Hodinky pre plavcov: Ktoré sú tie najlepšie?

inteligentné hodinky

Plávanie bolo roky športom, pri ktorom sa nedala využívať elektronika. Nemohli ste si sledovať čas, odplávané kilometre či spálené kalórie. Rokmi sa však celá situácia zmenila k lepšiemu a dnes sa na trhu nachádzajú produkty určené aj pre "bežných" užívateľov. Tie sú charakteristické nižšími a príjemnejšími cenami, skvelým výkonom a množstvo funkcií.

Výber hodiniek na plávanie nie je jednoduchý. A to najmä vtedy, keď si ich kupujete prvýkrát. Práve preto sme pre vás zozbierali všetky dôležité informácie a vytvorili rebríček tých najlepších modelov, ktoré sa práve teraz nachádzajú na trhu.

Pri zostavovaní zoznamu sme zistili, že väčšina hodiniek, a to dokonca aj tie najlacnejšie kúsky, sú vodotesné do hĺbky 50 metrov. Touto funkciou ale niektoré oplývať nemusia a pri použití v hlbšej vode by sa zničili. Pri nákupe preto sledujte, či nie sú náhodou vodeodolné. Na rozdiel od vodotesnosti sú takéto hodinky vhodné len do sprchy alebo pri umývaní rúk.

V našom zozname nájdete len hodinky s možnosťou plávania aj v hlbších vodách. Určené sú pre začiatočníkov aj profesionálov a poskytujú množstvo zaujímavých funkcií, ktoré si rozhodne zamilujete. K nim sa radí napríklad sledovanie srdcového tepu pod vodou, tempa či vzdialenosti.

Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, čo sme si pre vás pripravili.

smart hodinky

Garmin Forerunner 945

Špecifikácie:

Vodeodolnosť: do 50 metrov
Obrazovka: dotyková, farebná
Sledovanie srdcového tepu: áno
GPS: áno
Výdrž batérie: dva týždne
Kompatibilita: Android a iOS
Cena: od 590 €

Garmin Forerunner 945 sú najlepšími hodinkami pre plavcov, ktoré na trhu nájdete. Pri nákupe k nim dostanete rovno dva monitory srdcového tepu. Jeden je určený pre beh a jazdu na bicykli a druhý špeciálne pre bazén. Stačí si ich umiestniť na hruď a začať cvičiť. Sú automaticky prepojené s hodinkami.

Senzory na monitoroch sú presnejšie. Dokážu tak zachytiť aj menšie výkyvy a zmeny, ktoré by hodinky na zápästí neregistrovali. Používanie monitorov však nie je nevyhnutné. Hodinky pokojne používajte aj bez nich. Forerunner 945 sú totižto jedny z mála hodiniek, ktoré dokážu merať tep veľmi presne aj pod hladinou vody.

Hodinky majú tiež zabudovaný prehrávač hudby. Ak teda máte aj vodotesné slúchadlá, pokojne ich používajte spolu. Vychutnajte si dobrú hudbu pod vodou. K dispozícii je následne široká škála funkcií prispôsobených na plávanie. Metriky plávania na otvorenej vode zahŕňajú vzdialenosť (so sledovaním GPS), tempo, počet / rýchlosť ťahov, vzdialenosť a efektivitu, plus spálené kalórie.

V prípade bazénu majú hodinky niekoľko funkcií navyše, ako detekcia pohybu, upozornenia pre odpočinok, špecializované tréningy, ktoré si môžete stiahnuť cez Wi-Fi pripojenie, a množstvo ďalších.

A netreba zabúdať ani na "bežné využívanie", ako napríklad bezkontaktné platby, alarm či klasika vo forme ukazovateľa času. Hodinky sú tak univerzálnym pomocníkom, ktorý si zamilujete pri plávaní, cvičení na súši a aj v bežnom živote.

Výhody

  • senzory srdcového tepu pracujú skvelo aj pod hladinou
  • výborné programy na sledovanie cvičenia pod vodou
  • zabudovaný prehrávač hudby
  • dlhá výdrž batérie

Nevýhody

  • nie sú príliš štýlové
  • na menšom zápästí môžu vyzerať príliš mohutne
  • vyššia cena

Amazfit Stratos

Špecifikácie:

Vodeodolnosť: do 50 metrov
Obrazovka: dotyková, farebná
Sledovanie srdcového tepu: áno
GPS: áno
Výdrž batérie: 5 dní
Kompatibilita: Android a iOS
Cena: od 150 €

Amazfit (vlastnený spoločnosťou Zepp Health) sa pred nejakým časom stal symbolom dostupných fitness trackerov a inteligentných hodiniek. Jeden jej najnovší model, Amazfit Stratos, nie je žiadnou výnimkou a toto tvrdenie potvrdzuje. Ide o solídny všestranný fitnes tracker, ktorý má skvelé funkcie, vrátanie plávania v bazéne.

Okrem režimu sledovania plávania je k dispozícii zabudovaný hudobný prehrávač, ktorý umožňuje pripojiť vodotesné slúchadlá a počúvať hudbu alebo podcasty počas trénovania. Získate tiež vyhradený triatlonový režim, ktorý uľahčuje prepínanie medzi cyklistikou, plávaním a behom bez toho, aby ste počas tréningu museli zbytočne zastavovať a niečo nastavovať.

Nevýhodou Amazfit Stratos je to, že nemá režim plávania na otvorenej vode. Použiť ho tak môžete len v bazéne. Pri nakupovaní následne myslite aj na to, že už o krátky čas sa na trhu objaví nový model, Amazfit T-Rex Pro, ktorý by túto nedokonalosť mohol vylepšiť. Priniesť má tiež ďalšie zaujímavé novinky.

Výhody

  • nižšia cena
  • štýlovejší dizajn
  • nevyzerajú mohutne
  • zabudovaný prehrávač hudby

Nevýhody

  • chýba mu režim plávania na otvorenej vode
  • v porovnaní s inými hodinkami má pomerne krátku životnosť batérie
inteligentné hodinky

Suunto 7

Špecifikácie:

Vodeodolnosť: do 50 metrov
Obrazovka: dotyková, farebná
Sledovanie srdcového tepu: áno
GPS: áno
Výdrž batérie: 40 dní
Kompatibilita: Android a iOS
Cena: od 390 €

Ak na trhu hľadáte stredne drahé hodinky, ktoré budú na vašej ruke počas pravidelných tréningov plávania, ste na správnom mieste. Suunto 7 predstavujú toho najlepšieho pomocníka, ktorý má k dispozícii režimy pre plávanie v bazéne aj na otvorenej vode. Pre oba poskytuje meranie tempa a vzdialenosti.

Snímač srdcového tepu poskytuje presné meranie pod vodou a jednotlivé režimy sledujú dĺžku a typ plávania. Nástroje na zotavenie vám pomôžu efektívne naplánovať tréning, aby ste z každého jedného vyťažili maximum. K dispozícii je tiež denník na sledovanie vášho pokroku.

Aplikácia v mobile sa veľmi rýchlo zosynchronizuje so samotnými hodinkami. Je prehľadná a používa sa veľmi jednoducho. Hlasové ovládanie (prostredníctvom Asistenta Google) vám umožní používať hodinky bez použitia rúk, čo využijete najmä vo vode.

Nevýhodou používania Suunto 7 môže byť fakt, že do mobilu si musíte stiahnuť rovno dve aplikácie - Suunto aj Google Fit. Netreba sa však toho báť. Všetko sa ovláda jednoducho a na nastavenie tréningu vám bude stačí zopár sekúnd.

Výhody

  • príjemná cena
  • skvelá výdrž batérie
  • zaujímavý dizajn
  • funkcie pre bazén aj otvorenú vodu

Nevýhody

  • na používanie musíte mať stiahnuté dve aplikácie

Nakupujte kvalitné hodinky na cvičenie na Alza.sk za skvelé ceny a ušetrite desiatky eur.

Coros Vertix

Špecifikácie:

Vodeodolnosť: do 150 metrov
Obrazovka: dotyková, farebná
Sledovanie srdcového tepu: áno
GPS: áno
Výdrž batérie: 45 dní
Kompatibilita: Android a iOS
Cena: od 590 €

Všetky hodinky od značky Coros sú vhodné na kúpanie v bazéne aj v otvorenej vode, no model Coros Vertix je určený obzvlášť na extrémnejšie podmienky. Má špeciálne režimy pre jazdu na kajaku na divokej vode, rýchle surfovanie a windsurfing. A síce väčšina hodiniek na plávanie neodporúča rýchlostné športy, Vertix je na tom presne naopak. Dokáže odolať tlaku a je dimenzovaný až do hĺbky 150 metrov.

Jeho digitálny číselník (ekvivalent digitálnej korunky spoločnosti Apple) umožňuje jednoduché ovládanie hodiniek pod vodou bez použitia dotykovej obrazovky. Môžete si stiahnuť a zdieľať plavecké tréningové programy priamo na hodinkách. Nehovoriac o tom, že dokáže merať srdcovú frekvenciu počas plávania.

Coros Vertix sa tiež môže pochváliť pôsobivou výdržou batérie v hodnote až 45 dní pri bežnom používaní a až 60 hodín so zapnutým GPS.

Tento masívny model hodiniek sa síce spája s vysokou cenou, no nejde o najdrahší kúsok na trhu. Treba však povedať, že do Coros Vertix sa rozhodne oplatí investovať. Poskytujú tisíce možností, ako ich využiť. Plus, vyzerajú veľmi dobre.

Ak chcete trénovať na suchu, pozrite si Coros Apex a Coros Pace 2.

Výhody

  • skvelá výdrž batérie
  • zaujímavý dizajn
  • vhodné pre extrémnejšie športy
  • jednoduché na používanie

Nevýhody

  • vyššia cena
hodinky

Garmin Descent Mk2i

Špecifikácie:

Vodeodolnosť: do 100 metrov
Obrazovka: dotyková, farebná
Sledovanie srdcového tepu: áno
GPS: áno
Výdrž batérie: 2 týždne
Kompatibilita: Android a iOS
Cena: od 1 480 €

Garmin Descent Mk2i sú viac ako len hodinky na plávanie. Ide o plnohodnotný potápačský počítač špeciálne určený pre správu a zaznamenávanie ponorov, ktorý vás pomáha chrániť. Subwave Sonar umožňuje prenášať údaje iným potápačom v dosahu 10 metrov, satelitné určovanie polohy automaticky vykresľuje vstupné a výstupné body a protokol ponoru uchováva údaje až pre 200 ponorov.

K dispozícii sú tiež premyslené funkcie, ako napríklad neustále zapnutý displej, ktorý je dobre čitateľný za každých podmienok (a je možné dvojitým klepnutím prepínať medzi obrazovkami, zatiaľ čo nosíte rukavice), predlžovač remienka na nosenie cez oblek a režim Apnea Hunt, ktorý je určený na potápanie bez obvyklých výstražných tónov, aby nenarúšal divočinu.

Descent Mk2i podporuje sledovanie tlaku až na piatich nádržiach, ale iba v prípade spárovania s vysielačom Descent D1, ktorý stojí rovnako ako samotný fitness tracker strednej triedy. Samotná cena hodiniek je mimoriadne vysoká, takže ak nepotrebujete všetky pokročilejšie nástroje, oplatí sa vyskúšať radšej Garmin Descent Mk1, ktorý stojí o niekoľko stoviek eur menej.

K dispozícii sú aj režimy plávania v bazéne a na otvorenej vode, a keď ste mimo vody, využijete možnosti pre beh, cyklistiku, veslovanie a lyžovanie.

Spoločnosť Garmin pred pár dňami uviedla na trh 43mm Garmin Descent Mk2S, ktorý je doteraz jeho najmenším potápačským počítačom.

Výhody

  • skvelá výdrž batérie
  • zaujímavý dizajn
  • množstvo profesionálnych funkcií
  • jednoduché na používanie
  • vhodný na ponorenie do 100 metrov

Nevýhody

  • veľmi drahé
inteligentné hodinky

Nezabudnite na slúchadlá

K vodotesným hodinkám by ste si mali vybrať aj vodotesné slúchadlá, ktoré zlepšia a skvalitnia celý tréning. K tým najlepším na trhu sa radia:

  • Aftershokz Xtrainerz od 150 €
  • Sony Walkman NW-WS413 od 99 €
  • Finis Duo od 80 €
  • H2O Audio Sonar od 99 €
  • Nabaiji Swimmusic 100 V3 od 99 €

Vyberte si kvalitné hodinky na plávanie aj vy

Premýšľali ste niekedy nad tým, že by ste si kúpili kvalitné hodinky na plávanie? V tom prípade sa nechajte inšpirovať naším rebríčkom, ktorý je poskladaný z tých najlepších modelov na trhu. Objavíte v ňom drahšie aj lacnejšie varianty. Výkonnejšie aj menej výkonné modely. Vyberte si podľa toho, čo práve teraz potrebujete, a užívajte si každý tréning.

Často kladené otázky

Aké funkcie by mali mať hodinky na plávanie?

Hodinky na plávanie by mali byť vodotesné (aspoň do hĺbky 50 metrov), sledovať srdcový tep, tempo, vzdialenosť a počet spálených kalórií. Niektoré modely poskytujú aj ďalšie funkcie, ako napríklad zabudovaný prehrávač hudby či špecializované tréningové programy.

Aké sú najlepšie hodinky na plávanie dostupné na trhu?

Garmin Forerunner 945 sú považované za najlepšie hodinky na plávanie dostupné na trhu, s vodotesnosťou do 50 metrov, dotykovou farebnou obrazovkou, sledovaním srdcového tepu, GPS a kompatibilitou s Androidom a iOS. Ponúkajú dve monitory srdcového tepu a dlhú výdrž batérie. Alternatívou sú napríklad Amazfit Stratos.

Čo je dôležité sledovať pri nákupe hodiniek na plávanie?

Pri nákupe hodiniek na plávanie je dôležité sledovať ich vodotesnosť, kompatibilitu so smartfónmi, výdrž batérie a ponúkané funkcie. Zabezpečte si, aby hodinky boli vodotesné aspoň do hĺbky 50 metrov, aby ste ich mohli bezpečne používať pri plávaní. Rozhodnite sa pre model, ktorý ponúka potrebné funkcie pre váš tréning a je v rozumnej cenovej kategórii.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

športové hodinky

Garmin vs Fitbit: Ktoré športové hodinky sú pre vás lepšie?

Športových hodiniek je na trhu veľké množstvo. Jednotlivé modely sa od seba odlišujú nielen vzhľadom, ale takisto funkciami, životnosťou batérie,...

muž, ktorý behá

7 spôsobov, ako nájsť motiváciu na cvičenie

Máte problém nájsť motiváciu, na to, aby ste sa držali tréningového režimu? Nie ste v tom sami. Či už ste vyčerpaní z práce, unavení kvôli deťom,...

bicyklovanie v noci

Bicyklujte sa bezpečne aj počas noci. Stavte na tieto triky

Niet lepšieho pocitu, ako sadnúť na bicykel a brázdiť ulice počas príjemnej a teplej letnej noci. V neskorých večerných hodinách je však potrebné...

beh

Ako začať behať?

Beh sa zaraďuje medzi veľmi obľúbené formy cvičenia. Pomáha ako pri chudnutí, tak aj pri udržiavaní či spevňovaní postavy. Aj napriek jeho skvelým...