Foťte ako profesionál: Využite tieto aplikácie na úpravu

zrkadlovka vo vzduchu

Na to, aby ste vytvorili profesionálne fotografie, nepotrebujete drahé zrkadlovky či fotoaparáty. V skutočnosti vám stačí kvalitný mobilný telefón, ktorý poskytuje vysoké rozlíšenie zadnej kamery. Výhodou je, že takýto štandard dnes majú takmer všetky smartfóny. Dokonca aj tie lacnejšie.

Okrem samotných fotoaparátov je však dôležitá aj samotná úprava výsledných snímok. Vďaka nej môžete upraviť svetlo, jas a iné maličkosti, ktoré sa postarajú o to, aby bol výsledný záber viac ako perfektný. Problém je však v tom, že nie všetky programy a aplikácie na úpravu fotografií sú dobré. Za niektoré zaplatíte desiatky eur bez toho, aby vám v niečom pomohli.

Ak ste sa rozhodli, že aplikáciám dáte šancu, máme pre vás niekoľko skvelých tipov, ktoré sú vhodné pre telefóny s operačným systémom Android aj iOS. Poďme sa na ne pozrieť.

fotenie mobilom

Prečo využívať na úpravu aplikácie tretích strán?

Je viac ako pravdepodobné, že váš smartphone má skvelý hardvér aj fotoaparát. Týmito silnými stránkami dnes disponujú už aj telefóny strednej triedy, ktoré sa chvália dostatkom fotografickej sily na to, aby uspokojili vašu túžbu po pekných fotografiách. Dokonca, vlajkové telefóny s Androidom a iOS poskytujú dnes už takú kvalitu, že niektorí fotografi úplne upustili od klasických zrkadloviek, ktoré sú veľké a ťažké, a v mnohých prípadoch zavadzali.

Hardvér je však iba jednou časťou veľkej skladačky. Ak chcete získať prístup k najlepším výsledkom svojho fotoaparátu, potrebujete vynikajúce aplikácie. Apple sa pýši eleganciou a jednoduchosťou, vďaka čomu je jeho aplikácia Fotoaparát dostatočná, no neposkytuje tak veľké množstvo funkcií na úpravu, aké môžete vyžadovať. Našťastie je App Store plný aplikácií pre fotoaparáty tretích strán, ktoré využijú začiatočníci aj profesionáli.

Android je náročnejšia záležitosť. Vďaka obrovskej rozmanitosti hardvéru je pre vývojárov zložité podporovať a testovať ich aplikácie. Používatelia Androidu všeobecne nepodporujú prémiové aplikácie. To však neznamená, že v Google Play žiadne nenájdete. Práve naopak. My sme pre vás zopár takých našli.

Nechajte si poradiť naším rebríčkom plným tých najlepších aplikácií pre úpravu a spravte zo svojich snímok tie najkrajšie zábery ešte dnes.

Halide Mk II – Pro Camera (iPhone)

Cena: 11,99 $ / rok

Potrebujete profesionálnu aplikáciu pre fotoaparát iPhone? V tom prípade je Halide tou najlepšou voľbou. Ide o aplikáciu plnú nástrojov, ktoré z vašej kamery iPhone vytlačia každú kvapku energie, no pritom sa vyhne príliš zložitému ovládaniu, ktoré by mohlo robiť problém začiatočníkom.

Pri aplikácii Halide nezapôsobí iba množstvo kontroly. Iste, získate ručné nastavenie zaostrenia a expozície, histogram na obrazovke a nástroje na mriežku. Aplikácia však poskytuje ďalšie kroky na zdokonalenie jednotlivých snímok, ako napríklad lupa so zameraním na ostrejšie zábery, maximálna expozícia, živé hĺbkové zobrazenie údajov v režime na výšku - a režim na výšku pre objekty a domáce zvieratá na starších zariadeniach Apple.

Pre profesionálnych fotografov bude vynikajúcim prvkom Instant RAW. S využitím hlbokých znalostí spoločnosti v oblasti fotografovania vytvára klepnutím surové zábery, vďaka ktorým sa rýchlo dostanete k niečomu, čo vyzerá ako profesionálny portrét zhotovený zrkadlovkou. Ak chcete, je možné snímať súčasne do súborov DNG RAW a Smart HDR. Jedná sa skrátka o najlepšiu aplikáciu pre fotoaparát v iPhone.

fotenie mobilom

Obscura Camera (iPhone/iPad)

Cena: 4,99 $

Obscura je viac ako len aplikácia pre začiatočníkov. Ide o pomocníka, ktorý robí z fotografovania hru. Jednotlivé funkcie, ktoré poskytuje, sa využívajú ľahko. Vďaka priateľskému prostrediu sa zapáči aplikácia úplne každému. Dokonca aj človeku, ktorý si vystačí len so základným nastavením.

Veľkou výhodou Obscura je to, že je praktická. Je úplne jedno, či používate najväčší iPhone 12 Pro Max alebo máte iPhone Mini. Všetko máte na dosah. Uzávery lemujú tlačidlá zaostrenia a expozície. Keď na niečo klepnete, číselník vám umožní rýchlo vykonať úpravy.

Ďalším príjemným prvkom sú vstavané knižničné nástroje uložené za hlavným rozhraním. Presuňte celé rozhranie smerom nadol, vyberte snímku a môžete si zobraziť jej metadáta - a vykonávať akcie ako duplikácia, filtrovanie aplikácií a zdieľanie.

Open Camera (Android)

Cena: Zadarmo

Open Camera je profesionálna softvérová aplikácia fotoaparátu, ktorá má množstvo výhod a silných stránok. K nim sa radí napríklad prispôsobenie a ovládanie fotoaparátu presne podľa vašich predstáv. Bez ohľadu na to, aký máte telefón alebo model, Open Camera poskytne funkcie, ktoré vytvoria tie najlepšie výsledky.

Vyskakovacie menu v hlavnom zobrazení poskytuje rýchly prístup k rôznym funkicám pre skrášlenie vašich snímok. Ak zariadenie podporuje rozhranie Camera2 API, môžete donútiť aplikáciu Open Camera, aby ju používala, čo vám potenciálne umožní prístup k rade pokročilejších funkcií, ako je napríklad manuálne zaostrovanie, režim série a RAW snímanie.

Rozhranie je praktické a jej nastavenia môžu byť obrovské, keď preskúmate desiatky ponúk a vylepšíte ich. Ak by bola aplikácia platená, pravdepodobne by sa neoplatila, no ako bezplatný doplnok je dôležitým prvkom vo vašom mobile.

ProCam 8 (iPhone/iPad)

Cena: 7,99 $

V ProCam 8 sa toho deje veľa. V štandardnom režime fotoaparátu nájdete ľahko zrozumiteľné manuálne ovládače, časovač a ochranu proti otrasom. Taktiež si môžete sami zvoliť výstupný formát. Pri nastavovaní zaostrenia pomáha lupa zabezpečiť, aby bolo všetko na správnych miestach, zatiaľ čo je možné pridať špeciálne pruhy, ktoré zamedzia nadmernej expozícii. Vďaka mnohým možnostiam je všetko rýchle a prístupné.

Ak ste profesionálom, ProCam 8 vám toho poskytuje omnoho viac. Kliknite na šípku vedľa spúšte a objavíte množstvo ďalších režimov, ako napríklad časozber, video, pomalú uzávierku (pre pohybové rozostrenie, svetelnú stopu a slabé svetlo), portrét, 3D a množstvo ďalšieho. K dispozícii je tiež editor so 17 kreatívnymi šošovkami, ktoré dodávajú aplikácii ďalšie veľké plus.

fotografovanie pomocou mobilu

ProCam X (Android)

ProCam X si netreba mýliť s vyššie spomínanou aplikáciou ProCam 8, ktorá je určená len pre iPhone a iPady. ProCam X je úplne samostatný a jednoduchší program. Mnohí ho považujú ako prémiovú a platenú verziu Open Camera s doplnkovými funkciami a väčšou bezprostrednosťou.

Všetko, čo aplikácia ponúka, je na dosah ruky. Možnosti manuálneho ovládania sú umiestnené nad uzávierkou. Vedľa spúšte sú tlačidlá na úpravu režimu fotografie a prepínanie medzi fotoaparátmi vášho zariadenia. Na druhom konci obrazovky nájdete tlačidlo zdieľania, prepínač HDR, časovač, ovládanie blesku a nastavenia.

Nastavenia stojí za to prezrieť, pretože môžu byť nepriehľadné. Z tajomných ikon budete musieť zistiť, čo niektoré znamenajú. Po zoradení však nájdete ProCam X ako rýchlu a efektívnu aplikáciu na skrášlenie fotografií v Android telefóne.

A síce je ProCam X skvelým pomocníkom, nemusí to byť tak v každom prípade. Podľa spätnej väzby a recenzií na Google Play si môžeme všimnúť, že v niektorých telefónoch ProCam X nejde presne tak, ako by mala. Našťastie, kedykoľvek môžete vyskúšať bezplatnú lite verziu a zistiť, ako sa jej vo vašom prístroji darí.

Photoshop Camera (Android/iPhone)

Cena: Zadarmo

Slovo Photoshop je synonymom špičkového fotografického softvéru, ktorý je známy po celom svete. Mnohí boli preto zvedaví, ako bude fungovať v rámci aplikácie v telefóne. V skutočnosti je výsledok omnoho lepší ako sa očakávalo. Väčšina si pochvaľuje množstvo filtrov, ktoré sa postarajú o takmer celú prácu s fotografiami. Stačí si vybrať jeden z mnohých bezplatných alebo platených možností a transformovať celú snímku. Ak ste konzervatívnejší typ, vystačíte si len s niekoľkými možnosťami úpravy svetla, jasu či kompozície.

K dispozícii je časovač, ovládanie blesku a prepínač pomeru strán. Všetko je citlivé a orientované na detail. V prípade, že máte fotografie už odfotené, stačí ich do aplikácie len nahrať a upraviť pomocou editora s mnohými funkciami.

Majitelia Androidov si musia byť vedomí toho, že podpora aplikácie na tejto platforme je obmedzená na konkrétne zariadenia. Prečo je tomu tak, netušíme.

fotenie jedla mobilom

Hipstamatic Classic (iPhone/iPad) 

Cena: 2,99 $

Ak používate iPhone už nejaký ten piatok, určite si spomeniete na všetky aplikácie, ktoré kedysi napodobňovali skutočné fotoaparáty. Tento trend už dávno ustúpil, no Hipstamatic Classic je takým menším návratom. V tomto prípade je to dobrá vec, pretože cieľom aplikácie je znovu vytvoriť zážitok z analógovej fotografie.

Aplikácia definujete nastavenia, ktoré sú kombináciou objektívu, filmu a blesku. Keď je čas fotografovať, použijete rozhranie fotoaparátu, ktoré pripomína skutočný analógový fotoaparát. Momentky je možné prehliadnuť v aplikácii ako vyvinutý filmový pás.

Elegantne je však Hipstamatic Camera viac ako hračka. Keď niečo nasnímate, aplikácia uloží originál spolu s filtrovaným obrázkom. K dispozícii je režim profesionálneho fotoaparátu s manuálnou uzávierkou, nastavením ISO, expozície, priblíženia, zaostrenia a vyváženia bielej. Tieto funkcie sú ohľaduplným a skutočne užitočným doplnkom ku klasickému fotografovaniu.

Snapseed

Cena: Zadarmo

Snapseed bol jednorazový praktický pomocník, ktorého Google po krátkom čase doslova zhltol. Našťastie zostáva v aktívnom vývoji - teraz už aj pre iPhone a Android.

Bezplatná aplikácia vám, prekvapivo, poskytuje širokú škálu nástrojov a rozhranie, ktoré odmeňuje každú úroveň používateľov. Potrebujete urobiť rýchlu opravu? Otvorte súbor JPEG alebo RAW, prejdite na kartu Vzhľad, vyberte filter a exportujte. Chcete snímku prehĺbiť? Vyskúšajte Nástroje, kde nájdete všetko od základného orezania a vyladenia až po grunge filtre a šum.

Na rozdiel od väčšiny bezplatných ponúk Snapseed poskytuje nedeštruktívne úpravy. Predchádzajúce zmeny je možné jednotlivo vypnúť a zapnúť v zásobníku úprav. Ak vytvoríte filter, s ktorým ste obzvlášť spokojní, môžete ho uložiť ako svoj vlastný a jediným klepnutím ho použiť na ďalšie fotografie.

Všetky tieto inteligentné aplikácie možno stále nebudú lákať profesionálov z aplikácií pre stolné počítače, ale ako nováčik v oblasti rýchlych opráv na cestách je Snapseed ako stvorený.

fotenie nôh mobilom

Zhrnutie

Aplikácií na úpravu fotografií je nespočetné množstvo. Niektoré sú vhodné pre začiatočníkov, iné pre profesionálov. Väčšina z tých, ktoré sme zaradili do rebríčka, sú však vhodné pre obe skupiny. Jednoducho sa používajú, majú množstvo výhod a nemali by chýbať vo vašom mobile. Vyberte si aspoň jednu ešte dnes a uvidíte, že nebudete ľutovať.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Potrebujem drahý fotoaparát na profesionálne fotografie?

Na vytvorenie profesionálnych fotografií nepotrebujete drahé zrkadlovky či fotoaparáty. Stačí kvalitný mobilný telefón s vysokým rozlíšením zadnej kamery, ktorý dnes ponúkajú takmer všetky smartfóny, aj tie lacnejšie.

Prečo by som mal používať aplikácie tretích strán na úpravu fotografií?

Ak chcete získať prístup k najlepším výsledkom svojho fotoaparátu, potrebujete vynikajúce aplikácie. Aplikácia Fotoaparát od Apple je síce dostatočná, ale neposkytuje tak veľké množstvo funkcií na úpravu, aké môžete vyžadovať. Pre Android sú prémiové aplikácie kvôli rozmanitosti hardvéru zložitejšie na podporu a testovanie, ale stále ich v obchode Google Play nájdete.

Aké sú dobré aplikácie na úpravu fotografií pre iPhone a Android?

Pre iPhone je skvelou voľbou aplikácia Halide Mk II – Pro Camera (11,99 $ / rok), ktorá ponúka mnoho nástrojov na úpravu fotografií a zároveň je jednoduchá na ovládanie. Pre iPhone a iPad je vhodná aplikácia Obscura Camera (4,99 $), ktorá robí z fotografovania hru a je jednoduchá na používanie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....