Faktory, ktoré ovplyvňujú životnosť monitora

notebook

Pri kúpe displeja sú ľudia veľmi znepokojení rozlíšením, šírkou pásma, obnovovacou frekvenciou, schopnosťou obnovenia farieb atď., Ale po zakúpení často údržbu ignorujú. To vedie k problémom ako skrátenie životnosti displeja. Podľa relevantných štatistík je 50% zlyhaní displeja spôsobené zlými okolitými podmienkami, 30% je spôsobených nesprávnou prevádzkou alebo nesprávnym riadením a iba 20% je prirodzene poškodených v dôsledku zlej kvality alebo starnúcich komponentov. Je teda zrejmé, že podmienky prostredia a ľudské faktory sú hlavnými príčinami zlyhania displeja. Preto je dôležité o displej správne sa starať. 

notebook a diár

Teplota

Základným dôležitým faktorom je teplota. Ak je okolitá teplota príliš nízka, krycia doska vo vnútri CRT je deformovaná, čo spôsobuje, že sa obrazovka javí ako nepravidelný farebný blok alebo deformáciu vychyľovacieho obvodu. To má za následok pohyb a rozmazanie alebo chvenie magnetického poľa. Každý elektronický komponent má navyše svoje vlastné parametre pracovného prostredia. Ak je okolitá teplota príliš nízka, môže dôjsť k chveniu obrazu, deformácii a iným chybám. 

Zvláštna pripomienka: Ak bol monitor práve prenesený zvonka, kde je teplota pod 0, nezapnite ho okamžite. Ak je teplota rovnaká ako teplota miestnosti, musíte počkať jednu alebo viac hodín, aby ste zabránili roztrhnutiu obrazovej trubice v dôsledku okamžitého zapnutia.

Ak je okolitá teplota príliš vysoká, nie je ľahké vyžarovať vysokú teplotu generovanú vlastným obvodom displeja, čo ľahko spôsobí zlý rozptyl tepla, čo má za následok tepelné poruchy komponentov obvodu a poškodenie displeja.

Vlhkosť

Ak je vlhkosť príliš vysoká, je ľahké spôsobiť vybitie vysokého napätia a poškodiť FBT alebo iné komponenty. Ak dôjde k roseniu alebo kvapôčkam vody, dávajte si pozor. Mohli by totižto spraviť skrat a väčšie poškodenie. Ak je v okolí zas príliš sucho, je ľahké vyrobiť statickú elektrinu, čo môže viesť k úrazu elektrickým prúdom, zraneniu ľudí alebo poškodeniu obvodu.

Prach

Anódové napätie vo vnútri displeja je 20 kV / 30 kV, ktoré môže ľahko priťahovať prach vo vzduchu. Keď je displej umiestnený v prašnom prostredí, prach absorbovaný vysokým tlakom sa ľahko hromadí na doske plošných spojov, čo má za následok zlý rozptyl tepla a poškodenie komponentov obvodu displeja. Môže to tiež spôsobiť, že komponenty obvodu zmenia hodnotu. 

Aby ste účinne predišli nebezpečenstvu prachu a zabezpečili, že sa monitor používa v relatívne čistom prostredí, mali by ste si pre monitor kúpiť špeciálny protiprachový kryt a nasadiť ho okamžite po každom použití.

notebook a tablet

Svetlo

Obrazovka displeja nesmie byť vystavená priamemu slnečnému svetlu ani inému silnému svetlu, inak urýchli starnutie fosforu CRT. Okrem toho sú oči používateľa pri silnom svetle náchylné na únavu. 

Vzduch

Displej by nemal byť umiestnený v prostredí s nadmerným obsahom kyslých, korozívnych a iných plynov, inak by antistatický náter na povrchu CRT spadol a komponenty obvodu by sa mohli predčasným starnutím poškodiť. Mali by sme venovať pozornosť ochrane počítačových periférií, ako sú monitory. Plyn, ktorý často používame (vrátane kachlí na uhlie), je nepriateľom domácich spotrebičov, v tomto prostredí sa preto treba vyhnúť domácim spotrebičom.

Umiestnenie

Monitor by mal byť umiestnený na stabilnom pracovnom stole bez pretrasenia, aby nedošlo k náhodnému poškodeniu.

Často kladené otázky

Ako ovplyvňuje teplota životnosť displeja?

Teplota je základným dôležitým faktorom pri údržbe displeja. Ak je okolitá teplota príliš nízka, krycia doska vo vnútri CRT je deformovaná, čo spôsobuje nepravidelný farebný blok alebo deformáciu vychyľovacieho obvodu. Ak je okolitá teplota príliš vysoká, nie je ľahké vyžarovať vysokú teplotu generovanú vlastným obvodom displeja, čo ľahko spôsobí zlý rozptyl tepla, čo má za následok tepelné poruchy komponentov obvodu a poškodenie displeja.

Aký vplyv má vlhkosť na fungovanie a údržbu displeja?

Ak je vlhkosť príliš vysoká, môže to spôsobiť vybitie vysokého napätia a poškodiť FBT alebo iné komponenty. Tiež je potrebné dávať si pozor pri rosení alebo kvapôčkach vody, pretože môžu spôsobiť skrat a väčšie poškodenie. V prípade príliš suchej vlhkosti môže dôjsť k vytvoreniu statickej elektriny, ktorá môže spôsobiť elektrický úraz, zranenia alebo poškodenie obvodu.

Čo je dôležité vedieť o prachu a jeho vplyve na displej?

Displej by mal byť používaný v relatívne čistom prostredí, pretože prach absorbovaný vysokým tlakom sa ľahko hromadí na doske plošných spojov, čo môže spôsobiť zlý rozptyl tepla a poškodenie komponentov obvodu. Preto by ste si pre monitor mali kúpiť špeciálny protiprachový kryt a nasadiť ho okamžite po každom použití.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...