Foťte profesionálne aj bez zrkadlovky: Najlepšie kompaktné fotoaparáty pre rok 2021

fotoaparát

Hľadáte kvalitný prenosný a kompaktný fotoaparát, ktorý by vám spravil pekné fotografie a možno aj videá? V tom prípade by ste si mali pomôcť naším rebríčkom, ktorý obsahuje zoznam tých najlepších modelov pre rok 2021. Nájde sa v ňom úplne každý, nehľadiac na rozpočet, rozlíšenie či iné, doplňujúce parametre, ktoré sú pri nakupovaní dôležité. Tento praktický sprievodca vám pomôže vybrať si to najlepšie na trhu bez toho, aby ste čo i len na chvíľku zaváhali.

Výhodou dnešnej doby je najmä fakt, že väčšina smartfónov sa tak vylepšila, že poskytuje ostré a vysokokvalitné fotografie, ktoré sa dajú porovnávať s fotografiami zo zrkadlovky. Malé mobilné telefóny tak často spôsobujú, že na dovolenky či výlety nechávame fotoaparáty doma. Predsa len, zaberajú veľa miesta (hlavne zrkadlovky) a nie sú tak praktické.

Prečo by ste si teda mali v roku 2021 kúpiť nový kompaktný fotoaparát? Dôvodov je hneď niekoľko. Väčšie objektívy poskytujú úplne iný zážitok z fotografovania. Nehovoriac o fyzických ovládacích prvkoch, ktoré ponúkajú hmatateľnejší zážitok z celého ovládania. K dispozícii sú aj modely určené na uspokojenie špecifických potrieb, od superzoomov až po vodotesné možnosti, ako aj zábavné a prístupné fotoaparáty s okamžitou tlačou.

Ten najlepší kompaktný fotoaparát si budete musieť vybrať v závislosti od ceny, štýlu snímania a očakávaní. Ak je kvalita obrazu vašou požiadavkou číslo jeden, stávkou na istotu bude Fujifilm X100V. Jeho 26,1 MP APS-C snímač vyprodukuje skvelé snímky a hviezdne zábery v 4K rozlíšení. Vďaka objektívu s pevnou ohniskovou vzdialenosťou je však menej flexibilný ako iné kompaktné fotoaparáty.

Bez dlhšieho zdržovania sa však poďme pozrieť na to, ktorý fotoaparát je tým najlepším pre vás. Pretože v tomto roku sa tých kvalitných objavilo na trhu rovno niekoľko.

nikon fotoaparát

Fujifilm X100V

Špecifikácie:

Senzor: 26.1MP X-Trans CMOS
Objektív: 23mm, f/2
Obrazovka: 3.0-inch tilt-angle touchscreen, 1.62m dots
Videá: 4K
Vhodný pre: stredne pokročilého užívateľa

Fujifilm X100V si berie všetky silné stránky svojho predchodcu a vylepšuje jeho mínusy. Tešiť sa tak môžete na štýlový a vreckový dizajn, snímač APS-C, jedinečný hybridný hľadáčik a pevný 23 mm f / 2 objektív. Model X100V prináša ešte nový výklopný displej a vylepšený výkon automatického zaostrovania.

V tejto edícii sa vylepšila tiež kvalita obrazu, a to čiastočne vďaka prepracovanému objektívu, a zvýšil sa výkon pri slabom osvetlení. Následne netreba zabudnúť na hybridný hľadáčik s vyšším rozlíšením - optický aj elektronický - a tiež podpora snímania videa v rozlíšení 4K / 30p.

Fotoaparát síce nie je odolný voči nepríjemným poveternostým podmienkam, no v takomto prípade si stačí dokúpiť nie príliš drahý kryt, ktorý výrobok ochráni aj v prípade horšieho počasia. Pre niekoho môže byť ešte menšou nevýhodou vyššia cena. Treba si však uvedomiť, že fotoaparát poskytuje nielen vysoký výkon, ale tiež štýlový dizajn. Jeho telo je vložené do lešteného prémiového tela. Je tak z neho nielen pomocník na vytvorenie tých najlepších fotografií, ale tiež módny doplnok. Vďaka tomu perfektne zapadne do vášho vrecka.

Výhody

  • kompaktné rozmery
  • štýlový dizajn
  • jednoduché používanie
  • vysoký výkon
  • 4K video
  • vylepšená verzia v porovnaní s predchádzajúcim modelom

Nevýhody

  • drahší
  • do horších podmienok je potrebné kúpiť si špeciálny kryt

Panasonic Lumix ZS200 / TZ200

Špecifikácie:

Senzor: 1-inch type, 20.1MP
Objektív: 25-360mm, f/3.3-6.4
Obrazovka: 3.0-inch touchscreen, 1,240,000 dots
Videá: 4K
Vhodný pre: začiatočníka a stredne pokročilého užívateľa

Spoločnosť Panasonic vynašla skvelý model fotoaparátu, ktorý je vhodný na cestovanie. Vytvorila kompaktný model, ktorý sa zmestí do vrecka a má zabudované kvalitné objektívy so skvelým zoomom. Týmto kúskom je Panasonic Lumix ZS200 (v Európe známy skôr ako TZ200). Ešte pred jeho samotným uvedením na trh sa mnohí odborníci zhodovali na tom, že séria ZS je jednou z tých najlepších na trhu. Za príjemné ceny dokáže potešiť a zaujať. Nový model prišiel s mnohými vylepšeniami, ako napríklad veľký, 1-palcový snímač, ktorý poskytuje omnoho lepšiu kvalitu obrazu, veľká obrazovka a množstvo ďalšieho.

Objektív so zoomom nie je taký rozsiahly ako v prípade iných kompaktných fotoaparátov, no to vás nemusí vôbec trápiť. Ak ste začiatočníkom alebo pokročilým, všestranný 15-násobný zoom vám bude úplne stačiť. Philips Lumix ZS200 má malý elektronický hľadáčik a skvelé rozhranie dotykovej obrazovky. Ak teda hľadáte elegantný kompaktný fotoaparát typu "všetko v jednom", ktorý poskytuje vynikajúci obraz, práve sa naň dívate.

Výhody

  • kompaktné rozmery
  • minimalistický dizajn
  • jednoduché používanie aj pre začiatočníkov
  • vysoký výkon
  • 15-násobný zoom

Nevýhody

  • obrazovku nie je možné vyklopiť
  • malý hľadáčik
fotoaparát a notebook

Sony ZV-1

Špecifikácie:

Senzor: 1-inch 20.1MP
Objektív: 24-70mm f/1.8-2.8
Obrazovka: 3.0-inch vari-angle touchscreen, 921,600 dots
Videá: 4K/30p
Vhodný pre: začiatočníka a stredne pokročilého užívateľa

Ak hľadáte predovšetkým kompaktný fotoaparát, a to hlavne na nakrúcanie videí, potom je Sony ZV-1 tou najlepšou voľbou. Nie, že by tiež nebol schopný snímať statické fotografie - koniec koncov má rovnaký senzor a procesor ako najnovšie fotoaparáty Sony série RX100 - ale hlavným zameraním ZV-1 sú jeho video schopnosti. Patria sem prvotriedne funkcie automatického zaostrovania, ktoré pomáhajú zafixovať ľudí a pohybujúce sa objekty vo vašom hľadáčiku, a pôsobivá kvalita videa s rozlíšením 20,1 MPx.

Celé nakrúcanie videí podporuje 3,5 mm port pre mikrofón na zvýšenie kvality zvuku s externým mikrofónom. Jeho jasný objektív 24-70 mm f / 1,8-2,8 vám neposkytuje rovnaký dosah ako RX100 VII, ale zaručuje, že získate nádherné rozostrenie pozadie pri fotografiách aj videách - perfektné, ak fotografujete hlavne portréty alebo nakrúcate vlogy.

Výhody

  • minimalistický dizajn
  • jednoduché používanie aj pre začiatočníkov
  • kompaktné rozmery
  • vhodný najmä na nakrúcanie videí
  • možnosť pripojiť externý mikrofón

Nevýhody

  • vyššia cena
  • dotyková obrazovka by mohla poskytovať viac funkcií

Canon PowerShot G7 X Mark III

Špecifikácie:

Senzor: 1-inch 20.1MP
Objektív: 24-70mm f/1.8-2.8
Obrazovka: 3.0-inch vari-angle touchscreen, 921,600 dots
Videá: 4K
Vhodný pre: začiatočníka a stredne pokročilého užívateľa

Model G7X Mark II je jedným z najlepších kompaktných fotoaparátov pre nadšencov fotografie a vlogerov. Vďaka snímaniu v rozlíšení 4K, portu pre mikrofón a živého vysielania na YouTube, ktoré sa pripájajú k viditeľnému zabudovanému filtru ND a výklopnej obrazovke LCD, ide v súčasnosti o pravdepodobne najsilnejší kompakt, ktorý na trhu vôbec nájdete. Ak vás videozáznam nezaujíma a skôr sa orientujete na fotografovanie, fotoaparát vám veľmi rád vyjde v ústrety aj v tomto prípade. Poskytuje rýchlosť snímania vo forme 30 snímok za sekundu v plnom rozlíšení, supercitlivú dotykovú obrazovku, spracovanie snímok priamo vo fotoaparáte a nabíjanie cez USB. Menšou nevýhodou je fakt, že vo fotoaparáte sa nenachádza hľadáčik.

Výhody

  • príťažlivý dizajn
  • určený skôr na nakrúcanie, no môžete ním aj fotografovať
  • minimalistické rozmery
  • 4K
  • dotyková obrazovka

Nevýhody

  • nemá hľadáčik
  • vyššia cena
čierny fotoaparát

Panasonic Lumix LX100 II

Špecifikácie:

Senzor: Micro Four Thirds, 17MP
Objektív: 24-75mm, f/1.7-2.8
Obrazovka: 3.0-inch touchscreen, 1,240,000 dots
Videá: 4K
Vhodný pre: stredne pokročilého užívateľa

Kompaktné fotoaparáty so snímačmi väčšími ako 1 palec sa zvyčajne obmedzujú na objektívy s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, čo je síce skvelá výhoda, pretože výsledné snímky sú nádherné, no taktiež nevýhoda, pretože fotoaparát poskytuje omnoho menšiu flexibilitu. Tento fakt však Panasonic LX100 II vyvracia. Disponuje totižto 17 MPx snímačom, ktorý má rovnakú veľkosť, ako snímače nachádzajúce sa vo vnútri bezzrkadloviek Panasonic série G - s objektívom so zoomom ekvivalentným 24-75 mm na 35 mm. V praxi to teda znamená, že pri fotografovaní môžete získať kvalitu a flexibilitu zároveň.

Originálny model LX100 bol prvým na trhu, ktorý sa o niečo takéto pokúsil. Druhá generácia LX100 II prináša mnohé vylepšenia a poskytuje ďalšie skvelé funkcie. Medzi jeho najdôležitejšie prvky patrí elegantný systém AF, robustné telo, jasné videá v rozlíšení 4K a užitočný elektronický hľadáčik.

Výhody

  • príťažlivý dizajn
  • kombinuje flexibilitu a vysokú kvalitu
  • minimalistické rozmery
  • 4K
  • vysoká kvalita snímok

Nevýhody

  • zoom by mohol byť lepší

Sony Cyber-shot RX100 VI

Špecifikácie:

Senzor: 1-inch, 20.1MP
Objektív: 24-200mm, f/2.8-4.5
Obrazovka: 3.0-inch tilt-angle touchscreen, 921,000 dots
Videá: 4K
Vhodný pre: stredne pokročilého až pokročilého užívateľa

Originálny fotoaparát RX100 od spoločnosti Sony bol medzníkom, ktorý spojil 1-palcový snímač v kompaktnom kovovom tele s praktickými ovládacími prvkami a vysokou kvalitou obrazu. Model RX100 VI však ide o niekoľko krokov ďalej, a to vďaka „naskladanej“ konštrukcii snímača pre vysokorýchlostné zaznamenávanie údajov. Nejde o najnovší model spoločnosti Sony, ale ak nepotrebujete konektor mikrofónu a automatické zaostrovanie videa, ktoré poskytuje model Mark VII, Cyber-shot je tou najlepšou voľbou.

Tento model vám umožňuje snímať videá v rozlíšení 4K, vytvárať 40-násobne spomalené zábery a statické snímky rýchlosťou 24 snímok za sekundu v režime sériového snímania. Nezabúdame ani na malý zabudovaný elektronický hľadáčik, ktorý chýba jeho konkurentom. A samozrejmosťou je tiež pôsobivý objektív so zväčšením 24 - 200 mm. A síce ide o drahú kúpu, rozhodne sa oplatí. Cyber-shot RX100 VI totižto predstavuje všestranný kompakt vreckového formátu s kvalitným objektívom a zoomom.

Výhody

  • príťažlivý dizajn
  • minimalistické rozmery
  • určený skôr pre skúsenejších fotografov
  • 4K
  • vysoká kvalita snímok

Nevýhody

  • vysoká cena
nikon

Canon PowerShot G5 X Mark II

Špecifikácie:

Senzor: 1-inch CMOS, 20.1MP
Objektív: 24-120mm f/1.8-2.8
Obrazovka: 3.0-inch tilt-angle touchscreen, approx. 1.04 million dots
Videá: 4K (UHD)
Vhodný pre: stredne pokročilého užívateľa

Druhý model G5 X so sebou prináša množstvo zmien v štýle a funkciách. Starý dizajn odchádza a nahrádza ho aerodynamické telo, ktoré sa dobre drží a oveľa ľahšie ho zasuniete do vrecka. Vo vnútri fotoaparátu je nový snímač CMOS s rozlíšením 20,1 MP, ktorý je poháňaný motorom Canon DIGIC 8, schopný snímať zábery v rozlíšení 4K, zatiaľ čo svieži objektív s ohniskovou vzdialenosťou 24 - 100 mm ponúka veľkorysý ohniskový rozsah a pomerne širokú maximálnu clonu.

Fotoaparát G5 X Mark II poskytuje spoľahlivo dobrú kvalitu obrazu, svižné zaostrenie a množstvo silných funkcií. Výdrž batérie by mohla byť lepšia a objektív je pri dlhších ohniskových vzdialenostiach trochu slabší, ale Mark II zostáva veľmi schopným všestranným pomocníkom, ktorý nie je rušený takmer žiadnym počasím alebo osvetlením.

Výhody

  • jednoduchý dizajn
  • minimalistické rozmery
  • 4K (UHD)
  • skvelá kvalita snímok
  • skvelá cena

Nevýhody

  • objektív môže občas robiť problémy
  • výdrž batérie by mohla byť o niečo lepšia

Zhrnutie

Plánujete nákup nového kompaktného fotoaparátu? V tom prípade by ste si mali nechať poradiť naším praktickým rebríčkom, ktorý poskytuje tie najlepšie modely. Medzi nimi nájdete ako kúsky určené skôr pre vlogerov, tak aj pre tých, ktorí fotografujú skôr portréty. Vyberte si jeden aj vy!

Často kladené otázky

Aké sú výhody kompaktných fotoaparátov oproti smartfónom?

Kompaktné fotoaparáty poskytujú väčšie objektívy, ktoré ponúkajú iný zážitok z fotografovania. Okrem toho majú fyzické ovládacie prvky, ktoré zabezpečujú hmatateľnejší dojem z ovládania. Pri kompaktných fotoaparátoch nájdete aj modely určené pre špecifické potreby, ako sú superzoomové a vodotesné možnosti, či zábavné a praktické zariadenia s okamžitým tlačením.

Čo je špeciálne na Fujifilm X100V?

Fujifilm X100V ponúka 26,1 MP APS-C snímač, ktorý produkuje vysokokvalitné snímky a 4K videá. Medzi hlavné výhody patrí štýlový dizajn, snímač APS-C, hybridný hľadáčik, pevný 23 mm f / 2 objektív, výklopný displej a vylepšený výkon automatického zaostrovania. Pre niekoho môže byť nevýhodou jeho vyššia cena a potreba kúpiť špeciálny kryt pre horšie poveternostné podmienky.

Aký kompaktný fotoaparát je vhodný pre cestovanie?

Panasonic Lumix ZS200 (vo svete známy tiež ako TZ200) je príkladom kompaktného fotoaparátu ideálneho pre cestovanie. Tento model ponúka vreckový dizajn, zabudované kvalitné objektívy so skvelým zoomom, 20,1 Mpx 1-palcový snímač a možnosť nahrávania 4K videí. Tento model je vhodný pre začiatočníkov aj stredne pokročilých užívateľov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...