvo bielkovín a nízkym obsahom sacharidov prinútia telo konzumovať tuk tak, aby ním zásobovalo metabolickú energiu a tým pádom dosiahlo zníženie hmotnosti.

Strava sa väčšinou rozdeľuje tak, že 75 % z celého denného príjmu sa skladá z tukov, 20 % z bielkovín a iba 5 % zo sacharidov.

Pri keto diéte sa časom má odstrániť úplne celý príjem sacharidov, čiže sladkého, ovocia, celých zŕn, pečiva, niektorých druhov zeleniny a podobne. Vzhľadom na to, že sacharidy sú preferovaným zdrojom energie, ktoré si telo vyžaduje, premieňa telo tuk a bielkoviny na energiu. Práve vďaka tomu chudnete.

Prečo nie je keto diéta vhodná pre tehotné ženy?

Keto diéta je iba spôsob toho, ako schudnúť, nie je to životný štýl. Preto sa nazýva keto diéta. Práve preto tento spôsob stravovania nemôže poskytnúť dobrý základ pre embryonálny vývoj.

V súčasnosti nie sú ovplyvňujúce faktory a výsledky keto diéty na vývoji dieťaťa podpísané nejakými štúdiami, pretože výskum v tejto oblasti je pomerne malý. U tehotných žien sa nevykonali žiadne kontrolované štúde, pretože testovanie na tejto skupine nie je úplne najlepšie a tehotné ženy by mohli riskovať zdravie dieťaťa. Pre bezpečnosť však počas tehotenstva alebo tesne pred ním keto diétu nezaraďujte do svojho životného štýlu.

batáty

Kedy môžu ženy vyskúšať keto diétu?

Pokiaľ vám lekár výslovne neodporučí pokúšať sa schudnúť počas tehotenstva, žiadnu diétu by ste mali skúšať. Keto diéta dokáže do ister miery liečiť syndrém polycystických vaječníkov, preto je vhodné zaradiť ju napríklad pred tým, ako tehotná budete. Diéta totižto dokáže obnoviť zdravú váhu a celkové zdravie.

Ženy, ktoré tehotenstvo plánujú, musia splniť určitý obsah telesného tuku. V normále je to väčšinou do 22 % telesného tuku. Ženy, ktoré nemajú toto percento, môžu mať problémy s otehotnením.

Jednoducho povedané, neodporúča sa chudnúť počas tehotenstva, no počas prípravy na tehotenstvo sa ženy môžu pokúsiť niečo schudnúť a vyskúšať určité diéty, dokonca aj keto diétu. Zaistite si však vyváženú výživu, ktorá spraví správne vývojové prostredie.

Aká je ideálna tehotenská strava?

V jednej štúdií, ktorá sa týkala tehotenstva, sa zistilo, že by ste sa mali riadiť zásadou komplexnej výživy, aby ste sa vyhli nehodám spôsobeným podvýživou v dôsledku podvýživy alebo nadmernej výživy v skorom štádiu tehotenstva. Preto by sa pri strave tehotnej ženy mala venovať veľká pozornosť. Pri výbere potravín by sa okrem toho mala zohľadniť nielen komplexná výživa, ale aj náležitá starostlivosť o chuť tehotnej ženy.

Na začiatok je dôležité mať dostatok tepla. Keďže majú ženy problémy so zvracaním na začiatku tehotenstva, ktoré vedie k strate chuti, je dôležité venovať sa nejakým zdravým a chutným jedlám, ktoré budú teplé. Toto jedlo je pre telo príjemné, zahreje ho a tehotná žena sa tak bude cítiť lepšie.

šťava

Primeraný prísun bielkovín je veľmi dôležité najmä na začiatku tehotenstva. Potraviny bohaté na bielkoviny ako napríklad vajcia, chudé bravčové mäso, kuracie mäso, králičie mäso, hovädzie mäso, ryby, výrobky z fazule, fazuľa a mnoho ďalších by ste počas začiatku tehotenstva nemali vynechávať.

Nezabúdajte na veľa vitamínov. Vitamínová výživa, ktorú žena potrebuje počas tehotenstva, by mala byť komplexná, preto by v rámci regulácie výživy mala tehotná žena venovať pozornosť absorpcií rôznych vitamínov a mala by jesť viac zeleniny a ovocia. Dôležité sú najmä vitamín B2, vitamín B6 a kyselina listová.

Často kladené otázky

Je keto diéta vhodná pre tehotné ženy alebo ženy, ktoré plánujú tehotenstvo?

Pre tehotné ženy alebo ženy, ktoré plánujú tehotenstvo, nie je keto diéta vhodná, keďže nezabezpečuje dostatočné množstvo živín pre zdravý embryonálny vývoj. Počas tehotenstva alebo tesne pred ním by sa mala vyhnúť keto diéte a uprednostniť vyváženú stravu s komplexnou výživou.

Aké sú základné princípy keto diéty?

Keto diéta je založená na strave s vysokým obsahom tuku, veľkým množstvom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov. Cieľom je prinútiť telo konzumovať tuk ako zdroj metabolickej energie, čím sa dosiahne zníženie telesnej hmotnosti. Strava sa väčšinou rozdeľuje tak, že 75 % z celého denného príjmu sa skladá z tukov, 20 % z bielkovín a iba 5 % zo sacharidov. Postupne sa má úplne eliminovať príjem sacharidov.

Aká je ideálna strava pre tehotné ženy?

Ideálna strava pre tehotné ženy by mala byť založená na komplexnej výžive, ktorá zabezpečí dostatok energie, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok pre správny vývoj plodu. Dôležité je konzumovať dostatok teplých zdravých a chutných jedál, bielkovín ako napr. vajcia, chudé bravčové mäso, kuracie mäso, králičie mäso, hovädzie mäso, ryby, výrobky z fazule a fazuľa. Nezabúdať na veľa vitamínov, najmä vitamín B2, vitamín B6 a kyselinu listovú a jesť viac zeleniny a ovocia.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...